20 Ekim'de açıklandı.
Printable View
Teşekkür ederim cevabınız için
Herkese merhabalar foruma yeni üye oldum.Portföyüm:yüzde 6 hekts,yüzde 30 İsdmr, yüzde 5 eregl,yüzde 29 egser,yüzde 17 vesbe,yüzde 7 sasa,yüzde 6 ardyz.
Ustaların verdiği bilgilerden çok yararlanıyorum, şimdiden teşekkürler ellerinize gözlerinize sağlık
Herkese bol kazançlar dilerim
Portföyüm hakkındaki yorum, eleştiri ve önerilerinizi yazarsanız sevinirim, sorumluluk bana aittir
Vesbe ile ilgili genellikle eleştirenlerin patron korkusu var. Patron şöyle kötü, böyle fesat, peruklu vs. gibi şeylerle sürekli bir patron eleştirisi söz konusu, ama geçtiğimiz 5-10 yıla baktığımızda da yatırımcısına gerek hisse değeri olarak gerek temettü olarak baya kazandırmış. %75 sürekli ihracat yapan, %52 kapasite artışı yapacağını açıklamış bir firma vesbe. Ayrıca bildiğim kadarıyla birçok firmaya fason üretim yapıyor.
Tabi bir de VESTEL konusu var. Vestel'in çok borcu var. Vestel'in yatırımlarını eleştirenlerde var geleceği çok parlak hikayesi sağlam diyenlerde var. Vestel'in borçlarının vestel beyaz eşyaya olumsuz yansıması olur mu? bilemiyorum. Vesbe'den çekinen yatırımcıların bir kısmı da bu sebepten dolayı çekingen davranıyor olabilir, ayrıca zaman zaman patron satışları da oluyor. Bu satışlarda borç sebebiyle olabilir. Bilemiyoruz.
Vesbe'de kendime göre hatırı sayılır bir yatırımım var. Ben uzun vadede büyümemin devam edeceğini düşünüyorum. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımından sonra piyasadaki pay sayısı arttı bunun da hissenin fiyatsal gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Sonuç olarak amatör bir yatırımcıyım. Kendimi Vestel Beyaz Eşya'ya ortak oldum diyerek motive ediyorum. :) Doğru mu yapıyorum yanlış mı yapıyorum zaman gösterecek... :)
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup, yatırım tavsiyesi değildir.
Evet kesinlikle benim de çekincem vesbenin vestelle olan ilişkisi
Temettü verimi vesbe portföyünün yüzde kaçı
Hocam anladığım kadarıyla uzun vade / temettü yatırımı yapmaya karar vermişsin, hayrlı olsun, inşallah iyi kazanırsın. Ben usta değilim ama seçtiğin hisselerin çoğu, oranları da benzer olacak şekilde bende de var. Temettü yatırımı düşünülünce zaten alınabilecek hisseler belli, 20-30 civarı hisse var, onların arasından herkes kendi tercihini yapıyor, bence başkalarından hisse önerisi almak yerine kararı kendin vermen lazım.
Uzun vade için en önemli şey sabır. Alınan hissenin 5-10 yıl hatta daha da sonrasına yatırım yapıldığını asla unutmamak gerek. Hisse fiyatları iner çıkar, şirketten kötü haberler gelir, krizler çıkar vs, bu çalkantılı dönemlerde sabredip hissede kalabilmek zor. Zor zamanlarda moral bozmadan hissede kalmanın ve hisse almaya devam etmenin yolu da, alınmaya devam edilen hissenin fiyatı ne kadar düşük olursa bizim için o kadar avantajlı olduğunu anlamaktan geçiyor. Örn. Vesbeyi 6 TL civarından almışsak, önümüzdeki ay hisse fiyatı 7 TL olsa uzun vadeciye bir şey kazandırmaz, hisse alımına devam ediliyorsa zararı bile olur. Ama hisse 5 TL ye düşerse aynı parayla daha fazla hisse alınacağı için bizim açımızdan daha avantajlı bir durum, bu konuyu çok iyi özümsemek zor zamanları atlatmakta faydalı olacaktır.
Zor zamanlarda hissede kalıp, yatırımı devam ettirebilmek için gerekli olan bir diğer husus ta, güvendiğin şirkete daha doğrusu patronuna güvendiğin şirkete ortak olmaktır. Örneğin Vesbeye yatırım yapıyorsan ama patrona güvenmiyorsan, şirketle ilgili bir kötü bilanço, birkaç kötü haber veya forumda/sosyal medyada bir kaç olumsuz yazı görünce insan psikolojik olarak hisseyi taşımakta zorlanır. O yüzden borsa dışında bir işyerine, bir kişiye ortak olurken kişi hangi özelliklere bakıyorsa, uzun vade yatırımı yapacağı şirkette de aynı özellikleri aramalı, bu patron beni dolandırabilir, benim payımı gaspedebilir vs. deyip te güvenemediğin kişinin şirketine yatırım yapmak doğru değil.
