Elbette beleş değil sadece bedelsizden gelen hisselerin çokluğunu belirtmek için kullandığım esprili bir benzetme yine de hisseyi 9 10 liralardan taşıyanlar için beleş sayılır:)) konunun özüne değil de beleşe mi takıldınız
Printable View
Ben 6 liradan taşıyorum.
Zamanın maliyetini hesaplayan bir algoritma çıkmadı henüz. Hayatlar geçiyor.
Bizimkinin 9-10 olduğu dönemlerde migros 30 liraydı. Sonra 560 ı gördü.
Migros hem beleş hem de üste para mı veriyor?
Tabii ki hayır.
Borsa nın riskini taşıyanların beklentisi, seçtikleri hisse ile orantılı olsa da elbette yüksek karlılık.
Bölünüp ekmeğimi bölecekse varsın bölünmesin.
Bedelsiz algı dışında traş anlayacağın.
Bilinmezanço bugün kaçta bilinmezlikten çıkar ortalığa?
Bilgisi olan bilirkişiler var mı?
Bilançoya geeel
Gel bili bili!!!!
--spek-tahta yapıcı algı ile oynama ustasıdır...ekranı izlemek zarar verebilir...
--bu bilanço şirket için bir dönüm noktası olabilir..önceki dönemin üzerinde olursa yukarı ivme çok hızlanabilir...
Kastamonunu dereler aksa yukarı aksa vermem seni ellere Kastamonu üstüme kalsa.neyse ytf degildir
Bilanço hayırlı olsun 🇹🇷🇹🇷
--iki aracı kurumun beklentilerinin hayli altında kar geldi...nasıl hesap yapmışlarsa...
--benim ilk bakışta enerji ve dowaksa ya baktım...enerji beklediğim gibi düşük geldi...dowaksa da az da olsa kar bekliyordum 31 milyon zarar yansıdı..
--kur farkı zararı-karı nötre yakın bekliyordum...500 milyon civarında zarar yansıdı...
--elyafta ciro ve favök düşüşünü bekliyordum...beklediğim gibi geldi...
--bu rakamlar piyasa oyuncularını pek tatmin etmese de orta uzun vadeli bakanları pek etkilemez....
2024 beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gitti.
Ciro: 900 milyon usd (önceki 1 milyar usd)
Favök marjı: %17-22 aralığında (önceki %18-23) bekleniyor.
Marjı ortalama olarak alsak 175 milyon usd favök gelir yıl sonunda. Firma değeri şuan 1,17 milyar usd. Prospektif 6,6 fd/favök.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2b82b1dcfb.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
--serkalgo ile müzikal ı bekliyordum...biri geldi...
ft2 nereye elini atsan kurutuyorsun, neyi aldıysan elinde patladı, neyi sattıysan uçtu gitti. Aksaları azad et de belki seneye bir ihtimal şirketin işler düzelir. Şimdi sana ağzının payını verdiğim için karman çorman kişiliğinle sabana kadar hırsından debelenip durursun. Yakışır[emoji1787]
--sen devam et...uğurlu geliyorsun...
https://i.hizliresim.com/7dvd863.png
https://i.hizliresim.com/gho2u9e.png
-üstteki ilk çeyrek, alttaki 2. çeyrek...
-nakit akışı güzel...
--ikinci çeyrek serbest nakit akışı=671 milyon TL.
--kur farkı zararı, dowaksa zararı, amortisman gideri Nakit çıkışı olmayan giderler olduğu için, beklediğim temettü miktarında değişiklik oluşturmayacağını düşünüyorum...
--yaklaşık 50 milyon dolar...temettü verebilir...
Bilanço rakamları, geçmiş yıllara ait sonuçlar karmakarışık halde.
işyatırımda $ bazlı 2023/6 hasılat 417.562.252 (2023/3 ciro ise 397.737.385 görünüyor)
Faaliyet raporunda 2023/6 dönemi ciro 483.612.000 görünüyor.
Yıllardır açıklanan bilançoları $ bazlı olarak excelde kayıtlı tutuyorum bende 2023/6 cirosu 417.562.252 $, (2023/3 ise 225.654.691), bendeki rakamlara göre 2023 Nisan-Haziran dönemi cirosu 191.907.561 $.
