al buyur işte üsluba bak ...
Printable View
"Türkiye genelinde konut satışları 2020 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %124,3 artarak 229 bin 357 rakamına ulaştı ve tarihi rekor kırıldı. İpotekli (kredili) konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %900,6 artış göstererek 130 bin 721 oldu. Böylece ipotekli konut satışında da aylık en yüksek rakama ulaşıldı."
Temmuz ayı ile ağustos ayını karşılaştırdıpımızdada büyük bir düşüş yaşanacak
Herkese öncelikle verebileceği bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bu forumu uzun zamandır takip ediyorum ancak ev alımı için ancak geçen hafta fırsatım oldu ve krediye başvurdum. Sıfır ev olması nedeniyle kamu bankası 0.87 oranlı 180 ay kredi fırsatı verdi ancak 180 ay vadeli kredi çekmek mantıklı mı? Yoksa 120 ayda krediyi bitirmek mi. Bu arada kamu çalışanıyım. Karasız kaldım, teşekkürler.
GM 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
180 ay çekip eline para geçtikçe toplu ödeme yaparak üstüne vade kısaltabilirsin ama 120 ay ödemede sıkıntım olmaz diyorsan aynısını 120 ayda yapabilirsin
ağustosta o kadar düşüş olmaz, temmuzdan gelen başvurular var, asıl düşüş eylülde olacak. üstüne salgın nedeniyle tekrar kısıtlamalar gelirse kışın baya düşük olur sayılar.
temmuz ayındaki rekor aslında sadece kredi mevzuu değil, 3-4 senedir ötelenmiş bir talep vardı. özellikle parasını kenarda altın/dolar olarak tutatanlar için ev fiyatları çok ucuzlamıştı. insanlar fırsatı kaçırmadı.
0.64 olsaydı 180 ay çek derdim. Fakat faiz oranı yükseldikçe vade uzayınca faiz maliyetli çok yüksek oluyor.
Güney doğu cephesinde
GM 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
TeşekkürlerGM 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Söylediğiniz doğru... Ankara ve İstanbul Ataşehir de 5 aydır daire bakıyorum. Sürekli fiyatlar artıyor. Faizlerin yükseldiği geçen hafta 2 gün biraz fiyatlar geri çekilir gibi oldu ama hemen doların artışını bahane ederek artışa geçtiler.
Kendime bir hedef koydum, dolar 8,5 lira oluncaya kadar ev almayacağım. Oturduğum dairenin yıllık kirasını zaten forex den bir haftada alıyorum. Ne zaman piyasalar bozar o zaman parayı kenara çeker ve bir daire alırım.
Biraz önce bloomberght de konuk şöyle dedi.,,dask, eğer ev iskanlı değilse mesela 150 bin hak ediş varsa, bunu değil o güne kadar yatan primleri geri ödüyormuş...10 yıl mesela yıllık 200 TL yatırdın,,,al 2000 TL ni diyormuş.
Bu ne kadar doğru...iskanlı derken, Türkiye’deki konutların çoğu kat mülkiyetli değil, pek çok ev kat irtifak tapulu...bankalar bile kat irtifak şartı yeterli derken kredi için...dask illa kat mülkiyetli olacak diyebilir mi? Var mı bu konuda mevzuat bilgisi olan?
2 cepheliGM 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İskan farklı, kat mülkiyeti farklıdır.
İnşaat sırasında kat irtifak tapusu düzenlenir, inşaat bittikten sonra iskan alınır, iskandan sonra kat mülkiyet tapusuna dönüştürmek için işlemlere başlanır.
İskanlı yeni evlere zaten depremde hiç bir şey olmaz, o açıdan bu kısmı hiç düşünmenize gerek yok.
İskansız, eski tarzda arsa tapulu "apart-kondu"lara ise bahsettiğiniz gibi sadece eski primleri geri ödüyorsa bu çok kötü haber.
Zira deprem sigortasına asıl ihtiyacı olan kesim onlar. Ufak depremlerin sonrasında evi çatlayan patlayan hep onlar.
Hükümet yine oyunun ortasında kural değiştirip halka sürpriz bir kazık attı desenize.
Aslında sorum şu. Kat irtifak tapusu var...kat mülkiyet tapusu bazı sorunlar nedeniyle alınamamış...2000 öncesi inşa edilmiş evlerin, hatta büyük sitelerin vs çoğu bu durumda bildiğim kadarıyla...2000 sonrası inşa edilenlerde ise büyük oranda kat mülkiyeti tapulu.