Bence olmazsa olmaz son bir husus şirketlerin bilançolarını incelemek, faaliyet raporlarını okumak, hissenin fiyatından ziyade temel verilerini, yatırımlarını okumak ve kararı ona göre vermek.
Froto başılığına bakınca Froto en iyi hissedir, Sasa forumuna göre Sasanın üstüne yoktur, Hektaş forumuna göre Tektaştır, Ereğli başlığına göre temettü hissesi alınacaksa mutlaka Ereğli olmazsa olmazdır vs. Şu an bu ve benzeri hisselerden hangisinin 5 veya 10 yıl sonra en çok kazandıracak hisse olduğunu hiç birimiz bilmiyoruz. O yüzden 5-10 yıl sonrasına yatırım yapılıyorsa bu işin geri dönüşü olmayacağı için kararı başkalarının lafına bırakmak biraz riskli.
15.01.2015 yılından itibaren, 15 Ekim 2021 tarihi dahil her ayın 15 inde maaşı aldıktan sonra 100 $ lık hisse alımı yapılsa Aksa, Ereğli, Froto ve Vesbe arasında en çok hangisi kazandırmış olurdu diye karşılaştırdım.
Bunun sebebi de hisse alırken o yıllarda Froto hissesini çok beğenmeme rağmen genelde fiyatı yüksek olduğu için daha çok Vesbe ve Aksaya yönelmemdi. Acaba ne kadar zarar veya kâr ettiğimi görmek istedim.
Toplamda bugüne kadar 8200 $ tutarında hisse alınmış olur. Hiseleri maaşın alındığı gün, ağırlıklı ortalama fiyat üzerinden almış gibi hesapladım, dağıtılan temettüler ile de T+3. günden yine aynı hisse alınmış gibi ekledim.
Sonuç:
https://i.hizliresim.com/apne9o4.png
Hisselerin hepsi $ a karşı daha iyi kazandırmış, Vesbe ve Aksa Frotodan daha iyi kazandırmış, Ereğli ise düşük kalmış ancak Ereğli ve Vesbenin mevcut fk'larının düşük olması nedeniyle gerçek kazandırdıkları / kazandıracakları sonuçlarda görünenin üzerinde olabilir.
Bugün eksiye düşmesin de, geçtim ben temettüsunu patronunu cartını curtunu, 7 aydır zarardayim maliyet 53 küsür ,gerisi boş.
Hem hisse bazli,hem bekleme maliyeti hem de usd olarak.
Geçtim ben perukluyu, şirketi.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu tabloyu 2015 yerine 2016 dan başlayarak yapsak sonuç muhtemelen değişir, 1 ay önce yapsaydım veya 4-5 ay sonra yapmış olsam hisselerin getirileri farklı olurdu büyük ihtimalle.
Bu tablodan benim esas olarak anladığım;
2015 ten bu yana ülkenin ve dünyanın yaşadığı, yaşamaya devam ettiği bir çok büyük sıkıntıya rağmen bu hisseler uzun vadeciye kazandırmaya devam etmiş.
Hepsi doların üzerinde bir getiri sağlamış.
Üstelik hesaplamanın yapıldığı dönemde dolar kuru rekor seviyelerde, borsada yabancı yatırımcı oranı tarihi diplerinde, şirketler tarihsel ortalamalarının çok altındaki fiyatlardan işlem görüyor olmalarına rağmen bu getiriyi sağlamışlar.
(Vesbenin başarısı da yabana atılır gibi değil bu arada:bravo:)
Evet, iki yönü var (Ben vesbede 1-2 yıl süreyle yüksek oranda bir temettü beklemiyorum, bu yıl verdiğine yakın oranda dağıtsa yeter):
Biri;
2015 ten bu yana hesaplayınca aylık yatırılan her bir 100$ portföyü aslında büyük oranda etkiliyor, ama bundan sonra örneğin 4-5 yıl daha hisse biriktirilecek olsa aylık yatırılan miktarın etkisi azalırken, eldeki birikmiş hisselerin katkısı daha yüksek olacak. Bu nedenle mesela Ereğli %20 civarı temettü verimi olursa mevcut hisse sayısındaki artışın ileriki dönemlerde daha büyük bir etki oluşturacağını düşünüyorum.
Diğeri, 5-6 aylık vadede endeks yükselirse Vesbe ve Ereğli ile Froto arasındaki fk makasının daralma ihtimali olabilir, veya endeks düşerse Vesbe ve Ereğlinin Froto kadar marjı olmayacağını düşündüm.
