Dün verdim linkini ben de ya bu başlıkta ya öbüründe.
1 kiloyu 1000 dolara satıyorlar dışarıda.
Buradan dışarıya da çok satılıyor benim gördüğüm altın gümüş. Malezya'dan falan alan çok var Nadir'in gümüş barlarını.
Printable View
Dün verdim linkini ben de ya bu başlıkta ya öbüründe.
1 kiloyu 1000 dolara satıyorlar dışarıda.
Buradan dışarıya da çok satılıyor benim gördüğüm altın gümüş. Malezya'dan falan alan çok var Nadir'in gümüş barlarını.
Bu akşam kendi yaptığım telefon ve tablet (ios ve android) batarya tüketim testlerinde, internette birebir aynı sayfaları izlerken Brave kullandığımda Google Chrome dan yarı yarıya daha az pil tükettiğini gözlemledim.
Google Chrome habire arkadan çaktırmadan veri toplayayım derken telefon tablet bataryasının da damına koyuyormuş anlaşılan. Ne ahlaksızlık.
DolarTL de hedef 7.45 olabilir mi? Oradan sonra ne olur?
https://i.ibb.co/mqnr6mc/x0000000000001.png
7.70 ten tepki veriyor.. kırarsa ortam değişebilir
Robert Kiyosaki bu ne amk fiziki gümüş bulamıyoruz, sanalda fiyat artmıyor, şortunuzu zükeceğiz diyor.
Price of silver going down. Demand going up. Cannot get silver from dealers. Corruption and manipulation in silver market. When silver manipulation fails all hell will break lose. Biden incompetent. Buy Bitcoin and gold before silver fails.
https://twitter.com/theRealKiyosaki/...810870273?s=20
Dünyada yeterince fiziki Altın yok diyordum. Haklıymışım. Fiziki olduğunu iddia eden fonlardaki Altınların birden çok sahibi varmış. Müzik durduğu zaman fondaki altın kimin olacak?
Bank of England formally refuses gold leasing questions
https://www.gata.org/node/21024
Bu Euro'nun altınla beraber hareket etmesi con can sıkıcı.
Euro 1.13 civarından 1.20'ye giderken altın da 1300-1400 dolardan 2000'e gitti.
Şimdi de tam tersi oluyor.
Zgold resmen adam dolandırdı bu dalgada bunun izahı ve açıklaması olamaz bence.
10 zgold aşağı yukarı 1 Gr altın yapıyordu.
Şimdi arada gramda 10 lira fark oldu ve bunun hesabını kime soralım bilmiyorum.
Gramaltın
7 günlük %4.79
1aylik. %9.87
Gldtr
7gunluk. %3.68
1aylik. %8.92
Zgold
7gunluk. %2.39
1aylik. %7.59
Hele bir de düne kadar stopaj vardı komediye dolandırıcılığa bakinRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
T+2. Satılan hisseyle hemen alınabilmesi. Ayrıca altın hesabının alım satım makası ve komisyonu ne kadar?
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Para işinde kimseye güvenmeyin.
Fiziki ALTIN GÜMÜŞ candır, gerisi heyecandır!
ABD de 3 trilyon dolar civarında yeni teşvik planı tasarlanıyor..daha önce bahsetmiştim QE faslı artık fazla işe yaramıyor, beraberinde helikopter para gerekli, yani ceplere para koymak..1.9 trilyon dolarlık yeni pakette 1400 dolar direk ceplere girerken bu 3 trilyonluk paketle muhtemelen büyük kamu yatırımlarına girişilerek ceplere para konulacak..her halukarda bunlar uzun vadede enflasyon demek..
Yalnız burada yapılan bir hata var, oda Abd bunları yapıyorda başta Avrupa, Japonya, İngiltere vs. bunları yapmıyor mu?onlarda aynılarını yapıyor..
Şekil iyiden iyiye belli oldu artık, para basmadan ve ceplere para koymadan finansal sitemin devamının mümkünatı yok..kovit felan işin hikayesi..
Bence burada uzun vadede karar vermek vermek lazım, kağıt paralar erirken ben nerede olmalıyım; malda(ev arsa vs.), altın, coinler yada enflasyona endeksli kağıtlar(güvenirseniz)?
