Kira artış oranlarında yasal sınır olduğuna göre öyle hiper miper enflasyon var ben şunu yaparım zor dersiniz.
Sepet konusundaki görüşlerinize katılıyorum. Çok iyi burnunuz yoksa sepet iyidir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Net bir soru sorayim Ali bey.
Evlerinizdeki demirbaşlarin kullanimina bagli parca eskimelerinde ( bakimlar degil) odemeleri sizmi ustleniyosunuz yoksa kiracimi ?
Bu işin kanunen belirlenmis durumu nedir ?
Tesekkurler
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2008 den bu yana bir şey değişmedi.. Ama geçen gün bir dairenin kombisini ben değiştirmeye niyetlendim bozulmadan:)Olsun artık o kadar... Ben memur değilim kıl hesabı yapayım.. Bu arada iki de dükkanım var kirada onları kiracılar a dan z ye yenilediler sağolsunlar... Bakın ben hesabı malı edindikten sonra pek yapmam.. Bir mülk o yıl 24.000 de kira getirebilir masraf çıkar 20.000 e de getiri düşer.. Biraz tarla gibi düşünün.. Milimetrik hesap yapan için en iyi yatırım kendine yatırım.. Yiyin parayı:oleyo:
Memleket krize girdiğinde, işsizlik tavan yaptığında, gelir seviyesi iyice çöp olduğunda 2000'lik kirayı 6000'e çıkarıp kime vermeyi düşünüyorsunuz acaba? [emoji4] 2008-2009 krizinde iyi kiracımı (eve çok iyi bakıp düzenli ödeme yapan) kaybetmemek için değil artış aileyi içerde tutmak için kirada indirim yaptım.
Kira geliri elde eden herkese kiranın %5 ini bir havuza koyup masraflar için ani nakit sıkıntısı çekmemelerini tavsiye ederim... Bizi boşverin 500-600 daire dükkan olanda bu tür formüller geliştirmek zorunda.. Yani aldığınızın hepsi sizin değildir.
................
haftasonu hava çok bozuk olmasına rağmen kaç tane caddede cafeye baktım bir tane boş masa yok hiçbirinde oturamadan geri döndük .
Kriz ve covid var diyorsunuz ama ben hiç göremiyorum onu .
Diyecekseniz de bugün Pazar haftaiçi görmüyorum ama yinede büyük çoğunluğu doludur diye tahmin ediyorum
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bizim millet kıçında giyecek don olmasa bile boğazından vazgeçmez. Tonla borcu olan tanıdıklarım var ve nerdeyse iflas durumundalar, bu adamlar en lüks lokantalarda sürekli yemek yemeye devam ediyorlar.
Devletin kendilerini kurtaracağını düşünüyorlar.
Haksızda değiller aslında. Geçen hafta FB 328 milyon TL kredisini ödeyemedi Ekim 2021 e ötelediler. Bu tür paralar vatandaşı zikerek vatandaştan çıkartılacak. Ama herkes boğazının derdinde. Aslında o kafelerde gördüğünüz insanların %80 i gidin anket yapın aynı FB gibi! FB yabancı futbolcu almaktan vazgeçmez, bizim millet de lüks lokantalardan vazgeçmez!
Bu sebeple yapılacak en iyi yatırım yastık altı fiziki altındır. Çünkü iflas eden sistem sizin malınıza çökemez fiziki ve kayıtdışı olursa!
https://www.haberler.com/fenerbahce-...593458-haberi/
Sayın Sadecegrafik , fiziki altınları bankadaki kiralık kasaya koyduğunuzu yazmışsınız . Merak ettiğim birkaç şey var :
1 ) Bankadaki kiralık kasaya koyduğunuz altınların güvencesi nedir ?
2 ) Sistem çöktüğünde ülkedeki olası ciddi ekonomik kriz durumunda kasadaki altınlar da güvenlik açısından riske girmez mi ?
3 ) Bankadaki kiralık kasaların çalınması , kaybolması , deprem , doğal afet ya da yağmalama durumlarında sigortanın bile zararların bile hepsini karşılamadığı okudum .
Konu hakkında bilgisi olan sizin ve diğer arkadaşların cevaplarını bekliyorum . Sağlıcakla kalınız.
Fiziki altın konusuna da çok güvenmemek lazım. Saklaması tam bir sorun. Ayrıca bunun örneği çok yaşanmıştır. Fiziki altın yasaklanabiliyor ve belli fiyatttan belli bir tarihe kadar devlete teslim etmemiz istenebiliyor. Olmaz olmaz demeyin çok küçük bir ihtimalde olsa ihtimal dahilinde.
Sayın Renkly , söylediğiniz olayın ayınısı ABD 1929 ekonomik buhranından 4 yıl sonra 1933 yılında halkın yastık altında biriktirmiş oldukları fiziki altınlara el konulmuştu . Her şey bir yasaya bakar .
Ayrıca bankalardaki kiralık kasalarda fiziki altınlar da pek güvende değil. Şu ana kadar okuduğum yazılarda hırsızlık , deprem , yangın , yağmalama durumlarında sigorta zararınızın tamamını bile karşılamıyor.
Kısacası Allah korusun olağanüstü bir ekonomik kriz , ciddi bir moratoryum , savaş olmadığı sürece kaydi sistem / kayıt dışı farketmez paralarınız güvende demektir.
Bilindiği üzere bankalardaki paralarınızın 150 bin TL ' ye kadar olan kısmı devletin güvencesi altında .
Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin inşallah ! Sağlıcakla kalınız .
Sizin tabirinizle iyi kiracıyım. Aksatmam takır takır öderim, aprtmanda problem yaratmam eve iyi bakarım. Pandemi döneminden beri indirimli kira ödüyorum. 2 buçuk sene önce yaptığım kontratta yazanı ödüyorum. 2 buçuk senede maaş ve primimde reel artış oldu, kiramda ise reel azalma var.
Hiper enflasyonda (ki içinden geçiyoruz) 2000 lik evini 6000e verecek ev sahiplerine başarılar dilerim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sitelerde daire alacaklara uyarımdır !!
Kapora vermeden önce ; tapu ve yapı kullanım izin belgesini mutlaka görüp inceleyin. Tapu da hisse oranına iyi bakın. Örneğin ; arazi 2000 metrekare hisse 10/60 benzeri yazıyorsa . Hesap makinanız ile 60 da 10 ise 2000 de kaçtır diye hesaplayın. Normalde daire büyüklüğüne göre arsa payınız olmalı.
bazı akıllı müteahhit veya arsa sahipleri , tapuya işletirken satacakları dairelere arsa payını çok ama çok düşük işletiyorlar. Deprem, kentsel dönüşümde bu durum aleyhinize dönüyor.
Çok büyük arsalı, havuzlu, basket sahalı, yürüyüş yolları olan siteden aldığınız daire aslında topu topu 5-10 metrekare bir arsa paylı olabilir. Bu tip yerlerden uzak durunuz. Hatta mümkünse çatı katı ( dubleks ) yerlerinde tapuya ve iskana işlendiğinden emin olunuz. Sonra benim gibi çok bilmiş bir komşunuz sizi mahkemeye vererek , Çatı ortak alandır benimde kullanım hakkım var diye olay çıkarır.
https://www.youtube.com/watch?v=LJRkDpNrApo
Konut kredileri artırılmış. hayırlı olsun.
Merkezden kümes alacağına git biraz kenar semtten müstakil bahçeli ev al, kamera taktır, ve PRONET KALE vb ile anlaşma imzala daha ucuza gelir, hem de ayağın toprağa değer!
İnsanlar merkezdeki kümes gibi apardumanlarda nasıl oturuyor hayret. Genetiğine aykırı. Ayağının toprağa değmesi lazım hergün.
Direkt genelleme yapmaktansa ; Halen çalışmak zorunda olan, iş yeri merkezde , çocukları okuyanlar elbette kent merkezinde oturmalı. Daha sakin, daire sayısı ve kat sayısı az olan binalar tercih edilebilir.
Ama benim gibi emekliler için dediğiniz gibi, müstakil kent merkezine yakın ama ayak altı olmayan yerler tercih edilir. Ama ben artık bu fikrimden de vazgeçtim. Ülkeye doldurulan mülteciler nedeniyle , kırsal ( dağınık müstakiller ) da yaşam çok riskli. Her gün onlarca olay oluyor. Basına yansımıyor. Herkesin altında araç, bagajda pompalı deli dana gibi av peşinde dolaşıyorlar.
Özellikle müstakillerde yaşayanların kapılarını bir bahane ile çalarak analiz ediyorlar, keşif yapıyorlar. Sonra gözlerine kestirdiklerini soyuyorlar ve engel olanı yok ediyorlar. Bu nedenle köy içini tercih ederim. Müstakil bahçelerde birbirinden uzak yeni yerleşim yerlerinde koruman olacak ( korumaya da güvenemem ya ) , silahlanacaksın vb. Resmen meşakkatli bir yaşam olur. Onun yerine hastaneye, markete yakın kentin dış çeperinden bakıyorum.
müstakil bahçeli site yok mu? kenar semtlerde tonla böyle müstakil bahçeli siteler var. yine koruması var güvenliği var. site yaşamı kötü değil. kümes yaşamı kötü. yayvan bahçeli evlerde oturmadıktan sonra insan insan olduğunu anlayamaz.
havuz vs olmasın, saunası olmasın, gece ışıklandırmalı tenis kortu olmasın, ama basit bir site olsun müstakil bahçeli olsun asgari bir gideri olsun, merkezi güvenlik olsun bana yeter.
Herkes şehir merkezinden kaçamaz.
Evden çalışması mümkün olmayan kişiler, en azından işyerine yürüyerek giderek riski azaltmak isteyeceklerdir.
Öte yandan, toprağa basılabilecek müstakil güzel bir yer şahsen çok aradım bulamadım.
Birkaç ay önce fotoğraflar paylaşarak yazmıştım, biz doğru düzgün villa tasarlamayı beceremiyoruz.
Avtupadaki veya amerikadaki evlerin sevimliliğinin zerresi bile yok bizimkilerde.
Bir de tabi para meselsi var.
Örneğin merkezde 1+1 kutuda oturan birinin bütçesine göre düzgün bir bahçeli ev bulmak, şehrin ne kadar dışına giderseniz gidin imkansız gibi bir şey.
Yani kutu müşterisiyle villa müşterisi zaten biribirinden çok farklı kişiler.
İzmirde merkezi bir yerde 250 ye 1+1 almis bir arkadas konusurken birisi de 180 metrekare yer aldim 80 metrekaresine ev yapma iznim var diyor muthis bir secim bence...
Ama 250 ye aldigi gecen sene almis tabi evi 900 e kiraya vermek ikinci bir ev yatirimi yaomak akillica geliyor insanlara...
Bizim insanimiz ve sermaye piyasalarimizin mantigi duzelmeden bu ulke duzelmez ekonomik olarak....
İkinci eve ikinci arabaya vergiyi bindirceksin baska yolu yok onune gelen ev topluyor...
Bizim peder de toplamis ev arsa ne ise yariyor hic altin koysa ki altin sevmem daha fazla getiri saglardi.
Bosu bosuna kiracisiyla tadilatiyla ugrasiyoruz....
Anlatamiyorum ama evladlarimiz otururdu diyor...
20 milyonluk altin olaydi hesapta da ben kirada oturaydim;)
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
İzmir derken kırk kez düşünmek lazım. En az kırk sayfa yazmak gerek. Özeti ; 250 ye arsa olmaz. Yakında çıkar kokusu. Birileri elindeki arsanın elinden gideceğini ( kamulaştırma veya başka nedenle ) anlamışsa '' kelepir fiyata '' devretmiştir.
Şu anda Anadolunun içlerinde bozkır da bile bu fiyata arsa yok.
Hazır çelik evler var. Apartmanda merkezi kümeste oturacağıma kenar köylerde bunlardan yaptırırım. Yeter ki köy güvenilir bir köy olsun.
https://www.sahibinden.com/satilik-prefabrik-ev
Zaten yakında merkezi yerlerdeki insanlar işlerini kaybetti daha da kaybedecekler.
Amazon ABD deki tüm satışların %65 ini yapıyor. Bizde de aynen böyle olacak. E-ticaret geliştikçe merkezi yerlerde yüzyüze yapılan satışlar kurtarmayacak ofis kiraları eleman masrafları anlamsız olacak.
ABD deki trendler biz gelişmemiş bir ülke olduğumuz için bize 5 sene içinde geliyor. Bu sebeple 5 sene içinde aynısı olacak merkezi yerlerdeki AVM lerin ofislerin nasıl döküldüğünü göreceksiniz!
Merkezi yerlerdeki emlak endekslerini takip edin Bostancı, Maslak, Zincirlikuyu, Beşiktaş. Oralardan ipuçları gelecek!
Fabrikalar da zaten şehir dışında. Adamın şehir merkezinde oturması için fazla sebep kalmıyor.
Konut Satışları, Ağu'20
https://i.hizliresim.com/ExRJ6u.png
Merhaba Herkese
Ankara’da Avend Beytepe projesi hakkında bilgisi olan var mıdır? 4+1 geniş daire fiyatı 2 milyon üstü diyorlar. Pazarlık yapan oldu mu acaba? Bu haliyle alınacak gibi değil de ondan sordum.
Birde, teslim için Mart 2021 deniyormuş. %75 tamamlanmış proje. Bir sıkıntı olur mu acaba tamamlamada?
Saygılar,
vay arkadaş herkes ev sahibi oldu şu dönemde biz kiracı kaldık. faizler yükselir ev fiyatları düşer dedik tam tersine fiyatlar hala artıyor ve doğru düzgün satılık ev kalmadı.
müthiş zarar yazdık sadece krediden, bir de ev fiyatlarını ekleyince 2-3 ay önceye göre %20-40 daha pahalıya mal oluyor evler.
ciddi ciddi artık gözümü karartıp zarar v.s. düşünmeden eldeki her şeyi satıp bir ev alsam mı? bu saatten sonra kredi faizlerinin düşüşünü beklesem ev fiyatları daha da artacak.
yazdıklarınıza genel olarak katılmakla birlikte şehir merkezlerinin oturum amaçlı tercihinin çokta dramatik düşeceğini sanmıyorum, ticari taraf için konu daha hızlı gelişecek.
bu düşüncede olmamın sebebi gayet basit, tr de araç sahibi olma maliyeti ve benzin fiyatı.
abd de ulaşım ucuz olduğu için şehir dışına yerleşmek çokta sıkıntı olmuyor.
benzer şekilde şehir dışlarında kaliteli okul,hastane gibi yapılarında artması lazım ki bu noktada ilerleme var.
temassız ödeme, nakit paradaki olası virüs korkusu nedeniyledir.
Hoş borçla içseler dahi, keyif için kahve içen insanların borç derdi beni germez doğrusu.
Ben sehir merkezinde de aldim 2014 te falan pederin aldiklari da var hepsi imar gecmis yapiya musait sehir merkezinde yerler...emin olmayin o kadar piyasada her sey mumkundur...
Bu saatten sonra arsa alir miyim hayir peki ev alir miyim hayir....arsayi dondurup yuksek verimlilikle binaya cevirmek su anlar musait degil.
Evlerin de kiraciyla derdi bitmiyor.
Ev almayi bu baslikta soyle dusunuyorum parayi belli bir yerde realize edip dondurup baska bir sey alacaklarsa ve ordan da katlama yapacaklarsa olur bence...
Belki de olaya duygusal bakiyorum kiracilarla uyusamiyorum nedense...dukkanda sikinti olmuyor ev kiracilarini sevmiyorum.
En iyi yatirimlar arsa sessiz sakin....
Ama sehir icinde arsalar icin de cok para lazim mesela ben pederin arsalarinin ustune ben de arsa alirken bir parsel grubunda iki kat imari vardi sehir icinde kimse almiyordu muteahhitler....
