VIOP konusunda yardimci olabilecek tecrubeli arkadaslar var mi acaba?
Printable View
VIOP konusunda yardimci olabilecek tecrubeli arkadaslar var mi acaba?
http://share.matriksdata.com/Images/...1607117436.png
Bu tahtada yuklu alim nasil yapilabilir? 10.50'den beri bakiyorum. Bir turlu alamadim. Her gun 10-15 adetlik islem oluyor. Bir kere aktife 100 adet yazdim, veren de olmadi.
Soru su: Bu ulkede ileriye donuk hedge etmek isteyen dolarla calisan sirketler bu isi nasil yapiyor? 15 bin dolarlik islem oluyor gunluk ya.
Marta kadar; dolar 13-14 dersek, sanki 1.2 Cent artık zor gibi…
Ben bu sene ciddi ralli bekliyorum ve her düşüş bence alım fırsatı…
Bankalar hareket etmedi ama cuma günü güzel yerde kapattılar, bir katalizörle çok ciddi prim vaadediyorlar…
Keza endeks geneli de dolara göre geçen sene ciddi yenilmiş durumda…
Bu enflasyon ortamında ben şahsen ciddi düşüş beklemiyorum…
faiz konusu belirsiz olduğu için piyasada her alanda görülen fiyatlama problemleri burada da var..türev ürün alacağın zaman karşı bacağındaki adamın risk algısı önemli..şubat ve mart vade 2022 kontralarında toplamda 800bin civarı kontrat açılmış.. fena sayılmaz. hatta aralık 2022 kontratında da 80-90 bin kontrat var.. bu da şimdilik fena sayılmaz.. hatta ilerleyen zamanda aralık kontratı sayısı da bence artacaktır..ama nisan 2023 te sadece 77 kntrat var (yazıyla yetmiş yedi).. ters bir zaman.. mesela aralık 2022 aynı zamanda yıl sonu olması nedeniyle kontrat açan insanların olacağı bir vadedir, kendi risklerini aralık ayına göre planlayacaklar için yani..ama 2023 nisan şu anda demek ki kimsenin gündeminde değil.. şu ana göre 2-3 ay vadeli kontrat ve yıl sonu kontratında şansın daha fazla..
ama illa nisan 2023 yüklü miktar almak istiyorum diyorsan bankalarla (veya aracı kurumunla) görüş, onlar sana tezgahüstü türev ürün tasarlayabilirler.. vadeli veya opsiyon.. veya diğer artık ne varsa.. ama senin de maliyet hesaplamanı iyi yapabiliyor olman lazım, kazıklanmak istemezsin sonuçta.. karşındaki adamlar bu konularda cin neticede..
Daily Reckoning yazarı - Charles Hugh Smith - 2022'nin Çöküş Yılı olacağını tahmin ediyor:
2022, ikinci dereceden etkilerin kök saldığı yıldır:
Bir bütün olarak finansal sisteme aktarılan tüm riskler, Fed ve diğer merkez bankalarının kontrol edemediği sonuçlar doğuracaktır. Spekülasyon yapmak için muazzam derecede zehirli teşvikler,
Fed ve diğer merkez bankalarının kontrol edemediği sonuçlar doğuracak.
Muazzam derecede zehirli servet eşitsizliği, Fed ve diğer merkez bankalarının kontrol edemediği sonuçlar doğuracaktır..
Temel sistemlerin kırılganlığına ve istikrarsızlığına bakarsak,
2022'nin çöküş yılı olacağı açıktır.
http://www.silverbearcafe.com/privat...breakdown.html
ortodoks politika uygulanan Naci bey döneminde bile 2.2 dolardan sonra yabancı satışı oldu.3ay sürdü.ve martta Mb olayı ile gummmmm...
şahsen bist100 de , 6 ay en fazla 2 doların zirve olacağını dūsunuyorum....uygulanan politika zaten muaamma ama ondan önce hukuk vs.problemerimizden zaten yabancı gelmiyordu.
eğer dolar 13 olursa olası küresel bir düşüşle 1.2 dolar yani 1.600 endeks bence olasıdır.
oradaki eski zirveye pulp back...
bu doğrultuda zamanı gelince short acarim...
Sagol discretus.
