Sagolasin..:)
Printable View
Sn Deniz43,
MB rezerv durumu hepimizin malumu.
Bildiğim kadarıyla MB döviz rezervi biriktirmek yönünde halen adım atmış değil.
Acaba neyi bekliyor? Rezerv biriktirmek amacı ile döviz alımını başlatırsa kurların yukarı gideceği, kurların yükselmesine paralel enflasyonun yükseleceği ayrıca piyasaya TL sürüleceği için fazla TL’nin yine enflasyonu azdıracağını düşündüğü için mi aksiyon almıyor?
Yoksa bilmediğimiz veya öngöremediğimiz başka sebepler mi var?
Olası bir kur yükselişine müdahale için elimizde sadece faiz silahı kalıyor. MB Başkanı değişimi ile birlikte faiz indirimi olacağını bekliyor büyük bir çoğunluk.
Ben ise tam tersine faiz artırımının en geç Haziran toplantısına kadar potada olduğunu düşünüyorum.
Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Saygılarımla.
Mobil oyun şirketi AppLovin, ABD'deki halka arzında 30 milyar dolardan fazla değerleme hedefliyor
Özel sermaye devi KKR & Co Inc tarafından desteklenen mobil uygulama ve oyun şirketi AppLovin Corp, bugün ABD'de yapacağı ilk halka arzında 30 milyar dolardan fazla bir değerlemeyi hedeflediğini açıkladı.
Şirket, hisse başına 75 ila 85 dolar fiyat aralığında 25 milyon hisse satarak halka arzında 2.13 milyar dolara kadar gelir sağlamayı düşünüyor.
Bakalım kaç tavan çekecek.(şaka tabi ki de) :)
ytd
-Birincisi merkez bankası döviz rezervini yükseltmek bir yana,hala döviz satarak döviz kurlarındaki yükselişi frenleme çabasında.Bu nedenle de ihracatçılara verdiği verdiği TL reeskont kredilerinden geri dönen döviz girişlerine rağmen hala rezervlerindeki düşüş, yavaşlayan hızla da olsa devam ediyor.
-İkincisi,döviz alım ihalesi açsa, bir döviz arzı yok,bankalar zaten dövizlerini swap anlaşmalarıyla 1 yıla uzanan vadelerle merkez bankasına vermiş durumdalar,taze yabancı döviz girişi olmadığı gibi çıkan "sıcak para" var.Arzın olmadığı bir ortamda merkez bankasından gelecek gelecek döviz talebinin döviz kurlarında zıplama yaratması doğal olur.
-Böyle bir teşebbüste piyasaya fazla TL çıkmaz çünkü zaten bankalar merkez bankasına büyük ölçüde TL borçlu,aktif rasyosu zorlamasıyla bankalar merkez bankasından büyük miktarda TL borç alıp kredi verdiler,merkez bankası bankaları %19 politika faizinden haftalık repo ihalesiyle 370 milyar TL civarında fonluyor.Bir döviz alma ihalesi açıp piyasaya TL verse,bu 370 milyar TL fonlamayı azaltır,piyasadaki toplam TL miktarı değişmez.Buradan takip edebilirsiniz.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...mleri+verileri
-Yeni merkez bankası başkanının Yeni Şafak gazetesinde yazdıkları,faiz konusundaki görüşleri ortada.Düşüncesini biliyoruz,ilk fırsatta da düşündüklerini uygulamaya çalışacaktır ama bununla beraber merkez bankasının bağımsız olmadığını ,kararların atamayı yapan siyasi pozisyondan geldiği de herkesin malumu.Bu nedenle merkez bankası toplantılarında her türlü karar çıkabilir,hiç bir karar sürpriz olmaz.
hocam cehaletimi maruz görün kafama takılan bir soru var eğer kamunun döviz satışları manüplatif olmadığını varsayarak sormak istiyorum. Piyasaya öyle veya böyle giren bir yabancı sermaye var ve çıkmak istiyor eğer bu sermayenin çıkmak istediği döviz piyasa koşullarında temin edilemiyorsa kamunun devreye girmesi doğal değil mi? Düşünsenize yabancı fonsunuz ve Türkiyeye para koymuşunuz ama paranızı piyasadan geri alamıyorsunuz bu durum daha vahim sonuçlar içermez mi? aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler
Şu anda içinde bulunduğumuz kambiyo rejiminde yabancıların Türkiye'den çıkışlarında bir problem yok,yabancılar isterlerse ellerindeki TL'leri döviz büfelerinde ,ister bankalarda dövize çevirerek çıkış yapabiliyorlar,bankaların ellerinde yeterli nakit döviz yoksa merkez bankasına swap yoluyla verdikleri dövizlerden,bu pozisyonlarını azaltarak yabancıların döviz talebini karşılıyorlar(Naci Ağbal görevden alındıktan sonra,bugüne kadar(22 Mart başlangıç) bankaların merkez bankasına swap ile verdikleri döviz miktarı ,yabancıların döviz talebini karşılamak için kabaca 4 milyar dolar azalmış),bu da merkez bankası net döviz rezervinde düşüş yaratıyor.Sonuç olarak Mart ayı ödemeler dengesi verisi yayınlanınca ,önemli miktarda yabancı çıkışı ve merkez bankası rezervlerinde düşüş göreceğiz.
Sayın deniz43 Saygılar ,
İhracatın ithalatı karşılama oranını aylık olarak görebileceğimiz bir tablo mevcut mudur?
Teşekkürler .
Sn. Deniz Hocam,
CDS'ler ile ilgili soruma çarşamba günü konuşalım demiştiniz. Beklentilerinizi paylaşabilir misiniz rica etsem.
Haziran ayı gibi 500 'lü seviyeleri öngörmüştünüz. şu an yaşanan yalancı bahar havası neden kaynaklanıyor olabilir?
Bir de BİST için yılbaşında tahminleriniz vardı gerçekleşirse nedenlerini yazacaktınız zamanı geldi mi paylaşmanızın hatırlatayım dedim
Saygılarımla.
Merkez bankası haftalık istatistikleri(2 Nisan haftası)
-Merkez bankası -altın hariç- brüt döviz rezervleri 2.809 milyar dolar azaldı.
-Yabancılar 364.4 milyon dolar hisse senedi, 140.4 milyon dolar hazine tahvili sattılar.
-Döviz tevdiat hesapları parite ve altın ons fiyatı arındırılmış olarak ,2.024 milyar dolar azaldı.( 718 milyon dolar gerçek kişiler+1306 milyon dolar şirketler(Birinci çeyrek dönem sonu dış borç ödemeleri)
Merkez Bankası net döviz rezervleri
*BİN 7 Nisan 2021 Çarşamba
Dış varlıklar 727,958,053
Dış yükümlülükler 56,643,769
Bankalar döviz mevduatı 585,677,148
Kamu döviz mevduatı 105,913,624
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) -20,276,488
1USD 8.1688
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) -2,482,187
Altın rezervi 23,606,317
Swap ile merkez bankasına 58,348,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -60,830,187
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -84,436,504
Not: Hazinenin merkez bankası nezdinde tuttuğu , dış borç ödemeleri ve ticari kamu borç ödemeleri için kullandığı 12.97 milyar dolarlık hesabı bulunuyor.
-Şu anda dış piyasalarda olumlu bir hava var,risk alma iştahı yüksek,bu da bizim piyasamızda olumsuzuklar yerinde durmasına rağmen ,şimdilik bir denge sağlamış gözüküyor.İkinci çeyrek için ,küresel düzeyde beklentilerimi ve gerekçelerini önceki sayfalarda paylaşmıştım,bekleyelim görelim.