Arkadaşlar dikkat sakın gaza dolduruşa gelmeyin.bir geri dönüşte yada düzeltmede yanarız, herkes kendi aklından mesul.
https://i.hizliresim.com/f8o3oc9.png
Haftalıkta MACD yukarıya dönmüş, bugünkü kapanış barı önemli
YFAS alım tarafında oldukça iştahlı bugün.
Bugünkü alıcıları birisi atabilir mi lütfen
Böyle sirkeride çalı arkasindan izlemesi çok zevkli oluyor .
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
logaritmik aylık vesbe...kanalın üstüne çıktı.kanal desteği 6,60 seviyedir.bu tarz uzun dönemli yükselen kanallar yukarı kırılınca kanal genişliği kadar (yaklaşık 8 tl ) orta-uzun dönemde potansiyel barındırır.haliyle orta-uzun dönem için kanalın içine dönmemek koşulu ile hedef 6,60+8,00=14,60 seviyesidir.6,60 altında kısa pozisyonların riski yüksek.7,27 ana dirençtir...
https://www.linkpicture.com/q/ytkytkky.png
İhracat anlamında yine rekor var diyor TİM başkanı. Ben iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Neden 1 VESBE 1 dolar olmasın? Kur bu seviyede olduğu sürece sakın elinizdeki lotları kaptırmayın. 7 lira çok ucuz.
Ben Vestel tarafındayim ama vesbe yi de takip ediyorum.
Vesbe toplamda Eylül,Ekim 289 milyonluk ihracat
Vestel ise Ekim de 132 milyonluk ihracat taahhüdüne istinaden dahili işleme izin belgesi almış durumda.
Vesbe yi aşağı çeken Vestel. Vestel i aşağı çeken Zoren yani Zorlu.
Enerji tarafı kâr etse hepsi iyi fiyatlara gelecek.
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
Çok ucuz olmasının sebebi yapılabilecek hisse satısı olabilir. Son hisse satısında 6 ay satilmicak denmişti, tabi ben bu aciklama dan 6 ay sonra satilacak diye anlıyorum. Piyasadan o lotu almaya calissalar fiyat burda kalmaz tabi. Yine satıs yapılacaksa bu fiyattan değil daha yukarıdan yapılmalı, tabi bu da şirketin mali durumu iyiyse yapabilir.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kur ların bu seviyeye gelmesi arçeliğe açıkcası daha cok yarayacak.
Yurt dışı operasyonlarında aynı birim deki kar da kur da yükseliş kadar da karına eklicek. Lojistik navlun ve enerji fiyatlarında yerinde üretim yaptıgı icin kısa orta vadede bizden daha pozitif olarak görüyorum.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ihracat rekor kırıyor ama twitterda da paylaşılmıştı ekim ayı manisa verileri usd olarak geçen senenin çok üstünde değildi. yanlış hatırlamıyorsam. ayrıca parite bozdu dolar artarken euro bu kadar artmadı, euro nun artışı vesbe için biraz daha iyi oluyor. ancak fiyat çarpanları olarak halen ucuz bu sebepten beklemeye değer gibi duruyor.
Kabaca son 4 yıla baktım. 378 milyon zarar 314 kâr yazmış. Totalde zarar tabii. Kâr edecek gibi de durmuyor.
Kâr edemiyorsa zorlamayacak satacak şirketi Zorlu Grubu ya da faaliyetlerine ara verecek.
Mesela alkim elindeki krom sahasını işlemiyor. İsleyince zarar yaziyor halbuki diğer sahalarda kâr ediyor. Oradaki kârlarla krom sahasını sübvanse edeyim demiyor.
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
zorlu şuan için kar edemiyor olabilir ancak ilerde ne olur bilemeyiz yatırımları sürüyor, zorlu kar etmeye başlarsa zaten vestl vesbe için fiyatlama değişecektir diye umuyorum.
Vestel elektrikli araç şarj istasyonlarına ciddi yatırımlar yaptı, yapıyor. Avrupa kanadında bu işi çok iyi yaptıklarını söylüyorlar. Ortaklar vs oldukça sağlam. 2023 bilançosunda bu yatırımların meyvesini yiyeceğiz diyordu CEO'su. Bence o gün geldiğinde 10 $'dan az fiyatlanmaz.
Bakalım Vestel sermaye artırımı kararı alacak mı
Kesinlikle alacaktır. Vestel, Vesbenin sahibi ama sermayeleri birbirine çok yakın. Bu kadar yakın olmaması gerekir. Bir arttırıma ihtiyaç duyduğu kesin.
Bu arada arkadaşlar Euro'nun 15 olduğu yerde elinizdeki Vesbeyi 7.xx liradan kaptırmayın. 7, 8, 9 hatta 10 TL filan çok komik rakamlar artık. 12-13 lira hedeftir. Çok net.
Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler