geçtiğimiz yıl yapılan blok satışlar geldi aklıma
Printable View
Zorlu patronuna kızan arkadaşlar var adam yatırım delisi takdir etmek lazım.
Hisse satışlarını piyasada yapmayıp özel emirle yapıyor piyasayı bozmuyor.
Zamanında vesbe hisselerini piyasadan alıp eserine sattigini unutmayalım.
Elbette yüksekten alan zararli olabilir.
Alım yeri ve şirket seçimi önemlidir.
Sagliklar
Bu hisse 2008 krizinde 64 kuruş idi.burda paylaşmıştım temettü ve bedelsizler düşülerek hesap edilirse daha düşük olur.
Demem odurki geleceği olan bir şirkete yatırım yapan uzun vadede fazlasıyla kazanıyor.burda bı arkadaş yazidiyirdu devamlı patrona sayıyordu kaybolup gitti.
Patronların çoğu için hisse fiyatı önemli değildir.adamlar işine bakar.
Talepleri olan şirkete fax çeker,mail atar gider genel kurula katılır gitmese bile e genel kurul yoluyla katılım yapar.
Bu şirket vesbenin hakim ortağı,yerli otomobil ortağı vede maden şirketinin yarısına sahip
Daha ne olsun bizde sabredecegiz.
Kısa düşünen hep kaybediyor.
20 senede ogrenebildiklerim vede hala öğreniyorum
Sagliklar
Sayın Cinalinin paylaşımını rakamlara dökelim
https://i.hizliresim.com/s010zqq.jpg
31.12.2008 de şirkete 100 TL koyan yatırımcı aldığı temettülerde hisse aldığında portföyün bugünkü değeri 13.009 oluyor.
https://i.hizliresim.com/dm773cv.jpg
Aynı hesabı 100 Euro ile yaptığımızda portföy değeri 1.583 euro oluyor
Şirketin mali geçmişine bakarsak 2010-2013 arası kayıp yıllar .
Sonrasında 2017 ve 2019 hariç büyüme yakalamış
Şirket net ihracatçı olduğu için baskılanan döviz kurlarından olumsuz etkileniyor. Dolayısıyla mevcut genel ekonomik koşulların lehine olduğunu söyleyebiliriz
https://i.hizliresim.com/jm5imvf.jpg
Gelecek 5 yıl için bir projeksiyon yapmayı deneyelim şirketi her yıl %10 büyütelim. Kar dağıtım oranını da %50 olarak alalım. Koyduğumuz 100 euroya 5 yılda 72 euro temettü alırız ve portföyümüz 295 euro olur.
TL tutarlara göre bir değerleme yapabilmek için gelecek 5 yıldaki kurları tahmin etmek gerekir ki bu ülke için bunu yapabilmek bence mümkün değil
Höstadim bi akıllı kendinizi mi saniyorsunuz. Sizden izin mi alacagız nereye soru soracagımızla ilgili. Soru sorduk sayın doxa rakamla veri ile yanıtını verdi eline sağlık herkese de faydası oldu sizin faks cekin demeniz kime ne faydası var Allah aşkına!
En acemi kişi de diyebilir x sene önce Ereğli 10 kurustu simdi x oldu, bi akıllı siz misiniz?
Size bu kadari yetiyor olabilir, bize yetmiyo dur sorularımıza cevap ariyoruz, bilgili arkadaşlar da yanıt veriyor. Sizin faydanız yok bari düzgün yardımcı olun her kurumsal şirketin yatırımcı ilişkilerine mail atabilirsiniz telefon edebilirsiniz, bunları burdaki kişiler bilmiyor mu saniyorsunuz hayir dir? Faks mı kaldı yardımcı olmak istiyorsanız düzgünce elinizdeki veri seti yardımcı olun. Ha siz maille sormayın kendiniz gidip çekin o faksı.
Sizin gibi sorgulamadan yatırımı tercih etmiyoruz
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"İş yatırım hedef fiyatı 12,55 den 14,75 e revize etti" bildirimi düştü.
Umarım yakın zamanda çok daha güzel rakamlara ulaşır.
Bazıları muhatap arıyor kendine ve seviyeyi düşürme gayreti içinde olabilir.
