Originally Posted by
trbasaran
avrupada yasiyorum,2008 krizinin oncesini ve sonrasini cok iyi hissedip yasadim buralarda,
gelelim dovizin merkezindeki gorunume...;2008 krizinden hala cikilamadi,habire piyasaya para pompalaniyor,bu para pompalama sonrasinda,piyasalarda bir hareketlenme basladi pozitif yonde,fakat halkin alim gucu hala yok2008 krizinde dusen maaslar halen ayni veyahut cok az artti,buna karsi birde euro ve gbp krizden sonra usd karsisinda yitirdigi degeride koyarsak halkin krizden beri %25-33 fakirlestigini soyleyebilirim,ustune pahalasan yasam sartlari kira,sigorta,enerji vs.. halk hala yokluk cekiyor,
gelelim issizlik durumuna,,,, issizlik gostergelerinin gostergeden ibaret oldugunu belirteyim,ssizlik maasi basvurularinin azaldigi gozukuyor fakat gercek biraz degisik,2012 den sonra zorlamalar basladi issizlik maasi alan ve alacaklara,issizlik maasina basvuranlara iki secenek sunuluyor 1-is bul part time 2-okula git,bu sekilde part time is bulanlara yapilan yardim issizlik fonundan degil sosyal yardim fonundan calisana desdek olarak yapiliyor,okula gidenlere verilen yardimda egitim yardimi oluyor,kisacasi issizlere baska isim takiliyor ve gostergelerde bu isziz kisim ve odenekler,iszizlik gostergelerinde gozukmuyor.enflasyon deseniz sadece kira,enerji,vergi ve sigortalar da var,yiyecek ve icecek kriz oncesinden daha ucuz(mesela bir pizza 12-14 eu iken kriz oncesi simki 10 eu ve yaninda iceceginide veriyorlar ,bunun gibi)millet artik harcayamiyor, dusuncem odurki amerikada ki durumda buradakinin aynisi,avrupa gorunuse gore amerikadan yavas ama amerikadan saglam ilerliyor(politik olaylari hic karistirmiyorum isin icine),maaslarda artis yok,bu yuzden avrupa birligi faiz artiramiyor,bu sekilde bir faiz arttirsalar milletin alim gucu hepten bitecek,fakat amerikada faizi artirmaktan cekinmiyorlar !!!! eger ki amerikadaki durum da burasi gibiyse,faiz artisi halkin alim gucunu epey bir kiracak ,belkide gostergelerin enflasyon,ufe ,tufe,efe ,kefe gibii beklenen gibi cikmiyor,sadece gostergeler,beklentiler ve hesaplar uymuyor birbirine,benim dusuncem dolar her an bir suprizle cok yukari veyahut cok asagi gidebilir her an,eu ise yaaz asagi veyahut az yukari gidebilr,bizim basimizda cografi sorunlar olmasa kendi paramizin onu cok acik sadece engellerin nereden ve nezaman gelecegini kestiremedigimiz icin paramizin deger kazanmasi yavas oluyor gibi,,,,