Enflasyon muhasebesi ayağına bir şeyler çevriliyor gibi, bendeki rakamlara göre 2024 Nisan-Haziran cirosu $ bazında geçen yılın ikinci çeyreğinin üzerinde....
Faaliyet raporunda " Finansal tabloların ABD Doları’na çevrimi sadece gösterim amaçlı olup, bilanço kalemleri için dönem
kapanış ABD Doları kuru olan 32,8262 TL (31 Aralık 2023: 32,8262 TL), gelir tablosu kalemleri için de
döneme ait ortalama kur olan 31,5854 TL (30 Haziran 2023: 31,5854 TL) kullanılmıştır." denmiş, 2023 verilerini EM uyguladıktan sonra mı $ a çevirmişler bilmiyorum, iş yatırımdaki verilerin bir kısmı EM uygulanmış, bir kısmı uygulanmamış gibi.
EM sonrası net kâr, fk bakmanın bir anlamı kalmadı benim için, esas olarak şirketlerin ciro ve borçlarının durumuna bakıyorum.
Finansal borçlar $ bazında %10 kadar azalmış, ciro da (EM uygulanmamış, bilançonun açıklandığı tarihteki verilere göre) gösterilenin aksine :) artmış görünüyor. İşler abartıldığı kadar kötü gitmemiş demek ki.
Aziz Serin
@azizserin75
#AKSA
2024/6 aylık finansalları açıklandı, yatırımcılarına hayırlı olsun.
Satış gelirleri önceki çeyreğe göre hafif gerilerken artan maliyetler ile beraber brüt kar marjının da önceki çeyreğe göre azalmış olması favök ve net kar performansını olumsuz etkilemiş görünüyor ama buna rağmen nakit akışlarının güçlü olması güzel.
Faaliyet raporunda belirtildiği üzere yıl sonu beklentilerinden revize yapılmış ve 2024 sonu için 1 milyar ciro beklentisi, 900 milyon dolara, %18-%23 aralığında beklenen favök marjı ise %17-%22 oranına revize edilmiş...
Bu hali bence yeterince fiyatlandı, yılın geri kalanının daha başarılı geçmesini umuyorum çünkü faaliyet raporunda önemli detaylar paylaşılmış.
2024 yılı ikinci çeyreğini %82, ilk altı ay ortalama %93 kapasite kullanım oranı ile tamamlamayı başarmıştır. Toplam üretimdeki katma değerli ürünlere olan talebin artması ise elyaflar iş biriminin karlılığını artırmıştır. 2024 yılının ilk yarısı 158 bin ton sevkiyat ile tamamlanarak %48‘lik ihracat oranına ulaşılmıştır (2023: 155 bin ton, %40).
Endüstrimizde satış fiyatının ana belirleyicisi olan Akrilonitril (“ACN”) ise uluslar arası piyasalarda yıla 1.150 $/ton seviyesinde başlayıp ortalama 1.350-1.400 $/ton seviyesinde seyretmiş, buna bağlı akrilik elyaf satış fiyatları da yükselmiştir. 2024 yılı kalan aylarında 1.200-1.400 $/ton bandında fiyatlanması beklenmektedir. Ana ham madde tedariğinde ise herhangi bir darboğaz yaşanmamıştır.
2023 yılında zayıf olan talep, bu yılın başından itibaren güçlenmekle birlikte ihracat pazarlarında satışlar geçen yıla kıyasla beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir. Bu yükselişin ana sebepleri arasında, müşterileri tarafının stoklarındaki erime ve ABD pazarındaki ekonomik toparlanma göstergeleri yer almaktadır. Teknik elyaf talebindeki artış şirket karlılık seviyesine olumlu katkı sağlamıştır.
Şirket'in üretim tesislerinin çevresinde yer alan genişleme alanları değerlendirildiğinde, gelecekteki potansiyel büyüme ihtiyaçları dikkate alınarak Akkim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin maliki ve hissedarı olduğu 16.965,79m2 arsa 70.000.000 TL bedelle, 33.427,62m2 sanayi tesisi ve arsası niteliğindeki taşınmaz 508.215.000 TL bedelle mülkiyet hakları ve hisseleri 1 Ağustos 2024 tarihinde satın alınmıştır.
dolar=32.34-----32.88
euro.=34.86-----35.19
https://i.hizliresim.com/qmqvctl.png
--yukarıdaki rakamlara göre, nasıl 500 milyon kur farkı zararı yazmış??....
