Tr 2030 7,72 % -3,87
Printable View
Tr 2030 7,72 % -3,87
Son cümleleri önemli reisin geçti mi diye soruyor kendi cevaplıyor,bakın burası önemli geçti diyor,doğru diyor ,aranızda geçmedi diyen var mı,yok reis haklı geçti bence de baya iyi geçti.Zaten allahın izniyle gene geçecek diyor,orda da haklı ,bence de gene geçecek.Geçmeyecek diyen görecek yakında nasıl geçiyor.
sistemdeki sadece bireysel DTH oranı kabaca 85 milyar USD..
bu meblağın bir anda silinmesi sonucu oluşacak pozisyon açığını Bankacılık sistemi taşıyamaz.. sudden shut-down gelir..
reis, forumdaşlardan sn. bosborusu takip etmiyorsa, bu söylediklerinin de diğer söylemleri gibi siyasi olduğunu anlayabiliriz..
1994 yılını ve 2001 yılını yüksek meblağda para ile geçiren, tecrübesi olan kesim çoktan yastık altına çekti paralarını.
Zira 1994 yılında 3 banka battı, 18 bin küsur mudi vardı. Paralarının 1999 yılı itibari ile ortalama 13milyar TL (bugünün dolar kurundan yaklaşık 30binUSD)'ye denk gelen kısımları ödendi. Ayrıca bankaların battıkları tarih itibari ile Türk Lirası mevduatlar, olan kriz yüzünden yükselmiş kurdan dövize çevrildi, döviz ise ilerleyen yıllarda enflasyon bazında değer kaybetti.
O zamanı yaşayanlardan 1994 yılında batan bir bankanın mudisinin 1999 yılındaki söylemini ben alıntıladım diğerleri aşağıdaki linkte:
HANİFE Şengün bugün 78 yaşında. Batan bir bankada yitirdiği 250 bin markın (yaklaşık 50 milyar lira) arkasından strese bağlı olarak geçici felç geçirmiş. Bugün güçlükle yürüyebiliyor. Doktorlar, vücudunun bu strese uzun süre dayanamayacağını söylüyor.
Öyküsünü ağzından dinliyoruz:
"Ben Almanya'da işçi olarak tam 22 yıl çalıştım. İki işe birden girdim, sabahın köründe evden çıkıp işe başlıyor akşam herkes evine dönerken ben ikinci işime gitmek için metroya iniyordum. Beş kuruş yemedim, paramı biriktirip Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra rahat etmenin hayaliyle yaşadım. Sonunda `artık yeter' deyip vatanıma geldim. Biriktirdiğim parayı da bir bankaya koydum. Ama ne zaman ki o banka battı, hayallerim de çöktü gitti. Paramın keyfini sürmeden parasız kaldım."
1994 krizindeki mudilerin durumu: http://www.milliyet.com.tr/1999/02/15/haber/hab00.html
ödemelerin yapılmasına ilişkin haber http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8...ilyon-39090986
amaç vatandaşa ZULUM. yemin ediyorum vatandaşa zulum.. başka bir amaçları yok.. mesela burada hemen herkes aklı başında insanlar ve terör olaylarını BÜYÜK AKLIN yarattığını bilirler..
büyük akıl bunu neden yaratır .. silah ticaretini canlı tutmak için mi, yani dolayısıyle para kazanmak içinmi? bence kesinlikle hayır..
sıradan insanların asker ve teröristlerin ölmesinden, sakat kalmasından KEYİF aldıkları için.. buda öyle birşey..
siz söylemişsiniz.. yastık altındaki dolarlar bozulsa ne olacak, evet hiçbirşey olmayacak, ama sıradan vatandaş zarar edecek. bu yetmez mi?
Benim bildiğim reis, MB başkanını görevden alıp bir kararnameyle bu faizi eski hale getirirdi. Bu yetkilerle donatmıştı kendini.
İhale edilen projeler durdurulmuş. İyi de ihaleler yandaşa zaten. Bu durdurma da onlar içindir. Ricacı olmuşlardır. Bir dur hele diye.
Fiyat güncellemelerine -vay be zammın adını da güncelleme yaptı ya bravo - dur de o zaman. Bu da elinde. Dolara bağlı olmayan ürünlerde zam artışı yapanlara büyük ceza var de. 2-3 büyük markete denetim kes cezayı. Denetimler devam edecek de. Yap bir şeyler iyiye dair.
Vay be. Piyasa güven beklerken bizim Allah'ımız var dedi. Şimdi neler neler demiş.
