Originally Posted by
666
Sagol discretus.
Aralikta da islem yok fazla, gunluk 800-900 adet islem oluyor. Benim almak istedigim dolar bunlardan cok cok fazla. Ama bu isin butun vaktimi yemesini de istemiyorum. Yani oturup orda 1 ay mal alacak halimiz yok.
Olay soyle. Dolari yatirim araci olarak gormuyorum, ulkemin kuruna saygisizlik benim acimdan. Gelecegini guvene almak icin alan insana da niye aldin diyemem ama. Simdiye kadar hep benim dolarimi p.c etti. Giderken herifin tabutuna bir civi de ben cakmak isityorum. Benim TL gelirim yok. Bu yuzden kaldiracli islem yapmam gerekiyor. Simdiye kadar tahvillerde bile otomatik verilen kaldiraca hic bulasmadim. Kaldiracin tamami kadar parayi yurt disinda tutacagim.
Bazi sorularim var, cevaplarsan sevinirim:
1. Vade sonu gelince satmamissam eslesme fiyatlari nasil oluyor? Yani spottan cok farkli olabiliyor mu (faiz cikinca)?
2. Vade sonu gelince otomatikman kapatmada pozisyonlarin hepsinin kapatilmama ihtimali var mi?
3. Diyelim kisa vadeden aldim orasi daha likit oldugu icin. Bunu otomatige baglama ihtimalim var mi? Yani her vade sonu kapasin ve tekrar acilsin.
4. Komisyon ucretleri nasil oluyor?
Cok cok tesekkurler.
1. spottan çok farklı olmaz.. vade son günü tcmb nin açıkladığı kur uzlaşma fiyatı, saat 15:30. ayrıca faiz problemi yok zira vade sonu vadeli fiyatı spota yakınsar..
2. pozların hepsi kapatılır.. nakdi uzlaşma..
3. otomatiğe bağlama şansın ancak robot yazarsan olur. vade son günü yakın vadeyi kapatır aynı miktarda bir sonraki istediğin vadeden açar.. veya çok yüklü ise belki aracı kurumun yardımcı olur o güne özel senin adına pozlarını transfer yetkisi vermen gerekebilir, konuşman lazım bu açıdan..
4. komisyon ücretleri kurumdan kuruma değişir..yüksek hacim düşük komiyon demek.. sen de yüksek hacimli olacaksın ama sürekli işlem yapmayacağın için durum biraz o noktada karanlık, orta seviye komisyon olur bence senin için. ama sorman lazım tabi.genelde vadeli komisyonları spot hisse işlem komisyonlarına göre daha düşüktür.. bu noktayı "işlem sağlaması" gibi görebilirsin..gösterge rakam olarak hisse komisyonu on binde 10, vadeli endeks/döviz komisyonu on binde 4-5 gibi..sonrası müzakere gücüne kalmış..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri