İş Yatırım sitesindeki bilgilere göre temel oranlar.
Her hissenin kendi dinamiği var toplu karşılaştırma yapmak yanıltıcı olabilir.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...deks=03#page-5
https://i.hizliresim.com/h0jh6t8.jpg
Printable View
İş Yatırım sitesindeki bilgilere göre temel oranlar.
Her hissenin kendi dinamiği var toplu karşılaştırma yapmak yanıltıcı olabilir.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...deks=03#page-5
https://i.hizliresim.com/h0jh6t8.jpg
Bakan Şimşek ve Hafize Gaye Erkan dünya basınında: Yatırımcılar ekonomik değişimlere olumlu tepki verdi
30 Temmuz 2023 19:49Ekonomi Haberleri
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan öncülüğündeki yeni ekonomi kadrosunun politikası uluslararası yatırımcılar tarafından yakından takip edilirken İngiliz medyası her iki isme de bakış açısının değiştiğini yazdı. Yatırımcıların Şimşek ve Erkan'a iyimser baktığını yazan İngiliz gazeteleri, "Yatırımcılar, Erdoğan'ın üçüncü döneminde ekonomik değişimlere olumlu tepki verdi." dedi.
İngiliz medyası, Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan öncülüğündeki yeni ekonomi politikasını yazdı. Haberlerde, yabancı yatırımcıların, Şimşek ve Erkan'a bakış açısının iyimser yönde değiştiği belirtilerek, "Yatırımcılar, Erdoğan'ın üçüncü döneminde ekonomik değişimlere olumlu tepki verdi." denildi.
"MERKEZ BANKASI BAŞKANI OLABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP"
Haziran ayı başında Merkez'in başına geçen Erkan'ın kademeli parasal sıkılaştırmaya devam etme sözü verdiği belirtilirken, haber şöyle devam etti: "Açıklaması, onun himayesinde haziran ve temmuzda iki faiz artırımının ardından geldi. Erkan, saygın kıdemli politikacı Mehmet Şimşek ile birlikte ülkenin ekonomi ekibinin önde gelen isimlerinden. Her ikisinin de ekonomik zorlukları aşması bekleniyor. Analistler, bir saati aşan basın toplantısında Erkan'ın performansından övgüyle bahsederken, "Türk para politikası yapımının yüzü olmak istediği bir gerçek. Merkez Bankası Başkanı olabilecek kapasiteye sahip birisini gördük."
YATIRIMCILAR ERKAN VE ŞİMŞEK KONUSUNDA İYİMSER"
Financial Times ise, Hafize Gaye Erkan'ın yardımcılıklarına atanan Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan ile ilgili bir yazı kalem aldı. Haberde şöyle denildi: "Erkan ve Şimşek konusunda iyimser olduklarını söyleyen yatırımcılar, Para Politikası Kurulu'nda yapılacak değişiklikleri merakla bekliyordu. Bankalar için risk yönetimi modelleri geliştirme konusunda uzman olan Erkan, enflasyonu düşürmek için tüm araçları kullanma sözü verdi. Erkan'ın, Merkez Bankası'nın kararlarının "tamamen bilim tarafından alınacağını" ve ekibinin para politikasını geliştirmek için titiz analizlere başvuracağını söylediği ayrıntısına dikkat çekildi."
geçen hafta pazar günü üstteki gibi yorumlamıştım.. bu haftasonu tedirginlik genel anlamda törpülenmiş duruyor.. iyimser hava daha hakim. nitekim ustte bahsettiğim ilk faz haftaiçi tamamlandı ikinci faza geçildi. ama tedirginlik borsaya yarayan bir duygu.. olması daha iyi bence .. her neyse ikinci fazdayiz..
dalga cephesi : hafta ici en kisa vade sayima ustteki gibi zaman sınırı koymuştum. dalga cephesinde kısa vadede ustte yazdığım error olasılığı ortadan kalktı (itki sayilabiliyor) . yukarı dalga devam ediyor.. yarın grafiği guncelleyeceğim..(orta vade dalga cephesi sorunsuz yukari devam ediyor - eylul ekim zaman hedefi var-) ytd
sistem cephesi : duygudan arindirilmiş mekanik bakış açısı sunan sistemlerde ise bende durum pozitif her vade alda..( NU vs iceren sistmler notr ) sat veren bir sistem oldugunu düşünmüyorum..ytd
global : sp500 genel olarak olumlu fakat yukselis itki degil gibi. itki olmaması sonucu pek degistirmeyecek bence bu yıl yeni tepe beklentimde bir degisiklik yok. ytd
ben kisa vade sistem sinyallerini tradelik kisimda poz azalt artir olarak dikkate almayi planliyorum...
Ytd
herkese bol kazanclı bir hafta dilerim...ytd
xu30 1 ay önce verdiğim flama hedefine geldi yeni bant aralığını dolar bazlı grafla paylaşıcam.
Geçen hafta 2.54-2.61-2.70 dolar bazlı beklenti bantları paylaşmıştım .
bu 2 hafta 2.70-2.75 bantlarını takip edicem 2.75 üzeri haftalık kapanışta grafım dolar bazlı haftalık bir çalışma olacak.
hayırlı akşamlar çoluk çocuğun gelip bulaşmadığı , paylaşımların , kritiklerin bol olduğu güzel bir hafta olsun.
çatur çutur sıkıyor valllaa
hey maşallah ... iyimi ? nasıl gidiyor türkiye yözyılı
:drunk::drunk::drunk:
https://twitter.com/AybasOzgur/statu...74136464379904
boşkuşş,
pala aradı.
erkek olsun, çalı dibinden çıksın diyo.
yoksam kanal yapacam dedi.
dişine mi dedim, pis pis sırıttı.
daha büyük bir ganal tasarlıyor olabilir. asdasds. :he:
Tekel bayisini öldüren katiller bu kanunlar ile 15-20 yıl yer...bunun neresi adalet...halbuki şahsa yapılan öldürme eylemlerri maktulün ailesinenin fikri alınmalı....kısaca KURAN daki KISAS gelmeli...aile aynı şekilde katil öldürülsün derse o yapılmalı ...yok af ediyorum kan parası isterse de o uygulanmalı....
acilen Türk ceza sistemine KISAS getirilmeli....bakın İDAM demiyorum...
.Sebeb ALLAHın sistemin de idam yok....KISAS var....
idda ediyorum KISAS sistemi getirilirse kasıtlı öldürmelerin yüzde 80 ni kendiliğinden bitecek........
doğru birdir... harfi harfine aynı ayzmışız abimle
600 sene başı idi... 1 trilyonu bir geç abi... minimum 2 trilyon bikerem
sene başı 4 trilyon 440 milyardı.. diyorsun ki 6 200
1 trilyon 760 milyar TL
NEREYE GİTTİ pu para
herşeyin parasını ödüyoruz, bedava almıyoruz.. benzin 25 ten 37 oluyor... tamam deyip ödüyoruz
bu 1 trilyon 760 milyar nere gitti veya gidecek ?
hesap dökümü isterük
kısastı falandı fıstıktı
ne saçmalıyorsa
7 ay içinde aramızda bunlar yeniden hacı emmi.
hangi ülkede yaşıyon sen.
hadi büfeciylen alıp veremediğin var. yanındakilere neden sıkıyon leblebi gibi.
sıkıyor çünkü 3 5 aya kalmaz çıkacağını biliyor
:drunk::drunk:
DERİNCİLERİN 2. planı da
vatandaşın devlete olan güvenini sarsmaktır.
insan devlete güvenini kaybederse, hakkını kendi almaya kalkışır
bu olursa ne olur ?
