Maalesef kısıtlı. Listeyi karşılaştırmadım ama bist100 olabilir.
Printable View
Bende ilkkez geçen ay aldım bu ayda aldım kendi stratejime göre az az..
Bir sonraki ayda Ak Portföy Avrupa Yabancı Hisse Senedi Fonu düşünüyorum ne kadar kesinti olacak göreceğiz ama getiri olarak kötü olmayacağını düşünüyorum. YTD.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Aselsan alan arkadaşlar hisse fiyat değerlendirmesini nasıl yapıyor?
Dünyadaki savunma sanayinini gidişatına göre mi, bilanço mu ? Tam olarak nedir?
Değerlendirme yapabilecek savunma sanayi bilgim olmadığı için hiç bir zaman takip listemde olmadı YTD
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
portföye uzun vadeli hisse alırken...kriterlerimden birisi de konjonktür analizi...zaten geleceğe dönük analizleri ne teknik, ne de temel tam olarak yansıtabiliyor...özellikle temel analizde de geleceğe dönük analizlerde beklentiler, bu beklentileri rakamlara dökmek en önemli konu.
savunma sanayi tarihin en şaalı dönemini geçiriyor...büyük bütçeler ayrılıyor ve yerli üretim konusunda önemli bir bilinç oluşmuş durumda...bunların hepsi aselsan ı yukarı taşıdı...altın dönemini yaşıyor hisse bu yüzden.
peki önümüzdeki yıllarda gerek bütçe açıkları, gerekse başka ekonomik sıkıntılar nedeniyle savunma bütçesi kısılırsa...aselsan bundan nasıl etkilenir...tek alıcı neredeyse devlet, bütçeyi yarıya indirdim derse satışlar nasıl etkilenir.
bu açıdan bakınca...ben aselsan da en güzel günleri yaşadığımızı düşünüyorum...bu günkü hacim inanılmaz...ve iddialı bir laf edeceğim...benim konjonktür analizim şunu diyor....bu fiyatlardan sonra, aselsan bist-100 ü performans olarak geçemeyecek..bugünkü tarihi, aselsan ve u-100 endeks fiyatını not ediyorum bir yere:)
önemli not: bu yazdıklarım yeni portföy oluşturma noktasında geçerli...yoksa elimde olsa, teknik sat sinyali gelmeden satmazdım kesinlikle.
Konjonktür analizine en güzel örneklerden birisi de migros,
Migros, 90 lı yılların aselsan ı gibi...1000 usd migros alsan, 20 sene sonra milyon doların olurdu hikayelerini hepiniz duymuşsunuzdur..özellikle 2000 yılı öncesi borsayla tanışmış olanlar bu hikayeleri duymuştur...peki şu an ne durumda migros,
tl olarak 7 sene önceki fiyatının altında...reel olarak 7 senede yarı fiyatına inmiş oluyor...külli zarar...peki ne oldu, bist in pırlantası bu halde...discount marketler, bim, a-101, şok gibi marketler 2000 li yılların başında mantar gibi türeyince önce cirodan çaldılar...migros gibi firmalar önce cirodan, rekabet edemediklerinde de kar marjından fedakarlık etmek zorunda kaldılar...yani dönemin ruhu nedeniyle, eski şaaşı döneme dönme şansı yok artık migros un...bundan sonra ancak vaziyeti idare edebilecek durumda.
bunu 2000 li yılların başında görebilmek...rekabet ortamını güzel analiz edebilmek...konjonktür analizidir işte...ve uzun vadeli portföy için en önemli 2-3 konudan biridir.
konjonktür analizine diğer örnek dohol...90 lı yılların sahol ve kchol ü gibi bir hisseydi...medya tekel gücü nedeniyle görünürdeki gücünün kat kat üstünde bir değer veriliyordu bu holdinge...ülkede akp ile köklü siyasi değişim...mevcut hükümetle olan limoni ilişkiler...2007 sonrası asker etkilerinin azalması ile akp nin daha da güçlenmesi ve dohol için kaçınılmaz son.
şu anki fiyatı 2000 deki tl fiyatı düzeyindedir herhalde...reel olarak %90 civarı kayıp..tam bir felaket...üstelik borsanın en büyük 3 holdinginden biriydi....bunu görebilmek ve zamanında bu analizi yapabilmek çok önemliydi.
Konjonktür analizi için gelecek öngörüsü yapmak çok zor..çok...
Verdiğiniz örneklere katılıyorum Cauti hocam, ya peki gelecek..? Nasıl göreceğiz oni..?
Var mı elimizde bir mezura, neyi nasıl ölçeceğiz..? Akp giderse ve dohol devlet işlerinde büyük ihaleler alırsa..Bunu kim bilebilir ki..?
Konjonktür analizi zor konu vesselam...
Hiç bitmeyecek mevzu nedir..? Gıda, enerji, teknoloji...
Geçmişte ineği olanlara hor gözle bakılıyordu, şimdi ülkede öküz ve inek kalmadı..Ne yapalım şimdi, öküze mi gömelim parayı..? Şaka yapmıyorum..Öküz besiciliği yapan şirket olsa ben alırım..Ülkede öküz kalmadı..Tabi öküzün hası var da bildiğimiz öküz kalmadı
Bu dediklerinize katılıyorum, ve yukarıdaki analize göre hisseyi tartıya koyunca beklenen kazanç/alınan risk'in düşük olmasından dolayı bulaşmamayı tercih ediyorum.
Migros konusuna gelince benzin istasyonlarında olması, macrocenter gibi karlılıgı yüksek oldugunu düşündüğüm mağazaları acmasını pozitif buluyorum ve göz ucuyla takip ediyorum. YTD
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app