-18 Ocakta, o hafta görülen bist için verdiğim seviyelerin 6 ay boyunca geçilemeyeceğini yazmıştım.Şu ana kadar geçilemedi ve şu anda o seviyelerin oldukça altındayız.6 ay dolunca 18 Temmuz tarihinde değerlendirmesini yaparız.Aslında değerlendirme yapmama bile gerek kalmayacak,çünkü o tarihte küresel piyasalar bugünden çok farklı bir yerde olacak,niye o yorumu yaptığım zaten ben bir şey söylemeden anlaşılacak.
2020..De..unuttuğumuz...
SELL..MAY..AND..GO..
yaşayacağız..gibi...
Ayrıca;
Bu..akşamda..dahil..olmaz..üzere...FED..Başkanı..P OWELL...
Her..konuşmasında..israrla...yükselen..enflasyoonu n..geçici..olduğunu..kalici..olmayacağini..söyleyi p...
durumu..idare..etmeye..çalişiyor...
Sayın Deniz hocam,bir konu kafamı kurcalıyor. Fed , BOJ; BOE devasa genişlemeye giderken, faizlerini artırmaktan imtina ediyorlar. ABD de trilyonluk bütçe açığı ve dış ticaret bütçe açıkları verirken , borsaları artıyor. Siz balon diyorsunuz fakat piyasa demiyor. Belki düzeltme yapabilir. ABD , EURO bölgesine nazaran daha çok genişlemeye gittiğinden parite 1.20 lerin altına inemiyor. benim öngörüm FED faiz artırsa bile piyasa bunu önemsemiyor. Çünkü AB bölgesi ABD gibi dış ticaret ve cari açık vermiyor, Bütçesini de ABD ye nazaran daha dengeli götürüyor. Bunlar malumunuz. Sorum şu ABD tarihi büyümeye gerçekleştirecek bu sene beklenti. 6 -7 -8 ler konuşuluyor. Çin keza öyle çift haneli büyüme. Hatta Çin kredileri sert bir şekilde kezme kararı aldı. ABD bu kadar yüksek bir büyüme gerçekleştirecekse siz neden pahalı buluyorsunuz. ABD de enflasyon da var. Enflasyon borsaları beslemez mi ?
Bizim gibi gelişmekte olan ülke borsaları sıkıntılı. ABD enflasyonunu bizim gibi ülkelere enjejte ediyor. Çünkü basılan dolarlar emtiaları artırıyor. Bizim borsamıza gelince tarihi dip seviyelerde banka ve Holdingler. Adeta çöp seviyesinde ve elimiz ala gitmiyor.
1 yıllık GETİR 3 milyar dolar ederken, kıçıkırık oyun firmaları 1 milyar dolara el değiştiririken, yılların bankaları ve Holdingleri öz sermayelerinin yüzde 5 inden işlem görüyorlar. Bu reva mı ? Tamam ülke iyi yönetilmiyor güven erozyonu var, ülke riski var öngörememezlik var, irrasyonalite var, liyakatsızlık var, hukuki taban oluşmamış , bu ve benzer sıkıntılare korona tuz biber oldu. 2001 krizinin şartlarına doğru koşar adım geldik. bir duvar var. Önünde duruyoruz. Bu risk alınmaz mı ? Yönetimler gelir geçer. Liyakatlı ve rasyonel politikalar güven veren hükümetler elbet gelir. Risk alınmazsa kar da olmaz. Diyelim 20 bin dolarınız var. Bu ABD de diş kirası. Bir diş çekimi 1000 dolar ABD de . Burda ise 20 bin dolara İşbankasının 200 binde 1 ini alabiliyorsunuz. Geçen bir doktor arkadaşımla konuşuyordum. Borsadan söz açıldı. Ben 1 dolar bile yatırmıyorum . Sen ne cesaret alıyorsun , seni sağlamcı bilirim dedim. Ben de tam da bu sebeple, bir miktar alıp sepete attım dedim. Esas alımı 1.2 dolar seviyesinde bekliyorum. Hoş sanki BİSt 30 , o seviyelerde yani 2001 krizinde ki seviyelerde sanki. Küçük senetlere gitti millet. Yani kismenin eli gitmiyor hisse alımına.
