http://www.hisse.net/topluluk/showth...68#post2913168
ABD DOLARI önce aşırı değerli hale getirecek bunu unutmayın
Printable View
http://www.hisse.net/topluluk/showth...68#post2913168
ABD DOLARI önce aşırı değerli hale getirecek bunu unutmayın
Sn.Cumartesi çok haklısınız...
Lakin son 3 sayfa yazılanları okudum.. Bahs edilen sürekli inovasyon, yaratıcılık,geleceği görmek, teknoloji, eğitim ve bilim...
Bakınız arkadaşlar ben ODTÜ Mühendislik fakültesi mezunu piyasada 23 yıldır mühendislik yapmaya, çalışan didinen ortalama zeka üstü sayılabilecek bir vatandaşım...
Ben artık bu memlekette bilim, sanat, inovasyon, teknoloji, eğitim filan vazgeçtim... Ben o noktalarda filan değilim.. Bu yazdığımı anlayabilmeniz için ssadece Anadoluyu gezmenizi öneririm..
Neyse..
Belki karamsarlık yada ümitsizlik ile suçlayabilirsiniz.. Her şeyi ABD ye yada batılı güçlere bağlamak bence dünyanın en saçma düşüncesidir...
Dış mihraklar lafı ve ÜLKENİN BEKAA sorunu lafları bence en uyduruk en gereksiz cümlerlerdir. Yanlış anlaşılmak istemem, bu tehlikeler olabilir veya vardır da; o halde sen niye varsın?
Bakınız değerli arkadaşlar; Sürekli bilim, uydu, tekonoloji, sanat, eğitim filan...
Geçiniz bunları; Soğan yada patates üretmenin inovasyon yada teknoloji ve ya eğitim ile ne alakası var...
SIFIR...
Arkadaşlar bakınız bu sayfalara yazı yazan insanların %80 eminim üniversite mezunu bence %90 nın üstü ortalama zeka üzerinde dir...
Ama;
Belki PATATES nasıl üretilir bilemezsiniz...
Patates üretimi çok basittir.. Patatesi küçük küçük bölersiniz.. Yada bırakın bölmeyi kabuğunu soyun patatesini siz yiyin; elinizdeki o kabuk var ya; onu binanızın önündeki toprağa gömün...
Sonra o kabuktan patates çıkar...
Bu kadar...
Bunun yaratıcılık yada inovasyon yada teknoloji ile ne alakası var.. Konu SOĞAN ve PATATES..
Bazı arkadaşlar takılma bu konuya diyorlar ama takılmamak akıl dışı...
Patates yada soğan üretemeyen bir toplumdan neyi bekleyebilirsiniz ki?
Uzay da maden aramasını mı?
Çok ciddi radikal, laubalilikten uzak, popülizm kokmayan işlere imza atmamız şart...
Bakınız 10 yıl sonra TR yi bekleyen asıl sorunu sizlere yazayım...
TR de nüfus yaşlanıyor. Yaş ortalaması sanırım 32 yada 33.. Sanılanın aksine TR artık genç bir nüfus değildir...
İstatistikçiler bilir, ortalama 5 yıl sonra yaş ortalaması 37 olmaz.. Ağırlıklı ortalama daha sert ileriye gider.. Çünkü kalabalık ve yönelim noktası ortalamayı 37 yerine daha üst nokta olan 42 ye filan getirir.. Bunun istatistiksel yada matematiksel formülleri var..
RTE aslında 3 çocukta haklı ama ben 5 sayfa önce NÜFUS PLANLAMASI yapılması gerekli dedim..
İkiside doğru.. Tek şart ile..
Nüfusu doğru kullanıp enflasyonu kontrol altına alıp büyüyemiyorsan nüfusu kontrol altında tutman gerekir..
Enflasyonu yapıyorsan kontrol altında tutabiliyorsan; büyümede geliyorsa en az 3 çocuk yapmalısın ki yaş ortalaman GENÇ kalsın..
GENÇ ne demektir; çalışan, üreten, vergi ve borç ödeyen demektir..
TR de emekli potasına şu an milyonlar giriyor. TR de şuan 15 milyona yakın emekli var.. Çalışan sayısı sanırım 25 milyon...
Yani; 25 milyonun vergileri ile 15 milyona bakılıyor..
Bu 5 sene sonra 20 milyon çalışan 20 milyon emekli sonraki 5 yılda ise 25 milyon emekli 15 milyon çalışana doğru evrilecektir..
15 milyon çalışanda; 25 milyon emekliye bakamaz...
Yani mevcut sorumlu hükümetler TR nin yaş ortalaması 18 iken bu nüfusu doğru yönetip ekonomiyi gelişmiş ülke ayarına getirmeleri gerekiyordu...
