Sn. trendtakipçisi komple büyük harfle yazmak, forumda bağırmak anlamına gelir. bir iki yazınıza göz attım bence bilgilisiniz ama bu şekilde yazdığınızda inanın okunmuyor, biraz özen gösterirseniz paylaşımlarınız daha fazla kişiye ulaşabilir...
Printable View
Sn. trendtakipçisi komple büyük harfle yazmak, forumda bağırmak anlamına gelir. bir iki yazınıza göz attım bence bilgilisiniz ama bu şekilde yazdığınızda inanın okunmuyor, biraz özen gösterirseniz paylaşımlarınız daha fazla kişiye ulaşabilir...
Sn.trendtakipcisi, büyük harf ile yazmak bağırmak, söylediklerinin okumadığını ya da kendisine hakaret edildiğini düşünüp kızarak karşılık vermek olarak algılanabilir.Bu da yazilariniza ön yargı ile olumsuz yaklaşılması sonucunu doğurur ve egoları tahrik eder.Lutfen küçük harf ile yazın.
Aman kimseyi tahrik etmeyelim... Daha önceden de gördüğüm kadarıyla forum, Türkçeyi çok özenli kullanan ve imla kurallarına uyan bir kitleye hitap ediyor...İsterdim ki yazdığım hususları eleştiren veya kısmende olsa onaylayan yorumlar yazılsın...Ben onları büyük harfle de yazılsa okur ve yararlanmaya çalışırdım...
Sanki dunya piyasalarinda bu son 1 haftalik sakin gidisat devam edecek gibi. Ama gercekten hisse bazindaki hareketler kayda deger. Yinede sakin be gerektiginden fazla risk almamak lazim diye dusunuyorum
Gram altınlara sahip çıkın...özellikle uzun vade yatırımlar İçin ideal konumda...daha önce geçiş yaptıysanız macera aramayın...bşr trend düzgün devam ediyorsa..gideceği yere giderken, sadece seyredin.
Bunu 2016 dan bu yana, gram o zaman 100 tl idi, bes fonunda %100 altında bekleyen biri olarak söylüyorum ( tek hareketin dolartl 2018 de 7 üzerine gittiğinde bir kısmını satıp %5 kadar aşağıdan yerine koymaktır...onu da karlı işleme rağmen yapmamalıydım dedim daha sonra).
Son günlerde yakın çevremden çok altın sorusu alıyorum...uçtu, kaçtı vs...ben de diyorum ki, sene başındaki beklentilerimiz belli...belki sadece gideceği yere beklenenden hızlı gidiyor...hedeflere geldiğinde tekrar durum değerlendirmesi yaparız...şimdilik pozisyonda beklemeye devam.
Covit-19 sebebi ile düşen spot ve vadeli piyasalarda düşüşe büyük düşüşler görenler hem teminatlarıni yenilemek hemde alttan hisse almak için portfoylerindeki karlı altın portföylerini boşalttiklari için başta altın düştü.Ama şimdi yükseliyor ve bu söylenen anormal likidite büyümesi piyasalara inince altının büyümesi ve İran da ABD büyükelçiliğinin işgali zamanındaki değeri aşması bekleniyor.Bu da bugünün parasıyla 2500 USD/ons karşılığı.Tabi hem ons değerine hemde USD değerine bağlı gram altını tahmin etmek zor ama Gram altında her iki parametrede de olumsuz senaryolar gerçekleşir ise 1000 TL/gram bile telaffuz ediliyor.
Çok şükür portföyün amiral gemisi 1 ay önce üzer gibi yaptı şimdi düzeldi. İlerleyen günerde shortlatacak mı göreceğiz
Türk halkınında bir çoğunun elinde bulunan bir yatırım aracı. Petrol düştü = ekonomiye olumlu katkısı var benzer durum gram altın arttı = ekonomiye olumlu katkısı var denilebilir mi?
YTD
Gram altın artınca ekonomiye niye olumlu katkısı olsun? Bir çoğumuzun düşündüğü aksine hanehalkının altın yatırımı çok değil.
Ek 24731
Bence gram altının yükselmesi ekonomiye katkısı pek olmaz. Zira, altın alanlar genelde bu parayı (altın fiyatları ne olursa olsun) sisteme sokmuyor. ve genelde saçma sapan bir yerde kullanıyor. Kefen parası gözüyle bakılıyor. Eşinin kolundaki bilezikten medet uman bir aile reisi de, zaten son kurşunu atıyor demektir. Bu da ekonominin iyice dibe vurduğunu gösterir.
bazı kağıtlarda işi abartmaya başladılar gibi geliyor bana.
siz ne dersiniz hocam?
