Burası her ne kadar IZENR başlığı değilse de yazmadan geçemeyeceğim, çünkü CANTE ile de direkt ilgisi var. Dolar ve navlun fiyatları bu seviyelerde iken, ithal kömürle üretim yapan termik santrallerin kârlı olmasını beklemek hayalcilik olur. Devletin uyguladığı akılalmaz teşvikler olmasa, bu kârlılığını da gösteremez, hepsi kapısına kilit vurur. Net ! Zaten IZENR ve CANTE'nin 2023/6 aylık bilançolarını ufacık bir finansal okuryazarlığı olan insan bile analiz etse ne dediğimi anlar.
HES, RES ve GES konusunu geride detaylıca yazmıştım. Doğalgaz çevrim santralleri de benzer sıkıntıda. Avrupa'da savaş nedeniyle doğalgaz fiyatları uçuk fiyatlamalarda. Spot gaz fiyatları aldı başını gidiyor ve BOTAŞ (yerel seçimler öncesi risk almamak adına) zam yapmamakta direniyor.
https://www.botas.gov.tr/Sayfa/2023-...t-tarifesi/727
Enerji, total ekonominin lokomotifidir. Zaten bu nedenle ülkeler birbiri ile dur durak bilmeksizin savaş halindeler. İthal kömür ve doğalgaz ile üretim yapan enerji santrallerine uygulanan sübvansiyonlar tahminlerin ötesinde bir tahribat yaratmakta ve yeni yöneticiler bunun farkına varacak kapasitede. Yerli ve milli kaynaklarla üretim yapan termik santrallere fazla uzak olmayan bir süreçte ilave teşvikler gelecektir. Not edin dostlarım.