Bugün 10 yıllıklar düşmüş, Türkiye açısından şanslı bir durum..ancak Powell dahil diğer FED üyeleri okuduğum kadarıyla enflasyonun geçici olduğu konusunda hemfikir gibiler..yani rol yapmıyorlarsa pek öyle kolay kolay müdahale edecek gibi durmuyorlar..
Yarın ve öbürgün ABD hazinesinin 5 ve 7 yıllık 60 şar milyar dolarlık itfası var..10 yıllıklar gibi diğer uzun vadeli kağıtlarda da trend benzer şekilde..izleyelim bakalım..
Sn. Grafik uzun vade açısından artık ne miktarda ne zaman basacaklarının önemi yok..yine vurgulamak isterim ki konu sadece ABD yi ilgilendirmiyor, mesela kendi haline bıraksan Avrupa Birliği batık durumda normalde..dolayısıyla biri dursa diğerleri para basmaya devam edecek ve bu durumdan hepsi nemalanacak..arada bir ''taper'' veya ''faiz arttıracağız'' lafları ortalıkta dolaşacak olsa da bunların uzun vadede aslı astarı olmayacak bence..ha piyasayı bu söylentilerle etkileyebilirler, ancak trend belli..
Anladığım kadarıyla buradakiler zaten uzun vadeci, sorun yok gibi gözüküyor..ancak coinlerin altın ve gümüşün yıldızını şu sıralar bir parça söndürdüklerini unutmamak lazım..nihayetinde bir yol kazasına uğramazlarsa coinler ortaya çıkan paranın bir kısmını absorbe edeceklerdir..kısaca altın 1970-1980 lerdeki gibi rakipsiz görünmüyor..
Sorduğun soruya cevap olması açısından kendimce şunu söyleyebilirim, bu adamların şu an en çok korktukları şey borç deflasyonu..yani iktisadi anlamda olabilecek en berbat şey..dolayısıyla bunu önlemenin yegane yolu ise bir şekilde para basarak sistemi sürekli beslemek..bu noktada sizinde ifade ettiğiniz gibi ileride enflasyonun oluşması kaçınılmaz görünüyor..o yüzdende uzun vadeli kağıtlar yükseliyor şu sıralar..zaten FED orta vadede 2-2.5 enflasyon bekliyor Abd de..bu noktada, yani enflasyon bu civarlarda gezerse FED enflasyona müdahale etmeyeceğini belirtiyor..bence belirtmesine de gerek yok zaten, çünkü ileride hangi seviyede bir enflasyon oluşursa oluşsun, enflasyona müdahale şansları olamayacak..benim tahminim sistemi sürekli beslemek zorunda olduklarından bir aşamada enflasyon kontrolden çıkacak..
Düşüncelerimi özetlersem uzun vadede iki olasılık var bence, biri boç deflasyonu diğeri ciddi bir enflasyon..bu noktada enflasyonun tercih edileceği kesin.. çünkü finansal sistemdeki bu borç dağlarının erimesinin başka bir yolu yok..ha arada bir yol kazası olur mu bilemem(yol kazası borç deflasyonu demek) ama daha önce belirttiğim gibi para krizini her seferinde para boca ederek çözüyor ipneler..:)
Malum buradaki müdahale uzun vadeli kağıtlarda eğri kontrolü..
Enflasyonun artacağını bekliyorsanız, FED tahvil faizlerine müdahale edene kadar altın(ons) baskı altında kalacak gibi gözüküyor..yani normal şartlarda bir süre onstan fazla pek bir şey beklenilmemesi doğru olabilir..heleki FED müdaheleye bu kadar isteksiz gözüküyorken..YTD..
Tek bir varlığa 100% çakılıp belki yarın belki 10 yıl sonra olacak bir olayı beklemektense sepet yapmak her daim en mantıklısı bence.
İçinde yaşanacak bir ev/daire zaten yatırım değildir. Yaşanılan alanı bunu varlıkların içine dahil etmesek de olur.
Keza otomobil de bir ihtiyaçtır. Zorda kalınınca gözden çıkarılıp paraya çevrilecek bir nesne değildir. (ya da olmamalıdır.) O yüzden çok pahalısı, çok lüksünü alacak gücüm olsa da almam. İşimi görsün yeter diye bakarım.
