100 endeks teknik olarak hala ÇIKIŞ trendindedir. Görülen en son tepe olan 1590 seviyesinden %20 düşmeden ve 1590x0.8=1270 seviyesi aşağı yönde kırılmadan çıkış trendi teknik açıdan değişmez.
Printable View
100 endeks teknik olarak hala ÇIKIŞ trendindedir. Görülen en son tepe olan 1590 seviyesinden %20 düşmeden ve 1590x0.8=1270 seviyesi aşağı yönde kırılmadan çıkış trendi teknik açıdan değişmez.
Ancak yüksek enflasyon ortamında olduğumuz için yukarıdaki yoruma teteddütlü yaklaşmalıyız. Resmi TÜFE ~%20 ama gerçek enflasyon muhtemelen çok daha yüksek. Durum böyle olunca düz hesap yapmak yanıltıcı olur. Reel bazda bakmak icap eder.
Unutmayın, borsadaki küçük ve orta yatırımcıların %90'ı bilinçsiz, cahil, naif türdendir. İşte bunlar mezbahaya götürülecek koyunlardır.
Çok ilginç bir ortamdayız. 3 f/k dan 0.3 DD'den işlem gören banka hisseleri hala alım için uygun değildir (TH'nin şahsi görüşüdür).
Batık ve takipteki krediler problemi bir şekilde halledilemediği sürece de banka hisseleri bir yere gidemez.
Öte yandan 50 f/k 10 DD gibi anormal yüksek rasyolardan işlem gören, temel analiz açısından son derece pahalı sürüyle hisse var BİST'te. Bu da çok anormal bir durumdur ama BİST'e özgüdür. Bunların tedavüldeki lotlarının çok az olması ve bu lotların da toplanmış olması bu anomalinin 1 nolu nedenidir.
Sermayelerini çoktan yitirmiş, Türk ticaret kanununa göre batıklığın söz konusu olduğu, kar elde etmeyen sportif hisseler nasıl oluyor da müthiş talep görüyor? Nasıl oluyor da bunlar milyar TL lik piyasa değerine sahip olabiliyor? İşte bu soruların cevabını idrak eden BİST'i çözmüş olur. Bu kadar basit.
Bist'te bunların yanında F/K'ları 4-9 arasında olan bir sürü (30-40 kadar) eli yüzü düzgün sanayi hissesi var.
Bence bunlar mevcut konjonktürde bile yatırım için uygun.
Bir çoğu döviz bilanço tutuyor veya tamamen dövize bağlı iş yapıyor. İhracatı çok kuvvetli olanlar var.
Finans yönetimlerini de iyi yapıyorlar.
Ama fiyatları bizim borsa yatırımcısı profiline göre yeterince volatil olmadığı (çok fazla tavan-taban yapmadıkları, kısa zamanda 20 katına çıkıp 10'da birine düşmedikleri vs) için pek ilgi görmüyorlar.
YTD
AKP MHP koalisyonu iktidardan gitmediği sürece HALKB İSCTR AKBNK GARAN kısaca BİST'in ihyası mümkün değildir. Bunlar iktidarda kaldığı sürece TR ekonomisi düze çıkamaz. Maalesef acı gerçek budur. TR her açıdan basiretsiz bir şekilde idare ediliyor. Onun için yakın vadede sorunların çözülmesini beklemeyin. Ekonomik çöküntü mevcut iktidar gidene kadar devam eder. Böyle bir ortamda hisselerin güzel performans göstermesini beklemek pollyannacılık oyynmaktan başka bir şey değildir.
