Sayın enki, hkm, bateman,
Bu yazı ile ilgili görüşlerinizi merak ediyorum.
Why the banks are shorting gold and silver
https://renaissancemen.org/2021/03/2...nd-silver/amp/
Printable View
Sayın enki, hkm, bateman,
Bu yazı ile ilgili görüşlerinizi merak ediyorum.
Why the banks are shorting gold and silver
https://renaissancemen.org/2021/03/2...nd-silver/amp/
"The argument is basically like this, compressed. It’s not that they short metals in an active attempt to protect bond prices. It’s much more basic than that, fundamental. Bonds are future dollars. If present dollars have no value, future dollars have no value. In order for present dollars to have value, they must be able to buy some amount of gold and silver. The dollar only has value because it can still be exchanged for gold in some amount. Once it can’t, it can’t buy anything at all. This is because of Mises’ Regression Theorem, that all present money must be indexed to money in the past, otherwise its value cannot be known and therefore cannot circulate as a money. In the beginning, money started from a state of barter, which is why gold and silver are monies, and the dollar was born out of them."
Adam haklı. Olayı bu açıdan görmemiştim hiç.
Farklı bir bakış açısı kattı bu makale de. Tamamını henüz okumadım ama şu paragraf direk özetini geçti meselenin.
https://reddit.com/r/Wallstreetsilve...are_anecdotal/
Avustralyalı Perth Mint'ten de kötü haberler yayılıyor habire.
Ellerinde kalan gümüşü bu fiyatlardan satmayı reddediyorlar resmen. Niye ki? :p
Bu olaydan yukarıdaki makale de bahsediyor. Şu an o kısmı inceliyorum.
Dolar düşerse coinler de düşecek diyor. Doğru.Alıntı:
Now I ask you this…
If you hold bitcoin and its value is in dollars, and dollars become worthless to gold, what is your BTC worth?
IF you can buy groceries or gasoline in BTC, then BTC itself has value. Perhaps buying a $60,000 Tesla at end of times with a BTC can work.
But if you have to exchange your BTC for dollars, and those dollars do not buy anything of value, how much is your BTC worth?
Valla ben bu yazıda yeni bir şey görmedim.sorun doların çok zayıflaması.temel para birimi olduğu ülkenin sorunları nedeniyle çok miktarda basılması değişim aracı olarak değerini her şeye karşı kaybetmesi.altinin ve gümüşün baskilanmasinin nedeni tam olarak bunların gene aslı olarak para olarak kullanılması amaciylamidir emin değilim.misal gümüşün tekrar para birimi olarak kullanilmayacagina eminim.gelen cağda öylesine bir sanayi talebi olacak ki gümüşün para birimi olarak elden ele dolaşması falan mümkün değil.gumus giderek ortadan kalkacak fiziki gümüşü yirmi otuz yıl sonra görmek bile zor olacak bence.gumus bence baskilaniyor ve baskilanmis fiyatlardan el degistiriyor.altin ise yeni gelen dijital paranın bir şekilde kısmen belli bir kurdan entegre olacağı bir metal.gucude herkes için her zaman değişim aracı olarak kabul edilmesinden dolayı.sanal fiyatların anlamsızlığı zaten artık tüm dünya tarafından görülüyor.adamlarin yıllardır yaptıkları bu baski sayesinde durup dururken havadan kazandığı milyonlarca dolar var.zaten ceza da aldılar.onemli olan baskının nedeni değil ne zaman biteceği. Benim tahminim son üç aya girdik.yaza kadar patlar bu iş.
Yani aslında kısaca söylemek ıstediğim sıradan amerikalının doların alim gücünün patates olduğunu görmemesi için altin ve gumus fiyatlarının baskilanmasina gerek yok.zaten adamlar günlük hayatlarında yedi yirmidört bunu her gün görüyorlar.simdi altının gramı 540 dan 390 a düştü diye hayatımız ucuzladı mi bu nedenle paramız nasılsa değer kazanıyor diye altin almay i bıraktık mi
Gümüşü ve altını, uzun vadeli yatırım sepetim için her fiyattan alırım..usd bazında düşsün daha da alırım...alırım dedim mi alırımmmm :oleyo:
https://www.youtube.com/watch?v=u8DpM3YYjdk
bir tarafa yazınca olmuyor her baslıga yazılmalı aynı seyler..uff heç sevmediğim algoritmik hisler..
suveys kanalında kaza yapmıs bir gemi var. ve anadolu ajansı haberi verip sonra trafik açıldı deyipde trafik hala kapalı ise bir seyler nedeni ile panik yaptırmak istemiyorlar demektir. her seyi normal algılattırmak istiyorlar. ama bu suveys kanalı işinin bir etkileri olur..kanal kapalı kalırsa neler olur? brain storming yapalım..
