Programı izleyemeyenler için 21:30'dan itibaren.
https://youtu.be/Jkz39TwJ5K8
Printable View
Programı izleyemeyenler için 21:30'dan itibaren.
https://youtu.be/Jkz39TwJ5K8
Tavan yapmayacağını hissettim 20.54 den verdim
https://www.tradingview.com/x/cnQnRr7Y/
GÜNLÜK
20.66 ÜZERİNDE TUTUNMA YENİ UFUKLARA YOL AÇILMASINA VESİLE OLUR
https://www.tradingview.com/x/E6TvMBww/
ORASI AYNI ZAMANDA 20.68 GÖRÜNEN FİBO DİRENÇ SEVİYESİ..
TABİ BENCE.
Sonunda 20.50 direncimizi yukarı kırdık..ilk hedef 25.88 eski zirvemiz...yeni modernize ettiğimiz ve edeceğimiz fabrikanın ilk yansımalarının görüleceği üçüncü çeyrek bilancoyu fiyatlamasi başlasın...bu sırada anne rahmindeki embriyo da büyümeye devam ediyor...patron kısa vadede (1 yıldan daha kısa sürede) bu doğum olacak demişti...buna 9 ay dersek acaba abartmış mi oluruz...: kahkah:
Cuma günü ereğlileri satıp tek kağıt bunu yapmıştım şimdilik iyi gidiyor,bu çeyrek bilançoya kadar tutayım umduğum gibi giderse eregliye tekrar geçerim diyordum,iki gündür hızlı yüksek takipçili hesapların gireceği yazılıyor inş öyle bişey olmaz,kendi akışında gider
Sn. Orhan Timurhan dünkü programda 1. faz jeotermal yatırımı sonrası JES elektrik üretiminin yaklaşık 200.000.000 kwh/yıl olacağını belirtti. Buna göre kendi çapımda biraz hesap yaptım. Hesaplamada hatalar olabilir. YEKDEM kapsamında satış şartlarını bilmediğimden tahminlerim de yanlış olabilir :).
Şirketin ihtiyacı 45.000.000 kwh/yıl. Mevcut GES’lerle karşılanan ihtiyaç 15.000.000 kwh/yıl. 1. faz JES tamamlandığında ihtiyaç fazlası üretim 170.000.000 kwh/yıl. Tam kapasite üretim yapılıp hepsinin satılması durumunda yıllık gelire katkı: 170.000.000 x 10,5 cent = 17.850.000 USD. Bu gelirin ne kadarının net kâra yansıyacağı, tam kapasite üretim ve satış yapılıp yapılamayacağı, sonraki olası fazların üretim kapasitesinin ne olacağı önemli tabii ki.
Bu şirket yenilenebilir enerji alanını stratejik büyüme alanı seçti...bu büyüme sadece jesler ile sınırlı olmayacak..fırsat gördükleri tüm yenilenebilir enerji alanlarına yatırım yapacaklardır..
Kocaer hem kar marjı yüksek bir sanayii şirketine hem de enerji şirketine evriliyor...
arkadaşlar bunu söylerken bir şey eklemeyi unuttum...malum yenilenebilir enerjinin her dalında iddialı olacak kocaer....ilk etapta jes yatırımı ile işe başlayacak...jeotermik santrallerinin kurulurken bir çoğunun yanında tarım arazisi de olur...termal su ile seracılık da yapılabiliyor...buda önemli bir beklentidir...geçen günlerde alarkonun jeotermal seracılık işine gireceği haberleri çıkınca alarko tavanlar yaptı...:) işte bu beklenti bizde de olabilir (henüz şirketten sorarak teyit edemedik)
jeotermal sahasında çıkacak mineralli su ile de soda üretilme ihtimali yüksektir...bunun da ciddi bir ticari değeri var...
yani kocaer hem enerji işine giriyor hem de dolaylı yönden gıda ve tarım işi de beraberinde gelebilir...şu anda sadece gelebilir diyorum çünkü henüz tam anlamı ile netlik oluşmadı...
kocaeri alırken bonus olarak enerji şirketini ve belki de tarım ve içecek şirketini satın almış oluyorsunuz...bence oldukça güzel bir şey...temelcilerin pörföyünde muhakak bir miktar olması gerektiğine inandığım bir hissedir...
Kocaer in yatırım planladığı Horsunlu-Ortakçı köyü(Kuyucak/Aydın) civarında baya jeotermal tesis var. Ortakçı köyü Aydın'ın Buharkent ilçesine bağlı. Adının hakkını veren bir ilçe:)
Aydın-Denizli karayolundan geçerseniz buharları ve baya uzun metalik boruları görebilirsiniz.
Bu bölgede verimli tarım arazileri mevcut. Yolun sol tarafında genelde zeytin, incir ve narenciye bahçeleri, sağ tarafında ekili araziler çoktur.
Halk aktif olarak tarımla uğraşıyor. Ama büyük kurumsal şirketleri arazisi kiralayıp, tarım yaptığını duymadım.
Memlekete gittiğimde unutmazsam araştırayım. Negatif olmak istemem ama tarım kısmı kocaer in planlarında olmayabilir.
https://www.enerjiatlasi.com/jeotermal/
bazen hayat hiç beklemediğiniz şeyleri önünüze koyuyor ve siz de bir bakmışsınız ki o yolda ilerliyorsunuz...ALLAH yürü ya kulum dedikten sonra her şey çok kolayı oluveriyor...normal şartlarda kocaer şirketi ihtiyacı olan elektriğin kalan kısmını RES (rüzgar enerji santrali) den sağlamayı düşünüyordu ama karşılarına JES fırsatı çıkınca devletin de büyük teşvikleri olunca JES yolundan gitmeye karar verdiler...
jes ile birlikte tarım imkanı da olacak görünüyor...sizin tarif ettiğiniz meyve ağaçları ile dolu bir arazi varsa ?? şirket bunu seracılıkta çok güzel kullanabilir...zaten çoğu jesin yanında sera tarımı yapılabiliyor...çıkan su mineralli olduğu için soda da ister istemez olacak..
yani şirket normalde demir çelik sektöründe yürürken şartlar onu katma değeri yüksek sanayi şirketine ,enerji şirketine ve belki de tarım ve içecek şirketine dönüştürebilir...bu potansiyel var...ileride şirketin açıklayacağı raporlarda bu konular hakkında bazı ipuçları olacaktır...merakla ve sabırla bekliyoruz...
başka bir konu da patron geçen günkü tv programında jes işinin kısa vadede (bir yıldan kısa olan süreye denir...:) ) 200 brimlik enerjiyi üreteceğiz dedi bir de borçluluğumuzu aşağı çekeceğiz dedi...bunlar güzel gelişmeler..
bahsedilen araziyi oraya yakın olan bazı arkadaşların gitip görmesinde büyük fayda var...ben bir ara tapu kadastronun sayfasında orayı görmek istediysem de başaramadım...en iyisi yatırımcı bir arkadaşın gidip görmesi ve bize bilgi vermesidir..
Endekste ve dünya piyasalarında bir aksilik olmazsa haftaya 30 a yaklaşırız inşallah.
Ytd
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
inşALLAH dostum...şirket üçüncü çeyrekte daha da güzel bilanço açıklayacak..bunun yanında bonus beklentileri olan enerji ,tarım ve içecek faktörleri ile daha da iştah kabartıcı olacak...önce temennim 25,88 zirvemizi geçmemiz...o zirve endeks belki de 4500 lerde iken oluşmuş bir zirve idi...endeks bu gün 7,700 lerde...o yüzden de bence çok geri kaldı...ben bilançonun açıklanması sırasında 25,88 leri göreceğini ummuştum ama ne yazık ki daha yeni 22 lere varmışız....cweneyi 171 den satıp buraya bu beklentilere gelmiştim...cwene 380 lere gitti..
para olduktan sonra yatırım imkanları çok...senin dediğin gibi hotel işi de olabilir...imkanlar olunca gerçekten de dağ başları birer cennet köşesine dönebiliyor...dubai bundan 100 sene önce kimsenin olmadığı bir çöldü...ama petrol çıkınca ve dubai hükümeti zengin olunca o çölü dünyanın en güzel yerine çevirdiler...bu gün dünyanın en zengilerinin turistik amaçla gittiği bir yer oldu...:kahkah: kocaer katma değeri yüksek ürünler ile finansalların güçlendirecek...güzel karlar yapacak...kazandığı o karlar ile de bu tür yatırımlar yapacak...