--analistlerin net karda yanılmalarının en büyük sebebi bu olsa gerek...
--bugüne kadar açıklanan ile gerçekleşen hiç bir zaman uymadı...
--faaliyet raporunda 2. çeyrek kapasite kullanımı %82 diyor...ilk 6 ayın ortalaması ise 93... bu durumda 1. çeyrek kapasite kullanım oranı (KKO) 104 oluyor...???
https://i.hizliresim.com/5uhf6f2.png
https://i.hizliresim.com/r0i3788.png
--dönem içinde rakamlar değişiyor, ve doğal hedge bir işe yaramıyor...adı var icraatta yok...bu nedenle dönem sonu yazılanlara bakarak kur farkı kar-zarar tahmini yapılmamalı...AKSA da net kar tahmini yapmak mümkün değil...
--ciro, brüt kar ve favök yeterli...
---fazla vergi vermemek için kur farkı zararı işlerine geliyor ve bu nedenle önümüzdeki dönemlerde de olma ihtimali bence epey yüksek...
$ bazlı ciro rakamlarındaki farklılığı araştırınca gördüklerim:
2023/1 yatırımcı sunumu sayfa 29 da 2023 Q1 cirosu 226 milyon $.
2023/2 yatırımcı sunumu sayfa 24 te 2023 Q1 cirosu 226 milyon $, Q2 cirosu 417 milyon $.
2023/3 yatırımcı sunumu sayfa 24 te 2023 Q1 cirosu 226 milyon $, Q2 cirosu 416 milyon $, Q3 cirosu 583 milyon $.
Yani şirket 2023/2 de 417-226=191 milyon $ ciro yapmış.
Son yatırımcı sunumlarında gösterilen rakamı ise önce 2023 yılında açıkladıkları TL rakama enflasyon muhasebesi uygulayıp yukarı çekmişler, ardından da o rakamı 2023 ün kuruna bölerek ciroyu $ a çevirmişler ve 2023 Q2 için çok yüksek bir ciro bulmuşlar (483 milyon $). Böyle bakınca şirketin cirosu düşmüş gibi görünüyor.
Neticede 2024 Nisan - Haziran dönemi satışı 214 milyon $ ve 2023 Nisan - Haziran dönemindeki 191 milyon $ a göre %10 dan fazla artış var.
Ayrıca Q2 kapasite kullanım oranı olarak %82 doğruysa eğer, (ortalamasının yaklaşık %5 altında bir KKO) bu düşüşe rağmen cironun ve FVAÖK ün artışı Aksafil ve teknik ipliklerin ciroya önümüzdeki yıldan itibaren ciddi katkı yapacağını düşündürüyor.
Bu düşündüklerimin hissenin yarınki süzülüşüne etkisi olmaz tabii ki:)
Beni bu şirkette tutan kısım tam olarak yazdığınız (koyu kısım) konu. "Katma değerli ürün üretimi"
En fazla tokat yiyen sektör tekstil üretim oldu. Diğer taraftan perakendeciler nasıl becerdiler bilmiyorum ama kâr rekorları kırdılar. Üreticiler muhtemelen 2020 pandemide gaza gelip tezgah sayısını çok arttırdılar ama pandemide kapanan ülke dışındaki tezgahlar tekrar devreye girince bizim plansız üreticiler ortada kaldı, tezgah borcunu ödeyemedi ve battı.
Aksa bu işin neresinde. Tabii ki "elyaf ile" tam kalbinde. Fena bir dönemdeyiz ama lider pozisyonda olduğu için piyasaya uyum sağladı, kapasitesini doldurabildi ve ufak sorunlarla bu dönemi atlatıyor gibi. Üstelik adamlar temettüsünü kısmadı, teknik elyaf yatırımını yürüttü, dowaksadan hala fayda göremedi....
Peki bundan sonra ne olacak;
- Muhtemelen yıl sonuna doğru avrupa hareketlenecek. Aylardır kötüler. İlk faiz indirimi de yapıldığına göre dönem değişmeye başlayacak.
