Bu önceki sayfalarda geçen HSBC 2023 vadeli Eurobond fonu sanırım? Bunu sadece cuma günü mü alabiliyoruz yoksa diğer fonlar gibi istediğimiz zaman alabilir miyiz?
Printable View
Aynen o...
Birisi yazmis ve gitmisti..
Sonra da bir baskasi ne oldu diye sormustu..
Yukaridaki sms bana bu aksam geldi..
Bastan almak lazim eger tercih ediliyorsa yoksa bulunamayabilir cunku vadesinden once cikisda %2 cikis cezasi olacagindan kimse cikmak istemeyecektir mecbur kalmadikca..
Syg,
siteye baktım bulamadım. yarın mt ile görüşüp detaylı bilgi yazmaya çalışacağım.
Sermayenin mı %25 mi yoksa anapara mı %25 düşecek tam anlayamadım doğru tam olarak anlayamadım bilen varsa anlatabilir translate ile önceki gönderide çevirdim onu da okursanız .
Bazısında her şartta ödenir diyor iki kalem yazılmış bazısında bu şart koymuşlar %25 şartı
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...best-doviz-fon
Burada "güncel izahname" yazan yerde birçok konu hakkında detaylı bilgi var. Varlıkların ortalaması 2 yıl vadeli olacakmış (fonun sonlanma tarihi ile uyumlu). Olası getiri ile ilgili bir bilgi yok. Anladığım kadarıyla içine 2 yıl vadeli EB alacaklar ve onların getirileri fon getirisini oluşturacak. Dolayısıyla şuanki EB getirileri düşünüldüğünde yıllık %3 küsür, 2 yılın sonunda %6 küsür yapacak.
https://www.hsbcportfoy.com.tr/yatir...-doviz-fon-hgc adresinde var ama portföy dağılımı vs gözükmüyor.
Kap adresi de şu şekilde https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...7de6edb38c5cc8
Eurobond fiyatları düşmeye devam ederse bu fona sonradan girenler daha ucuza alıp, vade sonunda daha yüksek bir getiriyi garanti etmiş olmuyorlar mı? Fonun dolma olasılığı dışında, Eurobond fiyatlarının daha da düşeceğini öngörüyorsak beklemeli miyiz? Yoksa her halükarda ilk oran yine daha iyi mi oluyor? Fonun bitiş tarihi belli olduğu için bono-tahville karıştırıyorum sanırım konuyu...
Karşılaştırma ölçütleri yazılmış, garanti getiri ifadesi yok. Gerçi fonun yatırım yapacağı eurobondlar itfa olduktan sonra fon sonlanacağı için vade sonuna kadar beklediğinizde getiri garanti oluyor. İzahnameye bu şekilde yazılamayacağı için daha genel ifadeler kullanılmış sanırım. Ama en azından kendi sitesinde bir oran belirtselerdi iyi olurdu... Daha önceki sayfalarda sayın Shorts'un yazdığı %6,xxlı oranı teyit etmek lazım almadan önce sanırım.
US900123AL40 07/01/2000
US900123AT75 07/01/2004
US900123AW05 13/01/2005
US900123AY60 04/01/2006
US900123BB58 04/03/2008
2008 krizi öncesi itfalarda bu ibare yok sonrasındda var her bonda tek tek baktım .
Kentufun da neden o vadeleri seçtiğini böylelikle çözmüş olduk .
5 bondda mevcut 31 bondda mevcut değil bu koşul .
Hayırlı işler bol güneşler
Bütün gelirleri kapsıyor.
Örneğin 5,000 TL kira geliriniz, 50,000 TL Eurobond kupon geliriniz, 15,000 TL Eurobond alım satım geliriniz var. Eurobond alım satım kazancını zaten 1 TL'de olsa beyan etmek zorundasınız.
Öte yandan Eurobond alım satımı yapmamış olsanız hem kira geliriniz hem kupon geliriniz ve her ikisinin toplamı beyanname sınırının altında olduğu için beyanname vermeyecektiniz. Fakat işin içine Eurobond alım satım kazancı girince 5,000 + 50,000 + 15,000 = 70,000 aştığı için bu sefer bütün gelirlerinizi birlikte beyan etmek durumundasınız.
İsterseniz şu özelgeden de faydalanabilirsiniz: https://www.gib.gov.tr/node/91093
Konu ile bilgi paylaşacak biri var mı acaba ne anlama geliyor bu durum acaba
2008 krizi öncesi bond mu almalıyız sadece
Cds 556
https://i.resm.im/WwLyWej.PNG
Bir baskın seçim muhabbetleri dönüyor du. Kurdaki harekete baınca yarında eurobondlarda primlenirse bir gelişme olacak kanaatim güçlenecek.
Çok teşekkürler.
https://www.hsbcportfoy.com.tr/yatir...-doviz-fon-hgc
Bu imis dun konustugumuz eurobond fonu..
2023 vadeli 3 tane kagit koymuslar icine 1 tanesi hazine 1 tanesi eximbank 1 tanesi Isbank
https://i.hizliresim.com/ejllfz3.PNG
Yarin girilecek ve 29.12.2023 de cikilacakmis..
Syg,
%4-4.2 nete gelir getirisi diyorlar..
Eurobond isteyen ama vergi isi ile ugrasmak istemeyen icin iyi bir urun..
Syg,
Bu ekran görüntüsünü nereden çektiniz sn. Dudu?
6.70% mevduat eşleniği konuşulmuştu, %20 mevduat faizinden neti 5.40% olması gerekmiyor mu? Eğer net %4 olacaksa çok düşük kalmış. %7-8 getirili Eurobond alıp en üst dilim %40 oranından vergi versek bile neti daha fazla oluyor. Beyan sınırı altında kalanlar için zaten hiç vergi yok, net getiri %7.
Konu dışı olacak ama (bono/tahvil topiği inaktif gözüküyor, 7 aydır uğrayan olmamış)
TÜFE’ye endeksli devlet tahvil getirisi %42.6 lara çıkmış. Bunlar KY olarak alınabiliyor mu?
Teşekkürler sn. Dudu. Maalesef HSBC hesabım yok. Başka bankadan TEFAS üzerinden almayı düşünüyordum.
mt ile görüştük. getirinin başta kendilerine iletilenden bayağı düşük oluştuğunu söyledi. kendilerine başta gönderilen bilgilendirmeyi de gönderdi ancak iç yazışma olduğundan paylaşmam yanlış olur. orada iç verim başta gerçekten %6,69(mevduat karşılığı) olarak belirtilmiş. peki neden bu kadar düşüş oldu diye sorunca, CDS ler düştü ya gibi bir laf geveledi ama bence o da büyük fuck-up olduğunu düşünüyor gibi geldi bana.
her neyse sonuç; bugün görünene göre getirisi yıllık %5,80 (mevduat karşılığı) imiş. talep yarın öğlene kadar. talep sırasında paranın hesapta olması gerekiyor. getiri yarın netleşecek ama çok büyük oynama olmaz dendi. valör ptesi.
Enteresan bilgiler sn Shorts. CDS düştü ama eurobond fiyatlarında ciddi bir primlenme yok aslında. Hangi tarihte 6.69 hesapladılar acaba. Ya da CDS artmaya devam ederse hesabı mıydı bu. Her koşulda sizin de dediğiniz gibi saçma bir durum olmuş.
Buyrun CR91 grafiği
Ek 28166
İtfada elde edilen 10 dolar fark nedeniyle oluşacak gelir de kupon geliri gibi 70.000 istisnaya dahil midir?
Örn: itfada 2000 dolar kar ettim. Bunun yanında 2000 dolar da başka bondlardan kupon getirim var. 4000 dolar istisna altında kaldığı için beyanname vermeyeceğim. Yoksa itfada elde edilen 2000 dolar her türlü vergiye tabi mi alım satım kazancı gibi?
