Kısa vadeli dedikleriniz geçtiğimiz cuma günü bahsettiğiniz pozisyonlar mı?
Benim için orası dediğiniz gibi fazla uzmanlık gerektiriyor ben tavsiyenize uyarak 1 kontratı geçmeden risk almadan öğrenmeye çalışıyorum.
Saygılarımla.
Printable View
Kısa vadeli dedikleriniz geçtiğimiz cuma günü bahsettiğiniz pozisyonlar mı?
Benim için orası dediğiniz gibi fazla uzmanlık gerektiriyor ben tavsiyenize uyarak 1 kontratı geçmeden risk almadan öğrenmeye çalışıyorum.
Saygılarımla.
Merhabalar,
Bu düşüş dönemine şans eseri olarak birikimimin yüzde sekseni dolarda olarak girdim. Bunun yüzde 15'ini geçtiğimiz hafta sağlam Bist30 şirketlerine aktardım. Birikimden aldığım için bir vade belirlemeden havanın iyileşmesini bekleyebilirim.
Fakat alımlara devam etmeden önce aklıma takılan bir mesele var. Amerikan borsaları da ciddi bir şekilde düşmüşken acaba vergi işlerini halledip orada yatırım yapmak da mantıklı olmaz mıydı? İyi bir yatırımcı olmadığım için oradaki düşük masraflı S&P fonları ilgimi çekiyor. Ne dersiniz?
ABD Dow 14.000 leri beklemek lazım bizdede 1 doları 67_70 binler
Bu konuda ben milliyetçilik yapıyorum, tarafsız değilim...ülkemin bşr sürü güzide firması neredeyse bedava fiyata gelmişken, burada yatırım yapın, Amerika da değil..,gerçi ben hiç bşr zaman yurtdışı yatırıma sıcak bakmadım.
Portföy riskini, daha doğrusu yaşadığımız ülke riskini gram aktın alarak hedge edin...şahsen dolar bile alma taraftarı değilim, gram altın alırım daha iyi...eğer ons altın düşüş trendine girerse o zaman da hedge edecek bir şey buluruz.
Dow 30 binlere yaklaşırken, ülke riski için yurt dışı hisse soran arkadaşlara o zaman da demiştim...dünyadaki en şişik borsa ABD borsaları...tüm dünyanın başını Belaya soktular...virüs filan işin bahanesi, dow virüsü 20 binde karşılasa tüm dünya çok daha hafif atlatırdı bu krizi.
Eğer %100 nakitte olsaydım, buralardan ufak ufak girmeye başlardım. Ama her seferinde, borsa için ayırmış olduğum fonun 10'da 1'i şeklinde. Zira, şu anda piyasa en kötüyü fiyatladı mı bilmiyorum ama, en kötü haberler henüz gelmedi. (Umarım da gelmez).
Elimde YKB-HALK-KOZAL-TSKB gibi sağlam hisseler olduğu gibi, TIRE-GYHOL gibi daha agresif hisseler de var.
En kötü haber gelirse, (ki umarım gelmez), o aşamadan sonra yavaş yavaş maliyet düşüreceğim. Yukardan beklemeye devam.
Hocam en kötü haber ne peki?SM-N960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
YÜKSELEN ÇELİK A.Ş.
YKSLN
Özet Bilgi
Kovid-19 Virüsü Kaynaklı Kriz Nedeniyle Görülen Negatif Yönlü Fiyat Değişimlerine İlişkin Güncel Durum Hakkında Açıklama
Küresel ekonomilerin büyük bölümünü etkisi altına almış olan ve dünyada binlerce insanın ölümüne sebebiyet veren Kovid-19 küresel sağlık sorununa bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı finansal piyasalarda neredeyse tüm şirketlerin ve endekslerin hisse fiyatları olumsuz yönde etkilenmiştir.