Ülkede ve dünyada işler süper gidiyormuş gibi borsa şaha kalktı, suni midir tepki midir acaba arkadaşlar ne dersiniz? Yeniden bir düşüş bekleyen var mı?
ONEPLUS A6000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hane halkı altınını sadece fiziki altın olarak düşünmemek gerekir.Altin hesabı v
Ve altın fonlarını da hesaba katmak gerekir.
Tüpraştan sonra ,
paçal yaparak almaya başladığım pegasusuda sattım. Bu seviyeye pek anlam veremiyorum vardır bir sebebi ama ben sebep bulamadığım için saldım.
Yatırım tavsiyesi değildir
Borsa 105k ya gidebilir, cok sert olmayan 92k ya bir duzeltmede yapabilir. Hersey amerika borsalarina bagli
Ama hisse bazli buyuk duzeltmeler bekliyorum. Kumara donen hatri sayili miktarda hisse var. Ve bunlarin arasinda derinligi olan buyuk hisselerde var. Dikkatli olmak lazim. Kagit bazli iyi dusunmek gerek
o altınlar harcanmak için biriktirilmiyor; olası çok kötü günler için saklanıyor... ev almak için harcanırsa harcanır, bir de çok ciddi sağlık sorunu olursa en son kaynak olarak... yoksa altın kolay kolay bozulmaz...
benim 11 sene önceki evlilikte takılan altınlar bilezikler duruyor kasada, keza hanımın ayrıca tuttuğu gram altın fonuna aldıkları da... ki ben 10 senedir sadece home office trade ederek geçinen bir insanım, bu ben bile bu altınları bozmuyorum bu kadar piyasa işlemleri içindeyken... normal bir işte çalışan, o şekilde geçinen ve 3-5 kuruş altın birikimi olan hiç bozmaz, yazdığım sebepler mustesna...
Covit-19 vakalarının yakında iyice yayaya geçeceği ve ekonomik aktivitelerin de başlayacağı fiyatlaniyor.Ancak ekonomide ve özelliklerde harcamalarda yaratacağı hasar tam olarak fiyatlanmadi bana göre.Bazi büyük şirketler ile ilgili kötü bir kaç haber bu g
Benim için yazın altının 400 yada 250 olması benim yaz tatili harcama anlayışımı çok değiştirir.
Türk insanının portföyünde yüksek yer tuttuguna inandıgım için cogunlugunda böyle yapacağını düşünüyordum.yanılmış olabilirim.
Kötü gün için 300 ayıran adamın elindekinin 200e düşmesi durumunda tasarrufunu artırıp tüketimi düşürüp tekrar 300e çekme içgüdüsü göstermesini anlarım da 400 olunca, dur bunu 500 yapayım anlayışı farklı geliyor.
YTD
Bir konuda kendi hareket tarzımız üzerinden nasıl genelleme yapıyoruz...mesela benim altınım var, düğünden kalmış...kara gün dostu, son çare, bozmam..bu nedenle altın yükselişi ekonomiye pek etki etmez??? Bu kadar kolay mı bu çıkarımları yapmak.
Kaç kişiyle anket yaptık, genelleme yapmak İçin...ya da ortalıkta konuşanlar gerçekten altın alıp biriktirenler mi?
Ben şahsen bu konuda bu kadar kendimden emin konuşamazdım.
Şahsi fikrime gelince...sadece beni bağlar...ülkemizde düz vatandaşın menkul varlıklarının önemli bir kısmı altında saklanıyor...altındaki yükselişin varlık etkisi nedeniyele psikolojiye, oradan da güven endekslerine yansıması olur..özetle tüketimi canlandırıcı etkisi olur.
Bunun İçin elindeki altını satmasına gerek yok..ona güvenip borç altına girer, kredi alır vs...nasıl Amerika da düz vatandaşın hisse senedinde önemli miktar parası var, borsa artınca tüketici güveni artıyor, oradan da harcamalar artıyor..,benzer etki bizim için altında oluşur...tabii ki bizim büyük tasarruflarımız yok.,,etkisi de bu nedenle çok olur diyemiyorum...ama mekanizma benzerdir, bu nedenle ABD örneğini verdim.
Aynı durum konut piyasası İçin de geçerli...konut fiyatları çok arttı, ama bunun ekonomiye etkisi olmaz demek cahillik olur..,öyle ya, adam oturduğu evi satıp yiyecek mi? Ama varlık etkisi devreye giriyor işte, 500 binlik evin 2 sene sonra 1 milyon olsa, harcamalarına illa ki etkisi olur..hiç olmayan varsa, adamda Çelik gibi irade vardır derim.
Bana göre Pgs bu yükselmesi hem hükümetin borsayı olabildiğince yüksekte tutmak çabasının bir parçası olması hemde Ali Sabancı'nın şirket değerini olabildiğince yüksek tutarak bu değerden kredi/leasing/psikolojik etki için için kullanmak.Tabii birde Pgs'un iyi bir uzun vade yatırımı olacağı algısını pekiştirmek ki bu da doğru bir algı.
Borsanin çok düşük değerlerde takılıp kalması sonrasında küçük yatırımcının fonları bozması ve bu fonları çıkaran bankaların da içindeki hisseleri satmak zorunda kalmaları sonucunu dogurur.Bu borsa için kısa vadede felaket olur,bu arada dövizler tavan olur ve o kurlardan gelen yabancılar gözde firmalarımızın bir bölümünü ele geçirebilirler.Gecmiste bu senaryo gerçekleşti ve gelişmiş ülkelerde bu kadar devasa paraların piyasaya sürülüyor olması bizim gibi ülkeler için tehlike yaratıyor.Yeni bir dünya/finans düzeni kurulacak söylemi sık sık dile getiriliyor.
İki tip adama sinir oluyorum...mesela kendini dev aynasında görür..nokta tahminler yapar...dediği tutunca keyifler gıcır...ama işler ters gidince piyasaya müdahale yapılıyor...sınırsız para basılıyor ağlamaları başlar...hani teknik önceden her şeyi biliyordu.,,var böyle teknik analiz hüstadları..tamam ben de ta yapıyorum, ama abartmaya gerek yok.
Daha önce de bahsetmiştim galiba...orlando calimeno şu an net holding cfo su..bu aralar bloomberght ye çıkıyor ara ara...MBA de ders alıyorduk, hocamızdı (20 sene önce)...o sırada finansportföyde, 100 milyon usd civarı bir fon yönetiyorlar...yani önemli bir oyuncu o kurum...adam derdi ki, arkadaşlar yan salonda ta raporu yayınlıyor, ben de takılıyorum onlara...a hissesinde istediğin formasyonu söyle, çizeyim bugün:)
Uzun lafın kısası, hiç bir enstrümana gereğinden fazla önem atfetmemek lazım...işler ters gidince de ağlamamak lazım...beklediğim gibi olmadı de, savunmaya geçme.
İkincisini de başka Zana’n yazarım:)
Dündü sanırım Açıl Sezen ile konuştular
Türkçe konuştuğunu görünce çok şaşırdım, isminden dolayı :)
Mi A1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dediğiniz mantıklı geldi ama inceleyince datalar aynı şeyi söylemiyor. Birleşik devletlerdeki gibi bir korelasyon yok gibi.Hatta bana sorarsanız ters korelasyon var derim.
https://i.hizliresim.com/oy9Nnj.jpg
İtalyan asıllı...ama dedesi bile İstanbul’da doğmuş..sağlam Fenerlidir...kalite hocaydı, programda çok renk vermedi ama..şu anki piyasa uzmanı geçinenleri 10 la çarpar.
Zaten gerçekten başarılı fon yöneticilerinin Bloomberg de filan işi olmaz...programa çıkanlar gariban takımı bence...bazen öyle yorumlar dinliyorum ki, aklım almıyor.
@firklover
Tüketici güven endeksi ile altın aynı grafiğe konulup korelasyona bakılmaz...ayrıca güven endekslerinde uzun vadeli grafiğe de bakılmaz...sonuçta 100 civarında dalgalanan bir şey.
Lakabım Polyana dedi :)
Polyana lakabı nereden geliyor ?
Bloomda dün bi fon yöneticisi vardı Türk, biraz daha İngilizce kelime katsaydı konuşmasına
Tercüman ile çeviri gelecekti :)
Havalı oluyorlar sanırım
iş çıkışı araba da radyo da açıl sezene 10-15 dk yetişebiliyordum, konuk telefonla soru alıyor, diyorki hisse sorusu olmasın, pat bağlantı teldeki adam diyorki x hissesi neden düştü onu soracaktım diyor.
velhasıl dinlediğini anlamayan büyük bir kitleye sahibiz, gariban takımı dediğiniz için aklıma gelen bir anımı paylaşmak istedim.
Belki servet etkisi şeklinde bir araştırma yaparsanız bu konuda anlamlı bir ilişki bulabilirsiniz. Ancak teoride beraber gitmesi gereken bu ilişkilerde döviz kaynaklı artışlar tüketicide fakirlik hissi de yarattığı için servet artışının beklenen etkiyi göstermediği çok oluyor.
Konu hakkında ilk çalışmayı Birleşik krallık ekonomisti Arthur Pigou (1877-1959) yapmış.
Günümüzde merkez bankaların borsalardan yatırım fonu almasının nedeni olarak bu teori olduğu söylenmektedir. Tüketici güveni endeksinin altında bulunan Gelecek 6 Aylık Dönemde Otomobil Satın Alma endeksi ile finansal servet etkisinin çeyreklik değişimlerini alırsanız daha anlamlı gözükebilir diye düşünüyorum.
Bu adam 2001 de krizin dibinde finansbank 200 milyon usd piyasa değerinde iken bas bas bağırıyordu derste..bedava, kaçmaz fırsat vsvs,,yani krizin dibinde hisse alabilen bir adamdı..ondan öyle diyorlardır.
Ben de onun izinden gitmeye çalışıyorum işte...endeks 85 binlere geldiğinde hiç satmak aklıma gelmedi...az az, ama her gün alım yapıyordum...hiç korkuda hissetmedim...ama 70 lere inseydik korkardım biraz.,.doğruya doğru.
2001, 2009, 2020...üç büyük kriz gördüm.,.bir de arada darbe girişimi, 2013 Mayıs gibi 3-4_büyük satış dalgası gördüm. İstisnasız hepsinde, felaket tellalları düşüş sonlanmak üzereyken çok gürültü yaptı...çok daha fazla düşecek dediler ve kendileri gibi çoğunluğun da hisse almasına engel oldular..bu durum hiç değişmedi.
Ben salgın Avrupa da yavaşlamaya başlıyor dediğinde bazıları, insanlığın sonunu getirmeye çalışıyordu...tamam, bşr gün kıyamet zaten koşacak...ve o gün felaket tellalları gerçekten bilmiş olacak...temelin mezar taşına yazdırdığı söz gibi...o kadar dedum size hastayim diye, bak ne oldi...kıyamet koparken dediğimiz çıktı diye sevinir bunlar.
:dvr: :dvr: :dvr:
Viop topiginde biri vardı. Türkiye'de 1 milyon kişinin ölmesini bekliyodu.
1 saat geçmedi 500.000 e indirim yaptı, sağolsun :kahkah:
Bu tür zamanlarda şunu anladım.
Bir deli kuyuya taş atıyor, 40 akıllı arkasından koşuyor.
Açık konuşmak gerekirse, zaman zaman ben de panik oldum. Gerçekten insan ister istemez etkileniyor ..
Virüs işini başta çok hafife almak ise benim hatam oldu.
Saygılar
Niye bakılmasın ? Eksenleri aynı tutmuşsun deseniz anlarım ama aynı grafiğe konulmaz önerinizi anlayamadım. 2013 değil 2015 yaptığımda da değişen pek bir şey yok. hatta son dönemde negatif korelasyon daha güçlü.
Buyrun TGE'yi ikincil endekse attım;
https://i.hizliresim.com/Ji0Ld5.jpg
Bu da regresyon analizimiz. Bunu hangi istatistik bilimciye gösterirseniz hepsi düşük ama negatif korelasyon var der.
https://i.hizliresim.com/o5byua.jpg
Bu da ABD'deki SP500&Consumer index grafiği. Aralarda sapmalar da olsa pozitif bir korelasyon var.
https://i.insider.com/58eba89577bb70...ormat=jpeg.jpg
[QUOTE=Cautionary;4339162]Bu adam 2001 de krizin dibinde finansbank 200 milyon usd piyasa değerinde iken bas bas bağırıyordu derste..bedava, kaçmaz fırsat vsvs,,yani krizin dibinde hisse alabilen bir adamdı..ondan öyle diyorlardır.
2001 krizi ile ilgili Philip Haas'ın da anısını paylaştığı bir röportaj okumuştum. Diyordu ki Philip haas "Düşünebiliyor musunuz? Uçağa biniyorsunuz, kıtalar geçerken hostes elinize bir ekonomi magazin dergisi sıkıştırıyor. Sıkıntıdan sayfalarla dalga geçerken, karşınıza bir borsa haberi çıkıyor. Dikkat kesiliyorsunuz, gözlerinize inanamıyorsunuz! Rakamları bir daha, bir daha okuyorsunuz. Koca bir ülkede yaşananları, pazardaki, borsadaki yüzde 90 düşüşü öğreniyorsunuz. O telaşla kalem kağıt arıyorsunuz, bulamıyorsunuz ama panik yok, adresi beyninize kazıyorsunuz. Paranın kokusunu alınca, keyifleniyorsunuz, gevşiyorsunuz. Koltuğa yayılıyorsunuz, içeçek bir şeyler istiyorsunuz, masmavi bir gökyüzü sizi cama çekiyor, beyaz bulutlar altınızda dans ediyor. Yüzünüzü yapıştırırcasına dağlara, nehirlere, cennet ovalara bakıyorsunuz. Harika tam da aradığınız ülkenin üstündesiniz. Pilota sesleniyorsunuz: “İnecek var kaptan…â€