Sayın dreamworld sevmiyormuş dostlar..ufff...Yazmayın aynı şeyleri heryere. :kmk:
https://i.hizliresim.com/Xe1nrk.jpg
Ya ne hoş ne komik espri.nerden de bulursunuz bu kadar zeka dolu videoları.deminden beri seyredip seyredip gülüyorum.bu tarz videolardan bizi mahrum bırakmayın.ilahi ne hoş.
Bugün COMEX kapanış günü (Perşembe 25 Mart 2021), yine sanal piyasalara aşağı doğru vuruyorlar ama spot ile fiziki arasında fark açıldıkça COMEX de mal çekilimi artacaktır. Sanalda fiyat 24.65$ mesela, ama fiziki de 30$ üstünde bol miktarda nakit alıcı var. Yatırımcıların çoğu ver lan fiziki malımı diyerek COMEX den çekip dışarıda satacaktır ki bu da bir sonraki aya büyük bir stok problemi demektir.
Adamlar istese sanal altını gümüşü bir anda 0 a bile indirirler sanalda çünkü FED in sahibi bunlar, FED bunlara sınırsız sıfır faizli dolar verebiliyor, ama piyasada fiziki mal kalmazsa tarağı tutacaklarını bildikleri için spotla fiziki arasını çok fazla açamıyorlar. Dengeli dengeli aşağı basıyorlar. Shortlarda aşırıya kaçarlarsa COMEX de gram fiziki mal bulunmaz. İşte o zaman tarağı gerçekten tutarlar.
Emtia yatırımı yapan arkadaşlara mümkünse fiziki almalarını bu sebeple öneriyorum. Eğer altın gümüş alacaksanız lütfen sanal almamaya gayret edin.
Fiziki alın banka kasasına kitleyin, evinize kitleyin. Bu adamlar olur da sanalı basıp sıfıra indirirlerse siz gider yine fizikiyi zarar etmeden hatta çok karlı olarak çok yüksek fiyattan bozdurabileceksiniz.
Rodyum bunun en güzel örneğidir. İridyum bunen en güzel örneğidir.
Sanal ile Fiziki piyasa eninde sonunda ayrışır. Malınız fiziki ise hiç korkunuz olmasın. Kaya gibi evelallah. kimseye eyvallahınız olmaz. O batmış bu çıkmış ziklemezsiniz.
Arjantin default ettiğini açıklamış. Fiziki maldan garantisi yok bu zamanda. Kimin battığı çıktığı zikinizde değil. O batar bu çıkar. Siz çay demler çekirdek çitler seyredersiniz.
Argentina Can’t Repay IMF $45 Billion, Vice President Says
https://www.msn.com/en-us/money/othe...ys/ar-BB1eVJgG
İnsanoğlu avcı-toplayıcı olmaktan vazgeçip yerleşik hayata geçtiğinden beri, arz talep koşullarının değişmesinden dolayı hiç enflasyonsuz kalmadı..dolayısıyla günümüz dahil burada en temel konu enflasyondur..tabii enflasyon derken şu sıralar konuştuğumuz para arzının çok artmasından dolayı enflasyonun çok hızlı artabilecek olması..zaten global ortamda ortalama bir enflasyon varken gelişmiş merkez bankalarının faiz oranlarının sıfır yada negatif olması paranın yavaş çekimde eriyor olduğunu gösteriyor..