Teşekkürler. :)
öyle ya da böyle bir saçmalık olmuş başta o belli. zaten biz de şüphelenmiştik. too good to be true durumu vardı. ama sonuçta..
bu 5,80 doğruysa :-) yine de gayet iyi bir oran bence. ben kafamı duvarlara vuruyorum. çünkü 2 ay kadar önce piyasa sapıtmadan önce garantinin çıkardığına girdim (03/2023). başta %4+ lerden bahsedilirken talepte %2,70 lere kadar düştü verimi. basiretim bağlandı vazgeçmedim :vk: şimdi %2 çıkış cezası olduğundan kalakaldım orada.
bugün itibarıyle 12/2023 vadeli hazine EB getirisi %4,80-5,00 arası yerlerde geziyor. hsbc fonun neti 5,80x0,8=4,60 larda..
beyan derdi olmayacaklar için EB nin kendisini almak daha mantıklı. temiz fiyatı iskontolu olmadığı için vade sonunda vergi de çıkmaz. ama beyan sınırı üstündekiler ya da ek alımla geçebilecekler için %20 vergi olsa 5x0,8=4 civarlarına gelir neti. bu durumda vade sonuna kadar çıkmam diyenler düşünülebilir bu fonu.
tabi ki ytd. herkes kendi hesabını yapmalı, olası tekrar/başka yanlış bilgilendirme ihtimaline karşı bankadan detaylı bilgi almalı.
Ben de 2038 aldığıma pişmanım. Şimdiki aklım olsa 2030'dan uzun vadeli almam. Bekleyecez artık miktar aşırı büyük değil ama işte... ytd
Edit: Daha önce yazdıklarımı sildim, yanlış bir yönlendirme yapmış olmayayım.
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1551830
6- Eurobond'un itfaa'daki anapara kur farkı vergiye tabi değildir. (G.V.K. Madde: 75/5)
7-. Bononun itfasındaki iskonto tutarını da vergi mevzuatı yönünde "faiz" geliri olarak kabul edilmektedir.
Örneğin; nominal tutarı 1.000.000 USD olan bono 982.000 USD alış maliyeti ile iktisap edilmişse vadede 18.000 USD gelir söz konusu olacaktır. Itfa tarihindeki TCMB döviz alış kurunu 7,50 olarak alırsak 135.000 TL faiz geliri elde edilmiş olmaktadır.
Bu durumda itfa'da elde edilen iskonto geliri de "faiz" olarak değerlendiriliyor - alım/satım kazancı olarak değil.
Edit: https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1551830
Buradaki açıklamaya göre siz haklısınız. İstisnaya dahil olmalı. :)
Eurobond vergilendirmesinde en çözemediğimiz bölüm itfadaki anapara farkı zaten. Kimisi hiç vergilendirilmez diyor, kimisi son kupon gibi kabul ediyor. Şimdi de alım-satım kazancı gibi beyan etmemiz gerektiği çıktı.
Forumdaki daha önceki yazışmalarda yanlış hatırlamıyorsam bunun son kupon gibi kabul edileceği, istisnaya tabi olduğu şeklinde bir fikir birliğine varılmıştı. Eğer öyle değilse yıllık kupon tutarına göre istisna kapsamında olsak bile her iskontolu eurobondun itfasında yine beyanname vermek mi gerekecek bu durumda? İşler çok karışır çok...
Satma amacım yok da, strateji değişikliği için fırsat vermiyor uzun vadeliler.
2030 ile 2038 arasında 8 yıl var. Ana parayı 8 yıl önce almak ile 8 yıl sonra almak arasında 0.5% falan fark ediyor. Bence değmez.
Eurobond emeklilik gibi aynı. Ben maksimum 10 sene daha çalışmayı düşünüyorum kendi işimde. E bunun vadesine var daha 17 (pardon 16, 2022 deyiz sahi) sene... 7 Sene daha ana paranın orada yatmasının anlamı yok. Vade 10 sene olsa, vade sonunda oradan gelen parayı hisse gibi daha likit bir yere koyardım. EB alırken bunu hesaba katmadım tabi :) Çok büyük problem değil de kafamın bir köşesinde yer ediyor işte bu aralar.
ytd