ABD, Avrupa ve Türkiye borsalarında yaşanan derin fiyat düşüşlerinin önüne geçmek için bazı şirketlerin ‘Hisse Geri Alım Programları' açıkladığını gözlemledik. Daha önce eşi benzeri yaşanmamış olan bu krizin temelinde ekonomik veya finansal gerekçelerin bulunmuyor olması ve krizin ‘salgın bir hastalık' kaynaklı olması nedeniyle; birçok şirketin açıklamış olduğu ‘Hisse Geri Alım Programları' neticesinde hisse fiyatlarındaki düşüşe engel olamadığı bir durum söz konusudur.
11.03.2020 tarihinde yapmış olduğumuz açıklamada belirttiğimiz üzere, gerek iş modelimizin ve gerekse faaliyet alanımızın seyahat ve benzeri diğer faaliyet alanlarından uzak, sanayi odaklı olması sebebiyle, Şirketimizin bu krizden göreceli olarak daha az etkilenerek çıkacağı tabiidir. Faaliyetlerimiz herhangi bir kesintiye uğramadan devam etmektedir.Gerek operasyonel, gerek finansal anlamda hisse fiyatımızı olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değildir. Şirketimizin bugün itibariyle cirosu geçen yılın yaklaşık olarak %5 üzerinde olup, ton başına ortalama satış fiyatımız geçen yılın %6 üzerindedir. Bu sayede 2020 yılı birinci çeyreğinde karlılıkta geçen yıla göre bir düşüş beklenmemektedir. Tüm bunların yanı sıra bugün itibariyle net nakit pozisyonda olan Şirketimiz böyle bir ortamda finansal yapısı itibariyle pozitif yönde ayrışmaktadır.
Diğer taraftan Şirketimiz Yönetim Kurulu, 26 Mart 2020 tarihinde yapılacak olan 2019 Yılına Ait Olağan Genel Kurul toplantısı sonrasında bir hafta içinde, sermaye piyasalarında oluşan konjonktürü göz önünde bulundurarak Hisse Geri Alım Programı'nı değerlendirmeye alacaktır. Bugün itibariyle gündemi tescil ve ilan edilmiş olan Genel Kurul gündemine ek bir madde konulması mümkün değildir.
Şirketimiz tüm faaliyetlerinde kar odaklı hareket ederek, elindeki nakit kaynaklarını karlılığını artırmak, orta ve uzun vadede yatırımcı menfaatini korumaya yönelik olarak değerlendirmektedir. Sağlık kaynaklı küresel krizin etkilerinin derinleştiği bu dönemde, Hisse Geri Alım Programı'nın bu yönde bir fayda sağlamaktan uzak bir enstrüman olduğu ve sahip olduğumuz nakit kaynaklarının kullanımında etkin bir alan olmadığı düşüncesindeyiz. Hali hazırda salgının devam etmesi nedeniyle diğer şirketlerin açıklamış olduğu ‘Geri Alım Programları' nın hisse fiyatlarındaki düşüşe engel olamadığı bir gerçektir. Henüz salgında bir yavaşlama görülmeden alınan geri alım kararları, diğer şirketlerin ileriye dönük olarak elindeki enstrümanların etkisini azaltmıştır.
Buna rağmen Yönetim Kurulumuz 26 Mart 2020 tarihinde yapılacak olan Genel Kurul toplantısı sonrasında bir hafta içinde, Hisse Geri Alım Programı'nı değerlendirmeye alacaktır. Şirketimiz ve yatırımcılarımızın menfaatleri, o dönemdeki piyasa koşulları ve salgın konusunda gelinen güncel durum göz önüne alınarak yatırımcıyı korumaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır. Bu dönemde yatırımcılarımızdan panik ve telaşlı davranışlardan kaçınmalarını, bu krize rağmen büyümesini sürdüren ve 44 yıllık köklü bir geçmişi olan Şirketimize güvenmelerini temenni ediyoruz.
Şirketimiz bu salgın ile ilgili yaşanabilecek tüm riskleri etkin bir şekilde yönetmek için azami gayreti göstermektedir. Sağlık krizinin yarattığı panik ortamına bağlı olarak hisse fiyatında görülen düşüşe yatırımcılarımızın serinkanlı şekilde yaklaşmaları gerektiğini, hisse fiyatımızı olumsuz yönde etkileyecek hiçbir operasyonel ya da finansal durum söz konusu olmadığını belirtmek isteriz.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/829554
hisse o gün taban görmezse sevinir olduk beyaz yakalı olarak.
Ben büyük resme bakıyorum...borsayla son bir yolda tanışan 10 binlerce kişi vardı..ve bu kişiler çoğunlukla gençlerdi...ben buradan ve Twitter dan çok uyardım...uçmayın, kaçmayın, taşıyamayacağınız pozisyonun altına girmeyin vsvs. Etkili oldu mu, tabii ki hayır.
Borsa eğitimi pahalıdır...zamanında çok para kaybetmiş bir arkadaşıma, farket ki newyork ta lüks bşr otelde bir hafta eğitim aldın...bu kaybı ona say dedim.
Özetle, belki ciddi kayıplar oldu...ama bu krizi atlatacak ve ayakta kalacak olanlar, bundan sonra çok daha sağlam adımlar atacaklardır.
Mesela burada çok anlattım...portföyü sinyal geldiğinde hedge etmeli derken, burada olmadı ama, başka başlıklarda dalga geçenler oldu...o dalga geçenlerin çoğu Niyazi oldu.
Bu başlıkta Dağa geçilmedi ama, öğrenmeye çalışan ve aktif olarak 1-2 kontratla da olsa işlem yapan 5-6 kişiyi geçmez...şimdi görüyorum ki hedge konusu pek çok kişi için önem kazanmış.
Ortağı olduğu şirketin e genel kuruluna katılım sağlamış kimse var mıdır acaba aramızda?
Saygılarımla
Herkese merhaba,
Uzun suredir pek yazamiyorum, bir soruyla donus yapayim. Sizce sektorel olarak mevcut durumdan ve belki bir adim otesinde resesyondan en az etkilenecek sektorler hangileridir?
Tesekkurler.
Altını tüm varlıklarım için hedge gibi düşünüyorum...buna ülke riskini hedge etmek için altın tutuyorum da diyebilirim...yani parasal varlıklarımın %60 ını altında tutarak, askında TL bazlı olan evimi, bağımı bahçemi de hedge ediyorum aslında. Bu hedge uzun vadeli, 2016 dan bu yana tutuyorum, ons altın düşüş trendine girmedikçe de tutmaya devam ederim.
Ancak hisse portföyümü hedge için sadece ve sadece u-30 endeks short kontrat tutuyorum...orta vade sat sinyali gelince hisse portföyü miktarınca short açıyorum, orta vade al sinyali de gelince hedge pozisyonu kapatıp, yalın hisse pozisyonu ile devam ederim. İçinde bulunduğumuz aşırı ve hızlı düşüşlerde (kriz anlatı) orta vade yerine kısa vade al sinyali gelince de hedge pozu kapatma durumum olabiliyor.
Bende hedge konusunda viop icin bir soru soruyum.
Mesela 100k bir portfoy icin viopa ne kadar para ayirmak lazim sizce ve kac kontratla islem yapmak gerekli?
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tabii ki...ama orta vade zaten sık sinyal vermez...sat-al sinyali yılda 4-5 kez gelir ya da bu kadar bile gelmez...bu nedenle fark sinyal ihtimali düşük...dur orta vade sinyalin son durumunu ekleyeyim bari☺ 97 binde al veren sistem, 120 binde sat demiş..daha be desin, resim kabak gibi ortada:)
https://i.hizliresim.com/TxgDhE.png
Aynı soruyu sormaya geldim. Biraz viop videosu izledim ancak hiç bir şey anlamadım. 1 kontrat kaç TL ? Short pozisyonunu açtım diyelim nasıl kapatacağım ? Atıyorum xu30 1 kontrat sat emri girersem ve terste kalırsam endeks sürekli yükselirse vade somunda zararım maksimum kontrat büyüklüğü kadar mi olur?
Kafam iyice bulandı. Umarım Cauti bey bu karantina günlerinde bizi aydınlatır :)
9 kontrat yeterli...yani yaklaşık 10 bin tl...güvenli olsun ve zırt pırt teminat eklemeyeyim dersen...15 bin tl uygun olur.
Ancak tekrar hatırlatayım...vadeli işlemlerin pratiği farklıdır, deneyim için, portföy hedge öncesi en az bir yıl bir kontratla işlem yapıp, deneyim kazanılmalı.
Anladigim kadariyla deneyim icin 100 binlik portfoyde 10bin teminat(belki 5 binde yeterli olur) ve 1 kontrat ile islem yapmak mantikli o zaman acemiler icin. Tesekkur ederim Ali Bey.
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yemişim karantinayı:), hanım da öğretmen zaten...bir haftalığına memlekete, yaklaşık 1200 km, gidebiliriz. Özel araçla gideceğimiz için sıkıntı olmaz bence.
Gelelim sorulara,
Bir kere bu başlıkta trade amaçlı vadeli işlem anlatmayacağım...aracımız, portföyümüzdeki hisseleri hedge edecek kadar kontrat açmak.
Mesela 100 bin tl lik portföyü hedge etmek için, vadeli hesabına 15 bin tl gönderdik...orta vade sat sinyalini gördük( yukarıdaki grafik 119 bin de sat demiş). 9 kontrat u-30 endeks short açtık, bu da yaklaşık 100 bin tl lik short pozisyon manasına gelir...işler benim örnekte olduğu gibi, sat sinyali yönünde gelişti ve endeks %30 düştü...elimizdeki portföy daha sağlam durdu ve %25 düştü...portföy yüz binden 75 bine düşer...ama açtığımız short pozisyon ile %30 kazandığımız İçin, buradan 30 bin tl kazancımız olur...yani aslında 10 bin tl ile 30 bin kazanmış olduk...bunu da hisse portföyüne aktardı...boştaki bu 30 bin tl ile düşen hisselerimizden düştükçe alım yaptık...bu düşüşe 100 bin tl ilk hisse portföy ile girdik...endeks 85 bine geldi, elimizde 105 binlik hisse portföyümüz oldu.
Peki işler beklediğimiz gibi gelişmedi..sat sinyali sonrası endeks biraz düştü ve sonra yukarı dönüp maliyetimizin %3 üstünden tekrar al verdi. Bu durumda short pozisyon nedeniyle 3 bin tl zarar edersin...ama hisselerimiz de yükseleceği için oradan da 3 bin tl kazanırsın...kar zarar birbirini götürür...yani bir nevi yılda 3-4 kez bu sinyale uyup, belki 3-5 bin tl sigorta parası ödersin...ama 2-3 yolda bir böyle bir şelale düşüşü denk gelirse, bu sigorta hayatını kurtarır.
Allah aşkına hangimiz kaza ihtimaline karşı arabamızı sigorta etmiyoruz..kaza yapmadık, bu yol ödediğimiz 1 yıllık sigorta bedeli 2000 tl boşa gitti, yazık oldu mu diyoruz?
Cautionary hocam ben de bir soru sormak istiyorum. Hedge işlemini iyice öğrenene kadar 1 kontrat ile işlem yürüteceğim ama düşüş devam ederse buradan gelecek kazanç ile ekleme yapsak bile portföydeki düşüşü dengeleyemeyebilir. Peki hisselere ekleme yapmak için sizce orta vade al sinyalini beklemeli miyiz?
Biliyorum siz hisselere ekleme yapıyorsunuz ama hedge kontratlardan gelen kaynak ile fonlama ihtimaliniz yüksek :) Bizim gibi tecrübesiz yatırımcılar için hisselere ekleme yapmak için orta vade sinyali beklemek daha uygun mudur sizce?
Syg.
Dediğin gibi Benim durumum daha rahat, bu nedenle ekleme işini de daha rahat yapıyorum. Zaten portföyü hedge etmenin en büyük katkısı bu..düşüşler yıpratmıyor seni, hatta oluşan saçma fiyatlar güzel fırsatlar yaratıyor.
Sizin için, bence en güzel yöntem her %5 düşüşte borsaya sokabileceğiniz ek nakitin %10 ile belirlenen hisselerde alım yapmak...çok sert ve hızlı düştük..,orta vade 100 bin altında al vermez...bu fiyatlardan Tüpraş, toaso, Arçelik almamak üzerdi beni şahsen.