1980 ler de ilkokulda öğretmenim bana TR gelişmekte olan bir ekonomi diye öğretmişti...
46 yaşımda 23 yıldır arazilerde çalışmaktan anası ağlamış bir mühendis olarak bu ülke bir gelişemedi gitti anasını satıyım..
Bu ne menem bir iştir...
Nüfus yaşlanıyorsa ve borç artıyorsa ne olacak?
Borcu yaşlı değil ; GENÇ öder... Bankalar dahi yaşlı adama kredi vermezler.. Ölür de kredim kalır diye..
Lafı ve yazılarımı uzatıyorum lakin kısa da anlatamıyorum... Kusuruma bakmayınız...
Bol kazançlar...
Reyiz değilmiydi 2023 te şöyle uçacağız böyle uçacağız uzaya otoban yapacağız diyen. peki ne oldu. şimdi 2019 u nasıl geçireceğiz in derdine düştük. ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN.
Sayın selka güzel yazmış.
25 milyon kişinin baktığı 15 milyon emeklinin arasında ölmüş babasından yetim aylığı alan 30-40 yaşında sapasağlam kadınlar,
ve ihtiyar biriyle üç beş yıl evli kalıp o tekerlenince maaşını en az 20-30 yıl daha alan (hatta o parayla sevgilisiyle nikahsız yaşayan) genç kadınlar da var.
Bunu niye yazdım, çünkü yamukluk halkta başlıyor, mantıksız ve suistimale müsait kanunlar da buna çanak tutuyor.
Neremiz doğru ki?
https://eksisozluk.com/2019-ilac-krizi--5913709
İnsanlar eczanelerden ilaç bulmada zorlanıyor.
Üstelik yazılanlar doğruysa en sıradan ilaçların bile temininde sorun yaşanıyormuş.
15 Şubat'ta 2019 için kur revizyonu yapılacak.(Güncel Euro kuru 2,69)
2017'de en çok ciro yapan ilaçlar bunlarmış.
https://twitter.com/58fatihsezer/sta...46056637022218
https://pbs.twimg.com/media/DxX2nP3W0AIl7Ts.jpg
Yapı Kredi Sermaye Benzeri Borçlanma İşlemi ile Alakalı Kısa Düşüncelerim...
https://suphecikimse.blogspot.com/20...borclanma.html
YTD
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e2d079439b.jpg
Sebebi : Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card (payment card) geliştirildi.
:notr:
1953 yılında ölen devlet memuru dedemin maaşını hala annem alıyor.
Böyle bir güvenlik sisteminin matematik mantığı olabilir mi?
"160 M dolar karşılığı olarak kabaca 30 M dolar var" diyorsunuz..
O zaman birilerinin her gece uykuları kaçıyor olmalı, kaçmalı çünkü..
Kaçmıyorsa neye güveniyorlar ?
DTH çı parasının 1/5 ine bile reel olarak ulaşamaz ise, onlarında uykusunun sağlam olması mümkün değil.
Bu işin sonunda kapışma olursa, kim kaybeder? Programı en kötüye göre yapmak lazım..
Murphy her zaman haklıdır..
21 Ocak Pazartesi 13:59 SURİYE'DE ABD/YPG KONVOYUNA İNTİHAR SALDIRISI YAPILDI, 5 ÖLÜ OLDUĞU BELİRTİLİYOR -HT
Önce şu köprü tünel şehir hastanelerindeki 25-30 yıl hazine üzerinden verdiğiniz milyarlarca dolarlık garantinin para birimini TL ye çevirin. Vatandaşa dolar bozdurun diye vatandaşa fetva vereceğinize yandaş mütahitlere peşkeş çektiğiniz milyarlarca dolarlık ihalelerin garantisini TL ye çevirin.
Büyük güçlerle yakın temasta bulunacağınız bir coğrafya daima patlamaya hazır bir bomba gibidir.
Hele de o güçlerle farklı stratejiniz varsa daha da vahim bir durum.
Erdoğan Trump'la değil haftada onbeş günde bir , her akşam görüşseler bile oradaki güçlerin hissiyatları farklı olabilir.
Ben şahsen her an bir bela bekliyorum.
Kontrol kaybolursa Dth ların iki türlü sakıncası mevcut:
İlki bankaların yükümlülüğü olarak bilançoda bulunurlar. Eğer sistemde yeterli yp rezervi yoksa, Herhangi bir panik durumunda bankaların yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanacağı açıktır.
İkincisi ve daha önemlisi dolarizasyon durumudur. Bir ülkenin vatandaşları tasarruf tercihlerini yp den yana kullanmaya başlamışsa bu o ülkede mb nin para politikasındaki etkinliğini kısıtlar. Bu durumun ölçüsü dthların toplam tasarruflardaki oranıyla artacaktır. Bu artış çoğalırsa bir egemenlik sorunu haline gelebilir..
