32-365 daha önce %3 idi. Ağustos ayında ise %4.25 idi.. Eurobond faizleri düşmesi bunları da mı etkiliyor?
eurobond kupon faizleri sabit. eurobondların değeri arttığı için getiri düşüyormuş gibi gösteriyor banka internet şubeleri.
Değişim FED faizine bağlı. Döviz repo ürünü de nkolay bono gibi paketlenmiş bir tahvil. Normalde nkolay bono , vadeli bir özel sektör tahvili .Repo da bankanın portföyde tuttukları eurobondlar.
CDS'ler düştüğü için bir baskı olur. Bonoların değeri artıyor malum.
Dediğiniz tarihte evet repo 4,25 ti. Ağustosta yaptığım işlemden bir form. Gördüğünüz gibi Hazine Eurobondu yazıyor. 2026 vadeli %4,875 sabit kuponlu. Banka elindeki hazine eurobondundan kar ediyor bi kısmınıda bizle paylaşıyor.
https://www.bourse.lu/security/US900123CK49/234865
https://resmim.net/f/GZAQbR.jpg
Tüm yazılanların aksine küresel faizler yükselir ve eurobond alırız diye az bir miktar Ağustos ayında bağlamıştım. Her gelen kupon faizini de koyuyoruz ama her seferinde faizi düşürüyorlar. En son S&P'den temettü hissesi alacağız küresel kriz çıkacak :)
İş bankası bile önce 8.25 ile 10 yıl için piyasaya çıktı sonra 7.75'e işi bağladı şimdi 6 küsürde işlem görüyor...
Siz TR eurobond faizlerinin genel gidişatı için ne düşünüyorsunuz?
Bence değeri artıcak. CDS'ler bu şekilde giderse 100 ün altında tahvil kalmayacak.
Elinde olanlar için çok iyi. Yeni alım yapmak isteyenler için kötü zamanlama.
https://resmim.net/f/zpVv6h.jpg
Yeni alım yapamıyoruz ama kupon faizleri elimizde kalıyor :)
Diğer yandan cds demişken gördüğüm kadar 16 ocak'taki 246 seviyesinden yukarı kaymış.
TL tahvillerde ufak bir yukarı kayış var. Ancak müzik devam ediyor ama nereye kadar göreceğiz...
TR dışında özel sektör tahvili bakmak ne kadar riskli acaba yani rating bir gösterge ama başka neye bakmak lazım..
Banka mevduat faizleri aslında direkt enflasyonu yansıtmaz. Bankalarda bilançolarda kredi/mevduat makasına bakılmalıdır. Bu makasın en yakın olan banka Akbank'tır. O sebeple Akbank mevduat ürünleri asla ky sını tatmin etmez. Mesela Akbank bilançosunda 300 milyar TL kredi vermiş ve bankada 290 milyar TL mevdautı var ve bankaların genel ekonomi içinde kredi büyümesi beklemiyor ise mavduat toplamayada meraklı olmaz. Arz/Talep ilişkisi önemlidir.. O sebeple aynı bankanın başka şb lerinde dahi 0,50 hatta 1 puanlık fark olabilir.
Bu bağlamda büyüme eksiye düştüğü durumlarda RESESYON durumunda kredi büyümesi değil, daralması olacaktır. Banka elinde verdiği krediden fazla bir miktar mevduat ürününü dolayı ile istemeyecektir. Enflasyonda yüksek çıkarsa o zaman kriz gümler...
Ama şimdilik banka bilançolarını tam olarak incelemedim ama kredi/mevduat oranlarında hayli makas geniş. TR de aslında bir tasarruf sorunu da var , diyebiliriz.
dolar mevduatcilari eurobonda mi gectiniz?
Böyle bir ortamda en iyi yatırım arsaya olan yatırımdır.
Kriz nedeniyle (İzmir dışında) prim yapamamış çok fazla bölge var.
Fiyatları hala 3,5 TL/Dolar kuru olduğu zamanlardan kalma.
Müteahhitlerin ellerindeki konut stoklar erimeye başladığında yemi arsalara talep olacaktır.
3-5 yıllık bir dönemde tüm yatırım araçlarından daha iyi getiri sözkonusu olabilir.
Hele ki negatif faiz ortamında...