Aralikta da islem yok fazla, gunluk 800-900 adet islem oluyor. Benim almak istedigim dolar bunlardan cok cok fazla. Ama bu isin butun vaktimi yemesini de istemiyorum. Yani oturup orda 1 ay mal alacak halimiz yok.
Olay soyle. Dolari yatirim araci olarak gormuyorum, ulkemin kuruna saygisizlik benim acimdan. Gelecegini guvene almak icin alan insana da niye aldin diyemem ama. Simdiye kadar hep benim dolarimi p.c etti. Giderken herifin tabutuna bir civi de ben cakmak isityorum. Benim TL gelirim yok. Bu yuzden kaldiracli islem yapmam gerekiyor. Simdiye kadar tahvillerde bile otomatik verilen kaldiraca hic bulasmadim. Kaldiracin tamami kadar parayi yurt disinda tutacagim.
Bazi sorularim var, cevaplarsan sevinirim:
1. Vade sonu gelince satmamissam eslesme fiyatlari nasil oluyor? Yani spottan cok farkli olabiliyor mu (faiz cikinca)?
2. Vade sonu gelince otomatikman kapatmada pozisyonlarin hepsinin kapatilmama ihtimali var mi?
3. Diyelim kisa vadeden aldim orasi daha likit oldugu icin. Bunu otomatige baglama ihtimalim var mi? Yani her vade sonu kapasin ve tekrar acilsin.
4. Komisyon ucretleri nasil oluyor?
Cok cok tesekkurler.
Temizlenecek. Ben umutluyum senelerdir ilk kez. Artik insanlardan igrenir olduk. Her sey yalan iftira.
Babacan burda ozetlemis: https://www.youtube.com/watch?v=XGtA1yU4Yhg&t=2180
Guzel insanlar var secmenin onunde. Babacan ve Mansur Yavas benim hosuma gitti.
Başkan tepesi 2.2 dibi 1.2 usd olan bir kutu içinde 4 senedir git gel yapan bir endeks var. Bu sırada tüm yurtdisi rekor üstüne rekorlar kırdı.
Bence ne yaparsa yapsın 1.2 nin altına gidemiyor.
Şirketler geri alım açıklayıp duruyor. Bbva yaptığı hareket net şekilde ortada. Ki orada mesela haber gelebilir yani adam kur 11.4 iken 12.2 veriyor. Kur şu an 15.5...
Yurt dışı vs elbet içeride saçma sapan politikalar ve ötesi dahi bana göre fiyatlandı.
Bu endekste güzel yerden de mallandık kıpırdamadan durma düşüncem var açıkçası. Çok vaktim de yok bakamıyorum bu aralar.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1. spottan çok farklı olmaz.. vade son günü tcmb nin açıkladığı kur uzlaşma fiyatı, saat 15:30. ayrıca faiz problemi yok zira vade sonu vadeli fiyatı spota yakınsar..
2. pozların hepsi kapatılır.. nakdi uzlaşma..
3. otomatiğe bağlama şansın ancak robot yazarsan olur. vade son günü yakın vadeyi kapatır aynı miktarda bir sonraki istediğin vadeden açar.. veya çok yüklü ise belki aracı kurumun yardımcı olur o güne özel senin adına pozlarını transfer yetkisi vermen gerekebilir, konuşman lazım bu açıdan..
4. komisyon ücretleri kurumdan kuruma değişir..yüksek hacim düşük komiyon demek.. sen de yüksek hacimli olacaksın ama sürekli işlem yapmayacağın için durum biraz o noktada karanlık, orta seviye komisyon olur bence senin için. ama sorman lazım tabi.genelde vadeli komisyonları spot hisse işlem komisyonlarına göre daha düşüktür.. bu noktayı "işlem sağlaması" gibi görebilirsin..gösterge rakam olarak hisse komisyonu on binde 10, vadeli endeks/döviz komisyonu on binde 4-5 gibi..sonrası müzakere gücüne kalmış..
Mart ayı gibi yurtdışında bir çok kişi çöküş bekliyor, şahsen bende öyle düşünüyorum kısmen...Hatta şubat sonu gibi Dow'da ufak ufak işlem yapmaya başlayacağım...
Burada işim yok artık, söylenecek bir şeyde kalmadı bana göre...Piyasa yapıcı ergen zibidinin teki...