Döviz şikayet mercii neresi ki ? Hepinizi şikayet edeceğim [emoji23]
Niye kimse öyle bir şey yapsın BETONCULAR yada ne bileyim her hangi bir iş yapan birisi HAYRINA bana malı ucuzdan verir mi ? Hadi bakalım bugüne kadar enflasyondan iki kat her yıl satış fiyatlarını artıran BETONCULAR şimdi 5 yıl önceki fiyattan isteyene beton satsınlar satarlar mı ? Yada hani bir ambalajcı var , bana ne Doların çıkışından, Dolar fiyatı arttıkça ben malıma bindiriyorum zammı deyip duruyor, hatta çevresindeki benzer güruh paraya para demiyormuş kazandıklarını koyacak bir delik bulamadıkları için ARBAYA BETONA yatıryormuş falan filan İNTER MİLAN... Versinler malları HAYRINA yarı fiyattan olma mı ! ...
hocam o günleri ben yaşadım.. imar bankası haricinde hiç bir mudi uzun süreli "gasp" ve ciddi reel para kaybına uğramadı..
bakın yükselmiş kurdan tl ye çevrildi diyorsunuz.. yükselmiş kur nedir? diyelim bugün itibariyle bütüm dth lar tl ye çevrildi... kur 6.10 sizin paranız bu fiyattan tl ye döndüğünde yaklaşık %30 civarında bir tl faizinden yararlanabilirsiniz.
bugüne kadar tl de kalanlar ile kıyasladığınız da ciddi derecede extra para kazanmışsınızdır. ve devlet size %30 lar seviyesin de bir faizden faydalanma imkanı sunmuştur. BURADA KİLİT NOKTA SEÇENEK..
DÖVİZİNİZİ TL YE ÇEVİRME SEÇENEĞİNİZ VARDIR. tabi o dönem OFFSHOREZEDELER durumu vardı. onlar haklarını alamadılar. bu 250bin mark olayını ve teyzenin felç geçirme olayını bununla ilişkilendiriyorum.
imar bankasında yurtiçi tl mevduat, döviz , dibs vs hepsi birden kasıtlı ve art niyetli olarak "bankanın kapatılması" nedeniyle gasp edildi.
bu olayda intihar girişimi 100lerceydi gerçekleşen intihar sayısı 12 , yani 12 kişi öldü.
imar bankasında geçmiş faizlerin hiç birisi ödenmedi (bunlar batan 24 bankanın hiçbirinde yaşanmadı) bu nasıl oldu? devlet bankanın batış tarihini ve geçmiş vadeli yatan tasarrufların hiçbirini dikkate almadı, bütün ödemelere 1.1.2004 tarihi itibariyle başladı.. ve yasa çıkarıp bunu 3 yıl erteledi. (50bin üstü meblağlar için)
yani kazara imar bankası devlet tarafından batırılmadan 1 yıl önce 1 yıllk mevduat hesabı açtıysanız.. bu 1 yıl için ve banka battığı tarihten itibaren 3.7.2003 tarihinden 1.1..2004 tarihine kadar 1 tl faiz alamadınız (o yüksek enflasyonda)
yani devlet özetle sana 1.5 yıl için 1 tl ne faiz, nede enflasyon farkı ödüyorum dedi..
hazine bonoları zaten uzun vadeli olduğu için orada da hak gaspı inanılmazdı (dikkat edin o yüksek enflasyonda bunları türk lirası için konuşuyorum)
imar bankası başka bankalardan farklı olarak DEVLET ZORUYLA BATIRILDI,, TÜM T ASARRUFLARIN BANKA SAHİBİNDE KARŞILĞI VARDI VE BUNA RAĞMEN GASP EDİLDİ..
ben bütün bankaların durumunu biliyorum.. İMAR BANKASI GİBİ BİR TASARRUF/ İNSAN KATLİAMI BU ÜLKEDE HİÇ YAŞANMADI, VE DAHASINI SÖYLEYEYİM BUNDAN SONRA YAŞANMASI İMKANSIZ.
Düzeltme: 1994 yılı demişsiniz ve bddk nın olmadığı tarihlerden bahsetmişsiniz.. o dönem devlet BANKA KURTARMA gibi bir sorumlulğu olduğunu düşünmüyordu, o dönem mevduat ta hak gaspı olmuş olabilir.
daha sonra bunun normal olmadığı ve sisteme ciddi güvensizlik getireceği düşünüldgünden BDDK kuruldu, ve bankalar zor duruma düştüğünde tasarrufların zarara uğramaması için BDDK YA BANKALARA EL KOYMA HAKKI verildi. ve TMSF aracılığı ile toplanacak sigorta primleri ile mevduatın ödenmesi yolu seçildi.
burada kilit nokta devletin bankaya el koyup , koymamasıdır.. devlet bir bankaya ancak o bankadaki tasarrufu kurtarma amacı ile el koyabilir. yada sizin bahsettiğiniz dönemdeki gibi herhangi bir eylem de bulunmaz ve banka olması gerektiği gibi iflas eder. devlet eğer bir miktar ödemeyi tahhüt ettiyse öder, etmediyse ödemez.