Ülkede yüksek enflasyon var. Bu bir nevi kendinden beslenen bir döngü bu. Elinde TL tutmak istemeyen arabaya, eve koşuyor. İhtiyacı yok hani. Fiat artacak diye 2 yi 3 yü alıyor. Değersizleşmiş TL ile , çok daha değersizleşmiş ihracatçı şirketlerden alım yapılabilir fakat devamlı ödemeler dengesi krizine saplanırsak çok çok daha ölü fiatlar bulunabilir sanki diyorum.
Fakat bir yandan da bundan daha ucuz işçik olabilir mi , daha ucuz bir ülke olabilir mi diyorum kişi başı GSMH da Çin in bile gerisine düştük. yazık ya ülkeye. 7500 lere. Çin 10 bini yaklıyor nerdeyse. Yani ABD ve Ab nin ucuz üretim üssü görevini verbilirler bizlere Netice de onlara borçluyuz. İspanya, Fransa , ingiltere en çok krditörlerimiz olmuş. Bırakmazlar diyorum. En azından alalcaklılar yan. Nasıl tahsil edeceklerini düşnürler.
Yazık ya. Kamu hızla büyürken , plansız programsız, denetlemesiz bir ülke olduk. Şimdi haberlerde geçiyor milyon ton patates depolarda çürüyor. Halbuki devletin Yüzbin kişilik Tarım müdürlükleri var. Her ilçesine kadar. Adeta savruluyor ülke. Tabandan kopuldu iyice. Damat Beratın dediği gibi sonumuz hayr olsun.. Biraz sohbet gibi oldu. Sorularla çok yoruyoruz, bunaltıyoruz sizi. Hakkınız helal edin.Sizden çok şey öğrendik.
Gerçekten teşekkürler minnettarım . Sizin formüllerden yaptığım tablo ve grafik aşağıda . Eksik bir data varsa düzeltirim .
https://i.hizliresim.com/cbNQpB.png
Dip NoT : Egeen hakkında bir yorumunuz olabilir mi ?
Formüller doğru ama Son 2 satırda aramızda fark çıkıyor hala çözemedim .
-Şu anda ABD'de hisse senetlerinin fiyat/kazanç oranları 2000 yılındaki dot.com balonu dışında tarihinin en yüksek seviyesinde,buna ekonomistler balon diyor:
https://www.multpl.com/shiller-pe
-Varlık balonu sadece borsalarda değil ,emlak piyasalarında da balon var:
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Ev fiyatları,2008 yılı ekonomik krizini çıkartan emlak fiyatlarındaki balon fiyatların da kabaca %20 üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesinde.
-ABD 'de merkez bankasının parasal genişlemesinde, bilanço büyüklüğünün gsyih'ya oranı, 7.709/21.48=%35.89 iken,bu Euro bölgesinde 7.505/12.712=%59.04.Bu oran Japonya'da %100'ün üzerinde.Tabii ayrıca bir de mali teşvikler var,bunun için hükümetler borçlanmaya çıkıyor.
Geçen sene ABD ekonomisi %3.5 küçülürken Euro bölgesi %6.8 küçüldü.
https://www.dw.com/tr/euro-bölgesi-e...lme/a-56417060
Bu sene için en son IMF'nin yaptığı büyüme tahminleri Euro bölgesi için %4.4 iken ABD için %6.4
ABD'de aşılanma işlemleri avrupaya göre çok hızlı gittiği için muhtemelen gelecek ay sonunda tamamlanmış olacak bütün ekonomisi de açılmış olacak,teşvik paketleri ve ertelenmiş tüketim taleplerinin devreye girmesiyle,ABD'de enflasyon ve faizler in yükselmesine sebep olacak,bu da başta avrupa ve japonya olmak üzere negatif faiz veren ülkelerdeki paranın ABD'ye akmasına neden olacağından dolar endeksinin yükselmesine ve doların euro'ya karşı da değer kazanmasına neden olur,zaten benzer şeyleri yılbaşında euro/usd paritesi 1.23 civarında iken de yazmıştım.İlk aşamada paritede 1.1370'yi test etmesini öngörüyorum.