Burada önemli nokta, önceliği endeks 30 hisselerine vermek... yanı düşüş boyunca Doğtaş da, Ulusoy un da hiç ek alım yapmadım...her zaman önce daha likit ve büyük hisseler ilk tepkiyi verir.. küçükler sonra topatlar.
Hocam kısa bir analiz yapıp ve son bir soru daha sormak istiyorum kusura bakmazsanız. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için bu arada bu dönemde ilaç gibi geliyor.
Vaka sayıları artmaya devam ediyor. Almanya da karantinaya gidebilir, malesef Avrupa bu işi iyi yönetemedi. Çin, vaka sayısı 457 olduğu gün karantinayı başlatmıştı ve bu sayede bugün kontrol altına almış görünüyorlar. Güney Kore ise çok fazla test, mobil lokasyon takibi ve ülke geneli maske kullanımı ile kontrolü sağlamaya çalışıyor.
Avrupa ise işi ciddiye almadı ve çok geç karantina (sınırlı) uygulamasına geçti. Yani önümüzdeki kısa vadede de virüs konusu gündemi meşgul edecek gibi duruyor ve 2. ve 3. çeyreği kaybedebiliriz. Almanya'daki bir şirket aşıyı bulmaya çok yaklaştı sanırım bu da güzel haber.
Sorum, sizce şu anda portföy hedge için BIST30 short açmak uygun mudur? Şu an şelale olduk ama virüsün ve resesyonun fiyatlaması bitti mi bilmiyorum, bu gibi durumda biz yeni viop öğrenmeye çalışan kyler olarak ne yapabiliriz?
Syg.
Bu saatten sonra hedge poz açmak riskli olur. Peki düşmeye devam edersek, az az almaya devam edeceğiz o zaman da...şu an 13000 usd deyiz. Tarihi dipler bu seviyeler. 2009 dibi bile 12000 usd...Borsa düşecekse, dolar da çıkacaktır...belki 70-80 bin aralığına da ineriz, mecburen 1-2 yıl sonrasını hedefleyip hisse biriktireceğiz. 2009 kriz seviyesinden almayacağız da ne zaman alacağız.
Hocam kisa ve orta vadeli al sat sinyallerinde hangi ortalamaları alıyorsunuz ?
SM-N750 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Endeks kontratları için Nisan sonu Haziran sonu ya da yıl sonu seçeneklerinden hangisini kullanmak daha iyi olur? 2 aylık açıp sonra kapatıp tekrar açmak maliyetli bir şey midir, arada al sat yaparken kayıp oluyor mu?
Memlekete gitmeniz konusunda da nacizane tavsiyem gitmemeniz yönünde çok kritik değilse.
Saygılarımla,
Cihan
buraya Pegasus hakkında kısa bir analiz paylaşmak istiyorum.
Şirketin kasasında 620m EUR var. 2019'da yıllık 564m EUR faaliyetlerin nakit akışı var. aylık 145m EUR gelir 100m EUR da gider var ve nette 47m EUR'ya denk geliyor. Diyelim ki uçuşlar kötü senaryoda %75 azaldı, aylık 36m EUR gelir ve sabit giderlerden dolayı da 45m EUR gider olur (hem yakıt hem de personel giderleri ciddi oranda azalacaktır). Nette her ay 9-10m EUR zarar yazacaktır.
Bilançoda kv borçlara baktığımızda 345m EUR ödemesi var, faiziyle birlikte 375m EUR diyelim. 620m EUR'dan bunları ödese (yenileme yapabilir belki) EUR 245m kalıyor. Bu nakitle de aylık net gider olan 10m EUR'dan kendini en az 24 ay idare edebilecek kapasitede sonucu çıkıyor.
Hem tüm kv borçları öderse hem de uçuşlar 24 ay boyunca %80 daha az olursa o zaman nakit sorunu yaşayabilecek bir firma.
THY'ye bakmadım ama onların kv borcu cok daha fazla ve böyle bir kötü senaryodan daha fazla etkilenebilirler, o yüzden büyük ihtimalle kredileri refinanse edeceklerdir.
Syg.