Haklısınız Gma çok iyi yönetilen bir fon. Getirisi de istikrarlı. Bu arada mkk'dan getirilere bakan var mı Eic haftasonu için %5 civarı getirmiş olarak görünüyor. Tabi ki hatalıdır ama bugüne kadar qinvest böyle hata yapmazdı. Şaşırdım
Printable View
IPV ve TDG döviz dayanaklılar ama yapıları çok farklı
Ben TDG’yi faizde duran dolar gibi görüyorum
Dolar mevduatına göre kötü tarafı ise ana paranın değer artışının da %10 stopaja tabi olması
Ama
Dolar kurunun 6 civarına inmesini bekleyenlerde var
Keşke inse
Bu iniş olacak derseniz TDG’den uzak durun
İnişin kaybını CDS iyileşmesi ile gelecek kazanç karşılar derseniz IPV ve benzerlerini alın
Dolar artacak derseniz o zaman TDG alınabilir
Dolar artar CDS’te artar derseniz IPV ve benzerlerinden uzak durun derim
15 gün önce aldığım KIS fonu da sürekli yerinde sayıyor hatta eksideyim, doların durumuna göre mi hareket ediyor nedir anlamadım, tam incelemeden aylık getirisi iyi diye almıştım ama inişli çıkışlı bir grafiği var, tutayım mı satayım mı karar veremedim.
Iyi haftasonları dilerim.
Tamamen kendi fikrim olmak üzere özel kira sertifikalarını özel şirket tahvillerini bu dönemde riskli görüyorum. Ya da normalde sandığımızdan daha riskli görüyorum demeliyim. Bu forumda daha önce batan özel şirketler nedeniyle bir anda yüksek zarar yazan fonlardan bahsedilmişti.
MKK son fiyatlar;
MPS 1,814508
KTM 2,066492
FID 0,097576
OPB 1,18439
Eıb fiati görebilen varmı?
Sağolun size de iyi hafta sonları, Doğrudur aslında özel sektör borçlanmaları 2 ay önce riski yüksek olabilir diye satmıştım, şu anda fon portföyümün %30 kadarı değişken fonlarda, bir düzeltme gelir diye bunlarda ağırlığı arttırmaya veya hisse fonlardan almaya cesaret edemedim bir türlü, tabii yanlış tercih olmuş.
Kalanı ile gittim yine ppf den iyidir diye AHU, OKT, KRC gibi özel sektör borçlanmalara yatırdım ama getirileri eskisi gibi değil riskleri de artık daha yüksek, onun için günlük vadeliye aktarmak daha sağlam olacak herhalde.
Oph -0,753 mkk
Fiyatı: 1,204526
Teşekkürler üstat. BİST 100 ün eksi yaptığı durumda artı getiriyor genelde son 2-3 aydır. Sizin tabloya göre yorum yaparsak pazartesi ,30 gibi getirebilir belki.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Üstat kaptan baktım içeriği fena değil gibi. G20 ülkeleri hisse senetleri anladığım kadarıyla. Bu tip özel fonlardan bir miktar uzun vadeli bulundurmalı sanki.
Neden öyle düşündünüz hocam? Dolar alımlarında komisyon spread çok. Doları olan bekler de olmayan komisyon ödeyecek.
Yöneten kişi iyi değil hocam. Ne yapacağını bilemiyor. 108 binde borsadan çıkıp 124 binde tekrar borsaya girecek kadar acemi. Bu yaptığını sokaktaki çocuk yapmaz. Ayrıca çok sayıda fon var ve bizim sandığımız gibi fonlar profesyonel yönetilmiyor, istisnalar hariç.
Fon Yönetim Ücretine ilişkin;
Örneğin hisse senedine dayalı bir fon kurulduğunda, uygulanacak olan toplam fon toplam gider kesintisi oranı günlük %0.001, yıllık %3,65’tir. Fonun 100 milyon TL’lik bir büyüklük ile kurulduğunu düşünürsek, fon içinden günlük maksimum 10,000 TL, yıllıkta 3,650,000 TL kesinti yapılabilir. Bu tutarlar üzerinde ki kesintiler fon kurucusu, yani portföy yönetimi şirketi tarafından karşılanır. Fon büyüklüğü sene başında 100 milyon TL ile minimum % 80’i hisse senetlerine, geri kalanıda başka finansal enstrümanlara yatırım yapılarak fon portföyü oluşturulur ve bu finansal enstrümanlardan getiri elde edilmeye çalışılır. Hisse senetlerinin getirileri ister artsın, ister azalsın fon içinden hergün yukarıda ki tabloya aykırı olmamak şartı ile fon içtüzüğüne yazılan oran üzerinden fon yönetim ücreti yansıtılır ve ay sonu fondan bu tutar tahsil edilir. Fon içinde ki hisse senedi değerleri artmışsa, fon büyüklüğü artığı için, portföy büyüklüğü 3,65 oranı ile çarpılması sonucu daha fazla yönetim ücreti tahsil edilir. Hisse senetleri değeri düştüğünde fon toplam değeri düşeceği için portföy büyüklüğünün 3,65 oranı ile çarpılması sonucu daha az yönetim ücreti tahsil edilir.
Borsada yerlinin payı yabancıyı geçti.
https://www.borsagundem.com/haber/bo...-gecti/1503293
Mac'in dağılımı haziranda bir hayli değişmiş.
top10'da celha, ditas oranı azalmış, garanti bankası eklenmiş:
https://twitter.com/Haydaracunn/stat...103810/photo/1
Tefaş'ta şimdilik işlem gören serbest fonlar
Bir süre sonra tekrar bakarız
AAS-ATA PORTFÖY FON SEPETİ SERBEST FONU
ACU-ACTUS PORTFÖY URARTU SERBEST (DÖVİZ) FON
AHN-ATLAS PORTFÖY SERBEST(DÖVİZ)FON
ANZ-ATA PORTFÖY DÖRDÜNCÜ SERBEST (DÖVİZ) FON
DGH-ATA PORTFÖY ÜÇÜNCÜ SERBEST FONU
DZM-DENİZ PORTFÖY BEŞİNCİ SERBEST (DÖVİZ) FON
FFS-FİBA PORTFÖY SERBEST (DÖVİZ) FON
FPZ-QNB FİNANS PORTFÖY BİRİNCİ SERBEST (DÖVİZ) FON
FSF-FİBA PORTFÖY KISA VADELİ SERBEST FON
FSK-QNB FİNANS PORTFÖY KISA VADELİ SERBEST FON
GAG-GEDİK PORTFÖY BİRİNCİ SERBEST (DÖVIZ) FON
IDF-İŞ PORTFÖY SERBEST (DÖVİZ) FON
IMF-İSTANBUL POTFÖY MAESTRO SERBEST FON
IZS-İSTANBUL PORTFÖY ALTINCI SERBEST FON
KRT-KARE PORTFÖY TÜRKİYE ODAKLI SERBEST (DÖVİZ ) FON
KSV-KT PORTFÖY KISA VADELİ KATILIM SERBEST FON
KTR-KT PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM SERBEST FON
MPN-MÜKAFAT PORTFÖY İKİNCİ AKTİF SERBEST (DÖVİZ) FON
MVK-M**ASİD PYŞ KISA VADELİ KATILIM SERBEST FON
ONN-MÜKAFAT PORTFÖY AKTİF ONİKS SERBEST FON
OOK-OSMANLI PORTFÖY KAPTAN SERBEST (DÖVİZ) FON
OTK-OYAK PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM SERBEST FON
PAL-AK PORTFÖY ALTINCI SERBEST(DÖVİZ) FON
PBK-QİNVEST PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM SERBEST(DÖVİZ) FON
PPF-AZİMUT PORTFÖY AKÇE SERBEST FON
PVK-ALBARAKA PORTFÖY KISA VADELİ KATILIM SERBEST FON
Tefas platformu üzerinden döviz ile alınıp satılabilen ve serbest fon olmayan, bildiğiniz bir fon türü var mı?
Özellikle borçlanma araçları fonları arasında bu şekilde listelenen "döviz" fonları olduğu görülüyor ama izahnamelerine bakınca tefas üzerinden değil de sadece fon sahibi kurum üzerinden alınabildiği şeklinde ibareler görüyorum.
tam bende bu konu ile ilgili bir soru soracaktım :) Bugün içinde hiç eurobond bulundurmayan döviz bazlı bir fon ararken TPZ diye bir fona denk geldim. Forumu da bir süredir takip ediyorum ama bu fonun adına ya hiç denk gelmedim ya da çok dikkat etmediğim için hatırlayamıyorum. Getirisi oldukça tatminkar gibi gözüktü bana ama sizlerin görüşlerini de alabilirsem çok sevinirim
Tefas'ta yok. bana göre; çünkü bist'te işlem gören ve anlık fiyatlanan etf, usdtr varken yuksek yonetim ücretlerini kimse ödemek istemiyordur, müşterisi yoktur.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
içinde 4 tane sukuk var...yılbaşından beri hiç değiştirmiyorlar..( geçen aya kadar öyleydi,şimdi açıp bakmadım..)...
T+5 dikkat edin...( çok sıkıcı oluyor...)
''eurobondların islamisi'' sukuklar içeriyor...o yüzden eurobondlar neyden etkileniyorsa bu da ondan etkileniyor...kira ,mira bir sürü hikaye var...
ZPE bence son dönemde TPZ den daha iyi...katılım doviz fonu...aynısı yani...bir inceleyin isterseniz...
ama TPZ,ZPE nin eurobond fonlardan orta-- uzun dönem getirileri daha geride,inceledim...kesin bilgi..
Selamlar millet bir aradan sonra döndüm aal alınır mı bu fiyattan
ben ''fon hikayemi'' bitirdim...DOLAR TANZİM ÇADIRINDAN bir miktar DOLARİZE OLDUM...kafam RAHATLADI...ICBC bank ta kotasyonlar arası çok dar,inceleyin..derim..(2 lira)...yıllık %1,5 veriyor....ye ye bitmez..(yazdıklarım tavsiye değildir...bddk son kanunlara da muhalefet etmiyorum...sadece kendi duygu durumum-pozisyonum budur.:))
Yorumların için çok sagol.. sanırım ZPF yazacaktın başka okuyanlar olursa diye düzeltmek istedim.
TPZ ile ZPF yi karşılaştırdım ikisi de dediğin gibi çok benzer içeriklere sahip. TPZ'de 4 sukuk var.. ZPE'de 6 sukuk var. Vadeleri en geç 2024 yılında bitiyo bu sukuların.. ikisininde çok benzer getirileri olmasını beklerim ben şahsen içeriklerine baktıktan sonra. Bu sukukların da eurobondların etkilendiği şeylerden etkilenmeyeceğini düşünüyordum sen uyarana kadar :/ inceledikten sonra farkettim ki haklısın eurobonddan hiç bir farkı yok bunların.. vadelerinin kısa süreli olması dış durumlardan daha az etkilenmesini sağlar sadece. şartların olumsuzlaşacağını düşünen biri için uzun süreli tahvillere göre daha güvenli..
TPZ'ye minimum 14,2k ile giriş yapılabiliyor ZPF'ye 10lira minimum giriş miktarı var.. sanırım bu da katılımcı sayısını etkilemiş. ZPF'de nerdeyse 4 katı fazla katılımcı var ama pasif fonlar olduğu için çok da önemli olmaz sanırım bu ayrıntı
ZGOLD fiyati neye gore belirleniyor? Kac gram altin oldugu yazmiyor bir yerde.
iş portföyün TDG si var bir de IPV si var ... ikisi arasındaki farkı anlayamadım ? tdg de yabancı borçlanma araçları diyor , pastada yüro bond gözüküyor , ipv de yüro borçlanma araçları fonu ... bu ikisi arasında ne gibi fark var ? tdg den minimum 5000 boncukluk alabiliyorsun , ipv den istersen 1 boncuk al...
TDG Yabancı ülke ve şirketlerin eurobondlarını taşıyor. IPV TC ve yerli şirketlerin eurobondlarını. TDG de %23 gibi yüksek oranda ABD tahvili var. Romanya-Meksika-Endonezya-Rusya gibi ülkelerinde eurobondları var.
Global bir krizde TDG abd tahvilinden dolayı çok etkilenmeyebilir. IPV hem global hemde türkiye de olabilecek sıkıntılardan olumsuz etkilebilir.
Mart ayındaki grafiklerdende görülebilir bu durum.
mart ayındaki grafiklere baktığımda ipv % 5,41 tepeden eksi yazmış , tdg % 3 küsür eksi yazmış... 8 mayısta da ikisi de birlikte aşağı paraşütsüz inmiş... ipv tepeden % 4 eksi tdg tepeden % 4,30 .... o halde acaba şunu diyebilir miyiz ; bu iki fonu da sistematik alımla biriktirirken böyle % 3 ve üzeri sert düşüşlerde alım miktarını biraz daha arttırmak stratejisi işler gibi görünüyor gibi sanki yani yatırım tavsiyesi değildir yazdıklarım.... yani mesela dedik
mesele 108 den çıkıp 124 de girmek de değil aslında... zararını minimumda tutacak şekilde hareket etmek önemli olan... madem mevduat üstü getiri beklentisi olan pek kıpraşık hareketler istemeyen yatırımcılara , düşük risk diye söylev ve tümceler ile kendini anlatıyorsun o halde covid canavarı ortaya çıktığında ona göre tedbirini de alman gerekirdi... pağir tirade de sığlaşmışsa piyasa arkadaş o kadar hacim yapma o zaman az hacimle iş yap tedbirli ol.... iyi bir spekülatör kafasından çok uzak olduğun işte böyle riskin cortladığı dönemlerde , dımdızlak ortaya çıkar...