Bir ülkenin parasının değeri o ülkenin ekonomik saygınlığının göstergesidir.
Anlayana...
Kıbrıs'taki bu İngiliz hakimiyetinin kaynağı tam olarak nedir? Hiç denk gelip de okuyamadım. Halkın Sterlin taşıdığını yeni öğrendim mesela. İngilizlerin favori tatil yörelerinden birisi olduğunu çok duydum daha önce. Bir başka duyumum da Kıbrıs vatandaşlarının AB pasaportu taşıdıkları idi. (UK de olabilir emin değilim) Dünyada Türkiye'den başka tanıyanının olmadığı bir ülke için güzel kıyaklar.
Türkiye'ye bağlı olmasına rağmen İngiliz sömürgesi gibi duruyor KKTC.
Ustad bildikleriniz hatalı gibi.
Kıbrıs ikiye bölünmüş durumda.
Kktc ve Gkry
Güney kıbrıs rum yonetimi Avrupa birligine girdi.Haliyle AB yada UK pasaportu taşımaları normaldir.
Bunu bilmeyen yoktur sanırım.
Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti sadece bize bağlıdır.Orada yaşayan vatandaslarin böyle bir haklari olduğunu sanmıyorum.
Halkın sterlin taşımasına gelince, Ingilizlerin halen aktif etkinliği sürmektedir.
93 Osmanli - Rus harbinde Britanya nin Osmanliyi desteklemesi karsiliginda birlenen belli miktar altin sureti adanin mulkiyet hakki Osmanlida olmak kaidesi ile yonetimi Ingilizlere biraktik.
I. Dunya savasina Osmanlinin Britanya ile karsi cephelerde olmasi ile ortaya cikan status quo sonucu 1914 de Ingiltere adayi tek tarafli olarak ilhak etti ve somurge valisi atadi
Tabi daha detayli nuanslar da var ama adada olusan Ingiltere etkisi bu sebeplerden kelli varolmaktadir
Ada su an siyasi arenada 3 buyuk kuvvet carpani olarak kendini ifade eder AB - Britanya Ve Türkiye Cumhuriyeti
Ab askeri olarak adaya mudahil olamaz etkisi siyasi ve ekonomiktir
Ingiltere adada askeri olarak belli bir oranda mudahildir ve sinirlari dahilinde manevra alani bulunur ama siyasi etki potansiyeli Ab ve Turkiye cumhuriyetine gore daha fazladir
Turkiye cumhuriyeti adada askeri manada rakipsizdir gerek lojistik imkanlari gerek kuvvet carpani olarak ancak bizim de siyasi ve ekonomik etkimiz Ab ve Britinya nezdinde yok denecek kadar azdir. Kibrisin dengesi su an bu etmenler dahilinde surmektedir
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kampanya kapsamında sunulan enflasyona endeksli ara dönem faiz ödemesiz mevduat hesabı 367-400 gün vade aralığında açılmaktadır.
KKTC ile GKRY arasındaki farkı bilmeyecek kadar da cahil değilim sayın boschyatirim :)
Misal üşenmedim ekşiye bir göz attım:
İlk bulduğum bilgi şu:
https://eksisozluk.com/entry/22094927
Demek ki pek sallamıyormuşum :) Benim merak ettiğim bu pasaportlar bu vatandaşlara nasıl, ne karşılığında verildi... Böyle bir bilgi çok yerde dolaşıyor. Uydurma olduğunu sanmıyorum.Alıntı:
...
çoğunun 3 pasaportu var. türk, rum ve ingiliz.(kktc yi saymıyorum bile) türkiye ye giriş çıkış için türk pasaportunu, rum tarafına girmek için rum pasaportunu, avrupa yada ülke dışı başka bir yer için ingiliz yada rum pasaportu kullanıyorlar ve itiraf ediyorlar.
...
Not: Ekşide yazan o vatadanşın 100% doğru söylediğini de kabul edemeyiz ama başka yerlerde de bu tarz yazılar var. İsterseniz çoğaltırım örnekleri.
Geçenlerde ABD bize ters yapınca (konu neydi unuttum ah balık hafızam :d), İngiltere KKTC'yi tanımayı görüşüyor haberleri çıkmıştı. Onu da yazın bir kenara.
31 Mayıs stopaj, 3 Haziran enflasyon, 17 Haziran'da MB toplantısı hey yavrum hey az kaldı
Adanın %8'i İngiliz toprağıdır. United Kingdom'a bağlıdır.
British Overseas Territory
https://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia
Yeni TL oranlar alan oldu mu ben 19,5 nın üstünü bulamadım boşta para bırakmadan,
yardımcı olursanız sevinirim
Temmuzda kralicenin neden coşma ihtimali oldugunu da söyledi mi.
Ona göre degerlendirelim.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mevduat faizleri çok az Türk Lirası nı korumaktan çok uzak hemde çok
aslında döviz fiyatının patlaması (N.Ş.A.), ihracatı şahlandırması gerekiyor...
avrupaya yakın trakyada fabrikalar kapalı ...
tarlalar boş ...
asgari ücret nerdeyse 280 eur...
