Gecmiste defalarca yazildi cizildi.
Tekrar edelim.
90 dolardan 5 yillik bonoyu aldim.
Her yil 2 kuponu aldim, limit uzerinde ise kupon gelirini beyan ettim.
Son sene 90 dolarim 100 dolar olarak itfa edildi...
10 dolari son senenin kuponlari ile birlikte beyan edip vergiyi oduyorum.
O 10 dolari aldigimdaki kur ile itfa arasindaki kur farki ile carpmiyorum yani kur farki vergilendirilmiyor..
Direk 10 dolar itfa tarihinde kac lira ise onunla carpiyorum.
Alirken 5 TL ise ve itfa tarihinde 25 TL ise aradaki fark degil...
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Bazilari da diyor ki itfadaki 10 dolar geliri beyan etmiyorsun, direk cukkaliyorsun
Syg,
Çok teşekkürler cevabınız için. Peki 70000 TL Eurobond için mi sadece yani kira vs hariç mi yoksa bütün gelirleri mi kapsıyor.
Girin gib.gov.tr ye...
Orada online vergi beyani yapacaginiz bir yer var...
Degisik senaryolar ile tek beyannamede ekleyin, cikarin deneyin beyani onaylayip gondermenize gerek yok..
Sistem size hata yaptirmaz..
Indirimleri muafiyetleri girin...
En guzeli bu sekilde yapmak ve deneyerek gormek..
Yoksa su soyle dedi mali musavir boyle dedi v.s ile is yapmaktan cok daha saglam bir yontem bence..
Syg,
Gelelim vadesinden once satma olasiligina...
Buna alis satis kazanci derler ve baska bir mantigi var.
Alis maliyeti ile satis maliyeti once o tarihlerdeki kur ile carpilir TL ye cevrilir sonra tufeye endekslenir aradaki fark gelir olarak yazilir..
Alım-Satım Kazancı (Değer Artış Kazancı)
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesine göre, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.
Eurobondların alım-satımından elde edilen değer artış kazançlarında vergilendirmeye esas alınacak kazanç, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 81. maddesine göre elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan kıymetin maliyet bedeli ile elden çıkarılma dolayısıyla yapılan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunmaktadır. Aynı zamanda aynı türden menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı alım satımından doğan zararlar takvim yılı aşılmamak kaydıyla izleyen dönemlerin tevkifat matrahından mahsup edilebilecektir.
Değer artış kazancının hesaplanmasında dikkate alınacak maliyetin belirlenmesinde alım tarihi ve satım tarihinden önceki aya ilişkin TUİK tarafından açıklanan ÜFE endekslerinin tespit edilmesi, aradaki endeks farkının %10 üzerinde olması durumunda ise söz konusu artış oranının maliyet endekslemesinde kullanılabilmesi söz konusu olacaktır.
Örnek olarak vermek gerekirse; Mart 2019 döneminde 100.000 USD maliyetle alınan Eurobond, Mayıs 2020 tarihinde 110.000 USD karşılığında elden çıkarılırsa maliyet endekslemesi aşağıdaki şekilde olacaktı:
Şubat 2019 ÜFE: 425,26 -- Nisan 2020 ÜFE : 474,69 -- Artış Oranı : % 11,62 -- Endeks Katsayısı : 1,1162 (474,69/425,26)
Maliyet Tutarı TL: 547.000,00 (100.000*5,47)
Satış Tutarı TL: 746.251,00 (110.000*6,7841)
Endekslenmiş Maliyet : 610.580,42 (1,1162*547.000)
Alım-Satım Kazancı: 135.670,58 (746.251-610.580,42)
Örnekten de görüleceği üzere vergi matrahının tespitinde alım ve satım tarihlerindeki kurların tespit edilerek TL’ye çevrilmesi gerekmektedir. Bu şekilde Eurobond alım-satım işlemi dolayısıyla oluşan kur farkları da vergi matrahına dahil edilmektedir. Öte yandan Eurobondun itfasında oluşan kur farkları vergi matrahına dahil edilmemektedir.
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Syg,
Çok teşekkürler.
Bazı eurobond ödeme şartında şöyle yazıyor %25 te az ise eurobond değeri ödenmesi ertelenebilir diye
yani değerinin payı % 25 in üstünde olursa ödeniyor altında ise ödeme ertelenebiliyor gibi gibi
Yukarıda “Borçlanma Senetleri – Temerrüt†başlığı altında açıklanan bir temerrüt olayının meydana gelmesi ve herhangi bir
Toplam anaparanın en az %25'ine sahip olan, Toplu İşlem Menkul Kıymetleri olarak belirlenmiş borçlanma senetleri serisi
o seriye ait borç senetlerinin tutarı, mali ajana bildirimde bulunarak, o seriye ait tüm borçlanma senetlerini
derhal muaccel ve ödenecek olmalıdır. Mevcut borçlanma senetlerinin toplam anapara tutarının %25'inden daha azına sahip olanlar
seri kendi başına o seriye ait borçlanma senetlerinin muaccel olduğunu ve derhal ödeneceğini beyan edemez. Not sahipleri egzersiz yapabilir
bu haklar ancak temerrüt halinin devam ettiği bir zamanda mali ajanın ofisinde Türkiye'ye yazılı bir talepte bulunmak suretiyle.
15
Herhangi bir hızlandırma beyanı üzerine, o seriye ait borçlanma senetlerine ilişkin ödenecek anapara, faiz ve diğer tüm tutarlar,
Türkiye olayı düzeltmedikçe veya Türkiye'nin yazılı bildirimi aldığı tarihte derhal muaccel olacak ve ödenecektir.
bildirimi almadan önce temerrüt olayları. 66 2 sahipleri
â„ Ödenmemiş borcun toplam anapara tutarının %3'ü veya daha fazlası
Bu serinin menkul kıymetleri, beyana yol açan temerrüt olay veya olaylarının gerçekleşmiş olması halinde, hızlandırma beyanını iptal edebilir.
tedavi edildi veya feragat edildi.
Son düzenleme : Pscyokinesis; 12-01-2022 saat: 21:46.
Yer İmleri