Öğrenmek isteyen öğreniyor zaten gereksiz yazmanın alemi yok.
Sagliklar
Güzel yazılar yazıyorsunuz ancak siyahla karaladım Bu ülkede en masum görünen patron bile kedi gibi hisse fiyatını öyle bir takip ediyor ki ve de patronların % 80-90 ı kaç lot mal değişik yollarla bende diye sürekli takip ediyor ki şaşarsınız.Saygılarımla
Dahası mevcut kanunlarla yok serbest fon şu bu+ bofa üzerinden dönen dolapların bu ülkede haddi hesabı yok.Bu yazdıklarımı mutlaka dikkate alın çünkü bu trend bir gün sona erdiğinde bu yazı size çok lazım olacak.
Şirketimiz KAP' tan bilgi vermiş, borçlanacağını söylemişti.. Hükümet az önce güzel bir fırsat çıkardı ihracatçılara. Artık borçlanmayı erteler Zorlu paşa :)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esnaf ve Sanatkarlar ile İftar Programı'nda yaptığı açıklamada, "Turizm sektöründe döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yüzde 9'a kadar inen faiz oranlarıyla uzun vadeli Türk lirası finansmanı sağlıyoruz. İhracata dönük yatırımlara ilave yıllık yüzde 9'a varan faizle, TL cinsinden uzun vadeli finansman imkanı getiriyoruz." dedi
İşyatırım raporundan;
https://arastirma.isyatirim.com.tr/w...Birlesik-2.pdf
Vestel Beyaz Eşya (VESBE.TI):
Vestel Beyaz’ın Türkiye'deki rekabetçi üretim kapasitesinin sunduğu ölçek ve lojistik avantajlarının ve sene başında devreye alınan 2024’e kadar yaklaşık %50’lik kapasite artışı hedeflenen yatırımının önümüzdeki dönemde Şirket’in özellikle yurtdışındaki büyümesini desteklemesini bekliyoruz. 2021 sonu itibari ile toplam gelirlerinin %78’i ihracat olan Şirket’in bu oranı 2022’de %83 seviyesine yükselteceğini tahmin ediyoruz.
Şirket’in hem mevcut müşterilerinin talep artışı hem de beklenen yeni müşteri kazanımları ile ihracat büyümesinin desteklenmeye devam etmesini bekliyoruz. A markalı müşterilerin üretim ihtiyaçlarını dış kaynaklardan temin etme eğilimlerindeki artış ve markaların tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle beyaz eşya üreticilerinde çeşitlendirmeye gitmek istemesi Vestel Beyaz Eşya’nın yurtdışındaki pazar payını arttırması için fırsat sunuyor. Bu nedenle, 2022’de Şirket’in Avrupa ve Avrupa dışındaki bölgelerde (Ortadoğu, Rusya, G.Afrika ve Mısır) büyüyerek, ihracat hacimlerini düşük çift haneli oranda arttırabileceğini düşünüyoruz. 2022 tahminlerimiz %86 Ciro ve %81 FAVÖK büyümesine işaret ediyor. VESBE için bir önceki 12 aylık hisse başı 12.55TL hedef fiyatımızı 14.75TL’ye yükseltiyoruz. Hisse için AL tavsiyemizi koruyoruz.
Hisse 2022T 3.4x Firma Değ./FAVÖK ve 3.8x F/K çarpanları ile yurtdışı benzerlerinin, sırasıyla 9.5x ve 13.5x olan medyan çarpanlarına göre oldukça iskontolu işlem görüyor. Vestel Beyaz Eşya 2022’de 698 mn TL temettü dağıtacağını açıkladı (%46 dağıtma oranı). Temettü miktarı %5.0 temettü verimine işaret ediyor. Temettü ödemesi 30 Haziran tarihinde başlayacak.
Vestel Elektronik (VESTL.TI):
Vestel Elektronik’in 2022’de, güçlü beyaz eşya segmenti gelirleri, TV ihracat hacimlerindeki artış beklentisi, kurun ihracat gelirlerine olumlu etkisi ve ihracat pazarlarında maliyet artışlarını yansıtmak amacıyla yapılan fiyat artışları sayesinde yıllık %84 ciro artışı kaydetmesini bekliyoruz. Panel fiyatlarındaki sert düşüşün marjlar üzerindeki olumlu etkisinin devam edeceği beklentisi ile de 2022 FAVÖK rakamının yıllık %89 artış göstereceğini öngörüyoruz. VESTL için hedef fiyatımızı hisse başı 34.4TL’den 42.0TL’ye yükseltiyoruz.
Hisse için yüksek borçlu ana şirketle doğrudan ilişkisi ve yüksek şirketler arası işlem büyüklüğü nedeniyle çekincelerimiz devam etse de, mevcut fiyat seviyesi güncellenmiş hedef fiyatımıza göre yüksek getiri potansiyeline işaret etmesi nedeniyle bir önceki TUT tavsiyemizi AL olarak güncelliyoruz. VESTL 2021T 1.9x Firma Değ./FAVÖK ve 2.0x F/K çarpanları ile işlem görüyor. Şirket 2022 yılında öngörülerimize paralel şekilde temettü dağıtmayacağını açıkladı.
olduğu yerde dönmekten helak oldu vallla 9 ortalama ustunde hareket etmekten baska artısı yok . bu zaten cohu hısse de var :)
Bir şekilde yolunu bulur, piyasada ıskontolu çok fazla hisse kalmadı.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2022 sonuçların da beklenti beklenti üstü gelme ihtimali çok yüksek . iç piyasaya sadece yuzde 21 oranlı satış yapması her daim fark yaratmalı bu kur ıle ama nasıl gelişir sürec göreceğiz .
arçelik faaliyet raporunda
Beyaz eşya ürün grubu dışında, tüketici elektroniği, küçük ev aletleri ve iklimlendirme ve havalandırma olmak üzere tüm ana ürün grupları satışlarında artış görülmektedir.
diyor.
E biz de beyaz eşyayız :) öncü gösterge iyi gelmedi
geleceğe dönük beklentiler raporu avrupa pazarı ile ilgili bilgiler veriyor, ilgilenen göz atabilir
arçelik geçen yıl 772.626 favök üretmişti, bu yıl 3 aylık 215.190 yapar yıllıkta 860.760 usd ye tekabül ediyor. döviz bazında %11 yükseliş olmuş. Tabi arçelik vestel ile karşılaştırabilir. bence arçelik iyi geldi ve borsa fiyatı da beklentiyi yansıtıyor. borç biraz yükselmiş ki doğaldır, adam geri alım programı uyguluyor, temettü dağıttı, faiz giderleri yükselince net kar tarafı bir tık aşağıda.
Hocam selamlar,
Arçelik ben de de vardi ancak sattim şirket benim gözlemlerime göre karlılık üretme konusunda sıkıntı yaşıyor ve kendi kişisel görüşüm kar odaklı olduklarını da pek düşünmüyorum açıkcası sizin bu Konuda düşünceniz nedir. Müşteri odaklı mı evet çalışan odaklı mı evet ancak kar konusunda aynı hassasiyet sanki yok gibi.
Ben arcelikle ilgilenmedim hiç. Çok sıkı geri alim programıyla yerine getirdi hisseyi, tebrik etmek lazım. Karliliktaki düşüş finansal gider kaynaklı. Hepsi bir arafa nasil olsun ki. Hem temettü ise, hem geri alim yap, hem yatırım yap. Doğal sonuç. Bana göre kısa vade prim fırsatı yok ama piyasa farklı düşünüp farklı yere getirirse de şaşırmam.
Ben vesbenin olası karlılığı açısından fikir verebilir mi diye baktim. Arçelik usd olarak %11 büyümüş. Aynısını vesbe de yaparsa iyi sonuç olur. Yurt dışı talebe göre fazlasını da bekleyebiliriz.
Tekrar belirtmek gerekirse Arçelik beyaz eşya iyi gitmedi demiş.
inşallah. temennimiz iyi sonuçlar açıklaması.
EFK da büyüme olmuşsa, vadeli döviz işlemlerinde de terste kalmadıysa net karı arçeliğe göre daha iyi çıkacaktır.
arçelik
2021/1 satışların coğrafi dağılımı 31 avrupa/36 türkiye/13 rusya ve doğu avrupa/20 diğer
2022/1 satışların coğrafi dağılımı 27 avrupa/30 türkiye/11 rusya ve doğu avrupa/23 diğer
vesbe
2021 satışların coğrafi dağılımı 57 avrupa/22 türkiye/21 diğer
https://i.hizliresim.com/1wubkwb.jpg
şirket 2021 de 238 milyon euro favök üretti.
2022 ilk çeyrekte 238/4=60 milyon euro favök üretirse ortalama kur 15,65 oldu. TL olarak 931 milyon TL favök yapar
bu tutarın altındaki performans kötü, üstündeki performans iyi algılanır diye düşünüyorum.
Arçelik usd bazında %11 büyümüş, vesbe de aynı oranda büyütebilmiş ise 66 milyon euro favök yapar, TL olarak 1.033 e gelir.
yıllık 4 milyar favök, FD/favök 5,5 alındığında hisse fiyatı 15 TL yapar, aracı kurumlar da bu yaklaşık bu hedef fiyatı veriyor zaten
Hocam ben vestel ile ilgilenmiyorum. Temettü yatırımcısıyim. Vestelin yakin dönemde temettü hissesine evrilebilecegine inanmıyorum. Öncelikle ilişkili taraf alacaklarından kurtulması gerekiyor.
Ülkemizde enflasyon gibi büyük bir belamız var ve maalesef bununla mücadele de tecrübeliyiz. Mesela gelecekteki ihtiyaçlarımızı hemen öne çekeriz. Kredi çeker alımı yaparız...vs
Acaba satışımızın %80'i olan yurtdışında, özellikle avrupada da bu enflasyon tepkisi var mı? Çünkü onlar bu enflasyon çilesini çekmediler. Yeni tanışıyorlar. Sizce onlar da taleplerini öne mi çekerler yoksa "yakın zamanda enflasyon düşer" mantığıyla, harcamaları sıfırlayıp, ihtiyaçlarını ötelerler mi?
Çok iyi karlar çıkartabilir, piyasa da çok düşük çarpanlar ile fiyatlamasina izin vermeyebilir. Dolayısıyla benim soylediklerim hisse fiyatının yükselmeyecekti anlamına gelmez. Ben ilgilenmiyorum, sizin görüşünüzü etkilemeyeyim, siz kendi yatırım kararınızı kendi algınıza göre belirleyin.
Mutlaka hocam da insan hazmedemiyor işte
Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
avrupa demek almanya demek. bir sorun bakalım almanlara enflasyon çilesinini çekmişler mi ?
Avrupada tuketici davranışında enflasyon etkisini tahmin etmek zor. Yanlız fed faiz artışlarına ecb nin ayak uydurmayacak olması usd/eur paritesini 1,07 lere getirdi, 1 olur mu deniyor. Bu durum türkiye ihracatı için olumsuz, vesbe için de olumsuz usd ile maliyetlenip euro ile satıyor diyebiliriz.
Hocam geçen sene ciro 13 milyarken bu sene 28 milyar olmus, düz hesap yüzde yüz diyelim. Tr pazarı 36 yaklasık 4 milyardan bu sene 30 8.4 milyar a gelmiş, ekonomik sıkıntılara rağmen tr pazarı cirosu gayet iyi. Öncü göstergeler olumsuz dediğiniz kısım tam neresi?
İhracat pazarlarını diyorsanız bildiğim kadarı ile o tarafta da fiyat artışları yapılıyor.
Arçelik beyaz eşya hariç işler iyi gitti demiş faaliyet raporunda. Beyaz eşyada iyi gitmedi demiş oluyor. O anlamda vesbe için iyi bir öncü gösterge olmadi dedim
İthalat yapan bir firmadayım. İngiltere ve Finlandiya' dan Euro ile ürün getiriyoruz.
Ürünlerin üretimi $ endeksli.
Dönemlik fiyat anlaşmalarına her zaman "parite" şartını koyarlar. Mesela fiyat listesini yayınlıyorlar ve 1,10 parite altına düşerse yeniden değerleme yapılacağını belirtirler. Zira son bir yılda iki defa %6 oranında zam yaptılar sattıkları ürünlere.
