Moody`s, Nurolbank`a ilk kez not vermiş
http://uzmanparam.milliyet.com.tr/ha...i/84000/84028/
Printable View
Moody`s, Nurolbank`a ilk kez not vermiş
http://uzmanparam.milliyet.com.tr/ha...i/84000/84028/
Hayirlisi olsun o zaman. Bol kazanclar...
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Nurol aktife onemli bir alternatif olmus. Biz de izlemeye alalim o halde :)
Duygusal ve manevi konular hariç bir tespit.
1980 ihtilali öncesi ve sonrası 40'a yakın arkadaşım, aile çeşitli saiklerle yurtdışına yerleşme kararı aldı.
O zamanlar onlarla alay ederdim.
Şimdi geldiğimiz duruma bakıyorum; adamlar haklı çıkmış durumda.
O zamanlar (benim yaşadığım yer İstanbul) dünyanın en güzel yeri idi.
O zamanlar işlerde bereket vardı.
O zamanlar Türkiye ucuz idi.
O zamanlar Türk insanı şimdiki gibi değildi.
Turan Akıncı'dan alıntıdır
'' RAMAZAN KARARNAMESİ
Mahmut Nedim Paşa, Osmanlı sadrazamları arasında,
En fırıldaklardan biriydi.
Sokakta onun için edilmeyen laf yoktu.
Sultan Abdülaziz onun bu vasıflarını iyi biliyordu.
Saraya en çok para bulan sadrazam olduğu için
Abdülaziz onu 30 Ağustos 1875 tarihinde
İkinci defa koltuğa oturttu.
Günümüzün deyimi ile; hırsız ama para buluyordu.
++
O dönemde Bosna Hersek’te isyan çıktı.
Orduya para lazımdı ama hazinede para yoktu.
Devlet ana para ve faizler dahil 14 milyon dış borç ödeyecekti.
Paşanın aklına bir fırıldak geldi.
Bu paranın yarısını ödeyelim.
Elimizde kalan 7 milyon ile orduyu finanse edelim.
Ödemediğimiz 7 milyonu ise belli olmayan bir tarihte öderiz.
Kısaca:
Allah bize, biz sana.
Bu konuda Sultan Abdülaziz’den de olur alındı.
Bakanlar kurulu bu kararı çok gizli aldı.
Toplantı sonunda tüm bakanlar,
Ellerindeki tahvilleri Galata’da sattılar.
++
Bakanların kağıt satması hemen dedikoduya sebep oldu.
Dedikodular başladı.
Hükümet faizleri ödemeyecek.
Mahmut Nedim Paşa, basına şu açıklamayı yaptı:
‘’Oruç ağzımla yemin ederim,
Bu haberler yalandır.’’
Piyasa rahatladı zira sadrazam açıklama yapmıştı.
++
30 Ekim 1875 günü hükümet
RAMAZAN KARARNAMESİ’Nİ AÇIKLADI.
‘’Osmanlı Tahvillerin yarı paralarını ödeyeceğiz,
Bakiyesini ileriki bir tarihte ödeyeceğiz.’’
Allah bize, biz size.
++
Piyasalara bomba düştü.
Avrupa’da faizleri yüksek diye çok kişi,
Osmanlı Devlet Tahvili almıştı.
Avrupa’da çok kişi battı ve intihar etti.
Aileler dağıldı.
Avrupa bankaları önünde olaylar yaşandı.
Olaylar uzun süre devam etti.
Batı’da Osmanlı Devleti’ne büyük bir öfke oluştu.
Avrupa’nın bize bakışı değişti.
++
Sadrazam günü kurtarmıştı ama
Devletin itibarını bitirmişti.
Bu tarihten sonra hiçbir savaşta,
Avrupa ülkeleri bize destek olmadılar.
93 Harbi’nde dağılmamızın sebebi budur.
Harbe girerken Fransa ve İngiltere'nin bize destek,
Olacağını bekliyorduk.
Onlar hiç oralı olmadılar.
I. Dünya Savaşı’nda Fransa ve İngiltere’nin
Bizi kabul etmemesi bu sebebe dayanır.
++
Fırıldak adamlar,
Akıllarınca günü kurtarırlar.
Ama çok uzun yıllar üstümüze yapışan,
Etiketi ancak cumhuriyet sökebildi.