Hatta muhtelif tvitler bile devreye girebilir 🙂
Erdoğan: Kur ve enflasyondaki dalgalanmayla asla orantılı olmayan, akıl ve mantıkla izah edilemeyecek fiyat artışları her gün gündeme geliyor
Erdoğan: Son dönemde yaşanan hadiseler karşısında kendimizi sorguya çekmek zorundayız, kimseye zararına iş yap demiyoruz ancak faiz oranları ve enflasyon belli oranda düşmüş, buna rağmen marketlerde hala fiyatlar düşmüyor
21 Ocak Pazartesi 14:52 ERDOĞAN: BÖYLE DÖNEMLER DALGALANMAYI FIRSAT BİLİP KARI ARTIRMA DÖNEMİ DEĞİLDİR
21 Ocak Pazartesi 14:52 ERDOĞAN: MARKETLERDE HALKIMI SÖMÜRME MÜCADELESİ VEREN VARSA HESABINI SORARIZ
21 Ocak Pazartesi 14:50 ERDOĞAN: FAİZ VE ENFLASYON DÜŞERKEN MARKETLERDE HALA GIDA FİYATLARI DÜŞMÜYOR
21 Ocak Pazartesi 14:49 ERDOĞAN: 2018'DE YAŞANAN KUR-FAİZ-ENFLASYON DALGALANMASINDA BAZILARI İYİ SINAV VEREMEDİ
Dolar tl de trump ve fed sancısı tam gaz devam
Ikili ölü borsayi ipten aldi 10 gunde 100 bine geldi
Fed trump dolarin kabusu tl nin can dostu
c.başkanına birileri, enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi anlamına gelmediği
fiyatların artış hızının gaz kesmesi olduğunu açıklasa iyi olur yoksa salla babam salla..
21 Ocak Pazartesi 14:55 ERDOĞAN: TRUMP GÖRÜŞMEMİZDE 75 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİNDEN BAHSETTİ
patates sovan diye diye sonun da reis marketleri hedef tahtasına koydu ve tehtit etti (eminim marketlerin dizlerinin bagı çözülmüştür)
tamam faiş fiatların söz konusu oldugu kalemler vardır fakat sen serbest piyasa ve ileri demokrasi savundugunu söyleyip bu şekil tehtit yanlıştır
önce devlet vatandaşına soktugu faiş vergilerin hesabını versin
Köprüler, şehir hastaneleri, otoyollar hala USD cinsinden ihaleler ve garantiler...Önce onu bi TL ye çevirip halletsinler...
enflasyonda en önemli şey beklentiyi kırmaktır
sen daha yıllık enflasyon oranı açıklanmadan devletin başı olarak benim maaşıma %26 artış yapın dersen
marketçiyi neyle suçlayacaksın, adam demez mi senin elinde veri seti var enf.düşüşü öngörüyorsun lakin zammın %26..?
kullar doyuramıyor allah doyursun...
soğan ilk 5 TL ye çıktığında suçu stokçulara yıkıp soğan depolarını bastılar ve sonrasında soğan 7-8 TL üzerine oturdu. Korkarım şimdide marketteki fiyatları dahada hortlatacaktır. Ekonomide doğası gereği argümanlar dışında argümanlar kullanırsanız dahada kötüye gider.
siyasiler diyor ki "gerekirse bu millet aç kalır yine de diz çökmez."
Siyasiler milletin üzerinde mi ? Onlar neden kemer sıkmıyor ? Aç kalmıyor ? Bedel ödemiyor ?
Ülkemizde KUR+ENFLASYON+FAİZ sarmalı var. Her biri bir diğerini tetikleyerek büyüyor. Her üç unsurada ekonominin doğası geriği argümanlar yerine yapay argümanlarla müdahale ediliyor.
* Kur gıdım gıdım 1 ayda düşüyor 10 dakikada 1 ay önceki seviyeye yükseliyor. Buda kur un doğal düşürülmediğini ortaya koyuyor.
* Enflasyon TUİK yetkilisinin değiştirilmesi ile fiyatlar yükselmesine rağmen düşürülmesinin doğal olmadığını ortaya koyuyor.
* Faiz zamanında 25 baz puanlık artış yapılarak rolantiye alınması gerekirken ardından 650 puanlık artışlarla %20 üzerine taşınarak piyasada likiditeyi iyice pahalı hale getirdiler.
Kur+Faiz+Enflasyon sarmalı birbirlerini besleyen ve zamanla canavara dönüşebilen bir sarmal. Bunlara yapay müdahale ederseniz adeta kanser hücresi gibi büyür ve vucudu teslim alırlar. Şimdi bu üçüne yapılan müdahalelerin doğal olduğuna inanıyorsanız durum normale döner. Eğer doğası dışı müdahale ediyorsanız dahada büyürler. Olay bu kadar basit.