Düşen bir hissede kafasına göre maliyet düşüren biri borsayı bilmiyor demektir. Alım yaptıktan sonra düşmüş olan bir hissede maliyet düşürmek prensip olarak yanlıştır. Sizlerin bildiği ve KY'nın her fırsatta dillendirdiği maliyet düşürme tekniği ayrıca çok tehlikelidir. Borsada maliyet düşürülmemelidir, tam tersine artırılmalıdır yani alım yaptığınız hisse tam da sizin tahmininize uygun bir performans göstermeli ve çıkışını sürdürmelidir. Ancak böyle olursa ek alım yaparak maliyet yükseltilebilir. Bunun tam tersini uygulamak, alım yaptıktan bir süre sonra düşmüş olan bir hissede ek alım yaparak klasik maliyet düşürme tekniğini uygulamak doğru değildir.
Beklentinizin gerçekleşmediği, çıkmasını beklerken düşmüş olan bir hissede ek alım cihetine gitmek zaten mantığa da terstir. Böyle yapmak yerine makul bir zararla pozisyonu kapatmak en doğru harekettir. Stoploss uygulamak icap eder. Bu stoploss'un oranı da sizin tecrübeniz, risk iştahınız, beklentileriniz, portföy büyüklüğünüz, trade yapma sıklığınız, işlem yapılan hissenin volatilitesi ve betası ile orantılıdır. Gün içi trade yapan birinin %1'i aşmayacak hatta onun altında bir stoploss uygulaması gerekirken, orta vade takılan biri %5 uygulamalıdır.
Alfa ile betayı karıştırmayın. Alfa'yı belirleyen sizin kendi performansınız bilginiz tecrübenizdir, kısaca endekse oranla göreceli kâr veya zararınız alfayı belirler. Beta ise tamamen söz konusu hissenin özellikleriyle orantılıdır. Endekse orantılı olarak bir hissenin volatilitesi betayı belirler. Alfa ile Beta artı da olabilir eksi de. Büyüyen şirketler genellikle yüksek ve de pozitif betaya sahip olur. Alfa sıfır ise endeks ile paralel bir getiri sağlamışsınız demektir. Alfa %1 ise endekse oranla %1 daha fazla kâr elde etmişsinizdir.
TH BIST ihya etti zaten..
40 tl lik froto 240 ı gördü..
4-5 tl lik doas 40..
10 tl lik nuhcm 70..
En kötü hisse yüzde 500 yaptı..
Sen tabelaya bakıyorsun..
O tabela 10 tane kağıtla yapılıyor..
Onun da tek amacı viop ..
EREGL gidiyo TUPRS basıyorlar..
Bankalara basıyorlar BIM i alıyorlar..
Şaklabanca işler..
Ama endeks i belli aralıkda tutmak... esas film alt kağıtlarda dönüyor..
400 küsür kağıttan bir kaç tanesini ön plana çıkarıp BİST ihya etti emek doğru değil gundwane. Büyük tabloya bakacaksın. Banka hisselerine baksana, 15 yıl önceki fiyatlardan işlem görüyorlar.
Ben Aralık 2020'den bu yana hemen hemen 1 yıla yakın ful nakitteyim, elimde hiç hisse yoktur. Evet, herkes gibi HALKB'de ben de para kaybettim. Hissenin özel durumu nedeniyle stoploss'u bir kereye mahsus olmak üzere uygulamadım ve bana cezayı kestiler. Cezama razı oldum ve ödedim. HALKB'de yazdığım zararı PGSUS'da fazlasıyla telafi ettim, bunu da belirteyim. Ancak portföyüme verdiği zarar büyüktü ve overall performansım olumsuz etkilendi.
Maliyet düşüren biri zarardadır demektir. Beklentisi gerçekleşmemiştir hatta tam tersi ortaya çıkmıştır, çıkmasını beklediği hisse düşmüştür. Öte yandan maliyet artıran biri kârdadır, beklentisi gerçekleşmiştir, alım yaptığı hisse prim yapmaktadır. Beklentisi gerçekleşmeyen, aldığı hisse düşen, buna karşılık ek alıma gidip maliyet düşüren biri tanım itibariyle yanlış yoldadır. Beklentisi gerçekleşen, aldığı hisse primlenen, ek alım yaparak maliyet artıran ise doğru yoldadır.