Bu nedenle bizim ihracatçıların pariteden çok etkilendiklerini düşünmüyorum. Euro ile üretip-satan rakipleri varsa tamam ama hem beyaz eşyada pazar lideriyiz hem de dolar bazlı maliyeti olmayan sektör yok ki. Bu nedenle rahatlıkla zam yapabileceklerini düşünüyorum.
Vesbe, vestel ticaret a.ş ye satıyor. Sattığı firma ilişkili taraf olduğu icin Kurumlar vergisine göre bir satış yöntemi belirlemesi ve bu yöntemi 3 yıl değiştirmemesi gerekir.
Yöntemler
1. Maliyet + yöntemi. Bu yöntem uygulanıyorsa maliyetlerdeki artışta kar marjı değişmez. Maliyet artışında vestel ticaretin karı düşer, maliyet azalisinda vestel ticaretin karı artar.
2. Kar paylaşım yöntemi. Bu yöntem uygulanıyorsa maliyet artış ve azalışları iki firmaya da artı ve eksi yazar.
3. Mukellefce belirlenen yöntem. 8sin özelliğine göre belirlenir ki bunu maliyeye açıklaması gerekir, uygulaması zordur.
Vesbe ilişkili taraf işlem raporu yayinlamadigindan (ya da ben gormedim) hangi yöntemi kullanıyor bilmiyoruz. Brüt satış kar marjı yillardir 15-17 ler civarı gitmiş. Muhtemelen 1. Yöntemi kullanıyorlardır.
Normal şartlarda maliyetlerdeki artıştan ve pariteden etkilenmemesi lazim. Doğrudan etkilenen vestel ticaret olmali.
Pazar zorlukları nedeniyle Bir ihtimal kar marjlarina ayar vermek zorunda kalabilirler (yöntem değiştirmek gibi) ve bunu da maliyeye açıklayabilirler.
Belki bana meydanı boş buldun atip tutuyorsun diyebilirsiniz. Ama yine de aracı kurumların basma kalıp sözlerinden iyidir. Bir bakış açısı olarak dikkate alabilirsiniz.
Her ne kadar bazı arkadaşlar tuzcu ya kızsa da, tahta da işlem yaparken vestel de vesbe de daha iyi fiyatlanıyordu, tahta yapıcının önemi anlasılmıs oldu.
https://www.dunya.com/sektorler/beya...-haberi-656250
Ereğli konusunda yazmıştım buraya da yazayım
İlgili kişi abartılı ağlamış. Şu an dünyada en ucuz yassı çelik bizde(Çin ve Rusyayı saymazsak). Hindistanda iç tüketim hızlandığı için ihracat fiyatları da artı.
Ayrıca talep/tüketim azaldığı için yassı çelik fiyatlarının gidişini nasıl görmüyor? Vestele pahalıysa rakibine de pahalı o malzeme. Üstelik sen üretimde dünyada ikinci sıradasın. Alım fiyatların daha iyidir. Ya da güzel pazarlık yapamıyorsunuz sayın başkan!!!
AB ve güneykoreye antidamping uygulanırsa maliyetleri %16 artarmış. Yuh. Demir çok pahalı diyen müteahhit gibi oldu bu....
Bizi gerileten konu çelik değil. O fasıl geçti. Artık çelik fiyatları düşüyor.
Bizi yoran konular;
- Eur/Usd paritesi çok düştü (5 yılın en düşüğü). Sektörde dünya ikincisiyiz ve inşallah parite düştükçe zam yapma gücümüz vardır.
- Avrupa baya baya resesyon ve hatta stagflasyona gidiyor. Enflasyon arttıkça avrupada muhtemelen ihtiyaçlar erteleniyor.
Siz parite konusunda endişeli degildiniz ama olay ciddilesmeye baslayinca sizi de endişelendirdi galiba.
Bana göre benim bir önceki paylaşımındaki bilgileri dogru carsayarsak tüm bu maliyet artışları ve parite konusu vesbe nın konusu olmasa gerek. Pazara muhatap olan vestel ticaret a.ş olduğu için onun problemi. Eğer kar paylaşım yöntemi uygulanmiyorsa böyledir. Gecmis marjlara bakinca maliyet + kar yontemi uygulandigini dusunuyorum. Bana gore Vesbe yi etkileyecek konu satış âdetleridir, dolayısıyla avrupa pazarının durumudur.