Bilançosu gelmedi hala muamma acaba me oldu merak ediyorum cw yi
doğrudur bizde insanız...bazen inandığımız şeyler hakkında sonradan şüpheye düşebiliyoruz...zaten çoğu sefer böyle oluyor...temel olarak gördüklerimi sadece ben mi görüyorum...neden piyasa gereğini yapmıyor diye şüpheye girdiğim oluyor ama çoğu sefer er yada geç piyasa temelinin gösterdiği yere hisseyi götürüyor....
Evet haklısınız. Tam ifadesi aşağıdaki gibiydi.
"Enerji sektöründe ilk etap yatırımı kabaca 2025 sonu - ortaları bitirmeyi, devreye almayı düşünüyoruz; orada çok büyük bir kapasite olduğunu tahmin ediyoruz yaptığımız ön çalışmalarda. Yani önümüzdeki dönemde ciddi anlamda elektrik enerjisi üreten bir şirket konumuna geleceğiz."
Kocaer fabrikalarının liman tesislerine uzaklığı yaklaşık 4 km. Yani oldukça yakın. Mart ayında esas sözleşmeye aşağıdaki maddeyi de eklediklerini dikkate alırsak, ileride bu yönde bir yatırım yaparlarsa uzun vadede kârlılığa etkisi olumlu olabilir bence.
"Faaliyet alanlarıyla ilgili tesisleri kurmak ve işletmek, gerektiği hallerde rıhtım, iskele ve liman tesis etmek ve işletmek, satın almak, kiralamak, iskele ve limanı gerektiği hallerde yap-işlet-devret yöntemi ile tesis etmek, bu kapsamda lojistik hizmet vermek amacıyla üretim tesisleri ve depo kurmak, konuyla ilgili şirket kurmak veya iştirak etmek, bu amaçla kurulmuş şirketlere iştirak etmek, hisse almak.""
doğrudur dostum...kocaeri bile piyasa yeni yeni keşif ediyor....biz ise piyasanın bir kaç ay önündeyiz...belki de hisseleri en diplerinden alma isteğimden dolayı bu şekilde erken davranıyor olabilirim...beni takip eden dostların da minimum riske maruz kalmasını istiyorum...tabi biz ilk aldığımızda bizim hisse henüz keşif edilmediğinden hareketleri sıkıcı olabiliyor ama zaman ilerledikçe göze hoş gelen hareketler başlıyor...sıkıcı dönemler biraz da sabır ve cefa vakitleridir...sağımızdan solumuzdan takip ettiğimiz diğer hisseler vızır vızır ilerlerken yerimizde saymak bayağı moral bozuyor...
dediğim gibi biraz da minimum risk alma isteğinden dolayı bu şekilde davranıyorum...zaman zaman gördüklerimden bu yüzden şüpheye de düşebiliyorum ama sabır etmeyi başardığımda piyasanın da benim gördüklerimi görmeye başladığına şahit oluyorum...tıpkı kocaerde son günlerde olduğu gibi...
ege gübrenin de tesisleri liman kıyısında idi hata kendisine ait bir de limanı vardı...zamanla o limanı diğer gemilere de hizmet edecek şekilde faaliyete koydular....şu anda gelirlerinin büyük çoğunluğu oradan geliyor...hatta egegübre neredeyse liman şirketi oldu...
ileride liman kurabilir kocaer...bu liman ihracatını artıracaktır ileride oradan güzel hayırlı kapılar da açılabilir...zaten son yapılan sözleşme değişikliği kocaerin de yol haritasını ve şirketin niyetini gösteriyor...ileride büyümesi için öncelikle fuul yeşil çeliğe geçmesi gerekiyor...bunu yaptığında ihracat kapıları ona sonuna kadar açılacak..enerjisi yenilenebilir enerjiden olduğu için bedava olacak..buda net kar marjını artıracak..rekabet gücünü artıracak..daha çok satış yapabilecek...bu büyüme de onun diğer yatırımları yapmasına olanak sağlayacak..