KAN DAVASI... KARGAŞA...İÇ KARIŞIKLIK olur
ve
SUÇLU cezasını bulmaz ise, bir sonrakinde daha büyük suç işler
1 kişi öldürdü, 2 sene yattı çıktı.. gelir bu sefer 5 kişi öldürür
evren nasıl oluştu... big benk doğrumu
evrenin yaşı nasıl hesap edildi.
bilimde genel görüşün big bang olmasının nedeni.
https://www.youtube.com/watch?v=XtnXxNad-1A
"Bu benim fikrim" diyorsan amenna hocam.
Ancak "teknik analiz tek ve mutlak bir disiplin/bakış açısı değildir" görüşünü kabul ediyorsan...
1-Bollinger sadece mevcutta kullanıldığı gibi 20 bar ortalamanın 1 standart sapmasından ibaret değil,
bunun 2-3-4-5... Standart sapması da var.
2-Hadi onu da geçtim. Bollinger üst bandının(SS 1) üzerinde de Pivot dirençleri var.
Hatta Pivotun Günlük, Haftalık, Aylık, 3 Aylık, Yıllık dirençleri de...
Yani Bollinger üst bandının üzerinde, "saldım çayıra..." bir bakış açısı olabilir, ama başka bakış açıları da mümkün...
Grafiğe yerleştirsek daha anlaşılır gibi sanki(örneğin):
https://i.ibb.co/QbXfmS0/xu100.png
Geleceği sektörü teknoloji vs
Ancak hangi şirket gider bir görüşüm yok. Global bir çatışma var herkes kendi standartının geçerli olmasını istiyor olabilir.
Windows 8 çıkınca Microsoft 50-60 milyar dolardı diye hatırlıyorum, lisanssız kurulumu zorlaştığı için ileride iyi para kazanır diye düşündüm ama alma imkanı olmadığı için işlem yapmadım. Şu an lisanslar çok pahalı gibi.
Twitter odasında birisi isim vermeden BIST'den bir şirket söyledi, teknoloji, network vs o alanlarda olabilir ama tekrar dinleme imkanı yok. Alcatel, Netaş, Karel dışında olabilir ya da bir şirketin iştirakidir.
https://i.hizliresim.com/kv4r8n1.jpg
https://i.hizliresim.com/s8h7k64.jpg
Elinize sağlık. Teknoloji meselesi karmaşık. Geçmişte ".com" balonu gibi bir tecrübe var.
Ancak "balon" olarak nitelenen bu süreçte bir takım insanların inanılmaz paralar kazanmadığı anlamına da gelmiyor.
Sanırım Türkiye' den Kontrolmatik vb 1-2 şirketten sıkça söz ediliyor sağda-solda. Yurtdışı yatırımları, ihracat potansiyelleri vb nedeniyle.
Yeni furya AI(Yapay Zeka). Bu süreç de kendi balonlarını yaratacaktır muhtemelen dünya çapında. Türkiye'de maalesef bu süreçte balon olabilecek şirket bile yok.
Uluslararası pazarda ise NVIDIA, Alphabet(Google), MicroSoft, Apple gibi şirketler bu süreçlerden gerek pazar hakimiyetleri, gerek satın alma güçleri nedeniyle güçlenerek çıkacaklar gibi görünüyor. Parayı kimler vurabilir? Bu şirketlerin satın alma radarına girebilecek minik şirketleri bulabilenler.
Mevzuu teknoloji olunca elbette Crypto pazarını anmadan geçmek olmaz. Sözde hayatımızda devrime neden olacaklardı...
Ancak Pandemi döneminde yaratılan emisyonu yutmak dışında pek bir işe yaradıklarını göremedim ben şahsen...
Yine de birilerini zengin etti mi? Etti.
Geçen Ege Cansen videosu izledim, Turgut Özal zamanında ithal ikameci politikadan ihracat odaklı ekonomiye geçilmiş. Bana göre ikisi de aynı, maksat döviz kazanmak ama sonradan düşününce hiç alakası olmadığını anladım.
İthal ikameci politikada iç piyasada tüketilen ithal şeylerin benzerlerini iç piyasaya yönelik yapıyorsun, ithal kadar kaliteli ve pahalı olmuyor ama bir şekilde iş görüyor.
İhracatçı politikada ise dış pazarda rekabet edebilecek oradaki enayi müşterilere değil akıllı ithalatçılara uygun ürün üretmen gerekiyor. Orada durumu anlayıp şimdi dış pazarda bilinen markaları alma, oralarda distribütör netwokü kurma, mağaza açma vs işlemler yapılıyor.
Şu an hala fasonculuktan tam çıkamadık gibi.
Yurt içi alım gücü düştükçe anlamlı ve katma değerli ürün üretmenin de bir motivasyonu olmuyor, diğer sebepler ile birlikte talep olan ülkede fabrika veya üretim tesisi kurulması girişimci için daha avantajlı oluyor.
O yıllar Türkiye için inanılmaz bir fırsattı bir bakıma,
Ancak ne altyapımız, ne insan gücümüz, ne siyasi istikrarımız yetmedi...
Biz AET gümrük birliğine(Şimdiki AB) dahil bir ülke idik. Çin ise ambargolarla boğuşan yaralı bir dev...
Çin örneği aşağıda:
https://i.ibb.co/Ns16gQf/cin.jpg
İlgili süreç, daha sonradan siyasi irade eliyle değiştirilen sermaye birikiminin de oluştuğu yıllardır.
Feyyaz BERKER, Halis KOMİLİ, Hüsnü ÖZYEĞİN, Mehmet Emin KARAMEHMET... vb.
Robert'lilerin yükseliş yılları. Sonra alavereler, dalavereler...
Hasbi MENTEŞOĞLU vardı bir de dönemin kahramanlarından... İlk Kurbağa, Salyangoz ihracatı yapan, Türkiye'yi hayali ihracatla tanıştıran ilk adam...
bizim ahlak ile ilgili bir sorunumuz mu var?
Eskiden Maxell, TDK, BASF, Sony ve bir de RAKS vardı. Arjantin'de çarşıda sahte RAKS kasetleri gördüm diye bir haber okudum gittim RAKS hissesi aldım Sonra kapandı galiba.
THY'den Avrupa seferlerinde gecikme uyarısı
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Avrupa seferlerinde gecikme yaşanabileceği konusunda yolcuları uyardı.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Avrupa hava sahasındaki kapasite sorunlarından dolayı bazı seferlerde gecikme yaşanabileceğini bildirdi......................
Avruba birliği yunanistan nın isteğini kabul etti galiba................... thy ambargo uygalayın diyordu.bize ambargo yok ama maalesef çok doluyuz ambargosu var..
2.Dünya savaşı sonrası verdiği kredilerle USA'nın; hem "dünyanın başına bir kez daha dert olmasınlar", hem de "kendime bağlamış olurum" diye büyüttüğü Alman ve Japon ekonomilerinin, ucuz iş gücü ve patent kural vb tanımayan Çin üretim hamlesine yenilişi...
Zamanında Çin'de kurulan tekstil kentlerini okuduğumu hatırlıyorum. Adamlar bir kenti iplik, diğerini dokuma, yakındaki yerleşimi takım elbise, bir sonrakini kravat, sonrakini ayakkabı şehri olarak dizayn ettiler. Lojistik olarak bütün dünyaya erişebildiklerinde, neyi satmak isteseler artık ucuza satabilir hale gelmişlerdi. Sonra ne Alman'lar kaldı, ne Japonlar...
Raks 1991 den başlayarak 9x yıllarında müşterimdi. "Bilişim", o zamanki adıyla Bilgisayar işlerini yapardım.
Zaten o yıllarda bitmişlerdi... Unkapanı'nın bitişi ile paralel...
