Oyun başlamak üzere...
Printable View
Oyun başlamak üzere...
Ya da naylon olan her şeye "%50 temiz dünya katki payı":kahkah::kahkah:
Hazine, iki ihalede ROT dahil 10,7 milyar TL satış yaptı. 12 ay vadeli kuponsuz ihalede bileşik faiz en düşük %25,33, ortalama %26,12, en yüksek %26,60, basit faiz ortalama %26,12 olurken, 5 Yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde reel basit faiz oranı ortalama %4,21
*ysk, chp ve iyi parti'nin istanbul seçimiyle ilgili itirazını görüşmeye başladı
Ysk'dan chp ve iyi parti'ye ret // seçimin tüm istanbul'da iptali istemi reddedildi / son dakika
Albayrak:Enflasyonda sert düşüşler göreceğiz. Adamın dibi dibi... Siz hala dolar alın kime satacaksınız bu dolarları 7-8 diye ellerin ovuşturan namertler....
bence çanağın tamamlanması için öncelikle ;
5.90 seviyesine gevşemesi lazım
oradan daha güçlenip 6.40 hedefine
oradan sonra yine 6 desteğine çekilme
ve ondan sonrada 6.70 hedefine hareket etme
Bakan Albayrak: Ben çok rahatım siz de rahat olun!
http://www.patronlardunyasi.com/habe...at-olun/220219
Consensus sensor umarım dow short pozisyonların devam ediyordur.
Sildikçe devam ediyorsunuz , devam edecekseniz özelden devam edin ..
Mazbata iptal oldu, 13 milyonluk fatura işleme kondu
http://www.patronlardunyasi.com/habe...var-218600.jpg
http://www.patronlardunyasi.com/habe...FZKdRfvQTsn2Xk
Sürekli rahat olun, dış güçler, negatif algı yapılıyor gibi şeyler diye diye inandırıcılığı kalmadı.
Bir kaç ay önce bilmem kaç milyon istihdam dediydi, şirketler işçi çıkarmaya devam etti.
Acaba bir görev değişimi olacakta onun için mi damadın itibarı düşürülüyor diye tersten düşünmeye başladım.
Ha bizimle dalga geçiyorsa onu bilemem, zira benimde kayınpederim cumhurbaşkanı olsa ben de rahat olurdum.
Hatta bu işleri bırakır Okluktaki yalıda keyif yapardım. :)
Sığ piyasa zamanları gelince yine 6,00 ve daha alt seviyelere geri çekilme olabilir gibi gibi
USD: 6,0800
Tahtaya Mecnur girmiş gibi mi olacak? :) Şaka bir yana, iddiaya göre Kamu Bankaları geceleyin dolar satıyormuş. Peki, karşılarında kim var? Sahur vakti Asya'da kim, elindeki liraları satıp dolar alıyor? Merak ediyorum. Yoksa birileri sağ eliyle sattığını, sol eliyle satın mı alıyor? Gel de çık işin içinden!
Merhaba rxpu hocam ve arkadaşlarım (bu soruyu başka arkadaşlara da soruyorum),
Sizlere bir sorum olacak.
Bu gün 100000 dolar alsam TL vererek bankadan, banka aldığım dolar karşılığında hesabıma reel 100000 dolar bulup yatırıyor mu?
Veya benim işlemimin tersini yurt dışı piyasada forward vesaire ile hedge ediyor mu?
Yoksa sadece kaydi bir işlem geçip sadece zorunlu karşılık kadarını mı temin edip merkeze gönderiyor ve kaydi işlem üzerinden (TL'ye endeksli hesap gibi) takip ediyor (Bu durumda ortada döviz yok anlıyorum.).
Yani kısaca benim hesabın canlı parası var mı bir yerlerde yoksa kaydi mi?
Bu döviz satış işi beni çok rahatsız etti.
Sorumu cevaplarsanız sevinirim.
Selamlar.
Bildiğimi söyleyeyim. Siz 100.000 dolaraldığınızda sistem o parayı 2 yoldan yaratır:
1- endojen olarak kredilerden iteratif olarak katlayarak.
2- egzojen kaynaklardan. (bunların ne olduğunu sabah bir makale ile paylaştım).
Bu konuyu tam olarak anlayabilmek için para arzının endojen, egzogen ve transformasyon ile oluşan geçiş döngülerini bilmelisiniz. (endojenden egzojene geçiş.)
Basitçe söylemek gerekirse işin TL'ye endeksli DTH kısmına katılmıyorum ama dar ve geniş para arzı çevrimlerini detaylı anlamanız için aşağıdaki linkteki dökümanı indirip 5.sayfadaki 1.tabloyu incelemelisiniz:
https://www.researchgate.net/publica...NSELLIK_ANALIZ
Bankalar aktif pasif yönetimi ile bu işleri yürütür.. en genel tabiriyle 🙂
Yani genelde ortada bir fiziki para alışverişi yoktur o işler artık günümüzde epey geride kaldı.. düşünün mesela herkesin cebinde kredi kartları, nakit kullanımı ne kadar azaldı.. bunun gibi ..ancak elbette müşterilerden fiziki talep olursa da karşılarlar, karşılamak zorundadırlar..
Basit düşünün krampsız :plc:
Bir Türk Bankasının 1. seviye döviz yaratması: siz dövizi yatırdınız,banka bunu Hasan'a kredi verdi.sizin 100kUSD bankada duruyor değil mi?
Ama Hasan'da 100kUSD aldı bankadan kredi olarak, aslında sizin paranızı aldı ama banka sizin mevduatı silmedi hesaptan o da orada duruyor. bu arada banka tcmb'ye 12kUSD ZK yatırdı.
Şimdi Hasan gitti bu parayı harcadı.Ali'den 100kUSD'ye bir Ev aldı. Ali'de bu 100kUSD'yi aldı geldi bankaya DTH yatırdı.
Sonuç:
Bankada sizin bir 100kUSD var
Ali'nin de bir 100kUSD'si var ama aslında endojen çünkü o para sizin paranızdan yaratıldı. :kahkah:
Ama bakın sadece 1 krediçevrimi ile 100kUSD'den 200kUSd-12kUSD ZK yarattık.
Bu döngüyü 1456 kere tekrarlayın. Bir bakmışsınız şu anda bankada DTH hesabı olan 338.000 mudi birikmiş.
Ama kök para kimindi başlangıçta Adem'indi :kahkah:
Aslında hala Adem'in ama endojen olarak sizin de.
Ha bir de bu 1456 kerelik her çevrimde merkez bankası her seferinde kredi emaneti olarak 12kUSD aldı aradan. İşte buna da brüt rezerv diyoruz. Şimdi merkez o emanetleri de endojenleştirmeye başladı.
Nasıl? Banka 100kUSD'nizi aldı sadece 70-80 çevrimde 10mUSD yaptı.
FED bile bu kadarını yapamaz değil mi?
:bravo::bravo:
Aklıma şu fıkra geldi..........
Yaz sezonu olmasına rağmen küçük kasaba bomboştu. İşler berbat olduğundan dolayı herkesin birbirine borcu vardı ve kredi ile hayatlarını devam ettiriyorlardı.Şans eseri kasabadaki otele zengin bir Rus turist geldi. Zengin Rus otel resepsiyonuna 100 dolar bıraktı. Odayı beğenmediği takdirde parasını geri alıp gideceğini söyledikten sonra Rus turist odasına çıktı.Otel sahibi Rus turistten 100 doları alır almaz borcunu ödemek için kasaba koştu. Kasap, otelciden gelen 100 dolarla hemen toptancıya olan borcunu ödedi.Toptancı büyük bir sevinçle parayı alıp, hiç vakit kaybetmeden o da borcunu ödedi. 100 doları son olarak alan kasaba esnafı Rus turistin bulunduğu otele olan borcunu ödedi.Ve az sonra oteldeki Rus müşteri resepsiyona geri dönüp, odayı beğenmediğini söyleyip 100 dolarını geri istedi. Otel sahibi kasabada elden ele dolaşıp yine kendisine gelen 100 doları Rus turiste geri verdi. Rus müşterinin bu küçük kasabaya olan kısa ziyaretinden somut olarak hiç para kazanan olmuyor. Ancak tüm kasaba borçlarından gerçekten kurtulmuş oluyor.
Örneğin 2000 tl maaşımı alıyorum. Hesapta 2000 tl var. 1000 tl sini kredi kartı ile yaptığım harcamalar için hemen kredi kartı borcunu kapatıyorum. Kalan 1000 tl için de 500 tl lik altın 500 tl lik dolar alıp hesaba yatırıyorum. Her şey kaydi. Elime para değmiyor. Üç gün sonra banka battım derse aenin paran yok derse ne halt edeceğimizi bilmiyoruz.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Walla öğretmen gibisiniz !
Teşekkürler
Eyvallah . Aslında önümüze koyulan her bilgi (toplam DTH, mevduat) geniş para arzı. Yani yukarıdaki döngüde bankalar tarafından yaratılmış paranın bir sonucu.
Yani kök para değil (buna dar para arzı diyoruz).Merkez bankası para çarpanı tahmini yaparak dar para arzını da bildiriyor. Yani kök parayı.
Miktarını duysanız kafayı yersiniz. Bence hiç öğrenmeyin.Moraliniz bozulmasın.
Var. Ben 2-3 ay önce bakmıştım tcmb veri dağıtım sisteminden.Ama hakikaten forumdaşların epey morali bozulabilir.
Bankalar tarfından yaratılan toplam *geniş* para arzı 2.5 Trilyon TL. 1.1 trilyon TL TL geniş arz, 1.4Trilyon TL döviz geniş arz.
Geniş para arzına M3 deniyor.
Kök paraya da dar para arzı deniyor .Kısaltması da M1. Tahmin edileceği gibi M1 epey düşük bir meblağ.
400-500 milyar TL idi en son baktığımda.Yani geniş para arzının kabaca %20-25'i kadar.
Bu rakam normal ki size göre? Diğer GOP lara göre normal bir yerdemiyiz ???
GOP'larda genelde böyle M1 düşük ve yüksek bir çarpan ile M3'e evriliyor. 1:4 1:5 gibi.
Gelişmiş ülkelerde ise M1 ile M3 birbirlerine daha yakın. Belki kabaca maksimum 1:2 gibi.
M3:2.5TrilyonTL M1:500 milyar TL ise bu aynı zamanda şu demek herkes kredisini kapatıp birbirine borcunu öderse ortada *belki* en iyi ihtimal ile M1 kalır. Yani TL+döviz toplamı 500 milyar TL.Herkesin sahip olduğu toplam kök para arzı bu ne yazık ki.
Ama en kötü ihtimal de ise M1 bile kalmayabilir. :kmk:
Tekrar teşekkürler !
Sn rxpu, bankalarımız dthları Londrada tlye çevirip tüketiciye kredi olarak veriyorlar. Kendilerinin çok kısıtlı kur riski taşıma hakları var sanırım. Londradakiler de cds üzerinden kendilerini sigortalıyorsa, o sigortalayanlara yıllık 5% yeterli oluyor mu. Bankaların kur riski dedikleri büyük ölçüde döviz kredisi verdiği müşterilerinin battığı rakam, ama tl faizleri şu sayıya çıkarsa diğer kredilerde sıkıntı olur diye hiç konuşulmuyor. Orada da problem yok mudur?
Bugün takip edemedim.. borsada neden özellikle bankaları sattılar acaba ? Bu çok ürkütücü bir durum
13 milyar dolarlık enerji şirketlerinin borcu için bankalara baskı yapılıyor haberi geçti Reuters haber ajansı.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.