İMAR BANKASINDA DEVLET BDDK ARACILIĞI İLE BANKAYA EL KOYMASINA RAĞMEN ÖDEMELER YAPILMADI.. VE DAHASI İMAR BANKASI TASARRUF SAHİBİNİN DEVLETTEN BANKAYI NE ZOR DURUMA DÜŞÜRMESİ NE DE EL KOYMASI GİBİ BİR İSTEĞİ OLMADADı
gelmek istedğim nokta şu; devlet bir bankadaki tasarrufları kurtarır yada kurtarmaz bu kendi tercihidir. ama kurtarmamayı düşündüğünde EL KOYMA seçeneğini kullanamaz. hem bankaya el koyup, hem tasarrufları ödememe gibi bir seçeneği yoktur.
umarım anlatabilmişimdir.
Bu adam yeminle doların düşmesini istemiyor...
Yoksa çıkıp böyle salak salak konuşmaz.
Sabrımın sınır var...
Eroin kaçakçılarına yarıyor...
Arkadaş sen bu dövizin düşmemesi için ne yaptın iktidar olduğun yıllar boyunca.
Önce bunları bir konuş.
Yaşın gelmiş kemale, bir ayağın çukurda, öldü öleceksin hala külhanbeyliği derdindesin.
Döviz önümüzdeki hafta da düşme eğilimde olur, 5.80 lere gelirse de girerim. Fed toplantısından sonra da hooop 6,70 - 6.80
Al sana 90 lardaki Türkiye, iyimser olacak ne var ki!!!
Quality of living, 2018.
1. Vienna
2. Zurich
3. Munich (tied)
3. Auckland (tied)
5. Vancouver
6. Dusseldorf
7. Frankfurt
8. Geneva
9. Copenhagen
10. Basel (tied)
10. Sydney (tied)
39. Paris
41. London
50. Tokyo
134. Istanbul
165. Riyadh
167. Moscow
212. Lagos
(Mercer)
Erdoğan: Lütfen paramıza güvenin
Edit: Yazınızda aşağıdaki yanlış anlaşmayı düzeltmişsiniz.
Ben dedim ki 1994 krizinde TL mevduatlar yükselmiş kurdan DÖVİZE çevrildi, sizin yazdığınız gibi Dövizden den TL'ye değil.. Siz 2001 krizini yaşamışsınız 1994 değil.
Şu anda mevduat güvencesi sınırlıdır.
Şu anda TMSF 16 adet örnekle 100binTL garanti verdiğini kafalara vura vura anlatmış, ama ekonomistin biri çıkıp 70bin kişiye yanlış bilgilendirme yapıyor, devlet son kuruşuna kadar kaç liranız varsa öder diyip iddia ediyor.
https://www.tmsf.org.tr/tr/Tmsf/Mevduat/mevduat.sss
Tükiye'deki para politikası.
https://twitter.com/enezozenreal/sta...77356798267392
Vay arkadaş bedavaya mal satıyoruz. Bende diyorum neden para kazanamıyoruz.
https://i.hizliresim.com/Q2o1gV.jpg
Resimdeki en alttaki Tire süt Kooperatifi (Günlük ve pastörize ) süt 1 LT = 3,90 TL
Bidondaki 3 LT. yine kooperatif hergün taze çiğ süt = 9,90 TL.
En üstteki cam şişe günlük ve organik süt (cam şişe ) = 6,90 TL
Resimde yok ama aynısının organik değilde normal pastörize olan cam şişesi = 5,25 TL.
:(:(:(
dün bugün yerli milli şirketler ve vatandaş 2 milyar dolar almış kurun daha gevşemesini beklemeden. investingdeki yorumlar ve hal tavır hareketler bana malını, parasını koruma endişesi taşıyan insanlardan çok kasım aralık aylarındaki bitcoincileri hatırlattı nedense.
sanki terste kalacaklarmış gibi geliyor... zaten bi kısmı 7'den beri terste.
hocam haklısınız... fakat şöyle ince bir detay var.. BDDK VE/VEYA DEVLET BANKAYA EL KOYUP, SANA 100BİN TL ÖDÜYORUM DİYEMEZ.. ben konuda uzman değilim, ama bu konuda fikir yürütmek için uzman olmaya gerek yok..
bir banka batıksa ve devlet burdaki yükü üstüne almak istemiyorsa.. BANKAYA MÜDAHALE ETMEZ, EL KOYMAZ banka doğal birşekilde iflas eder (ticaret hukukunda bununla ilgili detaylar vardır sanırım)
ve devlet ben sigortalı mevduatın 100bin tl lik kısmını ödüyorum der.. BÖYLE BİR DURUMDA HİÇ KİMSE BİRŞEY SÖYLEYEMEZ.
ben imar bankası olayının akıl almaz bir art niyet, aşağılık bir zihniyetin ürünü olduğunu düşünüyorum. zira devlet sözüm ona bu banka "batık" diye el koyuyor.. oradaki tasarruflara , alacaklı şirket vs karşı sorumlu olmak istemiyorsan zaten bu adımı atmana gerek yok..
sen ne demişsin "100bin tl mevduat sigortalı" bankanın batışına, kalkışına karışmazsın 100bin tl ödersin ve kenara çekilirsin..
imar bankası olayı tasarruf sahibine yapılan düpe düz ********lik.. amaç uzanların servetine çökmek (ki zaten hukuki değildi) işin başka yönü uzanları serveti zaten imar bankası ve çeaş kepez yatırımcılarının tasarrufundan oluşuyor.
yani devlet başka şey gösterip TASARRUFÇUNUN TASARRUFUNU ART NİYETLİ, KASITLI , AŞAĞILIK BİR DÜŞÜNCELYE GASP ETME DERDİNDE
yani iyi niyet olmadığı gibi akıl almaz bir kötü niyet var.. zira banka en küçük bir likidite sıkıntısı yaşamıyor, çeaş-kepez e planlı şekilde el koyuyorlar ve bunun planlı olduğu haftalarca tv de ve basında el koyma görüntülerinin polis eşliğinde ve zor kullanılarak yapılması ve bu yayına izin verilmesi..
tabi tasarruf sahipleri ne oluyor diye bankaya hucum ediyor ve banka tüm tasarrufların hepsini bir günde karşılayamıyor (doğal)
bunun neticesi mb dan geçici likidite sıkıntısı için yardım bekliyor.. ee zaten aşağılık zihniyet bankanın batmasını istiyor , neden likiite versin ki?
yani sizin bahsettiğiniz olayda devlet tamamen iyi niyetli ama mevcut kanunlar , mevcut mevzuat 1994 yılında bir bankadaki mevduatın ödenmesine engel teşkil ediyordu.
burada sorun olmayan bir banka devlet eliyle zorla batırılıyor, ve karşılığı banka sahibinde fazlası ile var, devlet bu servete el koyuyor..
devlet bu servete hukuka uygun olmadığı için el koymasa bile mevcut mevzuat, kanunlar hepsi DEVLETE BU TASARRUFLARI ÖDEMEK ZORUNDASIN DİYOR.
ödememek için mevcut yasalar yasama eliyle değiştiriliyor..
inanın ben bu art niyetin nedenini hala anlamış değilim. halkımız da zaten aynı zihniyette bu olayı alkışladı.
bu tavşan fiyat oluyor adam bir hafta bir firma ertesi hafta öteki firma 5.25 fiaytı yapıştırıyor gözün alışıyor o fiyata gidip 4.50 -4.30 a kampanya yaptığını söyleyen firmanın sütünü alıyorsun aslında 3.50 ye alman gereken bir malı 1 ay sonra 4.50 ye buldun mu seviniyorsun itiraz etmiyorsun
şu anda
şu anda şarbon muhabbeti avr çiğ süt almayın diyorlar bu yüden bunlarda kazığı sırayla sokuyorlar doalr alanla değilde şu sütten avantayı kapanlarla uğraşsalar
yılın başında 150 tl ye 140 metreküp gaz yüklüyordum bugün aldım 115 metreküp yüklediler. yüklemeyide güncellemişler.
Dün 1 milyon üstü paraya adı lazım değil bir bankada arkadaş Tl ye %27 günlük faiz aldı lakin düşük tutar paralar için adamların teklifi %20 yi geçmez. Fakat acıdır ki Dolar tutan insanlar için bunca yüklü faiz artışına rağmen faiz ikinci planda kalıyor esas etken GÜVEN, o da çoktan kaybolmuş en büyük sorun bu. Şimdi tüm yetkileri ele almış biri çıkıyor `Dolar alanları ilgili mercilere şikayet edin` diyor, bu laftan sonra bırakın Dolar bozmayı asla düşünmeyen benim gibi insanları bu faiz yüksek Tl ye geçeyim diye düşünmeye başlayan iyi niyetliler bile kararlarından vaz geçer.
Aklar gelip, dolarcılar terste kalmış kendilerini süte vurmuş derseler şaşırmam [emoji4] Ak zeka
*erdoğan: Merkez bankasının bağımsızlığının neticesini göreceğiz
*erdoğan: şu an sabrediyorum ama o sabır da bir yere kadar
ilginç ben olsam beni dinlemeyen mb başkanını yardımcılarını ppk üyelerini anında azlederdim