şunları,özgürce alıp satabilsek , guzel kazanç lar var . yabancı lar şanslı bu konuda
Printable View
Teb ile aynı fiyattan verdikleri sürece sorun yok benim için.
Vakıf ile başka bir tatsızlık yüzünden yolları ayırmıştım zaten. Geri dönüp hesap açasım hiç yok.
Gerçek piyasa fiyatından ancak IKBR üzerinden almak mümkün ama orasının da tadı kaçtı son haberlerden sonra. Yeni müşteri almıyorlarmış artık TC'den gri liste olayından sonra. Bizim hesapları ne kadar açık tutarlar daha diye düşünmeye başladım şimdi...
interactive brokers. Yabancı hisseleri aldığım yer....
Öneririm. Ben beğenerek kullanıyorum. Hisse alım satımı çok ucuz genellikle 1 dolar civarında. Aylık ücret yok. Bütün dünya borsalarına erişim var. Eurobond alınabiliyor. Sadece Türkiye değil, bütün ülkeler ve şirketler var. (bist yok, büyük kayıp :( bonolar anlamında dedim) Tam bir kapitalist oyun alanı.
Borsadaki ana gövdem orada şu an.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...t=2366&page=84
Şu başlığa bir göz atmanızı tavsiye ederim
teşekkürler sn bateman.
baştan okuyayım dedim. yemedi.. 350. sayfadan başladım hayırlısı :)
Arkadaşlar bir sorum olacak;
13.100$ > yıllık eurobond gelirim var.
130 bin tl gelir üzeri vergi %35 olacak; elimdeki eurobona ek yaparsam
1500$ getiri veren eurobon alsam, elime 1000 dolar bile geçmeyecek.
20 bin dolar gibi bir param var vergisiz kazanç olarak borsadan başka ne önerirsiniz borsa geliri vergiye tabi değil diyebiliyorum ama başkada yatirim enstrumanı yok sanırım benim durumumdaki biri ne yapabilir
Yapi Kredi bankasinin %99'dan fazla oranla Eurobondlara yatirim yapan Balat serbest doviz fonu var.Ustelik TL ile degil USD ile alim yapiyorsunuz.Alim icin dolarinizi bozdurmak zorunda degilsiniz. Incelemenizi tavsiye ederim. Eurobond alim icin uygun alim noktasi bekleyenler bekleme sirasinda USD'lerini bu fonda degerlendirebilir yada Eurobonda parayi uzun vade baglamak istemiyorsaniz da degerlendirebilirsiniz. Bu avantajlarinin yaninda gordugum kadariyla riski de su, bir anda ulke riski azalip eurobond birim fiyatlari yukselirse yani eurobond yillik faiz getirileri azalirsa su an gordugunuz eurobond getirilerini fiksleyememis oluyorsunuz.Ileride muhtemelen daha dusuk getiriye razi olacaksiniz bu senaryoda. Gene de USD'yi vadesiz hesapta bosta bekletmekten iyidir.
bildiğim kadarıyla..
130 bin tl gelir üzeri (650 bine kadar) %27
o da 2021 gelirleri için. 2022 için dilimleri ne yaparlar belli olur yakında. yeniden değerleme oranı %35 civarı olursa.. 130 bin limitin 175 bin civarına çıkması beklenir ama o kadar çıkarırlar mı bilinmez.
https://www.verginet.net/dtt/1/Gelir...fesi_3804.aspx
130 bine kadar %27 eger 130 un uzerindeki gelirler %35 oluyor yanı 1550 dolar alsak eurobondda 1000 dolar anca kalıyor. dolayısı ile eurobond belli limit ustunde cazip olmaktan cıkıyor heleki 53 bine kadar vergisiz yani 5 bin dolar gelir elde edene vergi yok 15bin dolar elde edene 5 bin dolar vergi gibi bi adaletsizlik var.
Gelir dilimleri Vergi oranı
24.000 TL'ye kadar %15
53.000 TL'nin 24.000 TL'si için 3.600 TL, fazlası %20
130.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL, fazlası %27
650.000 TL'nin 130.000 TL'si için 30.190 TL, fazlası %35
650.000 TL'den fazlasının 650.000 TL'si için 212.190 TL, fazlası %40
bu dediginiz senaryoda şuanda dolara mevduat faizi yuzde 1 bile degilken eurobond fonu alırsak ayda ne getirir bugunki şartlarda bunu hesaplayabilecegimiz bir link varmı. cunkı alıms atim makasi vergisi vs kesip birde eurobond arta bile yansımayacaksa siz aldinizmi bu fondan
garanti portföy şöyle vadeli fon çıkarıyormuş. ilginizi çekerse..
Garanti Portföy Mayıs 2022 Serbest (Döviz-ABD Doları) Fon
... Vade Sonu Tarihi: 31.05.2022
... Tahmini USD Mevduat Eşleniği Aralığı: %1,20 - %1,50
Garanti Portföy Mart 2023 Serbest (Döviz-ABD Doları) Fon
... Vade Sonu Tarihi: 24.03.2023
... Tahmini USD Mevduat Eşleniği Aralığı: %2,80 - %3,10
Garanti Portföy Mart 2024 Serbest (Döviz-ABD Doları) Fon
... Vade Sonu Tarihi: 29.03.2024
... Tahmini USD Mevduat Eşleniği Aralığı: %3,95 - %4,25
--- Söz konusu vadeli mevduat eşlenikleri, fonların kurulacağı 04 Kasım 2021 tarihinde netlik kazanacaktır. Yukarıdaki oranlar aşağı veya yukarı yönde değişkenlik gösterebilir.