Döviz etkisi de var tabi, en azından param dolar olarak kalırken al-sat yapabilme imkanı olacak...Para TL'de kaldıkça her gün zarar ediyorsunuz, hisselerin büyük çoğunluğunun dolar bazındaki durumu belli...Endeks desen sizlere ömür zaten....
Neyse demem o ki yurtdışında beklenen o düzeltme Mart ayında gelmeyebilir belki çok az bir geri çekilmeyle yoluna devam edebilir...
Yaz aylarına doğru 40.000 üzerini görebiliriz.. Zaten çok fazla bir şey kalmadı...O kadar bile sürmeyebilir belki.
Yani büyük bir çoğunluğu terse getirme olasılıkları olduğunu düşünüyorum...
Fed, yapacağı 0.25'lik artırımlarla bu piyasayı sarsamaz...
Ha ancak çok farklı bir faiz artırımı olur, o zaman işin rengi değişir...
Onu göze alabilirler mi bilmiyorum, bir nokta da mecbur yapacaklar, enflasyon ve varlık fiyatlarının gazının alınması şart...
Milyon dolarlık soru bu sanırım: Ne zaman..?
Az önce sokak röportajında izledim adam çöpten altınyıldız ceket bulmuş almış giyiyor.
Muhabir ekonominin durumu nasıl diye soruyor
Verdiği cevap ben bu altınyıldız ceketi çöpten buldum giyiyorum ekonomi kötü olsa bu ceketin çöpte ne işi var diyor. Ben iyiki muhabir değildim onu rzil ederdim. Temizlik için önce bu tip beyinsizlerin gitmesi lazım
Fed şayet agresif faiz artırımlarına başlarsa bir yıl içinde....Umarım bizim yöneticilerin gerçekten sağlam bir planları vardır...
Döviz kısmı o zaman çok daha sert hareket edebilir tüm dünyadan farklı olarak, zaten öyleydi de bu defa daha fazla vites artırabilir.
Şapkadan uyduruk tavşanlardan fazlası gerekir sanki...
Ama belki yönetim, sığınmacılardaki politikanın bir benzerini ekonomide de uygular...Avrupa bunu yer mi bence evet...Türkiye'nin büyük bir krize girmesini istemezler, çünkü ucu kısmen kendilerine de dokunacağı için..
Bugün Ege Cansen ilginç bir yazı yazmış...
https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarl...uyasi-6876367/
"Türkiye'nin reel ekonomisi, çökmüş veya güçsüz kalmış değildir. Üstelik müzmin “cari açık” sorunu operasyonel olarak çözülmüştür. Ama halkın birikimini döviz veya altına bağlama ve hatta yurt dışında tutma tercihi yüzünden “döviz açığı” devam etmektedir. Dış borç stoku ve bu stokun döviz cinsinden yüksek faizle çevrilmesi yüzünden, döviz sıkıntısı artarak sürmektedir. Canım sıkılırken aklıma şöyle bir çıkış yolu geldi: Belki de bizi yakından izleyen AB ve ABD'nin “derin devletleri” Türkiye'nin ekonomik olarak çökmesi bize de zarar verir noktasına gelmiştir. Bir de bakarsınız, AKP istemeden IMF'nin uyarısıyla, AB ve ABD'nin merkez bankaları, nihayetinde kendilerine de yararı olacağı için Türkiye kağıtlarını “tahvil alım” sepetine dâhil eder. Bu suretle kriz pat diye biter."
Test yapmışlar.
https://twitter.com/Abese_irca/statu...31513890381824
Cok sagolasin discretus bu degerli bilgiler icin. #3'den dolayi bu is olmaz. Bu isle oturup full-time ugrasmak gerekir. Sirketler nasil yapiyor bu isi acaba. Komisyonu da meragimdan sormustum, devamli yapilmayacagi icin bir onemi yok. Hissede onbinde 1 veriyor araci.
Bbva büyük ihtimal garanti de fiyat revizyonu yapar. Yatırımcılar 12.20 den satmazlar. Dolar yükseldiği için 15 lira bir fiyat revizyonu bekliyorum. Bu açıklandığı zaman da tavan olacak bankalar tekrar.
O yüzden düşme olursa alıp biraz kenara atacağım.