Onun dışında bahsettiğimiz miktar çok büyükse ev/daire de yatırıma dahil edilebilir ama o zaman 4-5 milyon veya üzeri bir bütçeden bahsediyoruz demektir.
-----------------------------------
Eğer bütçe bunun çok altındaysa: (100bin - 1 milyon tl)
5% Bist (Tam risk ama ucuz mu ucuz. O risk almaya değer. Olur ya belki iktidar değişir, Türkiye aklını başına devşirir beklentisi ile almak lazım yoksa bu kafayla bir yere gidemeyiz. O da olmazsa temettüleri yersiniz en kötü :p)
10% ABD borsaları (Gidip de FAANG'a 100% gömün demiyorum tabi. Size kalmış ama bence Altın/gümüş madencilik hisseleri olur, microchip hisseleri -bkz. texas instruments- olur bunlar benim gözüme kestirdiklerim.)
10-15% Fiziksel altın/gümüş karışık. (bunların içindeki oranlama kişiye kalmış. 10 altın 5 gümüş olabilir)
2-3% Kripto (burası da büyük balon. Dolara ya da borsalara birşey olursa ilk burası dağılacak. 1% ayırmak daha mantıklı)
Gerisi dolar.
33% borsa/altın/kripto ya karşılık 66% dolar gibi bir oran elde ettik. Peki kasada niye bu kadar çok dolar tutuyoruz? Varlıklar değerini kaybederse kasadan destek yapabilmek için. Füzeye bağlayan olursa köpüğünü alıp oranları bozmayacak şekilde yeniden dağıtım yaparım aralarında.
not: yatırım tavsiyesi değildir. Benim kendi yatırım stratejimdir. Buna güvenip batarsanız bana gelip ağlamayın.
Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturucaktır
Bitiş tarihi.31.12.2021
https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2021/0...rm-Takvimi.pdf
Teşekkürler sn. Betaman, güzel analiz olmuş..benim borsayla ilgim olmadığı için borsaları unutmuşum..sonuçta bütün kurumlar, fabrikalar kepenk indirmeyecek, enflasyon altındada olsa bir değer üretmeye devam edecekler ve ederleri oluşacak enflasyonla paralel olarak artacak..
Daha önce de bunu konuşmuştuk aslında ama o zaman aklıma gelmeyen bir şey geldi şimdi:
Enflasyon artınca ürünlerin fiyatlarının artmasına paralel olarak şirketlerin değerinin de otomatik olarak artacağını varsaymak hatalı bir yaklaşım olabilir.
Niye?
Artan ürün fiyatlarına oranla talep de aynı oranda artmayabileceği için.
1 liradan 10 liraya çıkan ekmeğe ekmek 1 liradaykenki ile aynı talep olur mu sizce? Bence olmaz.
Bu konuda çeşitli varyasyonalar geliştirilebilir..sizin verdiğiniz örnek daha çok bir durgunluğu ifade ediyor, yani kişisel gelirlerin azaldığı bir ortamı..oysa örneğin bugün ABD de verilen teşviklerin en temel nedeni çalışanların gelirlerinin artması yönünde..böylelikle tüketim artacak ve büyüme sağlanacak vs..dolayısıyla amaç canlılığı sağlamak olacağı için sizin düşündüğünüz gibi alım gücü daralmaz bence..diğer taraftan verilen teşviklerin en azından bir kısmının yıllardır borsalara aktığını görüyoruz..
Bizim durumumuzu burada referans olarak almıyorum çünkü adam gibi yönetilsek bizim borsamızda bu ortaya çıkan paralardan nasibini fazlasıyla alacaktı..olmadı maalesef..bu global ortamda bu hallere düşmek için hakikaten üstün gayret lazımdı, onuda başardık..:)
Aslında ekmek hatalı bir örnek oldu. Neticede Türk sofrasının olmazsa olmazı. 100 tl de olsa ekmeksiz asla olmaz :D
Ekmek yerine hayati önemi daha az olan bir ürün söylemem gerekirdi. Misal iphone.