Yazıdaki temel hata dolara cart diye eriyecek bir para birimi olarak bakılması..bunlar Amerikanın kötümserleri olduğundan onlarda biz gibi birdenbire crash çıkartıp ortalığı velveleye vermekle meşguller bence..:)bu anlamda dolar eriyecekse, hiç şüphe yokki beraberinde Euro, Yen vs. de eriyecek..hatta Abd ekonomisinin görece üstünlüğünden ve doların güvenli liman olma özelliğinden dolayı en son eriyecek para biriminin dolar olacağını söylemek boş bir iddaa olmaz bence..
Ayrıca parasal anlamda altın çok daha önemliyken yazıda neden gümüş bu kadar önemli tutuldu anlamak zor..Sn. Hkm nin dediği gibi artık gümüşün parasal bir büyüklük olarak kullanılması mümkün değil..ayrıca yazarın doların altından türediği yada onun yerine kullanıldığı gibi bir saplaması doğru değil bence..şimdilerde insanoğlu için en temel gereksinim genel geçer bir ''sound Money'' oluşturulabilmesi..çünkü gelişmiş ülke kağıt paralarının bu görevi uzun vadede yerine getiremeyecekleri gözüküyor..ancak söylediğim gibi doların değeri yarın sona erecek gibi düşünmek ciddi yanılgı bence..diğer taraftan tabiki mevcut finansal sistemi korumak, senyoraj hakkını bırakmamak için altın, gümüş vs. değerlerini tavana vurdurmamak yazarın dediği gibi önemli..malum insanoğlu sürüler halinde:) hareket ettiğinden amaç kendini besliyen bir sürecin engellenmesi ve insanların çaresiz bırakılması..bunuda en azından epey bir süredir başarıyorlar..:)
Son not olarak coinler şu an için ''sound money'' özelliği göstermiyorlar ve herhangi bir referans değerle yakından uzaktan alakaları yok..bu anlamda yarın bitcoin %50 düşse psikoloji harinde:) neden düştüğü izah edilemez..
Dolarin cokusu altinin yukselisi demekse, ki oyle diye dusunuyorum, aklima iki filmden iki sahne geldi.
1 - GORA da alev topunu Arif "ben durdurum bana elementleri bide kizi getirin" dediginde, "boşver belki durduramaz.. belki durduramaz mı ? ne diyorum ben ya? " lafi. Dolar cokusu alev topundan beter olur.
2 - Big Short filminde Brad Pitt karakteri iki genc firlama spekulatorun AAA bondlari shortlama kontratini imzaladiklari zamanki sevincleri uzerine "Siz neye sevindiginiz biliyo musun? Hakli cikarsaniz milyonlarca insanin issiz evsiz kalacak, intiharlar uzaya cikacak lavuklarrrr" dedigi sahne.
Yani, dolarin reserve para ozelligini yitirmesi rahmetli Erbakan'in dedigi gibi "Kanli mi olur, kansiz mi olur", o konuda cok kotumserim. Bu is kesinlikle karakolda biter.
Anladığım kadarıyla piyasalar doğmamış çocuğa don biçmeyecekler bir süre..çünkü 3 trilyon dolarlık teşvik bir taslak henüz..detaylar henüz bilinmiyor..Ayrıca teşviğin büyük kısmı altyapı yatırımlarında kullanılacağından sonuç uzun vadede alınacak mecburen..ve birde bu teşviğe destek çıkmak için şirketlere vergi getirilmesi söz konusu olabilirmiş..bu haliyle(vergi) bu teşviğin çıkması da sürüncemede kalabilir..selamlar..
Sn enki siz o konuya çok ehemmiyet veriyorsunuz.Ama bence dolar çökünce diğerleri ayakta kalacak konusu zaten söz konusu bile değil.Bu doların çökmemesi için bir arguman değil.En azından benim öne sürdüğüm bir arguman değil.Elbet hiperenflasyon olayı dünyanın her yerinde yaşanacak bir olgu,elbet tüm para birimleri dayak yiyecek.İlla bir para birimi kendini kurtaracak veya az etkilenecek diye düşünürsem de aklıma asla euro gelmez, o para bence yuan olacak.
