Bu saatten sonra kapatmazlar borsayi. Kapatacak olsalar dun kapatirlardi.. yatirim finansdakinin persembe cuma aldigi 1 milyarlik mal var daha. Bugun sattigi haric
SM-M215F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bu saatten sonra kapatmazlar borsayi. Kapatacak olsalar dun kapatirlardi.. yatirim finansdakinin persembe cuma aldigi 1 milyarlik mal var daha. Bugun sattigi haric
SM-M215F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Depr sonra dün piyasa önce -%4 seans sonunda doğru -%1 e kadar aldılar bazı tahtalar artı bile kapadı, bugün ise ilk deprem fiyatlamasi oldu. Ama bakıyorum hala bu duruma sıradan bir olay gibi bakıp fiyatlandi şimdi yukarı götürecekler algısı var. Kayıplar için inanılmaz yüksek rakamlar konuşuluyor. Olay dünya gundeminde bir çok yabancı arkadaşım 2 gündür arayıp soruyor. Turizme etkisi büyük olabilir. Seçimler olacakmış gibi konuşuluyor ama oda muamma. Enkazda o kadar insan varken seçim konuşamaz kimse su donemde. %10 seçmen o bölgede çoğu evsiz kaldı can kaybı çok. Bölgede uzun süre ekonomi bitik. Daha hiç birşey net değil hasar ve etkileri olarak. Böyle bir durumda borsa bu olayı 1 gün içinde fiyaylicak ve önüne bakacak öylemi. Bugün robot yoktu, açığa satış yoktu, burut vardı. Yani gerçek alıcı ve satıcılar tahtadaydi. Bu denli sert düşüş,i bu işin basit bir durum olmayacsginin işaretidir. Ben 99 deprindede piyasadaydim 2001 2008 krizlerindede. 2005 teki kuş gribjnde bile düşüş trend şeklinde oldu. Kısa vadeli etki yapan politik ve spekülatif olaylarla karıştırmamak gerek. En azından bir %10 Luk geri çekilme daha olabilir en iyi ihtimal. Yarın alırlarsa sonrası yine sert düşüş olur bence
Tribal yazısını bir kaç kere okudum. Sağ olsun.
Tribal, 1999 da borsa da olduğuna emin misin?
Bir de sürekli duran ticaretten bahsediyorsun , biraz ayrıntı versen gdp nin yüzde kaçı durmuştur mesela vs.
Bu başlığın Allah belasını vermiş, inşallah bir gün hidayete de erdirir.
Ülke olarak hidayete erince değil çalışıp uretince insanlara yardım edecek gücümüz oluyor. Gerçekçi olup önlem alınca insanlara faydamız oluyor.
Sosyal medyada hala kötü haber akışı devam ediyor ortada ciddi bir ekonomik kayıp var ve olayın vehameti daha net ortaya çıkmadı pala şapkadan tavşan çıkartarak ilizyon yapmaya alıştı piyasada buna alıştı bekliyorki yine bir tavşan çıksın şapkadan realiteden kopuk sürü algısı oluşturarak piyasayı domine eden pala depremi hesap etmemiştir 5 6 katına çıkmış fiyatlar seçim döviz cephesi vs. derken iyi sıkıştı palada normal olan salması ama dağıtım kısmıni tamamlayamadigi için bocaliyor 1 milyarlik mal alması 10 milyar dolarlar gibi bir afetin yanında lafımı olur iki gün alsa 4 gün geri kusar .Para gelir gider giden canlar gelmez önümüzü görmek lazım .
Arkadaşlar borsa forumunda yazıyorsunuz . 10 milyarlarca dolar ne demek, 10 40 mi 70 mi neye gore hesap ettiniz. Söyleyin aciklayin bilelim.
2 tür maddi hasar olur benim bildiğim
1 yıkılan ev hastane yol yeniden inşaası
2 duran ekonomik aktivite olursa onun telafi edilemeyecek kısmı
Bu hesaplarınız neye göredir? Aciklarsaniz sevinirim.
UKR REPORT
@UKR_Report
On an israeli channel: it is reported that turkey and syria should be prepared for a more devastating earthquake. There is no need to panic, it remains just an expectation.
tarafından İngilizce dilinden çevrildi
Bir İsrail kanalında: Türkiye ve Suriye'nin daha yıkıcı bir depreme hazır olması gerektiği aktarılıyor. Paniğe gerek yok, sadece bir beklenti olarak kalıyor.
https://twitter.com/UKR_Report/statu...82061329309699
Depremin ekonomiye maliyeti Daha yıkılan binaların sayısı bile tam olarak bilinmezken maliyet hesabı bilinemez jeofizik prof.dr.övgun Ahmet Ercanin twitini gördüm 35 ile 50 demiş ne kadar kendi alanı onu bilemem .