Bu arada aklıma geldi.
Önümüzde ödenmesi gereken 240 milyar dolar var.
Ne olacak ? ''
Malta AB üyesi değil mi, parası da euro. Bu durumda nasıl ucuz olabiliyor? Ben uzakdoğuyu tercih ve tavsiye ederim hem eğlence hem ucuzluk için...
vakıfın normal şubelerinin çoğu 500 bine kadar 17.00 - 17.50 arası oran veriyor..
paraya ihtiyacı olan şubeler ve özel şubeler 19 üstüne çıkıyor gibi..
Malta AB üyesi ama bahsedilen ülke Moldova üye değil hocam. Para birimi de Lei bildiğim kadarıyla.. Ayrıca AB üyesi olup da hala kendi para birimini kullanan ülkeler de mevcut, Romanya Bulgaristan Çekya Letonya Hırvatistan vs.. Her ülkeyi bilmiyorum ama Bulgaristanda Euro sabit kurdur 1€ = 1,95 Bulgar levası olarak.
Eft ücreti asgari tutar 100 tl asgari oran %0.5 azami tutar 10000 yaziyor sitesinde. Yani en fazla 10k mi eft yapabiliyoruz? Eger buysa arttirilabiliyor mu bilginiz var mi?
İsviçre de ne rezerv varmış arkadaş, en batmaz ülkelerden biri herhalde, 1 m usd ye ulaşsam a oraya göndersek parayı
Çok kötüymüş masrafları. Teşekkürler. Arayıp masrafsızlık tanımlanabiliyor mu öğrenmek lazım. Internet bankacılığı diye de belirtilmemiş.
Haklısınız. Sorup öğrenmek lazım ne kadar alıyorlar. Eft limiti ne kadar vs.
Şeker Gece Gündüz hesapta oran değişirse e-Turuncu gibi hesaba yansıyor mu yoksa 120gün boyunca sabit mi? Veya marifetli hesap gibi aç-kapa yapınca güncelleniyor mu?
Fiba 19 verdi 500 k
Özet, fiba kiraz kullandım, fibabankı düşmanıma tavsiye etmem. Bilgim dışında, internet şubesinin eft limiti 100.000 TL'den 50.000 TL'ye indirildi. Gene bilgim dışında, Ankara-Siteler şubesi kapanınca, hesabım Sincan şubeye taşınmış. Telefon bankacılığı aracılığıyla da eft limitini artıramıyorsunuz, şubedeki müşteri temsilcisiniz telefonda yardımcı olmuyor ve dilekçe vermek için herhangi bir şubeye davet ediyor. Şubeye gidince 150.000 TL'ye kadar limit artırılabilirmiş.
Bence dediğinizin aksine faizlar artmaz çünkü dolar kademeli olarak son 4 yılda arttı ve bir şekilde ülkemiz kompanse etti ondan önce yaklaşık 10 yıl boyunca dolar/tl neredeyse sabit kaldı fakat enflasyon ufak kademelerle aralıklarla (2004- 2014) arttı.. 2008 krizini en hafif atlatan ülkelerden biri gibi görünüyoruz yada ileriye erteledik.. Bence faizler düşürülecektir.. Faizler düşürülünce enflasyon zoraki de olsa düşer fakat ülke bedelini kemer sıkmayla öder daha güzeli önce enflasyonu düşürüp faizin onu takip etmesidir böylece millet acı çekmemiş olur. Tabiki C şıkkı yani yapısal reformlar bu darboğazı geçmenin en iyi yöntemidir hem enflasyon hemde değerli tl için.
Yatırım tavsiyesi değildir saygılar.
