Originally Posted by
wiseinvestor
Miriel dostum anahtar kelimeleri çok güzel yakalıyorsun gerçekten de, sanırım genel akım medya dışından kaynak takip ediyorsun. Bu şekilde hayata oldukça rasyonel bir bakış açısı yakalayacağından hiç şüphem yok.
Kesinlikle doğru, beyaz yakalı olmak aslında işin kolay tarafı, istiyoruz ki üniversiteye hazırlanalım iyi bir derece yapalım -benim de iyiydi, sonra kurumsal bir şirkette kallavi bir maaşla emekli olalım. Maalesef işler böyle yürümüyor gerçek hayatta.
Girişimcilik bundan daha zor. Örnekleyelim, yazılımcı oldun, bir şirkette tatminkar bir maaşla çalışmak mı, mobil programlama ile girişimcilikte bulunmak mı? Veteriner oldun, üniversitede kalmak mı, birkaç dana alıp işe koyulmak mı? Elbette girişim daha zor.
Ölçek tarafında kesinlikle haklısın. Bugün ABD'yi ABD yapan en önemli unsur ölçek aslında. Adam tarımı 40 bin dönüm arazide yapıyor, sen ise 5 dönüm arazide yapıyorsun, rekabet etmen mümkün değil. Öte yandan bizim ülke birçok konuda maalesef geriden geliyor. Bir yerinden başlayıp sonra ölçeğe doğru ilerlemek şart. Bazılarında bu koşul yok olmasa da olur, bir eczane açıyorsun diyelim ölçekle işin çok olmayabilir.
Ne iş olursa olsun artık yapılacak iş ya ihracata yönelik olmalı ya da ithal ikamesi olmalı. Yani mobil oyun programı direk ihracattır mesela, içeride besicilik ise ithal ikamesidir gibi. Birde şunu eklemeden geçemeyeceğim ölçekle rekabet edemiyor olabilirsin ama küçük olanın da hızlı kabiliyet avantajı var. Burada hisse alırken ne konuşuyoruz, iyi yönetim, doğru kararlar alabilme vs. aynı şeyler küçük işletmeler için de geçerli. Herkesin yaptığı işi yapıyor da olabilirsin ama işi iyi yapıyorsan her zaman rekabet şansın olur.
Yalnız ister beyaz yaka, ister girişim, enflasyonun bu kadar azdığı bir ortamda hiçbir nane olmaz. Önce biraz işler yoluna girmeli, ya da en azından gireceği yönünde veriler gelmeli. Yoksa hep örnek veriyorum Weimar Almanya'sı okunmalı, insanlar nerelerden nerelere nasıl savrulmuş anlaşılmalı. Adamlar enflasyonu kesin bir şekilde çözmüş ama ne bedeller ödemiş, biz ödemeyelim, akılla çözelim.