Kabaca yıkılan betonlar+iş gücü kaybı+duran ve kaybolan ekonomik faliyet+sağlık+enkaz kaldırma+göc gibi sayilabilir bence dolaylı olarak turizme etkisi vs. bunu zamanla göreceğiz.
Reptilian Planet
@reptilianplanet
·
15s
Akdeniz altından ilerleyen yırtılma etna kanalı ile birleşti. Şu an afrika levhasının baskısı ile güneye doğru açılmaya devam etmekte. Bu neden ile yırtılma Muğla üzerinden birleşerek ikaria adası altındaki batıya uzanan yırtılma ile birleşecek yeni kanallar açılacak.
Daha fazla genişleyen yırtılma parçalanarak Malatya Elazığ ve Diyarbakır üzerinden ilerleyerek devam etmekte. Güney de ise Hatay üzerinden akdeniz dibindeki etna kanalı ile birleşti ve daha fazla genişleyerek ege izmir üzerinden istanbul a kadar ilerleyecek.
https://twitter.com/reptilianplanet
Bu adam uçuk kaçık gibi görünse de 1 yıldan uzun zamandır felaketler için uyarıyordu ,hala uyarıyor.
At-ata tura - tut-tuta-tura mı,başka 1 yerlerden mi bilgileniyor?
YTD
https://i.hizliresim.com/k16no8n.JPG
Deprem maliyeti hakkında yazacaklarım kaba tahminden ileri gitmez.(yanılabilirim)
7.7 ve 7.6 ana deprem ve olacaklarla beraber 2 bin cıvarı artçı ile bu bölgedeki evler ayakta kalmaz sanıyorum.
Kabaca 13 milyon kişinin yaşadığı bölgede köyleri farklı katogoride değerlendirmek lazım.
Şehirlerde tahminen 2 milyon konut yıkılıp yeniden yapılsa,konut başı arsa hariç,sosyal konut tarzında hane başına 20-25 bin dolar maliyet olsa, 50 milyar dolar tahmini maliyet olabilir.
Alt ve üst yapı inşaatları (harfiyat-yol-elektrik-su vs.) ile kabaca + 10 milyar desek, toplamda 60 milyar dolar minimum maliyet oluşur.
Ülkemizin en büyük döviz gideri enerji sonrasında faiz gideridir,belki bu gider katı tedbirler alınmazsa daha da artabilir.
Bu sebeple yukarıda yazdığım Mücbir sebep uygulanmalı.(bence)
Uygulamazsak bu gün Fransız ın çizdiği karikatürleri daha çok görürüz.
YTD
Mücbir sebep hali ne demek?
MÜCBİR SEBEP NEDİR? Herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylara deniliyor. Ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer durumlar mücbir sebep olarak sıralanıyor.
Devletler arasında mücbir sebep bence yoktur. Ödemeyemem dersen imf var derler. Sorun yok o para verir sana der geçerler.
Boşa kafa yormayın bence.
Kardeşim ve oğlumla birlikte bir ilçe belediyesinin İstanbul'dan deprem bolgesine gidecek halktan gelen yardımların bebek bezinden çocuk ayakkabısına, iç çamaşırı, bere, çorap vs. ayrıştırılması, paketlenmesi, kolilenmesi ve tırlara yüklenmesinde bir süre çalıştık. 150-200 kişilik kadınlı erkekli grubun sıkı bir çalışmasıyla kısa sürede binlerce koli, çuval giysi paketlendi ve gonderilmeye hazır duruma geldi. Cemevlerinden gelen yardımlarda vardı. Üstelik onlar yardım merkezine gelmeden ayrıştırılmış, kolilerin üstüne içinde neler olduğu yazılmıştı. Bir basit yardım merkezinde bile ülke insanının yardımlaşmasına, çırpınmasına şahitlik edince bu ülkenin içinde bulunduğu durumu hak etmediği düşüncesine kapılıyorsun. Tv'lerde bazı uzmanlar deprem bolgesi ekonomisi açısından gereken yardımın nakdi olması gerektiğinden bahsediyorlardı. Doğru, olabilir, fakat son 4-5 yıldır hergün ağırlaşan şu ekonomik şartlar olmasa bu millet onu da yapardı diyorum, ki az çok durumu olanlar yapıyor gücü miktarınca, elinden geldiğince. Bosna, Çeçenistan, Kosova savaşları'nda, iç deprem felaketlerinde az çok gorev aldığım savaş mağdurları ve felaketzedeler için kurulmuş yardım kuruluşlarından beri bu milletin mağdura, mazluma yardım için nasıl katkıda bulunduğuna şahidim.
Dileğim bu son felaket olsun, çekilen son azap olsun. Ders alınsın ve onlenebilir felaketlerde onbinlerce can kaybetmek kaderimiz olmasın.
Slm.....
Alkışlıyorum sizi ....güzel insan....!!!!!!!!!!!!!.....
Hatırlatmak isterim.....siz....sen.....ben...biz....bizler...b izim gibi insanlar.....bu ülkede az....yok oldular.....yok olduk.....!!!!!!!!!....
Ben bu ülkenin ne olduğunu....bu ülkede bizi kimlerin yok ettiğini söylerimde....yazamam.....ben bu ülkenin kimlerin ülkesi olduğunu....yazarımda yazamam....bu ülkenin kimlere kaldığını yazarımda...yazamam....!!!!!!!!!!
Birisi birileri siler....yetmedi kodes....bayyyyy....bay bay......bizinis....!!!!!!!!....??????????????*... .......
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 İzmir İktisat kongresinde söylediği “vasiyetim şudur ki, dış borç almayınız, üretip satınız. Bir ülke ne zaman başka ülkelere yardım ve kredi için avuç açmıyorsa tam bağımsızdır. Ekonomik bağımsızlık yoksa gerçek bağımsızlık olmaz. Biz Osmanlının borcunu ödeyeceğiz, ama asla borç almayacağız. benden sonraki devlet yöneticileri de almasınlar”
1958 yılına gelindiğinde dış borçların tutarı 256 milyon doları bulmuştur, bu borç yaklaşık 236 ton altına denk gelmekteydi.
En nihayetinde borçların ödenmesinde sıkıntı yaşanınca, 4 Ağustos 1958 tarihinde moratoryuma gidilmek zorunda kalınır ve Türk Lirasının devalüasyonunu zorunlu hale gelir. Uluslararası Para Fonunun (IMF) kapısı çalınır, IMF ile ilk stand-by anlaşması yapılır.
IMF anlaşılan istikrar programının belli başlı altı öğesi vardı; Devalüasyon; Dış Borç Ertelemesi; Para ve Maliye Politikasına Kısıtlamalar; Dış Ticaretin Serbestleşmesi; KİT Fiyatlarının Serbestleşmesi. IMF ile yapılan anlaşma çerçevesinde, 25 milyon IMF den, 250 milyon ABD den, 75 milyon diğer OEEC ülkelerinden kredi alınmıştır.
Türk Lirası yüzde 221 oranında devalüe edilerek, dolar kuru 2.80 Türk Lirasından 9 Türk Lirasına düşürüldü, aslında dolar kurunu 2,8 TL den 9,0 TL ye düşürmek, büyük ölçüde bir çok dış ticaret işleminde veya karaborsada zaten fiili olarak kullanılan kuru resmen kabul edip döviz piyasasına açıklık getirmekten başka bir şey değildi.
Netice itibariyle üretmeden tüketmek; dış borç ve yabancı sermayeye dayalı bir sahte refah yaratmak asla sürdürülebilir bir düzen değildir.
Sn. Muharrem ince ileri görüşlü,adam olacakları görmüş.
https://www.youtube.com/watch?v=0IEVLMoTSUY
ft-2 arkadaşa hak verenlerdenim.
sebeplerini yazayım
birinci olarak adam akıllı sistemimizin olmayışı yasa olarak. !!
yani borsa kapanacaksa bunun hangi durumlarda olacağı tamamen kesinlikle belirtilmeli.
mesela 7 ve üzeri ülkede ülkenin herhangi bir yerinde deprem olduğunda borsa kapatılır vb gibi.
yoksa üç beş kodamanın menfaati hatır gönül rica ile borsa kapatılıyoraçılıyor şuan ve yatırımcılarında aklı karışıyor
ozaman neden darbe günü kapatılmadı.. veya önceki başka bir depremde kapatılmadı vs.