--- İlgili fonların vadesi sona ermeden çıkış yapmak isteyen yatırımcılardan %2.0 erken çıkış komisyonu alınmaktadır.
talep toplama 1-3 kasım
bond lara alternatif olmuş ,satışa ne zaman cıkıyormuş ?
Garantici arkadaş fonlardan alınacak yüksek vergi ve fon işletim ücretlerini vs yazarsa bu oranların yarı yarıya yakın düştüğü görülür.
Ama yazmaz sanırım.
Garanticiler tuzak rakam yazmayı pek sever. Direk eurobond satrken bile cebinizden çıkacak gerçek rakamdan azı yazılıdır garanti bank web sitesinde.
Anladığım kadarıyla banka stokta bulunan vadesi yaklaşan ve işlem hacmi düşen eurobondları
fon adı altında itfa tarihlerine kadar pazarlamayı hedeflemiş.
Hem kendi portföyünü hareketlendirecek hem de ciddi kar edecek, zira kabaca baktığım kadarıyla fon yerine direk bu kıymetlerin kendisi alındığında daha yüksek getiri verebilirler.
%2 kesinti demek zaten kısa vadeli kağıtlarda neredeyse tüm faiz gelirinden feragat etmek demek.
Bir de üzerine %1-2 gibi bir fon yönetim ücreti kesti mi banka burada kazanan taraf olur.
Sadece fon yönetim ücreti dahi kesse getirileri eurobonda göre epey düşük kalabilir.
Bir şekilde $ mevduat banka açısından maliyetli hale geldiği için (ZK artışı v.b. gibi) $ mevduat müşterilerini bu fona yönlendirmeye de çalışıyor olabilirler.
Son kertede müşterinin değil bankanın mevzuat gereği oluşan ek maliyet ve ihtiyaçlarına uygun bir fon gibi duruyor.
garantici arkadaş ben mi oluyorum :kahkah:
alem çocuk.. okuduğunu anlama sıkıntısı olabilecekler için altını çizerek göndermiştim.. izah da edeyim madem..
mevduat eşleniği bu oranlar. yani nasıl mevduat oranından %20 vergi düşüyorsan bundan da düşeceksin. kapiş?
işletim ücreti vs yi hesaplayıp veriyorlar bu oranı. ben vermiyorum yani :kahkah:
bu arada engellendin.. :wave:
bugün buna mesai harcadım biraz..
kısa vadelide (05/22) garantininki vade sonuna kadar tutarsan fena görünmüyordu.
çünkü..
hazinenin 05/22 vadeli EB u olmasa da 03/22 ve 09/22 var.. onların ortalaması yaklaşık 1,20 lere geliyor. garanti'nin 05/22 için öngördüğü 1,20-1,50 bandı beyan sınırı sınırında olanlar, beyan vergi vs ile uğraşmak istemeyenler için cazip görünüyordu... ben de bunlardan olduğumdan kısa süreli park için cazip bulmuştum..
derken..
garanti'yi aradım.. herhalde çok kişiden talep geldiğinden midir kendileri uyandığından mı.. 05/22 için oranı 0,90-1,20 arasına çekmişler. (talep toplama sonunda ne olur bilinmez)..
03/23 ve 03/24 vadeli GB fonlara bakınca.. aynı vadeli hazine EB lara yakın oranlara daha yakın gibi. vergi beyan vs den kaçınmak isteyenler yine de cazip sayılabilir.
çok cazip olmadığını bilsem de benim gibi EB geliri beyan sınırına yakın, mevduattaki 0,10-0,50 oranlardan içi bayılmış, kısa vadeli park etmeyi düşünenler için bir seçenek olduğunu düşünerek paylaştığımı da belirteyim.
not: yönetim ücreti vs ile ilgili bilgileri bir önceki mesajımda yazmıştım. tekrara düşmeyeyim.
Eurobond fonları fonu çikartana fayda sağlar.
Bizim gibileri söğüşlemek için hazırlanmiştir.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2022'deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranının belirlenmesinde kullanılan ve geçen sene yüzde 9,11 olan yeniden değerleme oranı bu yıl yüzde 36,20 ile rekor kırdı. Cumhurbaşkanı’nın oranı düşürme ya da artırma yetkisi bulunuyor.
Şahlanmış eurobondlar. 2038 getirisi 7% altında Vakıf'ta.
Ben eurobondlarda gelirimi o yılki kupon faizlerinin yatırdığım total paraya göre belirliyorum. Mesela bu yılki kupon faizim toplamı 7850 dolar ve ben 100000 dolar yatırdıysam bana göre faiz % 7,85. Çünkü ben sürekli gelen kupon faizleri ile yeniden bond alıyorum. eğer kafama göre bir bond fiyatı kadar kupon faizi birikmişse bondların faizine bakmadan hemen alıyorum. % 4.45 ile başladığım bu yolda % 6.98 e ulaştım.
Eurobond gelirini bulunduğumuz ilcedeki vergi dairesinemi beyan ediliyor.yoksa baska yerdemi beyan.birisi farkli demisti sankimcok ugrastiriyorlarmi? inceleme falan...
Ikametin neredeyse oradaki vergi dairesine.
Inceleme isi şansa kalmış. SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.