Geçen sohbet odasında biri bir arkadaşından anektod anlattı.
Aracı kurumlar işlem hacmi karşılığında Matriks vs ücretsiz veriyor. Durgun bir seansda arkadaşı şuradan bir işlem yapayım da Matriks komisyonu alınmasın diye bir işleme girmiş, 360 lira komisyondan kaçayım derken 8 bin zarar etmiş.
Bu tip gereksiz kısa vadeli çok işlemler yaptığımdan ben de aynı tuzağa çok düştüm. 50 bin liralık işlem yapayım da komisyon bir alt kademeye düşsün derken çok daha fazla zarar son işlemde yapılabiliyor.
<<<<<<<<<<<
https://www.borsagundem.com.tr/haber...istesi-1773697
Her işlem öncesi başvurabileceğiniz 9 maddelik kontrol listesi
....
Oynaklık ya da trend gibi piyasa yapısına dair değişkenler söz konusu alım satım için uygun mu?
Alım satım sırasında meydana gelebilecek, ekonomiye dair ya da kazanç raporu gibi önemli haber ya da olaylar var mı?
Stratejime uygun bir doğru giriş noktasında mıyım?
Zararı durdurma noktam, belirlediğim risk/ödül oranına göre potansiyel kazanç için makul mü?
Bu alım satımda işler yolunda gitse de gitmese de, işlem süresince ne gibi olası kararlar vermem gerekir? (Bu madde, anlaşıldığı üzere bir onaydan öte bir açıklama gerektirir. Bunu ister yazılı şekilde ister zihninizde yapabilirsiniz.)
Pozisyon büyüklüğüm, pozisyon planım açısından doğru mu?
Alım satım stratejim ve planıma dair kurallarımdan herhangi birini ihlal ediyor muyum?
Alım satım kararımda bir başkasının yönlendirmesi, tavsiyesi ya da tüyosu mu etkin yoksa karar tam anlamıyla bana mı ait?
Alım satım yaptığım anda doğru bir zihin yapısında mıyım? Kendime aşırı güveniyor, kısa süre önceki kaybımın intikamını almaya çalışıyor yoksa yaşadığım kaybın sorumlusu olarak piyasalara duyduğum öfkeyle mi işlem açıyorum?