Tabi maliyet artırma cihetine giden biri "kovalayan türden stoploss" u devreye sokmak zorundadır. Yani başlangıç stoplsossunuzu hisse primlendikçe yukarıya çekeceksiniz, aksi taktirde elde ettiğiniz pirimi geri verme hatta zarara dönme riski taşıyorsunuz demektir.
Burada hiç kimse başka birisinin görüş ve beklentisine saygı duymak zorunda değildir. Yapılan yorumları mantık süzgecinden geçirip tecrübe ve bilginiz kapsamında değerlendirmelisiniz. Borsada herkes kendi bacağından asılır unutmayın. Yaptığınız hataların bedelini siz kendiniz ödersiniz. Eğer doğru yolda iseniz bunun mükafatını da siz kendiniz alırsınız.
Bundan sonra neler olacak geçmişte olanları bırakın bence
Bundan sonra ne olacağı belli değil mi? Kontrol edilemeyen enflasyon, çok kötü yönetilen ekonomi, basiretsiz devlet yönetimi bu iktidar gidene kadar devam eder. Böyle bir ortamda da borsa prim yapmaz, tam tersine para kaybettirir. Mevcut koşullar yakın vadede değişmeyeceğine göre iktidar değişene kadar borsadan uzak durmak benim şahsi öngörümdür.
Dediğinizi uygulamak için haklı nedenlerinizin olması gerekir. Neden belirli bir seviyede ek alım yapmak istediğinizi, o seviyeyi nasıl belirlediğinizi veri ve gelişmelere bağlı olarak kanıtlamalısınız. Öyle içimden buradan ek alım yapmak geldi de aldım demek olmaz. Mesela yakın bir vadede bir ışık mı görüyorsunuz? Bu ışığın sebebi nedir? Piyasa aşırı olumsuzluk mu pompalıyor? Ayı - Boğa rasyosu 80-20 yi aşmış mı? Somut gelişme ve beklentileriniz var ise dediğimiz yapılır, aksi taktirde dürtüsel icraatlar ters teper.
Şortçuların HALKB tahtasındaki aksiyonunu özetliyorum:
Şortçular borsa oyuncuları arasında en tecrübeli, en açıkgöz gruptur. Risk iştahları yüksektir, stoploss olmadan çalışmazlar, büyük çoğunluğu da profesyoneldir. Kurumsal şortçuluk zaten tüm borsaların ayrılmaz oyuncularıdır. Şortçuluk 2 kategoride yapılır: çıplak veya giyinik. Detaylara girmeden ana mevzuya geçeyim: Dolar bazında en zirveden an itibariyle %95 düşmüş olan HALKB'de hala bu seviyeden şort gitmek artık son derece riskli bir hale gelmiştir. Koyundan yeteri kadar post halihazırda çıkardılar, daha fazlasında ısrar etmek artık tehlikelidir. Bu seviyelerden şort gidenler algolar ve çok kısa vade takılan prolardır ki onlar da çoğunlukla günlük takılır. Bu demek değildir ki hisse çok aşağılara inmez. Bu bir arz talep meselesidir. Kötü bir gelişme olursa mesela OFAC veya mahkemeden çok olumsuz beklenmeyen bir karar çıkarsa tahtada alıcı olmayacağı için ufak bir satış baskısı bile bu hisseyi hiç umulmayacak aşağı seviyelere itekleyebilir ve bunda Şortçuların dişe dokunur bir katkısı da olmayabilir, sadece alıcıların bir süreliğine kenara çekilmesi yeterlidir. Böyle bir senaryoda şortçular ilk salvoyu atıp gerisini piyasaya bırakırlar. Bunun tersi de pekala yaşanabilir çünkü kötü haberlerin hemen hemen tamamı artık iskonto edilmiştir çünkü en tepeden dolar bazında %95 düşmüş olmak bunu doğruluyor. Sözün kısası, mevcut seviyelerde bu hisseyi şortlamak artık riskli hale gelmiştir ve şortçuluk camiası bunun bilincindedir. Şu anda bu piyasaya günlük takılan algolar hakimdir, ama onlar da genellikle gün sonu açıkları kapatıp fit olurlar.
"Algolarla pro Şortçular (kurumsal veya ferdi) genelde gün sonu tüm açıkları kapatırlar" dedim yukarıda. Özellikle BİST'te çıplak takılan Şortçular çok fazladır ve tanım itibariyle bunların açıklarını gün sonu kapatmaları gerekir, aksi halde SPK yaptırım uygular.
Eğer borsa oynuyorsanız alfayı betayı volatiliteyi vs vs öğrenmek zorundasınız. VİOP ile Varantlara takılanlar ek olarak deltayı da öğrenecekler. Öyle armut piş ağzıma düş taktiği borsada işlemez. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Emek vermeden, bilmeniz gerekenleri öğrenmeden, gerekli tecrübeye sahip olmadan borsadan para kazanamazsınız. Eğer olur da şansına ve tesadüfen borsada para kazanmışsanız emin olun bu parayı er veya geç geri vereceksiniz hem de fazlasıyla.
Gamma'yı unutmuşum. VİOP & Varantçılar bunu da öğrenecek. Öyle 3 köfte 25 ayakları geçerli olmaz borsada. Dediğim gibi, ne kadar ekmek o kadar köfte.
BİST'teki oyuncuların%90'ı ya cahildir ya da tecrübesiz. Ne yapın edin bu %90'a dahil olmayın. "Oku" kelimesiyle başlayan benim kitabım değil sizin kitabınız Kuran'dır, öyleyse okuyup öğreneceksiniz. Sizin Allah'ınız böyle emretmiş.
https://paradan.net/borsada-kac-sirket-var/
Borsada 500 üssü şirket var..
Sizin goruslerinize onem veririm hatta ne zaman birsey yazacaksiniz diye beklerim. ancak bu din mevzusu nereden cikti ?
Yazdiklarinizdan az cok "medeni ve hosgorulu" bir insan oldugunuzu dusunuyordum acikcasi boyle bir yobazligi(baska bir tabir bulamadim) sizden beklemezdim.
Simdi anlayamayan cikar, ortalik kizismasin diye belirteyim. insanlari bir kefeye koyup ustune din sosu ile genelleme yapip insanlari asagilamak(yatirincilarin bilgisiz olduguna ben de katiliyorum - ancak milletin inancindan kime ne ?) benim acimdan yobazliktir.
Dini konulara girmemeniz ve insanlari tahrik etmemeniz dilegi ile.
Banka kağıtları büyük baskı altında. 15 sene önceki fiyatlardan işlem görüyor olmalarına rağmen hala bunların gözü aşağıya bakıyor.
Bankaların kendi hisselerinde geri alım yapmaları gerekirken bu cihete gitmiyorlar çünkü onlar da hisselerin daha da aşağıya geleceğini düşünüyor.
ABD'nin perakende bankacılık devi Bank of Americanın piyasa değeri 370 milyar dolara yaklaştı. Aktiflerinin %20 sine yakın bir piyasa değerine sahip. Öte yandan İSCTR'nin piyasa değeri konsolide aktiflerinin %3 ü bile etmiyor.
Takipteki ve batık krediler mevzusu devletin eliyle bir çözüme kavuşturulmadığı sürece TR banka hisseleri sürünmeye devam eder.
Ek olarak TR'deki banka sayısı çok fazladır. Sektörün konsolidasyona ihtiyacı var. Banka birleşmelerinin önü açılmalı.
Banka sayısı TR'de çok fazla olduğu gibi şube sayısı da çok fazladır. Kabaca şube sayısı 3 te 1 oranında azaltılmalı.
Lojistik ve emtialardaki mevcut problemler devam edecek gibi duruyor. Fiyat artışları devam eder, bu da enflasyonu körükler. Hem yerel hem de küresel bir problemle karşı karşıyayız ve bu problem yakun/orta vadede çözülemez.