- Bizim iki ana yatırımın biri 2025 1.Ç, diğeri 2025 2.Ç devreye girecekmiş. Burası, Kalender arkadaşın bahsettiği kısımla ilgili. Aksa standart elyafın ilerisine geçmeseydi muhtemelen zamanla "atlet-çorap üreten ve ihracat yapmayı bahane edip devletten teşvik (kredi ya da kur desteği) isteyen ama tabii ki artık alamayarak zamanla yok olan" üreticilere dönüşürdü. Ama karbon elyaf ve teknik elyaf ile katma değerli ürün üretimine dönüşmeye başladı ve hızlanıyor. Bu sayede kârlılık, ihracat gibi ana konularda güzelleşmeler olacak.
-Çin' in çılgınlıklarının artık bitmesi gerekiyor. Çok kötü bir durumdalar ama devlet hala müdahale etmiyor. İç tüketimi arttıracak bir plan henüz açıklamadılar. Hal böyle olunca ihracatı patlattılar. Aslında dünyaya deflasyon ihraç ediyorlar, bu güzel bir şey ama lokal üreticilerin canını okuyorlar. (örnek: demir-çelik sektörü). Bu durum artık ya çin devletinin iç piyasaya vereceği büyük teşvik paketleriyle ya da ihracat ile çöktüğü ülkelerdeki anti-damping önlemleriyle sonlanacaktır.
- 2.çeyrekte döviz sadece %1 yükseldi. Ama 3 ve 4' te muhtemelen toplam ~%10 artış olacak. Tüm kurum ve şahısların beklentisi yıl sonu 36-38 bandına oturmuş durumda. EUR/USD paritesi de ilginç şekilde bizim için güzel bir yükseliş gösterdi.
Son olarak 2.çeyrek faaliyet raporunu ve geçmişe dönük finansal rakamları aşağıda paylaşayım;
- Rapor: https://www.aksa.com/download.ashx?D...ZC4TB36jg%2fxI
https://i.hizliresim.com/esuy0u3.jpg
https://i.hizliresim.com/f4n3b5m.jpg
https://i.hizliresim.com/f30b36c.jpg
Beni bu şirkette ortaklığı önce kafamda sonrada fiyat olarak fırsatını bulduğumda exit yaparak bitirmeme sebep olan en önemli faktör katma değeri yüksek bilinen ve 10 küsür yıldır ürettikleri karbon fiber işinden hep zarar etmiş olmaları. Benim aklım bu işten zarar edilmesini hiçbir zaman almadı. Bir şirket katma değeri çok yüksek olan bir üründe 10 küsür yıldır sözüm ona kar edemiyorsa bundan sonra katma değeri şöyle yüksek böyle yüksek diye tonaj olarak karbon fiberden çok çok daha az üretim kapasitesine sahip olacağı diğer ürünlerde de fark yaratacak bir kar çıkması pek olası olmaz.
Sen ülkede ki tek üretici ol ve böylesi bir üründen zarar et, hadi oradan derler adama.
Bu dinçköklerin katmadeğeri yüksek esas ürünleri ürettikleri ve parayı esas kazandıkları şirketlerin halka açık olmayan Epsilon ve Akcoat olduğunu tahmin ediyorum. Öyle ya senin kompozit malzeme üreten dow ile ortaklık yaptığın bir dow aksa şirketin varken neden aynı segmentte farklı bir şirket (epsilon) ile faaliyet yürütürsün ki ?
Aksa’nın kasasında ki nakti sektörü bu kadar kötüyken ve yatırım ile acilen büyüme gereksinimi yokken daha 1 ay olmadı yatırım halka açık olmayan Akkim’in arsasını satarak parayı kendi cebine indirirsin ki??
Bu grubun her işi alengirli, halka açık şirketler ile açık olmayanlar arasında bariz bir art niyetli yönetimsel yaklaşım var.
Ortaklığımı çok önceleri kafamda bitirdiğim, fırsatını bulduğum ilk anda da reelde bitirmeme sebep olan ana unsurlar bunlar.
Şirketi güzellemelere karnım yeterince tok.
--yazdıklarının çoğu hatalı, çoğunda ters söylem ve cümle düşüklüğü var...düzelttikten sonra değerlendirelim...
EPSİLON KOMPOZİT..
