Originally Posted by
selka
Değerli arkadaşlar bende buraya sizlerin katkısını beklerim. Trollük yapmadan... Obejktif herşeyi ama herşeyi yazalım. Amaç bilgi paylaşımı...
Yeri gelir BISt i yeri gelir USD ı... Ama sonuna kadar kasıtlı ve direkt herhangi bir şeyi kimsenin savunmasına gerek yok.. Burada işimizin para kazanmak olduğunu düşünüyorum...
Neyse;
Gelelim pozisyonuma..
%5 daha 3,8350 TL den USD satışı yaptım... Böylece TL portföyümde TL oranım %20 olurken; USD portföyüm %80 olarak duruyor...
Değerli arkadaşlar düşüncem şudur. Dalga ile hareket etmek gerekir. USD yükseldikçe kademeli USD satıp inerken kademeli yerine koymak gerekir..
Bana ben satmam USD ı mı gömerim.. Yatarım.. Demenin manası yoktur.. Geri gelir 3,72 TL den %20 TL ile daha fazla USD alırsın...
Unutmayın 2016 Aralık ta USD 3,94 TL iken 10 ay sonra USD 3,38 TL olucak deseydik ne ilan edilirdik, bilemiyorum..
Neyse...
Maalsef yön USD da yukarıdır.. Lakin 3,70-3,75-3,85-3,90-4,00-4,10 diye hiçbir şey sonsuza dek yukarı gitmez. Elbet bir yerde düzeltmesi gelir..
Şahsi fikrim olarak bu yıl içerisiende USD ın tepe noktası olarak 3,95 TL yi görüyorum. Bu tepeden sert bir düzeltme ile en az %5 yılbaşına doğru 3,75-3,70 bandına geleceğini düşünüyorum. Lakin FED in yeniden bilanço küçültme işi devreye girince yeniden Mart ayı gibi 4,00 TL ler oradan Mayıs gibi 4,50 TL ye ve de yıl içinde 4,75 TL ile yeni zirve yapıp FED bilanço faiz fiyatlamasını gerçekleştirip yıl sonuna doğru yeniden 4,35 TL bandına çekileceğini düşünmekteyim...
Bu benim USD daki 1 yıllık öngörümdür....
Bazı insanların USD 4 TL oradan 5 TL oradan 6 TL buradan zıplayıp USD bu yükselip 9 TL olucak gibi saçma sapan fikirlerini itibar etmeyiniz...
Neden ?
Çünkü rasyonel yani akılcı değildir...
Neden.. Önce şu soruyu kendimize bir soralım... (Hesabımda 3,43 TL maliyetli 180K USD olan birisi olarak)
USD 1 yıl içinde 7 TL olursa n'olur?
Ben zengin olurum...
Ama Garanti Batar, Akbank Batar, Koç Batar, Sabancı Batar yani türlü tevir herkes biter...
Bu durumda MB sının da Bostan korkuluğu pozisyonunda filan olmasını beklememiz gerekiyor.. Yani USD 4 TL oradan bir ay sonra 5 TL olucak oradan 6 TL olucak sonra 9 TL olucak dersem bende burada TROLLÜK yapıyorum demektir..
Yok öyle bir şey...
MB çıkar 100 baz faiz artırır USD ın yükselişi durur...
Ama bizim hedef o anı yada tepeyi yakalamaya çalışmaktır. Tepe noktası olamasa bile omuz hizasını yakalamaktır.. O sebeble ben kademeli işlem derim...
BIST te gelince BIST öyle bir araftaki aşağıya tükürse sakal yukarı tükürse bıyık misali...
Yükselen USD kuru BIST in aşağıya kırılmasını engelliyor.. Yani satıcı satamıyor...
Şu durumda kanımca TL en ucuza satılan araçtır.. O sebeble elinde TL ile kalakalmış kişilere şurdan şunu al filan diyemem..
Kahvede ol, kakao da ol, leblebide , gümüşte, altında ol ama TL de olmamalıydın....
Çünkü bunlarda isen; buralardan kademeli olarak her yükselişi fırsat bilip ucuz TL yi almalısın...
Çünkü biz amatörlerin işi; bu piysalarda para kazanabilmek için; "ne ucuz ise onu almaktan" geçer..
TL de ise faize park et ve izle...
Hangisi ucuzlamaya başlar ise onu kademeli al derim...
Değerli arkadaşlarım burada yazdıklarımı asla Yatırım Tavsiyesi Olarak Değerlendirmeyiniz. Bir tür beyin fırtınası ve aklımda olanları yazıya döküyorum... Okuyunuz ve geçiniz...
Bol kazançlar..