Dediğin gibi, depremde riskli olabilecek çoğu yapı kat irtifaklıdır...bunlarda böyle bir durum varsa boşuna dask yapıyor demektir bu durumdakiler...gerçi dask iletişim hatt8nı aradım...hak kazanımı konusunda kat mülkiyeti ile kat irtifaklı evlerin farkı yok dedi,,,gerçi çok bilgili biri intibası oluşmadı bende.
Bu haber dogruysa eski evi olanlar dask yaptirmaya gittiklerinde şak diye poliçe kesip parasini almayı biliyorlar ama.
Birak iskani kat mülkiyetini adam gecekondu yapmış briketten ona bile dask yapilabilir diyor yönetmelikte.
Ama hasar durumunda araki dask kurumunu bulasın.
İnşaat maliyeti karşılamıyor ki .
500-600 den aşağı yapan olmayan yere 100-120 veriyor dask teminatı
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sigortacım can ciğer 20 yıllık arkadaşım.
Annemin ev + dükkan ı arsa tapulu . Dask lı. Arkadaşıma sordum , yok öyle bi şey , arsa tapulu da olsa dask primini Allah korusun bi deprem olursa alırsın dedi. Evin ve dükkanın m2 sini yaklaşık söyledim ve yıllardır da poliçe o şekilde her yıl güncelleniyor , deprem de oturulmayacak durumda olursa sadece o durumda ufak bir eksik ödeme olabiliyor arkadaşın söylediği. Mesela ben evi 110 m2 dedim , deprem sonucu exper ölçümlerinde 120 m2 olduğu ortaya çıkarsa eksik bildirdiğimiz m2 oranında eksik ödeme alırsın demek istiyor.
Ayrıca başıma şöyle bir şey de geldi. Trakya da , bir köy de evimiz vardı. Bahçe büyük. Yeni , büyük bir ev daha yaptırdım , 2020 mart teslim aldım. İskan ve yeni tapuyu alırken , eski ev i de işlettim tapuya. Benden hem eski ev , hem yeni ev (buraya kadar normal , olması gereken) ve hem de köşede yer alan ve planlarda gözüken ufacık kömürlük klubesi için dahi dask yaptırıp (işte bunu anlayamadım) prim ödemek durumunda kaldım.
Ayrıca Malatya da tanıdıklarım var. Malatya-Elazığ depreminde evi yıkılmamış ama çok ciddi hasarlı dairelerin dask poliçelerinin karşılığını alamamışlar. Ev yıkılmamış ama , oturulacak durumda değil. Sigorta ödemiyor. Bu durum , dask ile ilgili ciddi şüphe yarattı bende. Ev ancak çökerse ve biz enkaz altından sağ çıkarsak dask karşılığını alabileceğiz gibi saçma sapam bir sonuç çıkıyor o zaman
Malatya da ki durumlara göre , maalesef yukarıda boschyatırım forumdaşın dediği dask ın ülkemizde göz boyama olduğu yorumu haksız değil sonucu çıkıyor
Dask denen şey bana göre tıpkı BES gibi devletin vatandaşını ..ktirmesinden başka birşey değil..
Allah korusun deprem olacakta binan yıkılıcak sende altından sağ çıkarsan belki alırsın.. şirinleri görmek gibi bişey..
o da arkadaşların yazdığı gibi cücük parası..
bugün orta halden bile daha düşük bir semtte kentsel dönüşümde mütahitler metresine 2000 istiyor o da insaflısı..
bu muhtemelen iyi semtlerde daha bile yukardadır..
yani Dask olaki para verirse ve tabi sizde ölmezseniz!.. belki o parayla bir kümes yaptırabilirsiniz..
Son paragrafınızdaki durum aynen başımıza geldi. 220 dairelik site (İstanbul-Güngören) geçen sene eylüldeki Silivri depreminden sonra belediye zoruyla boşaltıldı, binalarda çatlaklar oluştu diye. Hemen hemen herkesin daskı vardı ama sigorta bişey ödemedi. Evleri yıktırdık, kentsel dönüşüm için uğraşıyor yöneticiler 1 yıldır. Yani diyeceğim, dasktan ancak deprem olup eviniz yıkılırsa ve siz de şansa sağ kurtulursanız para alabilirsiniz herhalde. O yüzden ben artık yeni bir ev alırsam asla dask yaptırmam...
avantajlı konut kredisi an itibariyle kamu bankalarındasona erdirilmiş
Sıfırdq 1.05 2. Elde 1.09 olmuş180 aytamamen kalkmış
emekli olmadan al daireyi kredi çekeceksende ikramiye ile kapatırsın bir kısmını
Aynen niyetim o, biraz heybeden indirip birazda kredi, yatırım için aldığımı 5 yıl dolmadığı için vergi çıkmasın diye satamıyorum :)