Tuttum 2014 te o mahallede iki kat imarli olan arsalari topladim 3 4 tane aldim ki metrekaresine iyi de para verdim izmir ortalamasinda...
Bi iki yil sonra imar degisti kat plani izni yukseldi halen duruyo arsalar...
Arsalar merkezi ve imari gecmis olursa daha iyi olur....
Dedigim gibi dukkan kiralari ev kiralarindan daha iyi getiriyor bence masrafi da yok...kurumsal kiracilar kafayi rahatlatiyor.
Evdekiler luks semteyse secilen kiraci iyiyse onda da kafa rahatliyor biraz neyse lafi cok uzattim bana kalsa evleri satarim peder eski kafa illa ellicek duvari....
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
Bende Anayasa Mahkemesi web-sitesinden, gecmis yil kararlarina bakiyordum, orada fark ettim.
1961 Tarihli bir dava var, 2018 de biten, Ankara icinde, kamulastirmaya yapilan itiraz davasi.
Sonra diger yillara gectim, belki binlerce karar var, devletin ve belediyelerin coktugu mulkler.
Vatandasin nerede para eden bir mulku var, el atmislar, sen istedigin kadar itiraz et.
Mahkemeler bitmez, 1961 yili neresi 2020 neresi.
Ondan dedim, benim arsayla filan asla isim olmaz.
Celik yapi koymak istesen, insaat ruhsati alma isini bir sor istersen.
O kadar degerli yerleri alacak adama koymaz;)
Biliyorum o davalari alanimla alakali...o dosyalari okumustum;)
Bir tanesi gecen yillarda sonuclanmisti...
Haklisiniz oyle seyler olabilir....
Ytd
Konut yatırımı ile ilgili bir çok hususta yazdım bu forumda. Hiç değinmediğim bir konu ile ilgili ilk defa yazmak istiyorum.
Konut yatırımına en büyük çekincelerden birisi şu ; Evin, kiracının derdi ile uğraşmak çok zor.
Arkadaşlar neden bu kadar aşırı memur zihniyetliyiz ? Kolay ne varki. Mesela en en basit yatırım; parayı mevduata koymak. O seçenekte bile banka seçmelisiniz, faiz piyasasını takip etmelisiniz, her ay M.T. ile oran pazarlık etmelisiniz. Kiraya zammı yılda bir yaparsınız, mevduat için yılda 12 kez pazarlık edersiniz. Şubenin faiz oranı makul değil ise, başka şube ile anlaşmalısınız. Bu en basit seçeneğin takip detayları.
Kiracı ile uğraşmak istemiyorsunuz, peki maddi imkanları tatmin edici olan iş sahipleri, iş kuranlar neler neler ile uğraşıyor. Bir sürü personelin bin tane sorunu, finans yönetimi, hukuki sorumluluklar, milyon tane risk. Ama göze alıp uğraşıyor adamlar.
Diyebilirsiniz, sen sorunlu kiracı görmemişsin. Tam aksine birçok profil gördüm. İş hayatında her gün görüyoruz zaten makul olmayan insan modeli. Kiracı dediğimiz kişi, komşunuz, akrabanız, iş arkadaşınız, trafikte muhatap olduğunuz, markette gördüğünüz kişiler. Siz ev sahibi olarak saygılı ve makul olursanız, onlarda oluyor. Karakteri kötüdür, kötü günündedir o zaman ona göre muhatap olursunuz yine dengelersiniz. Maddi sıkıntıya düşer, hoşgörülü olursunuz. Sorun yaşanmaz mı, evet yaşanır. Ama nadirdir.
Tadilat vs dert olduğunu düşünmüyorum, aksine proje yönetim tecrübesi.
Başka tüm çekinceleri anlıyorum ama ev ile uğraşmak zor konusunu anlamıyorum ve katılmıyorum. Kriter belirleyip bu kriterler uygun hareket etmek çok zor değil. Tek çekinceniz bu olmasın.
Finansal piyasalar bana çok daha zorlu geliyor ama portföy dağılımı adına, diğer piyasalarda da tecrübemi artırmaya çalışıyorum. Emlak işi çok daha tembel işi.