üniverte mezunu sayısız genç işsiz...
her yerde yeni yapılmış oteller
yani
yağ var
un var
şeker var
ama helva yapacaklar nerede ???
hemde enflasyon %35-40'kene TLticari kredi faizler % 20-24 arasında
yani senelikte 15 puan fark var ...karlı bir iş
tl mevduatçısını öpüp kredi kulananlara yıllık olarak şimdilik senelik olarak minumum 15 puanlık "artı" katkı yapılıyor ...
Beklenen oldu, çok ucuz olan akaryakıta cüzi zam yapıldı. Almanyada 1 lt benzin 1.7 € iken bizde 0.7 €'dan 0.78 €'ya yükseltildi. Bu eşel mobil olayıyla devletin ciddi vergi kaybı olduğunu da unutmamak lazım. 2020'de akaryakıttan 70 milyar lira vergi toplayan hükümet, %54 ile %189 arasında değişen vergi artışıyla kasasına en az 30 milyar lira vergi daha koyacaktır. Bütçe açığını destekleyici bir durum her ne kadar şikayet etsek de son zamanlarda eşel mobil sistemiyle ciddi vergi kaybı yaşandığı da bir gerçek. Enflasyonun baz etkisiyle düşeceği önümüzdeki 3 ayda da bu vergi artışı enflasyona yedirilir.
Bayramdan once aldığım systane goz ilacı 20 tl den 36 tl ye cikmis.meyve sebze ucuyor.nerde enf yok.insaat malz.Ortalama 1 yilda %100 artmis.demir beton....hersey.
İlaçlar Euro kuruna endeksli.
Olması gereken kur bunun 2 katı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ila...llendi/2150662
Yabancılar sırf hastalar komple ölürlerse müşterisiz kalırız diye düşündükleri için izin veriyorlar bu işe.Alıntı:
Buna göre Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar kapsamında 2021 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değeri 3,8155 liradan 4,5786 liraya artırıldı.
Ne yapın ne edin, döviz ile gelir yaratmaya bakın.
Dolar 8.4178 kapattı. Gün için en yüksek 8.4190 görmüştü.
Gün içi sürekli 8.36-8.37 işlem görmüştü.
Baskı türkiye kapanışı ile kalktı ve 4 kademe gitti.
Pazartesi yine açılışta baskı ile 8.38'e indirirler.
Ama satmam. Neden?
Çünkü bayrak flama formasyonunun sonuna geliyoruz.
10 Haziran'a kadar kırılım yönü belli olacak.
8.52 kırdığı anda hedef belli 9.60.
Yatırım tavsiyesi değildir.
En geç 17 Haziran'da her şey belli olur benim tahminim bu yılın sonunda erken seçim olacağı için reis riske girmez 8,60dolar kutuyla seçime gitmez tabi bu benim fikrim yanılıyor da olabilirim. Bazıları da 14 Temmuz da herşey belli olur diyor bir ay eksik bir ay fazla pek bir şey farkettirmez
Mayıs sonuna kadar uygulanmakta olan stopaj indirimi uzatılacak mı acaba?
Ben, ilk etapta en az 2 ay daha uzatılacağını düşünüyorum.
MB pas geçecek ise stopajı yıl sonuna kadar sifirlayacagini tahmin ediyordum. Çünkü pas gececekse uzatma kurtarmaz döviz uçar
Döviz kurunu malum kişi mi belirliyor?
O zaman hem faizi düşürsün hem de doları 7.20 yapsın ve seçimi kazansın.
Sene sonunda erken seçim varsa yabancılar dur ya erken seçim var malum kişi kazansın diye doları 7.20 yapalım mı diyecek?
Doları 7.20 yapmanın tek yolu var : %21-25 arası faiz.
O zaman da esnaf iflas bayrağını çeker.
Ya da Naci Ağbal tekrar TCMB başına gelecek. Olur mu? Valla seçim kazanmak istiyorsan olur.
O zaman ben de tek kuruş döviz tutmam.
Seçimlerin olağan tarihi Haziran 2023.
Daha 2 yıl 1 ay var.
Rte olabildiğince uzun süre cb.lığı yapmak için erken seçimi olabildiğince geç yapmalı.
2023 başı veya 2022 sonu olabilir.
Şimdi haklı olarak diyeceksiniz ki; olağan seçime 6 ay kala erken seçim yaparlarsa millet bunların alaveresini anlayıp tezgahlarını bozmaz mı?
Bozmaz.
Her millet layığıyla..
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
Şöyle bir durum da var:
Rte anketleri takip ettiği için bir mucize olmazsa bir daha cb olamayacağını biliyor.
Bu durumda erken seçim yapmayıp olağan seçim tarihine kadar cb kalmak isteyebilir.
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
10 liranın altında nerdeyse meyve yok her meyveden iki kilo almaya kalksanız sepet tutarı dehşet bir rakama ulaşıyor eğer erken faiz indirimi ile yeni kur şokuna davetiye çıkarılırsa nüfusun yüzde 95 i gelirinin nerdeyse tamamını gıdaya ayırmak zorunda kalacak
Burada defalarca yazdım en geç 21 Haziran 2022 de seçim yapmak zorunda reis aday olamıyor bu bir , ayrıca iş ne kadar uzarsa millet vekili sayısı da düşüyor onun için en fazla 13 ayı var, dolar kuru 8,60 ve üzerinde bir rakamla seçime gidemez bizim millet dövize bakar, örnek 2002 seçimleri
ben MB sının 17 Haziran ve 14 Temmuz da pas geçeceğini ama stopajın da yıl sonuna kadar sifirlanacaginı düşünüyorum bu benim fikrim yoksa doları 10 TL de buluruz
Yaşınızı bilmiyorum. Yazdıklarınıza bakılırsa eskileri pek bilmiyorsunuz. İyimser olmaktan vazgeçip kötümser olmuşsunuz !
AKP, bugüne kadar bildiğiniz, okuduğunuz, dinlediğiniz hiç bir siyasi partiye veya harekete benzemez. Normal düşünerek bu parti hakkında analiz yapmak, tüm parayı batıran yatırımcı davranışı gibi olur. Bilmediğiniz / bilinemeyecek çok değişik parametreler var.
Şimdilik bu kadarıyla yetinelim. yazdıklarımla sizi incitmek amacım kesinlikle yoktur. Sadece size destek amaçlıdır. Saygılar.
Sayın ressam yaşım 55 in üstünde yıllarca siyasi danışmanlık yaptım ve yurt dışında çalıştım 10 sene önce ülkeme döndüm,
iyimser rumuzum ironidir AKP ucuz siyaset yaptığı için kolay çözümleme yapılıyor. En geç 14 Temmuz da her şey belli olacaktır.
Döviz kurları da faizlerde
mevduat faizleri, hele ki nispeten büyük miktarda olmayanlar için çok düşük, gerçek enflasyonunu baya altında kalıyor. paranızın değerini nasıl koruyorsunuz? mevduat dışı neler yapılabilir? şu an altınla döviz de yüksek.
Naci agbal varken Mayısta zirve olacağını defalarca yazmıştım o kalsaydı 7 lira civarinda dolar baz etkisiyle yaz aylarında dusen enflasyon olacaktı.Ne yazikki birilerinin hoşuna gitmedi bu senaryo baskan değişince butun senaryo değişti artik yeni zirvenin Eylül ayının açıklandığı 3 ekim olacağını tahmin ediyorum.İndirimi bırakın faiz artırımı yapmak zorunda kalıcak enflasyon üstü faiz olucak demedi mi dedi.stopaj farkını kapatmak icin 200puan. enflasyon ustu olması icin 100 puan lazim toplamda 300 puan lazim (%15 stopaj) faiz artmaz ise 0 stopaj olmasını beklerim(en az 6ay).
TÜİK 40a giden ufe varken komik oranlar açıklarsa tl de kalanlari da dolarci yapar
Naci maci hikaye. Dolar 7 olacaktı felan komedi. Türkiye, ekonomisine müdahale edemez bunu bilmeniz lazım. Maalesef yabancı ne isterse ekonomide o olur. Daha yurt içindeki thodexe müdahale edemeyen dolara hangi ekonomiyle müdahale edecek. Tüm dünyanın kontrol edemediği doları, onsu, bitcoini vs. biz kontrol edemeyiz. Çok acıdır ki elimizde faizden başka silah yok. Bankada doları olanlar aynı anda 100 dolar çekecek olsa veremezsin kaldıki 220 milyar dolar mevduata ne yapacan.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://eksisozluk.com/2021-hotel-fi...?a=popular&p=1
Batıyoruz ediyoruz..
Millet aç aç..Para yok şu bu...
Venazüella olacaz arjantin olduk bile falan fıstık..
Bu oteller bu yaz dolacak mı dolmayacak mı ?
Pandemi etkisi iyice azalırsa bu yaz bizim kiler tıka basa doldurmazlarsa bu otelleri bu fiyatlara bende bişi bilmiyorum demektir..
Şu an da Çeşme den yazıyorum 3+1 bürüt 150 metre kare deniz görmüyor 25 yıllık ev denize yürüyerek 200 metre satılık fiyatı
2 milyon TL 3 aylık kirası yani sezonluk 100 000 TL inanmadım ben burda bir arkadaşın yanında kalıyorum pazartesi döneceğim inanamıyorum plakaların çoğu 34 ve 06
https://geoim-bloomberght-com.cdn.am...a160139888.jpg
-60 milyar rezervlemi ödenecek.???
Pegasus havayolları en son %9.5 net döviz faiziyle borçlandı.!!
Bu faiz oranlarıyla ayakta kalmaları imkansız.!!!
Yabancı beleşe borç vermez.!!