EK: Mahsun KIRMIZIGÜL, Alişan vb. bir kaç garip isimli türkücü daha o mirasın üzerinde yükseldi MMC'miydi neydi şirketleri?
Mp3 player iPod çıkınca Apple almak lazımdı, telefon işine sonradan girdiler.
Türkiye'de mp3 dosyaları ve player varken Hollandalı birisi bu nedir filan diyordu, muhtemelen oralarda o tip şeyler patent yüzünden yasaktı.
bence aziz nesin büyük bir yanılgı içindeydi.
bizim milletin zekası ile ilgili bir sıkıntısı yok.
bilakis sorun fazla uyanık olmamız.
biraz da aşırı merhametli olmamız.
toksik gokteyil gibin bişi bu.
Burada fırsatlar var takibimde olan fakat dikkat çekmek istediğim şey illa Ereğli gibi düzenli temettü veren yurt dışı şirketlerin de alternatif olarak masada olduğu idi. Bir de hem büyüme potansiyeli hem de düzenli temettü potansiyeli taşıdığı için örnek olarak koymak istedim ( ki % 75 bürüt kar marjı ile çalışan bir şirket olması yanında senelik % 2 gibi bir de temettü verimi söz konusu)
Yapay zeka da denmiş bir sonraki mesajda, bir kaç bağlantılı şey de onun için eklemek isterim. OpenAI şirketine yatırımları sebepli Microsoft hem oradaki teknolojiyi kendi ürünlerini bir üst basamağa çıkarmak için kullandı hem de yapılan ortaklık sebepli bulut hizmetlerini daha geniş bir pazar olarak hazırladı ve sundu, bundan sonrası da büyüme olarak devam edecektir diye düşünüyorum. Gene yazılım tarafında büyükler benzer şekilde yapay zekadan ekmek yemeye devam edecekler gibi görünüyor.
Donanım tarafı (computing) kritik bir gereksinim yapay zeka için. Bu sebeple birazda büyüme ihtiyacında olan bulut sistemler/data center tedarikçileri de radarıma girdi. Nvidia ilk farkedilen ve beklentilerin oldukça üzerinde değerlenen bir firma oldu. Başka firmalar da var fakat Broadcom biraz daha farklı ve benim gördüğüm daha profesyonel bir yönetim tarafından yönetilmekte ve işlerinin erbabı durumundalar. Büyüyen donanım sektöründe ileride mutlaka paylarına düşeni alacaklardır diye düşünüyorum.
Sağlıkla …
Geçen internette ABD'ninTürkiye'den ithalatına baktım mücevherat ve el halısı başlarda geliyor.
https://oec.world/en/profile/bilater...sa/partner/tur
https://i.hizliresim.com/qnndb12.jpg
Bence bizim insanımız gayet iyi fakat çok fazla zeki.
Eşim bana siz erkekler aptal kadınlardan hoşlanıyorsunuz, biz de aptal numarası yapıyoruz, hiç bir kadın aptal değildir demişti. Atıyorum üşümediği halde çok üşüyorum vs numarası gibi, bunun dışında hiç üşümüyor gibi gözüküp aslında donması da olabiliyormuş.
Borsada kaybeden kadınları bugün konuştular, yani fazla zeki olmaktan kaynaklanan bir durum. Orada hisse pazarlayanları diğer erkekler ile karıştırmışlar. Onların maşa olduğu ve arka plandaki esas elin onları (muhtemelen inandırıcı bir karakterleri var) kullandığı söylendi, yani oyun içinde oyun varmış.
ms un en büyük hatası i.explorer i bitirmesi veya üzerine düşmemesi nedeni ile oldu.
tüm pastayı google a kaptırdı.
düşünün cep bu kadar yaygın değilken. bütün pclerde i.e vardı.
crome bile yoktu...
şimdi bunu geri almaya çalışıyor.
ama çok gecikti. yapay zekanın temelinde bu var. o da internet arama motoruna yeni bir isim verelim yapay zeka diye kaptıralım.. :))
h