Takvim Yılı Beyan Olunan Matrah Tahakkuk Eden Vergi
2023-- 121.765.440,17 16.915.300,63
2022-- 118.305.399,07 20.162.213,22
2021--79,792,544.91 TL 19,948,136.23 TL
2020 --41,703,653.85 TL 9,174,803.85 TL
2019--31,852,463.10 TL 5,555,991.12 TL
--akköklerin dişinin kovuğunu doldurmaz....
AKCOAT
Takvim Yılı Beyan Olunan Matrah Tahakkuk Eden Vergi
2023--482.567.226,56 106.319.483,71
2022--384.775.461,90 2.601.720,85
2021--136,780,224.28 TL 1,367,751.63 TL
2020--110,833,406.76 TL 4,518,731.19 TL
2019--10,219,451.21 TL 262,254.75 TL
--2. çeyrekteki KKO nı önceki döneme göre kıyaslarken kapasitenin önceki dönmede 330 olduğunu şimdi ise 355 bin tonunutmayın...
%82 yerine 86 olması lazım...çünkü 1. Ç %100 idi...
%86 ya göre 355 bin tonda bu çeyrek 76.325 bin ton eder...330 tonda ise 70.95 bin ton eder..%8 e yakın fark var...
Verdiğiniz karar size hayırlı olsun, uyarılarınız için de ayrıca teşekkürler.
Ama buraya sık sık yazıp zehir saçmanızın da bir gereği yok yani. Yatırım yapan her birey kendi değerlendirmesini yapıp, iradesini ortaya koyuyor.
Dolayısıyla ispatlayamayacağınız iddialarla, ne yazık ki kafa karıştırmanın ötesine gidemiyorsunuz.
Yolunuz açık olsun.
İyi ki zarar yazmamış yoksa taban olurdu herhalde, öyle böyle bir kar var en azından, bu vesileyle aşağıdaki boşluklara yöneldi tahtacı, alım gelmezse işi zor.
**aksa nın cenazesi ortada kalmaz...
Hiçbir cenaze ortada kalmaz.
Hayatta kalma şansı üzerinden tutmuyor muyuz
Nabzını.
Her daim çekiyoruz kabızını.
Ne vakit ayağa kalkacaksa artık.
Karbon fiber girdileri mide bulandırıyor.
Orada bir hava kaçağı var ama inşallah ağızdan yellenmez yine yöneticiler de doğruyu söylerler.
Ytd.
Orada belli bir fiyattan dönemsel taahhüt vardı diye hatırlıyorum.
Biİm kayıplarımız dow un kazancı olarak yurtdışına akıp, oradan da malum grubun cebine giriyor olmasın?
Şeytanın avukatlığına soyunuyor insan ister istemez.
Ytd.
**piyasa dengelendi...BOFA harici pek veren kalmadı gibi...piyasanın gücü yetmediği yerde çoğunlukla LODRİK Bey devreye girerdi...bu zaman kadar.....
5-6 sene önce karbon elyaf, geleceğim malzemesi diye yatırım yaptım. 5-6 senedir 0’a 0, elde var 0. HATTA - üstüne -.
Ya ben yatırım yapacağım ürünü seçemedim ya da bunlar gerçekten beceriksiz.
Yazık…
ben de 2009'da başladım, 15 sene oldu... hala almaya devam ediyorum.
ama dow-aksa'nın hala zarar yazıyo olmasına bir türlü aklım ermiyor. faaliyet raporunda "Artan kapasite ve üretim geliştirme neticesinde operasyonel karlılığı devam etmekte olup yatırımların devreye alınmasından kaynaklı amortisman gideri ve finansman maliyetleri nedeniyle net kar yaratma kapasitesi sınırlı kalmıştır." diyor ama bir türlü geçemedi gelir amortisman giderini.
2 yıl önce karbon elyafı 14.500 tona çıkaracağız diyorlardı. onunla ilgili de bir bilgi düşmedi hala.
ben seviyorum bu şirketi, düzgün iş yapan, sürekli büyüyen, teknolojiyi takip eden, söylediğini yapmaya çalışan bir şirket. yerinde durmuyor, sürekli hikaye peşinde. bi şirketi bu kadar uzun zaman takip ettiğinde, daha geniş bakabiliyorsun sanırım.