Kademeli risk sistemine göre ekonomik riskler kademeli yansıtılır(hem kar hem zarar) ki bu hükümetin bence en iyi yaptığı şey budur Bu hükümet dolar/tl yi hiçbir zaman bir günde 2 katına zıplatmadı bir şekilde zıplamaları engelledi veya ileriye erteledi sonuçta günlük zıplamalar belki bir kaç hafta belki birkaç aya yayıldı fakat o anlık zıplama engellendi insanlar pozisyon alabildi özellikle halk bunu bildiğinden hükümete oy veriyor bu tabiki benim düşüncem. Enflasyon ve döviz kuruna etki eden bir sürü etken var sadece hükümet politikalarının herşeyi çözmesini istemek bence bu veya herhangi bir hükümete aşırı yüklenmek olur.. Dış dünya ve küresel ekonomi daha büyük bir etkendir. Bahsettiğiniz gibi güven sarsacak büyük bir durum olsa bile 100k mevduat garantisi vadeli mevduatlarda en son etkilenecek şey olur, önce 100k üzeri paralar ile ilgili bir durum olabilir ki bu tabiki benim düşüncem.. Paralel bir bakış açısına göre şöyle bir durumda olabilir " Vadeli Mevduat sistemini kar payı sistemiyle değiştiriyoruz" açıklaması yapılıp alenen "100k garantisi kaldırıyoruz" demeden kaldırmak gibi... Bu durumda paradigma değişir fakat bu geçiş sürecinde sizde pozisyonunuzu ona göre alırsınız en azından bu konuda hükümet hiç fire vermedi bir nevi sizin stop loss yapmanıza izin verdi...
Yatırım tavsiyesi değildir. Saygılar
2008 krizini nasıl en hafif atlatan ülkelerden birisiyiz anlayamadım..krizin beşiği ABD'den çok küçülen ülke olarak nasıl hafif atlattınız bir deyiverin..Yine adamların QE'leri olmasaydı halimiz nice olurdu bir düşünün isterseniz..
Şimdi sebeplerini burada sıralamayayım ama doların değerlendiği bir ortamda en basit, cari açığınızı carry trade, namı diğer sıcak paraya bağlayan bir ülke olarak faizlerinizi nasıl düşereceksiniz birde onu söyliyeverin..bizde öğrenelim..
"Başbakan Binali Yıldırım İstanbul'da Türkiye İhraçatçılar Meclisi Genel Kurulu'nda ihracatçılara seslendi. Yıldırım Türkiye'nin borçlanarak büyüyen bir ülke olduğunu ve borçlanmaya devam edeceğini söyledi."
Kaynak: https://www.dunya.com/is-dunyasi/bas...-haberi-420921
Borçlanarak büyümeye devam edilecekse faizler yükselen seyir izleyecek, enflasyon üstü reel faiz ile TL'nin cazibesini arttıracaklardır. En azından yerel seçimlere kadar.
Kısa vadede:
1-) Dövizin artmasına göz yumarak
2-) Hızlı Uygulanabilir politikalar (mali disiplin, Avrupadan gelecek sıcak para, ilişkilerin iyileşmesi vs)
3) 1 ve 2'nin çeşitli oranlarda bileşkesi
Uzun vadede:
1-) İnovasyona dayalı ihracat (belki bu konuda wishful diyebilirsiniz)
2-) Kemer sıkma, birikime önem verme
3-) 1 ve 2'nin çeşitli oranlarda bileşkesi
İmzada belirttiğim gibi ithalatı ihracatından fazla olan herhangi bir sistem uzun vadede zarar görür yani ertelemenin uzun vadede faydası görünmüyor. Küçülme konusunda ithalata dayalı oldugumuz için ABD ekonomisine paralel küçüldük ve QE'ler konusunda o tarihte yaşanan durum için size katılıyorum fakat gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarındaki parasal sıkılaşma bizim ekonomimiz yeterince büyük olmadıkça küçülme ve büyüme rakamlarını gelişmiş ülkelerden daha fazla etkiler.
Saygılar
Çin'den sonra özel sektörü en çok borçlanan bir ülke için (GDP'ye oranla) ''dövizin artmasına göz yummak'' ileri gerisi düşünülmemiş bir cümledir bence..hoş gerçi doların değerlendiği bir ortamda doların artmasından başkada bir çare yoktur..
Diğer taraftan yine faizlerin artması şirketler ve tüketiciler için büyük sıkıntıdır..doların değerlendiği ortamda ülkeye dolar çekebilmek için değil faizleri düşürme, faizleri arttırmaktan başka çaremizde yoktur..
Tabiki bunlar yerken içerken düşünülecek şeylerdi..
Dolayısıyla gelinen noktada katma değerli üretim, innovasyon felan-filan boş konuşmalardır bence..
Kısaca ne ekersen onu biçersin..dua edelimde çok fazla küçülmeyelim..borçları ödeme gücümüz olsun..:(