Yakında gelecek yılın müstakbel karından da pay isterler bunlar...
Printable View
Sn.Bora uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar...
Hazine normalde TCMB sının karını Nisan ayında aktarılmasını talep eder...
Lakin bu sefer 3 ay önceden istediler.. Sanırım, sıkıntı Futbol Klüplerine ödenen düşük faizli borçlandırma...
MB sının karını Futbol Klüplerine verecekler...
vermedikleri yer mi var :he:
Futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili henüz kuvveden fiile geçmiş bir durumdan haberdar değiliz.
Kaldı ki konuşulan tutar 10 milyar TL civarında.
Ama sorun sadece futbol kulüpleri olsa keşke.
Bütçe açıkları zaten bilinen bir gerçek.
Bütçe disiplinden taviz vermeyeceğini söyleyen damadın 3 gün önce bildirdiğine göre 2018 bütçesi 72 milyar açık verdi. Elhak hedefi de tutturdu...:)
Şimdi seçim sathı mahalindeyiz.
Para lazım.
KOBİ desteği, Kredi kartı desteği, çiftçi desteği, Erdoğan'ın saat kösteği derken ihtiyaç sonsuz...
Sonuçta FUTBOL klüpleri Euro ve USD ile iş yapan şirketler.. USD ın ani ve hızlı 7,30 TL ye zıplaması dahi bilançolarını bozmaya yetti.. USD ın zıplayıp geri gelmesi çok fazla sıkıntı değildir.. Zıplayıp kalsaması çok daha problem olurdu...
Oysa, bizim ekonomimize zıplayıp geri gelmesi dahi Futbol Klüplerin bianço gelir gider hesaplarını alt üst edip yönetilemez duruma getirdi...
Bende ki asıl sıkıntı şudur...
USD 7,30 TL den 6,30 TL ye oradan 5,30 TL ye kadar geldi.. Oysa BORSA yükselmedi.. Yükseliyormuş gibi yaptı.. Borsa yükselip devamında düşerken USD ın tekrar yükselmesi sorun değidlir...
Sorun USD düşerken BORSA nın yükselmemesidir...
Yani; kısaca YABANCI fonlar USD satıp Tahvil, Bono yada mevduat yapmışlar.. Yapılan bu mevduatın geliri borsa ve şirketler yerine yeniden USD a kanalize olursa; ülke bu sefer PARALİZE olur...
Yani; USD düşük mü düşük... Piyasa yüksek olsa sorun değil.. Lakin piyasada düşük... USD yükselirse düşük piyasa daha da düşer... Bunu kaldırabilirmiyiz, bilmiyorum...
Kısaca 5,30 kura göre endeksin en az dip 110,000 olması gerekirdi...
ANAMOLY ler çok fazla...
20 mil emziği verdiler sustuk bi anda...bekaa sorunu da bitti...
zaten bekaa sorunu kimin var belli aslında da...du bakalım ne zaman gerçekleşecek...
hasta Fenerliyim...hepsi batsınlar amk...premier lig seyrederiz :he:
nerden desteği belli olmayan/olan Başakşehiri ve salak futbolu seyredeceğimize...:he:
ne futbolu yav...ülkenin çok çok daha büyük problemleri var...ekonomiden bile daha önemli...
Hadi bugün de futbol kulüplerini kurtaralım başlık olarak: :)
Ben de iyi bir Galatasaraylıyım.
Geçenlerde de bu başlıkta ifade ettim...
Geldiğimiz nokta itibariyle GS bugün kapansa derdim değil artık.
Zaten GS ve seçili bazı maçlar dışında sadece Premiere League seyircisiyim. Bu yıl da City ve Tottenham'lıyım ...:)
Kulüplerin borç yapılandırılmasına gelince...
Ucundan duyduğumuz kadarı ile, bence bu Dernekler Yasası ile (Futbol kulüpleri için özel bir yasa çıkmadıkça) futbolun siyasetten beslenen yöneticileri kabul etmeyebilirler bu şartlarda yapılandırmayı...
Yapılandıracak otoritenin kulüplerin elinden tüm gelirini alıp sadece sigara parası verip hadi idare et demesine razı gelmeyecek yöneticiler dolu...
Birisi çıkıp da onları yapılandırmaya mecbur etmesi gerekecek.
Bence tabi...:)
Ben çok uzun zamandır şampiyonluğu beklediğimiz ve umarım ARTIK bu sezon başaracağımız, çocukluğumuzun takımı, DALGLISH li, SOUNESS li, CLEMENCE li, KEEGAN lı, işçi takımı LİVERPOOL luyum...
They will never walk alone !!!
Fed denen salakligin yarattigi aptalca beklentiler boylesine batik mb nin karini futbol harcayan ulkelerde bile dolari bitirebiliyor.
Fed faiz arttircak dolar vatanina donecek...
Aklimda geldikce sunu diyenleri sopalayasim geliyor
Tum dunyada dolar kurus gidemedi
ABD ymiş FED miş her ne yapıyor/yapmıyorlarsa ülkemize yarıyor bari...Bi de dolardan sopa yemesin ülke artık...istikrarlı artışı olsun paralel...
Toplantıda bir hissedarın, Genel Kurul'un neden nisan ayı yerine bu dönemde yapıldığına yönelik sorusunu yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Yeni Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketler için şirket genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonunda ilk üç ay içinde yapılmasını düzenliyor. Bankamızın bu düzenlemesi, mevcut şartlarda bir istisna gibi görünüyordu" dedi.
Önceki düzenlemede nisan ayı içinde tarih belirleme yetkisinin yine Banka Meclisi'ne verildiğini belirten Çetinkaya, "Yetki yine Banka Meclisi'nde olmakla birlikte Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilip 'ilk üç ay' ile ifade ediliyor. Değişiklik tamamen bununla sınırlı" ifadesini kullandı.
Seçim sonrası ülkedeki durumlar nasıl olacak/şekillenecek acaba ? Ekonomik-sosyal-siyasal ?
seçimden sonra özellikle nisan mayıs gibi işsizliğin zirve yapacağını düşünüyorum. ayrıca 2019 yılında domino taşı gibi inşaat şirketlerinin bir bir konkordato ve iflas yılı olacak, çünkü piyasa inanılmaz derecede kilitlenmiş durumda ve bir kıvılcım/seçim bekliyor.
şuan bir delikanlı çıkıp ben 2-3 yıl sürecek sanayi yatırımı yapacağım dese fiyat alacak, teklif alacak verecek firma yok, malzeme fiyatları belli değil, kimin batık olduğu belli değil. kim kime nasıl güvenip iş/para verecek, ortam müsait değil.
Bazıları tamamen durdu..
Bu adamlar seçim öncesi buraya bile para bulamayıp dutduruyorsa..
Sıkıntı hakiten buyuk..
D6603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ağalar isterseniz biraz geriye gidelim. Haziran 2018 ayı başlarında Başkanlık seçimi öncesi YANDAŞ YALAKA Medyanın tamamında Kandil e Operasyon manşetleriyle ver yansın haberler vardı. Ne oldu askerlerimiz Kandile ulaştı mı? Yoksa Reyiz yine milleti KEKLEDİ Mİ?
Borsadaki yükselişi neye bağlıyorsunuz. Bence seçim startını verdiler. Seçim öncesi borsayı yükseltip, ekonomi rakamlarını makyajlayıp her yer günlük gülistanlık havası eşliğinde yandaş araştırma şirketlerince şişirilecek seçim anketleri ve sandıkta son hamle ile hile yaparak süreci atlatacaklar gibi.
Powell in 4 ocaktaki tek sozu dow 22 den 25 e getirdi
Fed parayi cekecek haaa vayy beee
Dolar 5.31 ile 5.45 arasında sıkıştı kaldı patlama olacak yakındır zaman daralıyor.
TL'nin çok spekülatif ve tehlikeli bir enstruman olduğunun farkındayım. O nedenle yanlış anlaşılmasın.
Ancak %24 politika faizinin çok ciddi bir politik gelişme olmaz ise (Trump v.b) TL'yi belirli bir bantta tutabileceğini düşünüyorum.
Ancak buradaki zorluk bu sefer faizi %24'te tutabilmek tcmb ve tcmb dışı sebeplerle mümkün olmayabilir.
Örneğin likidite açığı reel olarak ciddi anlamda daralıyor. Nominalde dahi neredeyse artmıyor.
Eskiden 1 Trilyon TL'lik kredi mevduat pazarının %10'u kadar likidite açığı tcmb tarafından fonlanırken şimdi 2.2 Trilyon TL'nin %4'ü kadar likidite açığı tcmb tarafından fonlanıyor.
Likidite açığı resesyondan dolayı kalıcı olarak kapanmış gözüküyor.
Bu nedenle tcmb istese dahi piyasa faizini uzun süre %24 mertebesinde tutmak çok zor olabilir.
Bundan sonraki adım için eğer tcmb piyasa faizini politika faizine yakın tutmak isterse zorunlu karşılıklar ile oynaması gerekebilir ki bu zaten kilitlenmiş olan piyasayı ve bankaları büyük bir açmazın içine sokabilir.
Çok tehlikeli bir deadlock içindeyiz.
Ben de elimdeki 6,17 maliyetli dolarları yüksekten satmak çok isterdim, ama..... işin ucu öyle böyle değil. Burada yazamadıklarınız - yazamadıklarımız var. Seçimden sonra yükseliş bekleyenler tam anlamıyla hüsrana uğrayacak. ( ben dahil halen satmadığım için ) Çok deli para ( döviz ) gelecek ülkeye diyelim ve üzümü ye, bağını sorma şeklinde bağlayalım.