Kocaer şirketi gelsin EGEGÜB yoneticilerine limana ortaklık teklif etseler, bunu da KAP a atsalar tadından yenmez.[emoji23]
Ne de olsa kârdan çok KAP önemli.[emoji41]
kocaerde fuul yeşil çelik ve bunun getireceği ihracat artışı , katma değeri yüksek ürünlerin cirodaki payının artışı..
öncelikle jes yatırımı ardından da diğer yenilenebilir enerji kollarına el atma ve bu yolda büyüme....
jes ile birlikte belki de sera tarımı....
jes yatırımı ile belki de soda içeceği ticareti..
finansal yönden güçlendiğinde belki de liman yatırımı...liman yatırımı ile belki de hurda gemi söküm işleri ve ihtiyacı olan hammaddeyi daha uygun fiyattan temin etme çalışmaları..
sözleşme değişikliği ile güzel bir ufuk açtı şirket....bunlar zaman ilerledikçe ,şartlar da uygun olduğu sürece yapılmaya çalışılacak şeyler...
tabi bu işlerin dinamosu katma değeri yüksek ürünlerin güçlü bir şekilde satışı (cironun tamamı bundan elde etme amacı var ) vede yenilenebilir enerjide tam bağımsızlığa kavuşmasıdır...bu iki unsurun başarısı diğer işlerin yapılmasına güç verecektir...
yenilenebilir enerji deyip geçmemek gerek...bu işlerin yatırımı ciddi bir mali külfet getiriyor..düşünün ereğli bile yeni yeni ges yapma başvuruları yapıyor...oraya ciddi bir yatırım yapması gerekiyor...aksi halde avrupaya ihracat yapamaz...işte kocaer bu durumu görerek çok önceden bu sorununu çözme yoluna girmiş...şimdilik ihtiyacının %33 ünü yenilenebilir enerjiden sağlıyor ama jes yatırımı tamamlanırsa eksik kalan kısmı da oradan karşılayacak kalan kısımda da şebekeye satacak..
şu anda kocaer 50 birim elektrik tüketiyor...jes tamamlandığında ise 200 birim gibi devasa bir elektrik üretme kapasitesi olacak...hiç araştırmadım ama bana çok defasa geliyor...zaten kurduğu enerji şirketinin sermayesinin 300 milyon olması bir dev olacağını gösteriyor...
bu cümleyi videonun 34,55 saniyesinde söylüyor...öncesinde de videonun 31,07 . saniyesinde de kısa vadede enerji üreten bir şirket olacağız diyor...kabaca iki yıllık bir süre var...o vakte kadar hem katma değeri yüksek ürünler üreterek finansallarını güçlendirecekler hem de o sırada yatırımlarını tamamlamaya çalışacaklar....2025 yılının ortalarında ise ilk faz üretimi yapacaklar...
Ben EGEGÜB lerin birazını satıp burdan toplamayı düşünüyorum.
İnşallah doğru yapıyorumdur.
Ytd.
nasipten ötesi yok diyorlar...egegübre geçmişte benim de girip kazandığım bir hisseydi...tabi uzun süredir takip etmiyorum..durumu nedir bilmiyorum...en son gübre işinden değil de liman işinden kar eden bir liman işletmecisi bir şirket hüvviyetine bürünmüş idi...
kocaer her yönden demir çelik sektöründen pozitif ayrışıyor...zaten video izlendiğinde yetkili güzel anlatıyor..