Tekno şirketlerine girer demeye getiriyorum enflasyon. :p
Karışık bir durum, şöyle olur böyle olur deyip kestirip atmak zor..özelikle TR yi yönetimsel sorunlar nedeniyle baz almamak lazım bence..ancak şunu söyliyeyim, burada esas faktör dünya halklarının gırtlağına kadar kredi borçlusu olması..dolayısıyla QE ler artık işe yaramamaya başladı, yani millet borca doymuş durumda olduğundan bankalardan kredi talep etmiyor eskisi gibi..malum bunun yerine ceplere para koymaya başladılar ve devamı da gelecek..dolayısıyla dediğim gibi temel amaç gelirlerin azalmaması yönünde..bu sağlandıktan sonra iphone yine alır insanlar..
Bizim 90 lı yıllar gibi, bir tarafta enflasyon diğer tarafta enflasyona yakın ücret artışları(kriz zamanları hariç)..:)
ons kapanış hiçte umut verici değil sanki fırsat bulsam da aşağılara daha da süzülsem dercesine diyor gibi gönül dağındaki selaminin deyimi gibin oldu ama neyse ons olarak tırt gerçi pek şeytmem anlamam ama bu işlerden ama çok düşer mi bilinmez ama yukarı gitmeyecek o kesin ytd...
Gümüşü aşağı basan gücün motoru yanmak üzere
https://www.reddit.com/r/StockMarket...silver_market/
Bugünkü fiziki 1 kilo külçe gümüş fiyatı 6700 TL civarı toptan.
Perşembe günü COMEX kontratları bitiyor. Ondan sonra aşağı baskı azalacaktır.
1730 larda eşeleşip duruyor yukarı çıkmaya çıkmayacak orası kesinde düşmek için fırsat kolluyor bereket dolar destek atıyor ara ara da o da 8 üstü tutunamayanlar dizisini yeniden çekmeye hazırlanıyor en büyük engel kim ne derse desin coin denen ponzi pandemide millet kumara sardı bi kumar sevdasıdır aldı gitti ytd....
SANAL varlıklara ve fonlara ne kadar güvenileblir. Misal koskoca Avustralya Darphanesi malı teslim edemiyor, ve default ediyor, paranızı geri iade ediyor olabilir. Fiziki işte bu sebeple önemli.
Sanalı ver ulan malımı dediğiinizde acaba gerçekten o mal var mı?
Hiç savaşa görmemiş, büyük buhran kriz yaşamamış insanlar boşa konuşuyorsun diyebilirler. Doğru ama oldu işte. Devamı gelir mi? Talep arttıkça sanal mal malın 250 kat fazldan satıldığı görülecek ve müzik durduğunda malı elinde olmayan o anki nakit fiyattan parasını geri iade alacak.
https://pbs.twimg.com/media/ExPlg3fW8AElYec.jpg
Kaynak: https://twitter.com/adamseconomics/s...688979461?s=20
ABD de UK de ve EU de enflasyonu nasıl düşük hesaplayabiliyorlar? En temel girdiler %50-%100 arası artmış son 1 senedir.
Kalay Bakır Aliminyum Nikel
Forumda daha önce ABD de enflasyonu nasıl hileli düşük hesapladıklarının förmülünü göndermiştim. Bir ardakaş matematik analizini yapmıştı. Matematik üçkağıt yapıyorlar.
Bu yüzden her bilim adamı gerçekten adam değildir. Patronu kimse, hangi locaya, hangi gruba kayıtlıysa ona göre havlar. Ne emredildiyse size bilim diye onu yutturur.
https://pbs.twimg.com/media/ExPnq4uWYAUa8TK.jpg
Son konusulan 3 trilyon $ tesvik paketi yurt disi borsalari en azindan sonbahara kadar kopurtmezmi?!Bu durum altina nasil yansir acaba?
Detay yazısı. ÖZETLE SANAL OLAN MAL ASLINDA GERÇEK DEĞİLDİR! AVUSTRALYA DARPHANESİ "DEFAULT" ETMİŞ!
When "Unallocated" Becomes Unavailable
https://www.zerohedge.com/news/2021-...es-unavailable
Jim reyiz yeni video atmış.
Part 1
https://www.youtube.com/watch?v=SBoeas9ss3I
Part 2
https://www.youtube.com/watch?v=jtRX_WCXBb4
Özetle crash tüm hızıyla otobanda diyor. :d