Sayfa 785/1000 İlkİlk ... 285685735775783784785786787795835885 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,273 - 6,280 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1.  Alıntı Originally Posted by AliY Yazıyı Oku
    Değerli arkadaşlar Eurobond vergilendirmesi ile ilgili birşey sormak istiyorum. Tecrübeli bir mali müşavire sordum, vadesine kadar bekleyeceksen sadece kupon gelirlerinin vergisi söz konusu, o da 50000 Tl nin altında ise vergiden muaf dedi. Örnek: 30000 USD lik eurobond, % 7 getiri, 2100 USD, kupon günü dolar 20 TL bile olsa 42000 TL ediyor yani vergiden muaf olmalı diye anlıyorum. Servet Bey sayesinde konu başlığını yeni gördüm, geriye dönük baktığımda bazı arkadaşlar bu 50000Tl lik limite konut vs gelirleri de dahil yazmışlar. Öyleyse sizin konutdan 49000 Tl geliriniz varsa, 1000 Tl lik Eurobond kupon geliri ile bile vergi vermeniz gerekir. Doğrusu hangisi acaba ? Vergiden muaf olmak için 50000 Tl Eurobondla sınırlı bir limit mi, bütün gelirler dahil mi ?
    50.000 tl tamamıyla yanlış bir bilgi. 2021 yılı için 53.000 di. 2000 için 49.000.. şu anda (2022 için) 70.000 tl. tecrübeli mali müşavirinizin tecrübesini sorgulamanızda fayda var.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Lithuan Yazıyı Oku
    Hocam cevap için teşekkürler.
    Vade sonuna kadar beklendiğinde kur farkı kaynaklı TL kazanç vergisi neden doğmuyor?
    Alım tarihindeki kur ile, vade dolum tarihindeki kur arasındaki farka bakılarak vergi alımı yapılabilir teoride.
    Buradaki mantık, vade tarihi geldiğinde teoride bir satış gerçekleşmemesi mi ? Yani EB 'u aldık eyvallah, ama satmadık , tarih doldu, bi nevi buharlaştı =) Ortada bir al/sat gerçekleşmedi ?
    Gecmiste defalarca yazildi cizildi.

Tekrar edelim.

90 dolardan 5 yillik bonoyu aldim.

Her yil 2 kuponu aldim, limit uzerinde ise kupon gelirini beyan ettim.

Son sene 90 dolarim 100 dolar olarak itfa edildi...

10 dolari son senenin kuponlari ile birlikte beyan edip vergiyi oduyorum.

O 10 dolari aldigimdaki kur ile itfa arasindaki kur farki ile carpmiyorum yani kur farki vergilendirilmiyor..

Direk 10 dolar itfa tarihinde kac lira ise onunla carpiyorum.

Alirken 5 TL ise ve itfa tarihinde 25 TL ise aradaki fark degil...

https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Bazilari da diyor ki itfadaki 10 dolar geliri beyan etmiyorsun, direk cukkaliyorsun

Syg,

4. Çok teşekkürler cevabınız için. Peki 70000 TL Eurobond için mi sadece yani kira vs hariç mi yoksa bütün gelirleri mi kapsıyor.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by AliY Yazıyı Oku
    Çok teşekkürler cevabınız için. Peki 70000 TL Eurobond için mi sadece yani kira vs hariç mi yoksa bütün gelirleri mi kapsıyor.
    Girin gib.gov.tr ye...

Orada online vergi beyani yapacaginiz bir yer var...

Degisik senaryolar ile tek beyannamede ekleyin, cikarin deneyin beyani onaylayip gondermenize gerek yok..

Sistem size hata yaptirmaz..

Indirimleri muafiyetleri girin...

En guzeli bu sekilde yapmak ve deneyerek gormek..

Yoksa su soyle dedi mali musavir boyle dedi v.s ile is yapmaktan cok daha saglam bir yontem bence..

Syg,

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Gecmiste defalarca yazildi cizildi.

Tekrar edelim.

90 dolardan 5 yillik bonoyu aldim.

Her yil 2 kuponu aldim, limit uzerinde ise kupon gelirini beyan ettim.

Son sene 90 dolarim 100 dolar olarak itfa edildi...

10 dolari son senenin kuponlari ile birlikte beyan edip vergiyi oduyorum.

O 10 dolari aldigimdaki kur ile itfa arasindaki kur farki ile carpmiyorum yani kur farki vergilendirilmiyor..

Direk 10 dolar itfa tarihinde kac lira ise onunla carpiyorum.

Alirken 5 TL ise ve itfa tarihinde 25 TL ise aradaki fark degil...

Syg,
    Gelelim vadesinden once satma olasiligina...