-Yüksek büyüme oranları her zaman borsalar için besleyicidir ama f/k oranlara 40'a dayanmış,tarihinin en yüksek ikinci seviyesine gelmiş borsalar için değil,şirketlerin gelirleri yüksek büyüme ile bu yıl %10 artsa bile enflasyondan arındırdıktan sonra net gelir artışı ile şirketler bu rasyo ile yine çok pahalı kalmaya devam eder.
-ABD'de %4'e kadar çıkabilecek enfllasyon ile faizlerin yükselmesi ile,şirketlerin temettü gelirleri garantili faiz getirilerinin altında kalacağı için borsalara satış getirir,şirketlerin düşük faiz ile borçlanıp kendi şirket hisselerini satın alıp borsayı şişirmesini frenler,ayrıca şirket değerlemleri şirketlerin gelecekte elde edeceği kazançlara ilişkin akımların benchmark uzun vadeli faiz ile indirgenerek bugünkü değerinin hesaplanmasıyla yapılıyor,faizler yükseldikçe şirket değerlemeleri de düşer.Son bir husus ,kurumla vergisi %20'den %28'e çıkınca şirketlerin vergi sonrası karının net %9 azalacağı hesaplanıyor,ayrıca şirketlerin ABD dışındaki kazançları için de asgari bir vergi düşünülüyor.
http://www.fao.org/worldfoodsituatio...ricesindex/en/
Birleşmiş Milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre Mart ayında gıda fiyatlarındaki yıllık artış %24.6'ye ulaştı.
Bu artış oranında tahıl fiyatları %26.5,şeker %30.2,bitkisel yağlar %85.5 yıllık fiyat artışlarıyla başı çekti.
Tarımda net üretici olsaydık şuan öncelikle bu enflasyondan daha az etkilenir ve hatta ihracat geliri elde ederdik. Biz ise bu ürünlerdeki arz eksiğimiz ve yüksek kur nedeniyle daha fazla enflasyon, cari açık ile karşıladık bu durumu. Şekerde olmasa da bitkisel yağlar ve birçok tarımsal üründe net ithalatçıyız.
Tarımda ileri olan ülkeler enflasyonu kontrol etmede her zaman birkaç adım önde olurlar.
SN Deniz43 , önümüzdeki PPK beklentileriniz nedir ?
Teşekkürler
Friday April 09 2021 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
PPI MoM MAR 1% 0.5% 0.5% 0.4%
03:30 PM
US
PPI YoY MAR 4.2% 2.8% 3.8%
Aşırı ısınan ekonomide(imalat ve imalat dışı ISM PMI verileri öncü işaretleri vermişti) Üretici fiyat endeksi Mart ayında aylık %1 gibi çok sert bir şekilde yükselerek,yıllık %2.8'den %4.2'ye fırladı,Gelecek ay ise ,geçen yılın Nisan ayı (-)%1.3 düşüş olduğu için,seriden çıkınca ,üretici fiyatlarındaki yıllık artış muhtemelen %6 civarı artışa zıplayacak.
Şimdi sıra Salı günü gelecek enflasyon verisinde,onda da yıllık bazda sert bir yükseliş,bunun da benchmark tahvillerin faizlerini ve dolar endeksini yükseltmesini bekliyorum.
deniz hocam emeği,nize klavyenize sağlık. şu forumda milletin fanatiklik yaptığı insanlar vardır. kuzu gibi yada bu forumda yazıpta şu anda twiterda kendilerine sayfa açmış orada yazan kişiler bunların fanatikleri var borsa uçacak doalr kaçacak altın yuvarlanacak dedikçe şakşakçılıklarını yapıyorlar yaşa varol diyorlar. 20 yılın üstünde forumlarda yazar okurum şu forum dahil tüm borsa sitelerinde en aklı başında yazan en doğru bilgileri paylaşan kişsiniz. öngörülerinizde yanılma paylarınızda var ki o kadarda olsun. şu forumda bu topiği tek geçerim bide alicemal var ama o inatçı keçinin tekidir kendinden başkasıuna faydası yoktur ama klavyesi güzeldir onunda okutur kendini.
