Suudiler yüzünden.
Printable View
25 Ekim tcmb faiz kararı. 24 Temmuz'daki gibi dövizin düşüşüne güvenip negatif reel faiz riskine girerse büyük bir risk almış olacak.
Bu riski alıp almayacağına göre dövizdeki baskı yön değiştirebilir.
Dengeli bir faiz artışı (ütüleme şeklinde) gelirse ki ben bunu 125 baz puan olarak görüyorum, dövizdeki aşağı yönlü baskı devam edebilir.
Ama faiz artışı gelmez ise yurt dışı yatırımcı tekrar ottan çiçekten nem kapmaya başlar. Negatif reel faiz ortamında da bu gayet normaldir.
25 Ekim ppk toplantısını 24 Temmuz toplantısının bir tekrarı olarak görüyorum.
Ayran var içersen dayak var yersen.
Dövizin belli bir değerin altına düşmesi istenmiyor Hükümet tarafından. Çünkü şu an ihracat ithalat yavaşça dengelenmeye başladı. Eğer TL.yeniden değerli hale gelirse ithalat artmaya başlar. Şu an artan turizm gelirleri ve ithalatta düşme nedeniyle cari açık rahat.
Bunu sanırım benim kadar hükümette biliyordur. Sanırım 6 ve üstü rakamlar olması istenen dolar kuru rakamları. Her halukarda o rakamların üstünde tutmaya çalışacaklar dolar kurunu.
Ne çabuk dadanmış troller [emoji16] . Bunların bir yerden para aldığına eminim veya bir çıkarı olduğuna.. Baba'nın oğlu olsa bu kadar savunulmaz .
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Liyakat?? ..
imzam linktedir...
https://justpaste.it/78bvw
Döviz baskılandığında hemen faiz indrimine sarılmanın faizin ileride çok daha fazla artması riskini tetikleyeceğini gördüklerini sanıyorum.
24 Temmuzda yapılan aynı hata ve riskin yanlış hesaplanması sonucu %15 faiz ile durdurulabilecek döviz ilk ayda ne yazık ki Londraya verilen %35 swap faizi + swap kanalının kapatılması ve sonrasında %30 faiz ile devam edilmesine yol açtı.
Artık risksiz yolu seçmek en mantıklı seçim olacaktır. 125 baz puanlık bir ütüleme ile mevcut enflasyonun hemen üzerinde çok cüzzi de olsa bir reel faiz en uygun koruma kalkanıdır.
Bu kalkandan vazgeçmek veya zamanından erken kaldırmak aslında ilerki dönemde faizi ve dövizi daha da yükseltebilecek bazı gelişmeleri tetikleyebilir.
Erdoğan'ın amacı faizi düşürmek, yükseltmek değil. Eğer amacı faizi düşürmek ise 25 Ekim'de mutlaka ama mutlaka o reel faiz kalkanını yerinde tutmak için çaba sarf etmelidir.
Faiz , faiz arttırılarak düşürülür. Bu gerçek en az 3-4 kere yüzümüze tokat gibi vurulmasına rağmen bunu kabullenmemek memleketin orta ve uzun vadeli çıkarlarına hizmet etmez.
Hesap çok açıktır. Ocak ayında enflasyon kafasını çıkardığında vermekten imtina ettiğimiz %3 önden yüklemeli reel faiz , şu anda %30 nominal faiz olarak karşımıza dikildi.
Amaç faizi kalıcı ve istikrarlı olarak düşürmekse yol belli.
Reel faiz vermemekte ısrar edip vaktinden evvel faiz indirimine giden , daha da yüksek faize giden yolu açar.
https://www.youtube.com/watch?v=2LSxEeSg1rQ
Biraz önce yayımlandı:
Trump: Türkiye'ye karşı çok iyi hisler içindeyim.
125 baz puan çok ciddi bir istikrar sağlayabilir. Zira bu noktadan sonra para politikasında çok yüksek şok faiz artışlarına gerek yok. Artık top maliye politikalarında.
Ama maliye politikalarının sonucunu görene kadar o reel faiz kalkanı lazım. Politikacının ipi ile kuyuya inilmez. Politikacıların mali disiplin ile ilgili taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceklerini görmeden o reel faiz kalkanı kaldırılmamalıdır.
Bürokratlar böyle bir yola girdiklerinde yani o reel faiz kalkanını mali sıkılaşmanın sonucunu görüp teyit etmeden kaldırdıklarında hem ekonomiye hem de ironik bir şekilde yine dönüp dolaşıp politikacılara zarar verecek gelişmeleri tetikleyebilirler.
ÜFE %46 olmasaydı belki ben de negatif reel faiz ile kısa bir süre gidilebilir derdim. Ama orada %46'lık bir ÜFE var. TÜFE'ye geçişmek için incecik bir delik bulup geçmeyi bekliyor. İşte reel faiz ve buna bağlı dengelenme o deliği sızdırmaz bir şekilde kapatacak.
GLP opsiyonunu bir para politikası aracı olarak kullanmayacağını sadeleşme planı ile taahhüt etmişti. Bence taahhüt ettiği para politikası çerçevesinde kullanabileceği üst sınır +150 baz puan. Ayrıca GLP kanunen de para politikası aracı olarak kullanılamıyor.
Çok acil ve belirli bir kuruma/bankaya özel durumlarda devreye girebiliyor.
GLP'yi kullanmayı seçmesi , yabancı yatırımcı gözünde faiz arttırmamaktan dahi daha negatif bir algı yaratabilir.
Valla kimin piyasasına etkir bilmiyomda gercekten enteresan
Evdeki hamamböceği kaybolsa belli olur
Adamın kayıplik şekli bile garip
Canlı kayıp mi cansız kayıp mi
Suud un borsa düşüyor
Bizimki yükseliyor ama papaz etkenidir suudinin değildir
ilginç birsey
Yani adam gündüz sokakta gece evde
Hayatta 2 kez Konsolosluğu girersin
Birinde kaybolursan
Bu ilginç iştir bilemiyorum
Zaten adam kilolu bişey koşup kacamaz tekme yumruk savuramaz
Olay kadar piyasaya etkisi de düşünülüp çıkarım yapılamayacak türden
Yatırım tavsiye değil
Nedeni trumpin fed ile ilgili olan aciklamalari. Abd ekonomisi bu adama ragmen super. Bu adam olmasa dxy coktan 100 siniri asmisti.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ahhh Ahhhh...Keşke nerdeee....Herkes (Çin,Japonya...) parasını düşürmeye biz değerlendirmeye çalışıyoruz....sıcak para derdindeyiz...sanki burdan değil Patogonyadan kar edip gidiyorlar....MB inşallah bugün Dolar toplamıştır...rezervleri nerden kontrol edebiliriz...link
Yarin aciklanacak.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Nasıl yaniiii....etrafındaki borçlulara bakıp benim borcun daha az deyip....durmadan borçlanıyorsun borç veren vermediği zamanda bana operasyon yapıyorsun mu diyorsun,alacaklılarına...bu da güzel kafa,keşke bende de olsa...bak ozaman pek mutlu bir hayat sürerdim :)))))))
kafa yapınıza itibar puanı verdim lütfen şahsınıza algılamayın...