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sağlam planları yoktur. Dolar bir anda 20 olursa akşam oturur bir karar verirler. Hiç bir şey olmazsa nas bırakılıp faiz arttırımı yapılır. Tek sorun enflasyon 36 ,MBfaizi 14.
Faiz arrtırımını sağlam yapsalar da 36 yapmayacaklarına göre gene kısa vadede yatışma orta vadede yukarı yön olur.
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bunu ege canseni görmeden ben de düşünüyorum.
Misal biz alaman için iyi bir pazariz.
Belki de alaman malina alamandan fazla saygı duyuyoruz.
O zamansa ben bemeve alamiyorsam o da satamıyor...
O zamansa simdi alman düşünsün ...
Bakkala gittim
Yeni liste gelmiş fiyat değiştirmek için mücadele veriyor :kmk::kmk:
Dedim kolay gelsin fiyatlarımı düşürüyon?
Bıktım valla dedi yine arrtırdırdılar. Liste göndermişler gösterdi. Bunun altında satamazsın diyorlarmış :kahkah:
Bence üreticilere ceza kesmeleri gerekiyor. Marketlere değil. Ve allah var yukarda bizim bakkalımız en dip fiyattan satar. En ufak üstüne koymaz.
Bugün büyük marketlere gittim. Az önce bakkalda fiyatlara baktım. Herzaman ki gibi bakkalımız daha ucuz.
En basit örnek domates bakkalda 9 tl büyük marketlerde _ 15 ile 18 arasında
şimdi yeni bir tasarı daha var, ekmek artık zincir marketlerde satılmayacakmış, bakkallarda satılabilecekmiş..basında okuduğum kadarıyla esnaflar için bir kıyak yapmaya çalışıyorlar ama çok aptalca.. bu zor hayat şartlarında markete gittiğimizde tek yerde işleri hallediyoruz.. bunların kafa ancak böyle şeylere çalışıyor bir de anlaşılan bunları ikna etmişler.. böyle zavallıca şeylerle ekonomiyi düzeltecekler güya.. bunların keyfi için dünya kadar verimsizlik örneği ortaya çıkacak (insanların ekmek için başka yerlere gitmesi, zaman, enerji ve yakıt israfı vb) ki bu tam da ekonomi ile alakalı bir şey ama bu ilkel zihniyetin anlaması mümkün değil..
https://www.trthaber.com/haber/ekono...ak-643434.html
iyi olur.
hatta peynir ve diğer ürünler şarküterilerde satılmalı.
peynir tenekeden suyu ile çıkartılmalı,eskiden olduğu gibi.
marketlerde satılan peynirler kireç gibi.
Bence aptalca değil.
Zincir market kopek mamasi satıyor.
Televizyon bilgisayar sac kurutma makinesi de satıyor.
Porselen tabak da satıyor.
Kiyafet de satıyor. Ayakap da...
Bunlara düzenleme şart.
Sermaye gücüyle bi vursa 3 5 ay içinde o sokakta esnaf birakmazlar...
Izin versen bi köşeyi de eczane yaparlar.
Devlet rekabeti düzenlemek ve tanzim etmek zorundadır.
Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Almanın hollandanin fransanin da başına gelmiştir düzenleme neyse uygulanabilir...
Avmlere dair falan bir dünya düzenlemeleri var diye biliyorum....
tamamen aptalca.. elektronik konusu tamamen ayrı, ama köpek maması veya ekmek peynir.. bunlar sıradan şeyler.. bir kişi markete girdiğinde almak isteyebileceği şeyler.. marketlerin satmasının engellenebileceği şeyler vardır bunu kabul ederim.. ama ekmek ?? işte bu gerçekten aptalca bir tasarı olur..market ekmek satmayacaksa ne satacak ?? komedi..ayrıca bu düzenleme vatandaşlara hakarettir, terbiyesizliktir..
terbiyesizlik kısmını zaten açıklamaya gerek yok.. ama yine de açıklayalım.. ben kücük esnaftan alışveriş yapmak istemiyorum mecbur kalmadıkça.. et peynir gibi ürünleri sadece tek bir zincir marketten alıyorum. onların insan istihdam etme ve hesap verebilirliği daha fazla.. küçük esnafla hiç bir şeyi konuşamazsın.. kafalarına göre hijyen uygularlar servis yerlerinde. vb.. bir sürü mahsuru var bu tasarının.. tamamen aptalca, terbiyesizce..vatandaşlara hakaret..