şuan aranızda en duygusal davranan benimdir. 2 gündür hiç uyumadım tek başıma arabaya atlayıp gitssemi yardımım dokunurmu diye kaçkere düşünüp vaz geçtim. bir ustalığım olsa inanın gözümü kırpmadan giderdim.
ben kapatılsın diyenede hak veriyorum kapatılmasın diyenede şuan. ancak bu belirsizlik ile kapatılmaması lazımdı bana göre çünkü daha büyük paniğe sebep olacaktı.
kapatılsaydı mesela ilk gün ve 5 gün kapalı kalsaydı deprem olmamış gibi mi davranacaktı. bunca ölüm ekonomik zarar geri mi gelecekti. yokmu sayacaktık.
ancak yasa belli olsaydı. ozaman kimse keyfi davranamazdı. ozaman darbe günüde kapatacaktın ozaman önceki doğal afetlerde de kapanacaktı ozaman önceki depremlerde de kapanacaktı böyle gider bu.
şuan ülke cidden yönetilemez durumda. koordinasyon sağlama 10 üzerinden eksi -10 sıfır bile değil
afad ilk gün ulaşılmadık yer kalmadı diyerek canlı yayında herkesin gözünün içine baka baka yalan söyledi. kızılay desen yalanın alasını söyledi.
yani çok büyük bir zaafiyet var birilerinden onay almadıkça kimse hareket bile edemiyor bir ülkeyi meclis yönetir arkadaşım kriz masası yönetir koordinasyon yönetir.!!!
yoksa böyle tek adam ile kala kalırsınız.
borsa şuan zaten tamamen saçma sapan işlemlerle açılıp kapatılıyor yok vbt yok devre kesici yok ikinci devre kesici. yok sat tuşuna basmama uygulaması yok depo yok repo
bu ne lan bu neee ?
arkadaş dönsün eskiye borsa ... böyle yaparak ancak endeksi balon edersiniz. şişer ve işte birgün böyle milyonlarca mağdur ve batan insan üretir. insanın başına önce evini yıkarsınız sonrada dünyayı başına yıkarsınız böyle uygulama ile.
orda tonlarca insan can çekişirken borsa neden açık diyorsunuz ama
hiç bir şirket sahibide geri alım yapmıyor ve mal basıyor üstüne bademler.
diyeceğiniz varsa bunlara söyleyin.
yollar sıkıntılıymış...
ulaşımda sorun varmış. bla bla..
hatay ve iskenderun nerede kardeşim ?? aç bak haritayı dallama
1 tane gemi de mi yok !! ülkede
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada deprem bölgesinde bulunan 8 şirketin paylarına ait işlem sıralarının, şirketlerin depremden ne şekilde etkilendiklerine ilişkin KAP'ta özel durum açıklaması yapılıncaya kadar durdurulmasına karar verildiği belirtildi.
Bu şirketler şöyle sıralandı:
SASA (Pay, vadeli işlem sözleşmeleri ve varantlar)
BOSSA
Bilici Yatırım Sanayi ve Ticaret Aş.
SANKO
Hateks
İskenderun Demir Çelik
Arsan Tekstil
Rubenis Tekstil
Borsa neden kapanmalı idi.!
İsdemir Ereğlinin iştiraki.?Ereğli tahtası kapanmadı.
Tüpraşın Batman da rafinerisi var.kapanmadı
Oyak çimentonun Adana da fabrikası var.kapanmadı
Çimsanın deprem bölgesinde işletmeleri var.(Sabancı Holding-kapanmadı)
Aygazın deprem bölgesinde yatırımları var.(KOÇ Holding-kapanmadı)
Gübre fabrikasının ...
Halka açık bazı holdinglerin bu bölgede yatırımları var.(KOÇ Hold.-Tüpraş)
Tekfen holding-gübre fabrikaları.
Sabancı yatırımları....
Bu liste uzar,...uzar....,uzarrrr....
Halka açık bir çok şirketin deprem bölgesinde irili ufaklı yatırımları var ve akibetleri belli olmadan Borsalar açılmamalı idi.
Sigorta şirketlerinin de riskleri var çoğu taban oldu.
kapalı olsaydı sonra açılsaydı.
tavan mı açacaktı.. bu zararları şık diye geri mi gelecekti ?
olacak olan belli.. daha büyük panik ve taban taban
zaten kapamışlar o bölgedeki şirketlerin tahtası ?
pandemide tonla esnaf şirket bilmem ne battı ekonomi durdu. kapadın mı ??
kapamadın.. niye kapamadın ozaman..milyonlarca insanlar ölmedi mi.