pek kimseye söylemediğim bir cümledir ama şu forumdaki en büyük şanslardan biride sizin burada yazmanızdır. hani yönetim imkan verse yazdığınız tüm emsajlara itibar puanı veridim.sağolun varolun
Çekirdek ÜFE fiyatlarının bu denli arttığı ortamda, FED deki arkadaşlar hâla "bu enflasyon değil, geçici fiyat artışı" söylemiyle top çeviriyorlar. Acaba bunun enflasyon olmasını kabul etmeleri için gerekli oran nedir ? Yüzde 5 mi 10 mu yoksa TR enflasyon seviyesi gibi yüzde 40 mı ? Nasıl bir döneme geldik ya, bütün önemli kurumların ve devletlerin başında soytarılar var , 8 milyar insanla oyun oynuyorlar.
Bugün bile bu rakamları 30-35 dk gecikmeli verdiler, şoka girdikleri için. Gelecek aylarda enflasyon her ay yüzde 1 artarsa bakalım nasıl açıklayacaklar
FED'in boyle soylemesinde ki en buyuk dayanagi cikti acigi. Bu sebepten oturu artan enflasyon olusacak cikti acigi ile sonecek diye dusunuyorlar.
Bende Sn Deniz gibi dusunuyorum. Var olan guclu talep belki pik yapacak bir donem ama onceki donemler kadar dusuk pik donemi kadar buyuk olmasada medyanlarin uzerinde olusacak ve ciktigi acigi bir sekilde talep enflasyonu olusturmasa da maliyet enflasyonu olusturacak ve bu UFE'den TUFE'ye (bizde ki acilimi ile) yansiyacaktir. ABD hapsursa dunyanin basina neler geliyor daha once tecrube etmistik degil mi?
ABD 10 yillik tahvil faizleri ~%1,5 seviylerine gerileme ihtimali olsada 2021 Q3/4 ~%2,60 olacagini dusunuyorum ve bu noktada FED topa girecek kisa vadeli tahvil stokunda azaltima gidecek uzun vadeli tahvil alimlarina baslayacaktir.
Powell belki de gelmis geçmis en kötü FED başkanı olarak yer alacak tarihin tozlu sayfalarında. 10 yıllıklar her zaman enflasyonun öncü göstergesi olmuş. Enflasyon beklentileri yukarı ise ,yaklaşık 0.20 baz puan yukarda, beklentiler aşağıda ise de aşağıda olmuştur. Tüfe 1.7 lerde ve baskıyla 1.60 ya tutuluyor 10 yıllıklar. Salı günü ise makas iyice açılacaktır. Tüfe beklentiler doğrultusunda 2.5 olduğunda 10 yilliklarinda minimum bu seviyelere yakın olması gerekir. Ama Fed al takke ver külah yine numarasını yapacaktır.
1928 krizinde fed’in parasal genişleme ile krizin paniğe dönüşmesini engeleyebileceğine dair bir görüş vardı ama detayı bilemiyorum.
The Federal Reserve System was created on December 23, 1913, when President Woodrow Wilson signed the Federal Reserve Act into law. The system is composed of a central, independent governmental agency--the Board of Governors--in Washington, D.C., and 12 regional Federal Reserve Banks, located in major cities throughout the nation.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
2020
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, yenilediği sendikasyon kredisi ile Türkiye ekonomisine 675 milyon doların üstünde destek sağladı. 367 gün vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti Libor+%2,50 ve Euribor+%2,25 olarak gerçekleşti. Bankanın sürdürülebilirlik performansı kriterlerini ekleyerek gerçekleştirdiği bu başarılı işlemine 18 ülkeden 35 banka katıldı.
2021
Akbank uluslararası piyasalardan yaklaşık 560 milyon dolar karşılığı 246 milyon dolar ve 284 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağladı.