YERLİ ve MİLLİ bir duruşla ithalata devam etsinler...Fiyatlar düşer :he:
15 senelik icraatta iki adet yarım doğru iş var.
1- Sigarayı kısmen yasakladı ama yarım yamalak bir iş oldu.
Tüm tütün ürünlerinin, üretimi, tüketimi, ithalatı ve ihracatı her ahval ve şart altında yasaklanmalı idi.
Akciğer kanserinin biraz dahi azaltılması ile oluşacak tasarruf , uzun vadede defalarca tütün gelirlerini karşılardı.
2-Plastik kullanımı. Yarım iş bile sayılmaz.
Çocuk esirgeme kurumu ve/veya Kızılay ve diğer kurumlarca yaptırılacak çeşitli boy bez torbalarla, hem vatandaşın kalpden katkısı temin edilir ve bu kurumlar da desteklenmiş olurdu.
Bunlar ne yaptı ?. Her konuda olduğu gibi, bunu da siyasetle buladılar..
Millet inadına veriyor 25 krş'u, alıyor torbayı.
Eğer aksini iddia eden varsa, ona da atalarımız vermiş cevabı
"Ayranı yok içmeye, tahtirevanla gider .ıçmaya."
Soğan bu iktidarın kabusu olacak. Ağustos 15 e kadar soğanda fiyat yukarı. Nisan 20 gibi çıkan yazlık soğan ekim alanı Adana hatay sular altında rekolte düşecek. Hayat pahalandıkça zatı alilerinin yönetimi sorgulanıyor. İthal çare değil patateste yükselişte. Temel gıdalar sıkıntı. Birde soğan değil suvan patates değil pate anadolu şivesi.
biz küçükkeneyken. annem bize hep suvan aşı ve patetis yemeği yapardı, nerde şimdi yapıcan ancak etli yemekler yiyebiliyoruz:)
Derdim büyük, Sizin tespitinizi doğrulamak için yazıyorum. Bu pazar günü 140 kişilik Kat malikleri genel kurulunda ; yöneticiye 3 bin tl, denetçilere ( 3 kişi ) ayda 250 tl. teklifi geldiğinde, ben divan başkanından söz alarak '' Sayın komşularım, bu binada bahçe yok, havuz yok. Kuru bir blokta yöneticiye 3 bin tl. çok fazla. Rant büyük kavga büyük. Ben 5 kuruş istemiyorum ve her gün burada bulunacağım, yeter bu soyguna son verelim. Denetçilere para vermeyelim. Gönüllü 2-3 komşu denetlesin '' dediğim halde oylama yapıldı ve 3 bin maaş isteyen kişi yönetici seçildi. Bana sadece 12 oy verildi. Demek ki , deveye diken insana seven yaranıyormuş.
Umutabi nin dediği gibi helak omak için can atan bir toplum olduk. Olan bize de oluyor bu gerzekler yüzünden.
Aslında benim yazı yanlış anlamaya mahalde vermesin
Özel uni bence çok fena is değil
90 larda yoktu
Zengin Türklerin amerikada okuyan çocukları orda resmen koloni kurmuşlardı
Şimdi bunda ne var dememeli
Ana baba evlat ziyaretine gidince
Ordaki tatlı yaşamın tadını aldı ve ev aldı baktı hayat tatlı
Parayi da götürdü
Aslen içi boşta olsa özel uni en azından dışa para kaçırmama namına yeğdir
Gerci nerden nire geldik
Abi benim fikirlere fazla itibar etmeyin siz genede
Ben gelişim için eğitim ama onun içinde doğru eğitim taraftariyim
Mesela herkes der biz inşaatta iyiyiz Hayır efenim inşaat temel üstü on yirmi kat bina demekmidir. Öyle demekse evet ama demekle olmuyo o iş işte. iyiyse köprü tünel bunnari da kendin yapican
Mesela köprü tünel bunnari inşaat Müh yapmaz
Esasta bunnarin mimari jeoloji Jeofizik jeodezidir
Tümünde iyi olucan...
Erdoğan: Faiz ve enflasyon düşmüş ama markette hala sebze meyve fiyatı düşmüyor.
Sn. Erdoğan gerçekten de enflasyon düşünce fiyatların düşeceğini düşünüyor olabilir mi?
Enflasyon düşerse fiyatlardaki artış hızı düşmüyor muydu?!?!?!?!
Enflasyon hala %20'ler civarında, yani fiyatlar geçen aylardaki gibi yıllık ortalama %25'lerde değil %20'ler seviyesinde artacak. Ama bu seviyelerden yine artmaya devam edecek, yani düşmeyecek!!
(Eksi enflasyon için sözüm meclisten dışarı)