ayrıca bu covid ortamında insan trafiğini arttırır market kararı bu da ayrıca salgının boyutlarını arttırır..gereksiz ve aptalca.. her açıdan.. yani bir markete ekmek satamazsın demek başka şekilde ifade edilemez..
https://pbs.twimg.com/media/E8mGVj_VUAAWF5E.jpg
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!!
ekşisözlük'ten
9 ocak 2022 fiyat algımızın kaybolması
bir süredir zaten şüphelenmeme rağmen bugün artık kesinkes fark ettiğim gerçek.
markete gidiyorum. peynir alacağım mesela.
adam 10 lira dese de ok, 100 dese de ok. bilmiyorum ki çünkü kaç olmuş.
cips alacağım. 4 lira olsa da ok, 12 dese de ok. şaşırmıyorum.
pizza sipariş edeceğim, bence bir pizza max 35-40 lira olmalı. bakıyorum 80 yazıyor, 120 yazıyor. okey yani doğrudur muhtemelen.
haftaya giriyorum ürünün fiyatı artmış. veya %10 indirim gelmiş. ok, ona da ok. hangisi normal bilmiyorum ki.
hiçbir şey anlamıyorum, neyin fiyatı ne kadar iyice algım allak bullak olmuş durumda.
bir arkadaşım anlatıyor, coinden 1000 lira kırmış. 1000 lira para mı lan diyorum, sonra diyorum ki sonuçta havadan gelen para. neden para olmasın? gayet iyi.
yarın benzin almaya gitsem, tabelada 10 görsem de sorgulamam 14 görsem de sorgulamam. öyle bir ruh halindeyim ve çevremdeki herkesin benzer bir durumda olduğunu biliyorum.
sonumuz hayrola.
chloe price
09.01.2022 18:35
Dayanıklı tüketim malzemeleri hariç bir markete girdim mi benim ve ev üyelerinin her türlü ihtiyacını karşılayabilmeliyim. Kedimin her türlü ihyacını bulabilmeliyim çiçeklerimin ihtiyacı olan vitaminlerinden ilacına saksısından toprağına kadar herşeyini bulabilmeliyim
Marketteen çık pet shopa gir oradan çiçekçiye git sadece zaman ve benzin kaybıdır.
Süper ve hiper marketler şehir dışına taşınmalı,orada her türlü ürünü satmalı.
Bakkal gibi küçük esnafa da şehir içinde mahalleler de yer açılmalı.
Bu artık wski zamanlarda kaldı şimdi bakkal bile satayım geçeyim derdinde yüzüne bile bakmıyor. Zaten mahalleler o kadar kalabalıklaştı ki kimseyi tanımıyorlar. Bir çoğu market işlettiği mahallede bile oturmuyor. Sabahları arabasıyla ticarisiyle bakkal açmaya geliyor
Esnaf biriliği gıda ürünlerinden KDV %1 olsun istiyor. Bir yandan sigara ve ekmek yasağı ile zincir marketlerden, bir yandan da KDV %1 olsun diyerek açık pazar satıcılarından pazar kapmaya çalışıyor.
Eskiden bakkallar LPG tüp'de satardı. Muhtemelen iş alanları çok daraldı. Kasap, şarkuteri, manav, kuruyemiş, tekel bayii, tuhafiyeci, gsm bayii, sayılsa loto bayii yine devam ediyor çünkü uzmanlık alanı var, ama bakkal uzmanlık alanı net olmadığı için pazar payı gerilemiş olabilir.
Bizim, Carrefour ve Ekomini bayilik veriyor ama çok rağbet yok. Muhtemelen bakkal KDV'siz ve kayıt dışı işlem yapmak istiyor gibime geliyor.
Adam her şeyini marketten alacak
Ekmek için bakkal arayacak
Saçma bir uygulama
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir çok bakkal fiş bile vermiyor zincir marketlerden dakız al fişi elinde. Önce devlet demeyi bilecek bakkallar sonra devletten birşeyler isteyecekler
Küçük esnaftan belirli m2 ve cirodan vergi alınmamalı.
1 kişinin İstihdam maliyeti 100 bin dolar cıvarı.