Akbank’tan KAP’a yapılan açıklamada kredinin toplam maliyetinin dolar ve euro kısımlar için sırasıyla Libor artı %2.25 ve Euribor artı %2 olduğu belirtildi.
Sn Deniz Hocam
Tutar bir miktar artmış
Bu sanırım güzel
Faiz de artmış
Normal sayılır mı
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaber...eniledi/664022
Yazınızdaki 2020 ve 2021 yılları ters olmuş sanırım.
Daha önce sendikasyon kredileri ile ilgili yukarıdaki yazıyı yazmıştım.Bu sendikasyon kredisini akbank %107 oranında libor+%2.5 ile çevirmiş.
-Bir sendikasyon kredisinin başarı oranı ve prestiji genellikle talebin kaç kat geldiği ile değerlendirilir,burada talep 1.26 kat gibi oldukça düşük bir talep.
-Daha önce sendikasyon kredileri genellikle 2 ya da 3 yıllık olurdu,şimdi 1 yıl dan uzun vadelerde sendikasyon kredisi alamıyoruz,olumsuz bir durum.
-Sendikasyon kredisinin maliyeti 0.25 puan artmış gibi gözüküyor,ama gerçekte çok daha yüksek olabilir,sebebini yukarıdaki yazımda açıkladım.
-Bu sendikasyon kredisinin bankaya bir getirisi yok,müşterisine açacağı döviz kredisinin faizi ,maliyetinden daha düşük,zaten döviz kredisi talepleri de çok düşük,banka %1.31 faizle 1 yıl vade ile yurt içindeki müşterisinden döviz temin edebilirken ,yurt dışından zarar yazacak bu krediyi alması rasyonel değil,bu krediden kazançlı çıkacak olan sadece, bu kredinin bir bölümünü zorunlu karşılık,kalan bölümünün büyük kısmını da muhtemelen yeterli döviz kredisi talebi olmadığından bankadan swap yoluyla alacak merkez bankası olur,banka ise muhtemelen zarar yazar.
-Ben banka sahibi olsaydım,ABD'de 1 yıl içinde enflasyon ve faizlerin ciddi oranda yükseleceğini ve 1 yıl sonra vade sonunda ödeme yaparken ,libor faizlerinin şimdiye göre çok daha yüksek olacağını da düşünerek,bankaya zarar yazacağını dikkate alarak,krediyi çevirmek yerine kapatmayı tercih ederdim.
Gerçekten real piyasalarda para kazanmak çok zor.Deniz ağabeyim beni affetsin.
Aslında bende isterim,emeklemeden koşmayı,
aslında bende isterim düşünmeden konuşmayı,
küçük 1 oyun içinde önemli kişi olmayı....
ama şarkı sözlerinde olduğu gibi kolay değil.
Deniz43 gibi abilerimiz kibritin HİÇ yanmayan ucunda olan kişiler.
düzene yenik düşen kişiler.
hayatın ucundan yanmadan geçen kişiler.
https://www.youtube.com/watch?v=TXtg...netdm%C3%BCzik
Harika bir tespit MB'ye swab yoluyla verdikleri döviz ile çok rahat kapatılabilecekken ve faizlerinde yükselmesi beklendiğinden ve ülkede döviz ile kredi çeken olmadığından (bkz. konusu geçmişti Tüpraş bile TL ile borçlanma yapıyor.) rasyonel olmayan bu karar acaba hükümetin ricası, baskısı vs. yoluyla mı gerçekleşti rakam küçük ama net rezervimizin eksi olduğu düşünülürse sonuç anlamlı geliyor, yanılıyorsam düzeltiniz lütfen.
Sendikasyonların da son yıllarda ağırlıklı olarak hazineyi fonlamada kullanıldığını söyleyebiliriz..
Eksi rezerv dipsiz bir kuyudur.
Şubat ayında cari açığımız 2.610 milyar dolar,yılın ilk 2 ayı cari açığımız geçen yıla göre %29.8 artarak 4.425 milyar dolar oldu.