Dünyadaki varlık değerleri toplamı 400 trilyon dolar kadarmış.Altın 10 trilyonluk bir piyasa gümüş 1.5 trilyon dolar kadarlık bir piyasa,bitcoin yeni 1 trilyon dolar oldu sanırım.Az bişi yahu dur bakalım bu borsalardan negatif getirili kağıtlardan 30 40 yıl çarpanlı emlaktan uzak duralım az bişi önümüzü görelim denip de bu piyasalara mevcutun yüzde 1 i aksa altında yüzde 50 ekstra talep gümüş veya bitcoinde nerdeys e piyasanın iki üç katı talep demektir.Bu fiyatları ne yapar düşünebiliyormusunuz.
Ilgim altina, yani altinin gecer akce ozelligini tekrar kazanmasi ve sonucunda diger kaat paralara karsi degerlenmesi. Su gecer akce dolar; euro diil ki. Euro sadece paralardan bi para, TRY nin hallicesi. Yarin Ingiltere cikti bende cikiyom, sen de cik, falan derler baktin AB bitti gitti. (Tabiki inanilmaz kargasa yaratir, altin dolar hepsi yukselebilir valla bilemem). Yada ekonomik sebeplerden euroyi birakabilir, illa siyasi olmayabilir. Mevzu dolarda.
"The US dollar dominates as a payment currency for global trade with a 79.5% share of inter-regional currency usage in value"
Biraz daha açıklayayım..dolar endeksi 92.8 e gelmiş, ons iyi dayanıyor buna, ons 1729..doların destek atması doların güçlenmesinden dolayı kısaca..
Dolar global piyasalarda artınca altın dahil tüm metallar pahalı hale gelmiş oluyor..dolayısıyla metallere rağbet azalıyor(özel durumlar hariç) diyelim..bu anlamda normalde onsun düşmesi anormal sayılmaz..son günlerde onsun bu şekilde dayanması iyiye işaret olabilir..tabii Abd hazine bonoları pek artmıyor şu sıra, onlar yani faizler artınca ons ne olur bilmek zor tabi..
Haa sunu solemeyi unuttum.
Diger kaat paralar, euro da dahil, deger kaybeder, erir biter, kanli mi kansiz mi demem. Ulkeler nasip kismet deyip efendi efendi paralarinin eriyisini izler, sonraki maclara bakacaz, deyip yollarina devam ederler. Dolar tehilkeye girdimi mevzu degisebilir, olay karakolda bitebilir. Demek istedigim buydu. Yoksa dolar iyi euro kotu, yada tersi diil yani.
Ehemmiyet vermiyorum, düşüncelerimi yazıyorum..Global ticarette, MB rezervlerinde ve finansal piyasalarda çok büyük oranda kullanılan bir rezerv parayı hemencecik çökertmenizi anlıyamıyorım sadece..Sn. Grafik in yazısında da Weimar daki altın fiyatlarını 3-4 senelik vadede verirken yazar, yine diğer bir paragrafta doları cart diye çökertiyor..ha bir kriz olabilir ama böyle cart diye bir çöküş rezerv parada olamaz bence..zamanla hızlı veya yavaş bir erime olacaktır mutlaka..
Abd dolari cokmesine pek ihtimal vermiyorum.Dunyada tek bir guvenli liman var oda dolar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anlıyorum..ancak dolar tehlikeye girmeden önce muhtemelen Euro yada başka bir para birimi tehlikeye girecek bence..misal Türkiyedeki durumlardan yada global piyasalardaki bazı sıkıntılardan dolayı Abd hazine bonolarını kısmende olsa yönelim oldu bugünlerde..yani hiç yoksa güvenli liman özelliğini düşünsek bile en son batacağı en önce batırmak gibi geliyor söylenenler..:)
Bu arada en önce Abd batsa çok memnun olurum ha..:)
Ben FED'in dolar arzini yukseltmesinden (yada inanilmaz derecede yukseltmesinden) deger kaybedecegini, yada asil deger kaybi sebebin o olacagini, dusunmuyorum.(Dollar milkshake theory) Ben FED'in dolar arzini yukseltmesinden baslayacak surecte dolarin o yukarda soledigim %80 dunya ticaret payinin peyderpey azalacagini ve bunun sonucunda deger kaybedegini dusunuyorum. Bu peyderpey azalma cok cok sikintili gececek bence. Bole degisimler hep dramatik ve yikici olaylari takip eder tarihte.