Bankaların derdi elinde TL mevduatı olan KY cısını "aman ben üzmeyeyim de ona enflasyon üzeri faiz vereyim" değildir. TCMB bir politika faizi belirler. Bu politika faizi enflasyon+cds prim olmalıdır. Ama banka mevduatları %100 TCMB politika faizi hedefinde yada enflasyon ayarında değildir...
Banka bir şirkettir. Şirketlerin ana amacı kar etmektir. Her şirketin bir ürünü vardır. Bankaların ürünüde PARA dır. Sizden %8 ile alır, müşterileri %9 ile verir.. Aradaki %1 lik banka riski ve karıdır..
Mesela banka para satamaz ise ( Kredi Veremez) para talebide olmayacaktır. Talebi olmayan bir ürünün değeri düşer...
Kısaca bir banka 100 milyar TL kredi dağıtmış ise elinde 110 milyar TL mevduatı var ise enflasyon %15 diye size asla TL nize %15 vermez, veremez...
Yoksa zarar ederler...
Sonuçta bu tür dengeleri TCMB ve siyasilerin düzenlemeleri gerekir..
Aksi halde TL kabul etmeyen bir banka olduğunu dahi düşünmek istemem...
Bu eurobondlarda zarar etmekte mumkun.fiyati 85 e bile inen gördüm grafikte.anapara zArari demek.ama mt ler satmak icin can atiyor.
Arsa yatirimi risklidir.hersey olabilir arsaya.imar durumu,kamulastirma.zor satılır.
Bir de insanlar enflasyon ile enflasyon beklentisini birbirine karıştırıyor. Mesela geçen sene enflasyon beklentisi 25 idi ki bankalarda 30 a kadar faizler verildi, oysa 1 sene sonar baktık ki enflasyon %13... Yani 30 dan bağlayan %17 reel getiri elde etti. Şu an 10 dan bağlayan diyor ki seneye enflasyon 10 altı çıkar bence, çıkarsa kar çıkmazsa reelde zarar yazar.
Kimse 30 mevduat çok tatlı yapın demedi geçen sene dolar 10 dolar 12 kafa şişirdiler, bu başlıkta işi bilenler bastı geçti. Şimdi başlıkta in cin top oynuyor bu da çok güçlü mesaj bence anlayana...
Eğer bu yıl büyüme 3,5 -5 çıkacaksa enflasyon %12,5 -13 arası çıkar o da herşey iyi giderse içte ve dışta çıkabilecek en ufak terslikte bu rakamları millet rüyasın da görür.
Ne geri kaldi hep onu anlamaya calismak lazim..
Sira ona da gelecek illa ki..
Syg,
2020 Nisan sonuna kadar herşey belli olur kötü bir durum da bürüt faizler tekrar %17,50 bono faizleri 16,50 ye kadar çıkar bu rakamlar normal senaryo bunun üstünü düşünmek bile istemiyorum eğer dolar Şubat 15 e kadar 6,05 i taban yaparsa işte o zaman alarm zilleri çalmaya başlar
Hiç bir medya haber yapmıyor. dul yetim yaşlı ihtiyaç sahiplerinin 3 aydır maaşları yatırılmıyormuş. İstedikleri kadar toz pembe göstersinler ülkeyi. bist.ti yukarı çekerek ekonomi düzelmez.
2018 eylül ayı ile 2019 eylül ayını kıyaslıyoruz dersek ben %15 rakamına katılırım. Yanlış demem. Pazara gittiğimde de 1000 lira yerine 1150 lira harcıyorum doğrudur. Mesela ev kiraları çok artmadı ev fiyatları çok artmadı atıyorum.
En çok alkol ve sigara arttı onların dışında 2018 eylül de zaten hayat çok çok pahalanmış idi üstüne 2019 eylüle kadar %15 daha kötüleşmiş olması normal derim. Alkol koyuyor o ayrı onu da yurt dışından tedarik ediyorum artık fahiş boyutlara geldi zamlar.
[QUOTE=blue70;4075238]Bu eurobondlarda zarar etmekte mumkun.fiyati 85 e bile inen gördüm grafikte.anapara zArari demek.ama mt ler satmak icin can atiyor.
Arsa yatirimi risklidir.hersey olabilir arsaya.imar durumu,kamulastirma.zor satılır.[
İmarı olan arsalarda kamulaştırma çok az bir olasılık. Hele ki iki yanında bina varsa.
Her kentte ve ilçede Gelişme bölgesinde, yapılaşmaya yeni başlamış ve konumu iyi yerde olan arsalar seçilebilir.