Deniz Hocam bu haberi nasıl yorumlamak lazım?
TREASURIES-Yields edge up before auctions, CPI data
By Karen Brettell
U.S. Treasury yields edged higher on Monday before the Treasury Department will sell $96 billion in new three-year and 10-year notes, and ahead of key data releases this week, including consumer price inflation.
Yields have dipped from one-year highs reached last month on improving demand for the debt, though they remain elevated with investors concerned that faster economic growth and rising price pressures will continue to push yields higher.
Increasing supply as the government finances higher fiscal spending and widening deficits is adding to the yield increases.
Demand for the Treasury Department’s sales of $58 billion in three-year notes and $38 billion in 10-year notes on Monday should be solid, with the higher yields likely to attract more buyers, analysts said.
“I don’t think that this is a month where we have particularly high risk for the long-duration auctions,†said Tom Simons, a money market economist at Jefferies in New York.
Three-year notes US3YT=RR gained one basis point on the day to 0.350%. Benchmark 10-year yields US10YT=RR also rose one basis point to 1.675%. They are holding below a one-year high of 1.776% reached on March 30.
The Treasury will also sell $24 billion in 30-year bonds on Tuesday.
U.S. consumer price data for March due on Tuesday is the next major economic focus. Investors are betting that price pressures will increase due to increased fiscal and monetary stimulus and as businesses reopen from COVID-19 related closures.
Comparisons with last year are also likely to be strong, due to a drop in inflation a year ago when businesses closed due to COVID-19.
“This is the first month we’re going to see the big base effect pump up the year-over-year comparisons,†said Simons.
Market participants are aware of the effect, however, and the Federal Reserve has indicated it will look through any temporary inflation, making it unlikely that a strong number will create a hawkish response from the U.S. central bank.
“I don’t think there is a real risk that the hiking timeline is pulled forward or anything like that,†Simons said.
Data on Friday showed that U.S. producer prices notched their largest annual gain in 9-1/2 years last month.
The U.S. economy is at an "inflection point" with expectations that growth and hiring will pick up speed in the months ahead, but also risks if a hasty reopening leads to a continued increase in coronavirus cases, Fed Chair Jerome Powell said on Sunday.
Retail sales data for March will also be released on Thursday.
April 12 Monday 9:37AM New York / 1337 GMT
Price Current Net
Yield % Change
(bps) Three-month bills US3MT=RR 0.015 0.0152 0.002 Six-month bills US6MT=RR 0.035 0.0355 -0.002 Two-year note US2YT=RR 99-236/256 0.1648 0.008 Three-year note US3YT=RR 99-182/256 0.3496 0.014 Five-year note US5YT=RR 99-86/256 0.887 0.019 Seven-year note US7YT=RR 99-98/256 1.3431 0.013 10-year note US10YT=RR 95-8/256 1.6746 0.009 20-year bond US20YT=RR 94-80/256 2.2312 0.008 30-year bond US30YT=RR 90 2.3426 0.004
DOLLAR SWAP SPREADS
Last (bps) Net
Change
(bps) U.S. 2-year dollar swap 12.00 -0.25 spread U.S. 3-year dollar swap 15.25 0.25 spread U.S. 5-year dollar swap 11.25 0.00 spread U.S. 10-year dollar swap 2.50 0.00 spread U.S. 30-year dollar swap -22.25 -0.25 spread
ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verisinden önce, biraz sonra sonucu açıklanacak 10 yıllık ve yarın yapılacak 30 yıllık benchmark ABD Hazine tahvil ihaleleri ilgili değerlendirme yapmış,ihaleler öncesi tahvil getirilerinde biraz hareketlenme olduğundan bahsetmiş,ABD Hazinesi bugün 38 milyar dolarlık 10 yıllık ,yarın da 24 milyar dolarlık Hazine tahvili satmayı planlıyor.Bir analiz yazısı değil,haber ve bilgilendirme içeren bir yazı.