Valla 2008 e kadar tüm amerikan tarihi boyunca fed in bastığı para 850 milyar dolar ,sistem bu kadar para ile dönmüş.2008 den 2019 a kadar 4 trilyona çıkılmış.Yani 11 yılda 5 katı para basılmış.Sonra bir yılda 7.5 trilyon dolara çıkılmış nerdeyse bir yılda 2 katına çıkılmış.Sonra 2021 e 1.9 trilyonla başladık,3 trilyon lafı ortada dönüyor.Yani 3 trilyonda gerçekleşirse bir yılda 5 trilyon basılmış olacak.Para basılma ivmesini görünce dolara güvenin yerlerde sürünmesi doğal değil mi.O doların çöküş hızının peyderpey olması zamana yayılması argumanı bence doğru değil.Para basma hızı buysa o para ayakta kalamaz hızla çöker.Bence olay 2025 e kadar biter,ondan sonra dolar artık rezerv para olmaktan çıkar.
Bana sorulmadı ama ben görüşümü yazayım izninizle sn enki.Vadeyi zaten yazdım.Yerine elbetde bir şekilde altının domine ettiği bir uluslararası dıjıtal para getirilicek bence.Bu para ancak bir şekilde altına entegre olursa kabul görür.Tarihte sınırsız para basma hikayesi hep böyle bitmiş,en kuvvetli son olasılığı gene bu.
Dolar çökecek o tamam da, yerine ne gelecek sorusunun cevabı net değil. Kılıçdaroğlu değil herhalde. :D
Doların çökmesi demek, Amerika'nın çökmesi demek. Amerika'nın çöküşü de savaşsız, kansız olmaz.
Ben bunların kendi ağızlarıyla "bizim para birimimiz çöktü, büyük bir halt yedik, artık doları altın karşılığı basacağız" diyeceklerini de sanmıyorum.
Niye tek yönden düşünüyorsunuz olayı..dolar TL mi ki çok basıldığında hemencecik çöksün..malum dolar sadece Abd de kullanılmıyor, tüm dünyada tercih ediliyor..özellikle gelişmiş ülkeler haricindekilerden ciddi talep var dolara..dolayısıyla basılan her doların ABD de kalmasını beklemek hata..TR de bile bırak bankacılık sistemini yastık altında kaç milyar dolar çıkar, siz tahmin edin..
Valla 1929 krizi insanlığı nerelere götürdü ,dünyada neler olduysa hızlı çekim benzeri benzer şekilde yaşanacak.Dolar bir araç paranın sahipleri artık işi bitti derlerse işi biter.Doların işi bitmese şu anda FED in yaptıkları yapılmazdı.O yüzden dolara o kadar önem atfetmek bence manasız.Dolardan önce rezerv para sterlindi ,şimdi sterlin sıradan bir para.Dediğiniz lafı deme gücünü elinde tutanlar zaten senaryoyu yazmışlardır çoktan.O senaryoda baya bir acı ve gözyaşından sonra global dıgıtal para ve sisteme geçiş var benim aklıma göre great reset dedikleri de bu.Yani great resetle çok şey değişecek de en önemlilerinden biri dıgıtal global para.
İyide bu söylediklerin için bile bir irade gerekir sn. Hkm..olaya kopacak, beyler lütfedip toplanacak ve Brettonwoods gibi bir karar alacak, anca..ölme eşşeğim ölme..onun yerine kontrollü, yüksekçe bir enflasyon daha iyi bir çözüm olabilir kanımca..tabi iş sonunda dediğin noktaya gider ama o noktaya hiç yoksa bir 10-15 sene daha var bence..
Tamam da biz yastık altı dolarımızın ve altınımızın çok üstündeki miktarlarda borcu olan ve her an borç üretmeye devam eden bir ülkeyiz.Sonuç olarak hadi helalleşelim bakalım deseler,gavurlar bizim devletin boğazını sıksa,devlet de vatandaşın boğazını sıksa yastık altı dövizler altınlar işi kurtarır mı.Biz sonuçta eksideyizdir sn enki.O yastık altı efsanesi o kadar da şey edilecek bişi değil bence.