Buna alis satis kazanci derler ve baska bir mantigi var.

Alis maliyeti ile satis maliyeti once o tarihlerdeki kur ile carpilir TL ye cevrilir sonra tufeye endekslenir aradaki fark gelir olarak yazilir..

Alım-Satım Kazancı (Değer Artış Kazancı)

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesine göre, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.

Eurobondların alım-satımından elde edilen değer artış kazançlarında vergilendirmeye esas alınacak kazanç, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 81. maddesine göre elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan kıymetin maliyet bedeli ile elden çıkarılma dolayısıyla yapılan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunmaktadır. Aynı zamanda aynı türden menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı alım satımından doğan zararlar takvim yılı aşılmamak kaydıyla izleyen dönemlerin tevkifat matrahından mahsup edilebilecektir.

Değer artış kazancının hesaplanmasında dikkate alınacak maliyetin belirlenmesinde alım tarihi ve satım tarihinden önceki aya ilişkin TUİK tarafından açıklanan ÜFE endekslerinin tespit edilmesi, aradaki endeks farkının %10 üzerinde olması durumunda ise söz konusu artış oranının maliyet endekslemesinde kullanılabilmesi söz konusu olacaktır.

Örnek olarak vermek gerekirse; Mart 2019 döneminde 100.000 USD maliyetle alınan Eurobond, Mayıs 2020 tarihinde 110.000 USD karşılığında elden çıkarılırsa maliyet endekslemesi aşağıdaki şekilde olacaktı:

Şubat 2019 ÜFE: 425,26 -- Nisan 2020 ÜFE : 474,69 -- Artış Oranı : % 11,62 -- Endeks Katsayısı : 1,1162 (474,69/425,26)

Maliyet Tutarı TL: 547.000,00 (100.000*5,47)

Satış Tutarı TL: 746.251,00 (110.000*6,7841)

Endekslenmiş Maliyet : 610.580,42 (1,1162*547.000)

Alım-Satım Kazancı: 135.670,58 (746.251-610.580,42)

Örnekten de görüleceği üzere vergi matrahının tespitinde alım ve satım tarihlerindeki kurların tespit edilerek TL’ye çevrilmesi gerekmektedir. Bu şekilde Eurobond alım-satım işlemi dolayısıyla oluşan kur farkları da vergi matrahına dahil edilmektedir. Öte yandan Eurobondun itfasında oluşan kur farkları vergi matrahına dahil edilmemektedir.

Syg,

7. Çok teşekkürler.

8. Bazı eurobond ödeme şartında şöyle yazıyor %25 te az ise eurobond değeri ödenmesi ertelenebilir diye

yani değerinin payı % 25 in üstünde olursa ödeniyor altında ise ödeme ertelenebiliyor gibi gibi

Yukarıda “Borçlanma Senetleri – Temerrüt†başlığı altında açıklanan bir temerrüt olayının meydana gelmesi ve herhangi bir
    Toplam anaparanın en az %25'ine sahip olan, Toplu İşlem Menkul Kıymetleri olarak belirlenmiş borçlanma senetleri serisi
    o seriye ait borç senetlerinin tutarı, mali ajana bildirimde bulunarak, o seriye ait tüm borçlanma senetlerini
    derhal muaccel ve ödenecek olmalıdır. Mevcut borçlanma senetlerinin toplam anapara tutarının %25'inden daha azına sahip olanlar
    seri kendi başına o seriye ait borçlanma senetlerinin muaccel olduğunu ve derhal ödeneceğini beyan edemez. Not sahipleri egzersiz yapabilir
    bu haklar ancak temerrüt halinin devam ettiği bir zamanda mali ajanın ofisinde Türkiye'ye yazılı bir talepte bulunmak suretiyle.
    15
    Herhangi bir hızlandırma beyanı üzerine, o seriye ait borçlanma senetlerine ilişkin ödenecek anapara, faiz ve diğer tüm tutarlar,
    Türkiye olayı düzeltmedikçe veya Türkiye'nin yazılı bildirimi aldığı tarihte derhal muaccel olacak ve ödenecektir.
    bildirimi almadan önce temerrüt olayları. 66 2 sahipleri
    â„ Ödenmemiş borcun toplam anapara tutarının %3'ü veya daha fazlası
    Bu serinin menkul kıymetleri, beyana yol açan temerrüt olay veya olaylarının gerçekleşmiş olması halinde, hızlandırma beyanını iptal edebilir.
    tedavi edildi veya feragat edildi.
    Son düzenleme : Pscyokinesis; 12-01-2022 saat: 21:46.

Sayfa 785/1000 İlkİlk ... 285685735775783784785786787795835885 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •