Teşekkür ederim..
Printable View
İyi akşamlar arkadaşlar. Bilmediğim için biraz uzun bir soru soracağım anlayışınız için şimdiden teşekkürler. 15 Marttan itibaren ppf lerdeki mevduat oranı %50 ye çıkarıldığı ve önümüzdeki dönemde getirisi enflasyonun altında kalacağından şu anda bulunduğum iş bankası 801 fonundan çıkmak istiyorum (Pzt muhtemelen çıkmış olacağım.) Önümüzdeki dönemde baskılanan dövizin artacağı beklentisi içindeyim. (Kesinlikle ytd. Kelin ilacı olsa başına sürer.) sorum şu mevcut fonumu şu linkteki fon ile değiştirirsem genel anlamda hayatımda ne değişir? aşağıda linkini verdiğim fon içinde %50 mevduat zorunluluğu var mı? bu linkteki fonun dövizdeki yukarı bir hareket yapması durumunda artıştayken mi satılması gerekiyor? Yani düşme ihtimalide var olduğu için yukarı yönlü hareketin bittiğine karar verdiğimizde mi satmalıyız? bu fonu kendim diğer fonların arasından belirledim (en yüksek getirili bu olduğu için yoksa birşey bilmiyorum) başka fikriniz varsa onu da duymaya hazırım. Cevap verecek tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPV
bahsettiğim fon bu
birde bu fon var ikisi arasında ne fark var kabaca söylerseniz sevinirim.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TDG
Bu fonun kısa vadede sürekli getirisi olmadığını biliyorum genel olarak 2-3 aylık periyod için alınacağını düşünürseniz sevinirim.
Öncelikle dövizin artacağını düşünüyorsanız. Direkt dövize yatırım yapmanız daha mantıklı çünkü alış şatış farkından dolayı bir stopaj ödemeyeceksiniz. Fonda elde edilen kazanç %10 stopaja tabi. İki fon arasındaki fark ise IPV yurtiçi eurobondlarını bulunduruyor, TDG ise yabancı şirketlerin ve ülkelerin borçlanma araçlarını bulunduruyor fon içerisinde. İki fonda borçlanma araçları içerdiği için içerdiği borçlanma araçlarının faizleri yükseldiğinde döviz bazında da negatif getiri elde edebilirsiniz diye düşünüyorum.
Cevap için teşekkürler. Tekrar edeyim yanlış anlama olmasın bilmediğim için sormak zorunda hissediyorum kusura bakmayın. Amacım şu seçim sonu dövizdeki artışı öngördüğüm için mevcuttaki paramın döviz cinsi varlıkta durmasını ve bunun profesyonel birileri tarafından yönetilmesini istiyorum. Kendim döviz aldığımda aylık % 4 civarı (hoşgeldin faizi ile) faiz getirisi elde edebilirim ancak çalkantılı anlardaki kur makası yüzünden lazım olunca müdahale edememekten dolayı hoşnutsuzum. Forumda konuşulanlardan anladığım kadarı ile dövizin çalkantılı olduğu dönemlerde eurobond cinsi yatırımların en güvenilir liman olduğu kanısı oluştu bende. Bu fonların içindede bu ürünler olduğu için yatırımımı bu fonda bekletmek istemiştim. Mantığım doğru ise her halukarda enflasyona karşı kendimi korumuş olurum diye düşünüyorum. Atladığım bir konu varsa belirtirseniz sevinirim tekrar teşekkürler.
Süre kısıtınız öncelikle bir dezavantaj 2-3 ay diyorsunuz Eurobondlar 10-20 yıl vadeli yatırımlar. Çalkantılı dönemde döviz makası fazla fakat iniş çıkışlarda o derece fazla oluyor. Fonda alım ve satım yaparken aldığınız ve sattığınız fiyatı malesef bilemiyorsunuz bir iki günün sonrasının fiyatıyla satacaksınız o yüzden avantaj kısmı dezavantaja dönebilir. Onun dışında şimdi USD/TL 5.44 fonu sattığınızda USD/TL 7 olsun. Stopaj kesintisinden dolayı siz 6.84 den satmış gibi olacaksınız.
Teşekkür ederim.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Rica ederim. Eurobond fonlarına yatırım yapmak istiyorsanız. Dövizin yükseleceğinden ziyade eurobond faizlerinin düşeceğini düşündüğünüz zamanın daha doğru zaman olacağını düşünmekteyim. Reel getiriyi o zaman elde edersiniz diğer türlü sadece kur yükselişinden stopaj düşülen kazanç elde edersiniz. Fon size tam olarak kur yükselişini yansıtmayabilir. Kur yükseliyorsa ülkede birşeyler ters gidiyordur. Eurobondların da faizi artar böyle bir durumda fon değer kaybeder döviz bazında aslinda. Dövize endeksli fon düşünüyorsanız doları baz alan BYF var veya döviz katılım fonları var onları inceleyin birde.
Bu byf konusunu biraz açabilir misiniz bu konuda hiç bir bilgim yok. İçeriği nedir nasıl alınır? Teşekkürler.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.