Originally Posted by
KaraKemal
mehmet kırsoy, nasıl gidiyo herşey ünye'de ? on sene evvel vob topiğinden hatırlarsın beni, menealaos olarak takılıyodum o vakit.. uzundur rastlamıyordum sana, o yüzden- ulan, zaman ne hızlı akıyo arkadaş' hissine kapıldım :)
80'lere kadar s&p500 kapsamındaki büyük hisselerde kurumsal sahiplik oranı %30 falanmış.. şu an %85.. en büyük şirketler diye kime baksan aynı sahiplik yapısı- blackrock, vanguard, state street, fidelity ve diğer benzeri fonlar sıralanıyor.. en büyük hissedarın bile %10 payı yok, bu kurumsal yatırımcıların hepsi her hissede <%10 paylara sahip.. pekii, mesela blackrock'ın büyük hissedarları kim diye baksan yine aynı yapı- state street, vanguard, berkshire h. falan yine aynı fonlar.. facebook sahibi diye sorsan, mark zucckker diye bi arkadaşın ismi veriliyor, lakin herifin hisse payı <%10 .. büyük şirket yaratmış diğer dahi çocuklar için de aynı şey geçerli
15 sene evvel bizim borsanın en büyüğü diye bilinen yerli oyuncunun ismi ali karakaya idi.. bizim aracı kurumda da hesabı vardı, ama farklı bir nickname ile açılmıştı hesap- hala aynı mı bilmiyorum, ama o vakitler bir hisse senedinde işlem hacminin yarıdan fazlasını tek başına bir hesap (mesela mehmet kırsoy) yapmışsa, spk direktman 'arkadaş sen manipülasyon yapıyorsun, seni yasaklıyorum, hisse hesaplarına bloke koyuyorum' derdi.. bu arkadaşın sahte isimli hesabına biz kendi aramızda blackrock derdik.. şimdiki blackrock'ın blackrock olması 6-7 trilyon dolar fon yönetim hacmine ulaşması ise esas olarak on sene evvelki o lehman krizi sonrasıdır, eskiden de vardı herhalde ama adını duyan yoktu
yani bütün global hisse senedi piyasaının hakimi olan bi grup var, aynı fonlar, kimin söz sahibi olduğu, kimin parasını yönettiği falan hepsi meçhul (yahudi finans eliti??) ismini veremezsin, cismiyle tarif edemezsin.. ahmak sürüsüne inandırılan hikaye basit: bilimsel yöntemler kullanarak hangi şirkete uzun vadeli yatırım yapılması gerektiğini tamamen bilimsel metodlarla hesap eden- buna göre yatırım dağılımı yapan okumuş zeki çocuklardan oluşan yatırım komiteleri vs.. çok boş bi hikaye :)