Mevduat faizi 26 dan 18 e gelmiş halen mb faiz indirimi ne zaman olur diye bekliyorsunuz
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merkez Bankası: "İlgili mevzuat çerçevesinde 33,7 milyar TL'lik kâr payı avansının hissedarlara dağıtımına başlanmıştır."
sevgili forumdaşım bu yüklü döviz nerdeden gelecek düşük kurla yapılacak ihracattanmı
yoksa gecen yıl 6,50 civarlarında sözleşme yapan turizimdenmi nereden gelecek bu döviz
şuan antalyada yeni yapılan ne otel var nede adam gibi tadilat yapan turizimci var
gecen yıla oranla tl bazında otel fiatları yüzde yirmi arttı birde enflasyon zammını koy yüzde 40 artış rakebet gücü kaybı
keza bu denge ihracat ve ithalat dengesini yeniden bozacaktır
Politika faizinin %24 lerde fazla duramayacağının en somut delili yapılmayan NÜFUS KONTROL PLANLAMASI dır..
TR 'de 1980 ler de yapılan aile planlaması artık rafa kalkmış durumda...
Yanlış anlaşılmak istemem; lakin faizleri %1000 ler düzeyinde artırıp; frene köküne kadar basmış, son 4 aydır cari fazla veren bir ülkede USD şiddetle yukarı hareket edecek mantığı nı çok zor buluyorum.
Ancak; %24 faiz ve STOP etmiş bir ekonomi arkadan her yıl 1,500,000 lisans (üniversite) mezunu genç geliyorsa; DAYANAMAZ sınız...
Çünkü İşsizlik BOMBA gibi patlar...
Genç işsizlik %25 lerden %40 lara o denli hızla gelir ki kanımca 2 yıl yeter de artar bile.. O sebeple nüfus planlaması bu ülke için şarttı oysa 3 çocuk denilip duruldu...
Arkadan nesil geliyorsa mevcut hükümet hal çaresine bakmalıdır.. Faizleri ben kısa vade indirmek istemeseler bile indirmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum..
Hükümetin büyümeyi gerçekleştirirken ENFLASYON ve USD ı dizginleyememesini en büyük iktisadi sorunu olarak görüyorum...
Oysa; Türkiye'nin yapacağı şey çok basitti, inanın bana..
TR FED ile inatlaşmayacak; FED her 0,25 puan faiz artırınca (Sanırım FED Çarşambaları iken; TCMB Perşembeleri toplanıyordu) bizimkiler 75 baz puan faiz artıracaktı...
Sanırım Bernanke ile bizim gösterge faizimiz %4,75 ler de idi..
FED Yaklaşık şimdiye kadar 10 adet faiz artırdı.. 2,75-3,00 bandına getirdiler.. Bizde o zamanda bu zamana 0,75*10=750 baz puan artırıp 10 kademe de 4,5+7,5= %12 politika faizi ile olacaktık..
İnanın bana o zaman bu USD şu an 4,40-4,50 bandında olacaktı..
Oysa; Şimdi %24 politika faizine karşı 5,35-5,50 bandındayız...
Nihat Zeybekçi inatla ABD ve fed ile inatlaştı.. Rüzgara karşı direndi.. ABD senede 4 kez faiz artırırken biz %11 ler civarında büyüdük...
Bu arkadaki VAGON ısrarla gitmeye çalışması ama lokomotifin başındaki makinistin ısrarla frene basmasına benziyor...
Sonuç; 7,30 TL USD kazası...
MB sının çok piyasa izleme araçları varmış.. Benim bir tane bile yok..
Oysa, benim dediğim yapılmış olsa idi TR büyümüde %7 ler den %3,5 lara yavaşca gerileyecekken şimdi belki de eksi büyümeler gelecek...
İlerleyen günlerde göreceğiz...
Lakin günler geçtikçe yükselemeyen BORSA nın USD da buralarının dipler olduğunu TEYİT ettiğini düşündürüyor...
O sebeple bende artık "USD'da 2019 Ocak itibarı ile YÜKSELİŞ KAÇINILMAZ" OLDU, diyenlerdenim...
Bol kazançlar...
Senin dediğin yapılsaydı şu anki iktidar seçimi kazanamayacaktı. Eğer büyüme seçimlerden önce %3.5 lara düşseydi seçmen iktidar partisini gerek ittifak gerekse başkanlık olarak onaylamayacaktı. Unutmayalım ki yeni sistem çok ufak bir fark ile onaylandı.
Politikacı için var olmak ile yok olmak arasındaki fark doların 7.30 TL olmasından daha önemlidir.
NOT: işte bu nedenledir ki selka olarak sen bir politikacı değilsin ve ülkeyi yönetemiyorsun. :)
SON DAKİKA
Tcmb: Kamu mevduatları için zorunlu karşılık ayrılmayacak!
Bu belirli bir oranda parasal genişleme yaratabilir.
Ayrıca kredi mekanizması üzerinden TL para arzını arttıracağı için tcmb'nin zaten çok zayıflamış olan piyasa faizini etkileme gücünü daha da zayıflatacaktır.
Zorunlu karşılık politikası sadece bir teminat sistemi değil , aslında para politikasının fonlama faizi kadar güçlü (hatta daha güçlü) bir enstrumanı.
Bu kesin olarak parasal gevşeme olarak nitelendirilebilir.