Verasetten satış yapanlar ve ortaklığın giderilmesi davaları ile mahkemeden satışta olanlara bakılabilir.
Müteahhitler zaten bunları kaçırmıyor.
RTE bile Mb için hangi sene sizin enflasyon tahmininiz tutmuş diye yakınıyordu.
Yıllar boyu orta vadeli programlarda cari açık, enflasyon ve büyüme için standart yüzde 5 hedef koymuşken hiçbiri tutmadı.
Sadece çok yüksek oranlı devalüasyon ve satın alma gücü eridiği için cari açık geçen yıl tuttu.
Gerisi hikaye...
[QUOTE=virtue;4076034]Yöntem olarak uyap ihaleleri genelde iyi fiyatlama ile oluyor. Ancak ciddi uğraş gerektiriyor. Diğer yandan arsada bölgeyi bilmekte önemlidir. Anladığım kadarıyla imarsız tarla vasfı yerler yerine en azından mesken imarlılar daha mantıklı geliyor. Peki bölge olarak hala dolar/tl nin 3,5 olduğu seviyelerde kalan bölgeler hangileridir?
Benim aldigim arsadan yol gecti.%25 i yola gitti.yaptigim projede cop oldu.elimde patladi.birdaha ne arsa alirim.nede.....
Tunç soyer belediye başkanı iken 8 yıl seferihisar ilçesinde oturdum. SOYER seçilmeden önce lise mezunu yerel zengin aileden Hamit NİŞANCI başkandı. Seçim için mahalleleri geziyordu, ben '' başkanım bizim sokaklar çamur içinde, ayrıca villa diye bizi zengin sanıyorsunuz ama daire parası etmiyor '' dediğimde bana '' sen buralı değilsin belli. Villayı alırken bana mı sordun, çamurlu olduğunun hesabını soruyorsun '' dedi. O saat seçilemeyeceğini, zaten kendisinin bile umudu olmadığını anlamıştım. Sadece bizim sokaktan 150 oy kaybetti. Tunç SOYER ' i tanımıyorduk ama tepki oyu verdik. Sonuçta beş para etmez, depremden yeni çıkmış ilçeyi SOYER, 5 yılda uçurdu. Önce Türkiye' nin ilk yavaş şehri yaptı. TV. kanallarında özel arkadaşları sayesinde her gün haber yaptırarak inanılmaz reklam yaptırdı. Arsalar 4- 5 kat arttı.
Arsalar arttı ama çok değişik kültürlerden göç aldığı için huzur kaçtı. Üretim yapmak yerine arsalarını satan yerliler şimdi kendi tarlalarında yükselen apartmanlarda işçi oldular.
[QUOTE=diproyal;4076395]Evet seferihisar için Tunç Soyer hakkında söylenenler doğrudur fakat ben izmir de oturduğum için bu çevreyi çok iyi biliyorum Size kuşadasını da dahil edebilirdim ama orası artık büyükşehir gibi oldu ancak dağlara doğru arsalar ucuz ÇEŞME ve URLA acayip uçtu geçen ay KARABUR' un da bulundum orası da yükselmiş. Hatta MENEMEN de yükselmiş.
Yusuf_Kalyoncu
Merkez bankasi ihtiyat akcesinden 40 milyar Tl hazinenin hesabina dun itibariyle hemen aktarilmis. Kaynak ihtiyaci had safhada olsa gerek. Bankalarin kar dagitimi yasak ama merkez bankasina serbest.
bunların hepsi para basmadır.dolara altına yarar.........
2 yıldır uğramadığım Aktifbank bugün aradı ve çok matrak bir olaymış gibi bana özel oranlar olarak nkolay bonoyu satmaya çalıştı. Kış kış canım dedim gönderdim.
Akşam saat 18 olmuş, bu kez de ANADOLU bank tan arıyorlar 60 gün vadeli 500 bin tl. ye kadar 11,50 oranla mevduatımız var diyorlar. Hayırdır beni hiç aramayanlar neden aramaya başladı ? Nakit ihtiyacı mı var ?
dovizi tuta tuta bi oldular.iyide ithalat tam hız gidiyor.gençler devamlı bişey alıp oynuyor.bilgisayar, oyuncak ,araba .
gunun birinde bosluklu acar.anlamak zor.hem faizi tut hem dovizi.ikisini aynı anda tutamazsın.piyasa yalan.