Rüçhanlar belirlediğim seviyeye gelirse ne ala, gelmez ise ben yokum ilgilenmiyorum. Geride kalan hissedarlara bol şans der geçerim.
Printable View
Rüçhanlar belirlediğim seviyeye gelirse ne ala, gelmez ise ben yokum ilgilenmiyorum. Geride kalan hissedarlara bol şans der geçerim.
Hocam, tam bir borsa gerillası desem teşbihte kusur etmiş olmam umarım. Spekülasyon sanatı böyle bir şey işte...
Bu 3TL rüçhan alımı GS için beklenti değil mi? Fenerin bedellisi haftaya olur, orada oyun planı sanırım farklı olacak? Daha kurumsal olduğundan hedefler farklı belirleniyor anladığım kadarıyla? Tecrübe etmek bakımından izlemek isityorum
Gerilla stratejileri uygulamaktan başka yol yok BİST ortamında. Her zaman söylerim, BİST bir yatırım oramı değildir siz de yatırımcı değilsiniz. Kendini yatırımcı olarak görenler ya çok saftır ya da cahil veya da tecrübesiz.
GSRAY rüçhanda benim ödeyeceğim azami bedel 3 TL dir. Planımı ona göre kurudum. 3 TL ve onun altından rüçhanlarda alıcıyım. Bu şart bana özel, benim şahsi şartım. Belki buraya gelmeyecek, belki 3 TL yi kırıp 2.50 TL ye düşecek bunları bilemiyoruz. Ne tür gelişmeye şahit olacağımızı bedelliye katılmayacak olanların rüçhanlarını satışı belirleyecek. Rüçhan tahtası çok sığ olur, likidite pek yoktur rüçhanlarda. O yüzden harika alım fırsatları olur rüçhan tahtasında. Talep edilen bedel çok yüksek, spotun %60 ı kadardı ilk açıklandığında. Şimdi bu oran yavaştan yükseliyor. Bu tür durumlarda köpeğin kuyruğunu sallamasından ziyade kuyruk köpeği sallar yani spot hisse fiyatı rüçhanı belirlemez, rüçhan spot hisse fiyatını belirler. Tabii arada bir kaldıraç faktörü de var. Eğer ciddi oranda mevcut yatırımcı bedelliye katılmama kararı alıp rüçhan satışı cihetine giderse ciddi düşüşler görebiliriz. 432 milyon adet rüçhandan bahsediyoruz, bunun kaç milyonu satışa sunulacak göreceğiz. FENER'in bedellisi spot fiyata ciddi etki yapmaz çünkü talep edilen para hisse başına 9 TL ve spotun %9 u gibi. %60 nerede %9 nerede.
Bu durumda Fener'de bedelli ve maç sonuçlarına bağlı, orta vadeli yatırım stratejisi uygun olur, elbette fiyat seviyesine bağlı olarak.
GS için de kuyruk stratejisi çok akla yatkın, hele bir de arka arkaya birkaç maç kaybederse:)
Aynen dediğin gibi. GS bedelli sürecinde köpek kuyruğu değil kuyruk köpeği sallayacak ve bu da güzel fırsatlar doğuracak. Sportif a.ş.lere nadiren gir-çık yapmak gerekiyor. Giriş zamanını belirlerken hem çok sabırlı hem de disiplinli olmak şarttır. Girdiğin zaman da uzun zaman kalmayacaksın. Düşman ile kazanamayacağınız veya da kazanma olasılığınızın düşük olduğu bir muharebeye girmeyeceksiniz. Bu olasılık en az %75 sizin lehinize olmalı yani "ödül / risk rasyonuz" asgari 3 (75 e 25) olmalı.
Bugün ABD'de tahviller satış yiyor, getirilerde belirgin bir artış var. Bu da borsada baskı oluşturuyor. Oradaki enflasyon rakamında en büyük pay barınma yani kira. Bu maliyet düşüş eğiliminde. Bu yüzden önümüzdeki aylarda tüketici enflasyonu düşmeye devam edecek ve FED'in eli de rahatlayacak.
PLTR tutundu gibi gözüküyor. 75.40 a kadar çıktı açılışta, şimdi 74 dolar civarında. Tarihi zirvesi olan 81 doları aşarsa 100 dolara kadar önü açık (neden 100 dolar? Çünkü 100 dolar seviyesi 3 haneli düz rakam olduğu için psikolojik dirençtir). Kağıt maşallah dev sıçramalarla hareket ediyor, 15 den 25 e, 25 den 33 e, 33 den 45 e, 45 den 65 e, 65 den 81 e zıplaya zıplaya çıktı. Ara tepelerden satış yiyip %10-%15 lik geri çekilmelere maruz kalsa da her seferinde toparlayıp bir üst kademeye sıçramış. En son 65 den 81 e zıplamıştı, 81 den satış yiyip 68 e kadar çekildi, şimdi yönünü tetkrar yukarı çevirip 81 e gözünü dikmiş gözüküyor. 81 i aşarsa radarda 100 dolar olacak ki %25 lik bir sıçrama demektir ve geçmişteki sıçrama oranlarıyla uyumlu.
Bugünkü GSRAY kapanışı 6.54. Rüçhan tahtası henüz açılmadı ama açılsaydı rüçhan kaç TL olurdu?
Bölünmüş fiyat= (6.54+4) : 5 = 2.11 TL
O zaman rüçhan fiyatı = 6.54-2.11=4.43 TL olacaktı
Sağlama: (4.43+4) : 4 = 2.11 TL (rüçhana ek olarak bedellide 4 TL ödenecek ve 4 yeni hisse sahibi olunacak)
Benim kriterim rüçhanın 4.43 den 3 tl veya 3'ün altına inmesi olduğuna göre 3 te 1 düşüş olmalı ki alım yapayım.
Markowitz 1950'lerde MPT yi yani modern portföy teorisini geliştirdiğinde ne algolar vardı ne robotlar ne ETFler ne de bugünkü yoğunlukta yatırım fonları ile piyasa ile içli dışlı türev piyasalar. Şimdi ETFler yetmemiş adamlar bir de invers ETFleri çıkarmış. 1960lar 1970ler 1980ler MPT için belki altın yıllardı ama sonra durum değişti. 1987 yılında ABD borsaları tek 1 günde %25 e yakın çöküş yaşamıştı, önceden programlanmış treydler buna neden oldu. Hisseler düştükçe daha fazla satış yapılmasını söylüyordu o programlar, böylece kendi kendini besleyen bir negatif döngü oluştu. Sonunda bir baktılar endeks %25 e yakın göçmüş hem de 1 işlem gününde. Nereden nereye geldik.
İnşallah :D Tarih tekerrür edecek mi bakalım. 100 dolar hedef veren çıkmadı galiba ama 90 duymuştum bir yerde. ama 100 dolar dediğiniz gibi psikolojik bir sınır gibi de. Zaten mantığa göre hareket etmiyor hisse. Bugün nasdaq100 den iyi haber gelmesi çok önemli ama bunun olması için. İşin kötü yanı nasdaq salarsa pltr de büyük ihtimal bunu takip eder muhtmelen en önden
Hocam bu Blackrock, Vanguard gibi devasa parası olan fonlar. Bunlar nasıl çalışır? Benim gördüğüm çok iyi maliyetle zaten pozisyonları var PLTR'de misal. Satsalar %100'ü geçer karları sanırım. Bu fonlar alıp satarken kendi kazançlarına mı bakıyor yoksa şirketin durumu ya da piyasların durumu mu ağırlık basar?
Bunların bünyesinde yüzlerce fon var, hepsinin de kriteri farklı. Kimi büyüme odaklı, kimi value, kimi temettü, kimi spesifik bir teknoloji vs vs. Hepsinin kriteri ayrı. Ortak tek yönleri bunların kısa vade bazlı yatırımcı olmadığı. Öyle al-sat yapmazlar. Yılsonu geldiğinde shuffle yaparlar, limonları fondan çıkarıp şeftalilere ekleme yaparlar vs vs. Yatırım yaptıkları şirketin durumu piyasanın durumuna göre kat be kat çok daha önemlidir. Top down değil de bottom up şeklinde takılıyor çoğu. Yani şirketleri bireysel olarak mercek altına alıp o şekilde yatırım yapıp yapmama kararı alırlar.
Hiç bir hisse mantık çerçevesinde hareket etmez. Öyle olsaydı en düzgün mantığı kuranlar yani en zekiler grubu borsadan en çok para kazanan kesim olurdu, zeka ile borsa kazancı doğru orantılı olurdu. Ama gerçek farklı çünkü devreye sürü psikolojisi, açgözlülük, korku, panik gibi zekaya göre çok daha etkili psikolojik faktörler giriyor artı marjinal yatırımcılar grubu, algo ve robotlar gibi tahtayı doğrudan etkiliyen diğer faktörler de söz konusu. Borsa algıdan ibarettir, algıyı oluşturan da psikolojidir.
Nasdaq-100 girmişiz. Pazartesi 81'i geçer umarım :) Faiz indirimi de var. Artık olursa olur.
Endeks fonları alım yapmak zorunda. 100 dolara çıkar diye düşünüyorum. Zıplaya zıplaya giden bir kağıt. Geçmişte yaptığı her zıplama ortalama %25 gibi bir değer kazandırmış. Hadi hayırlısı.😊
Bu ay FED'in 25 baz puanlık faiz indirimi banko gözüküyor. Yeni yıl coşkusu da doping yapar. Zaten 2 hafta kaldı yeni yıla. Hacimler düşük olur bu 2 haftada, holiday season. Yeni yılın ilk günleri coşkulu geçer ve sana çok güzel bir seviyeden çıkış fırsatı sunar.
Portföylerini shuffle yapacak olanların çoğu bunu yaptı zaten yani portföyünü rotasyona tabi tutup satacak hissesi olanlar sattı, önümüzdeki 2 hafta sakin geçer.
Trump başkanlığı 20 Ocakta devraldıktan sonra Ukraynadaki savaşın sona ermesi gündeme gelir. Enflasyonun düşüş trendine girdiğini veriler teyit eder. Yeni yılın ilk ayları coşkulu geçer. TR'de de yeni yılın ilk aylarının borsa açısından güzel geçme ihtimali yüksek.
Hocam, Trump'ın başkanlığına aşırı anlam yükleniyor bence. Her şeyi yapacam diyen adamlar genelde hiç birşey yapamadan gider.:)
Söylediklerinin hepsini aşırı yan etkileri olan, önemli icraatlar. ABD karşısındaki cephe artık güçlü ve belirgin, kafasına göre iş yapması ters tepecektir. Dün bizim ülkede bile googl'a ciddi bir ceza kesilmiş, dışarıyla iyi geçinmesi gereken Çin değil ABD, boşuna şov yapmasın bence. Borsa zaten iyi gidiyor, bunun uzaması şaşırtıcı olmaz.
ABD borsasında fark yaratan bir avuç şirket var, gerisi baş aşağı düşüyor. Bu fark yaratan şirketlerin hiçbirinin yabancı ülkeler tarafından kollanması gerekmiyor. Bir yasa çıkarır önünü kapatırlarsa 3 trilyon$'lık şirketleri görürüz. 20.yy. başında çelik de gelişmiş ülkelerin ürettiği bir malzemeydi, teknoloji eyvallah da neden olduğu açıkları hiç bir ülke isteyerek sürdürmüyor. Zaten insanlar bu popüler oyuncaklara doyuyor zamanla.
Ukrayna savaşının yakında sona ereceğine inanıyorum ancak Rusya devasa bir parça koparttı topraklarından. Ülkenin en verimli ve sulak arazileri, üstelik güneyde karadenize kadar iniyor. Bu kadar kan ve masraftan sonra Rusya'nın geri çekilmesi de, Ukraynanın sineye çekmesi de hiç kolay olmayacak.
Yelpaze hocam uzun vadede Trumpın neler yapacağı veya yaptıklarının olası sonuçları ile ilgilenmiyorum. Zamanı geldiğinde ve sonuçlar ortaya çıkmaya başladığında bunları seninle birlikte masaya yatırırız. Benim için önemli olan bir kaç aylık bir balayı döneminin başlamasıdır. Açık olan pozisyonlardan makul bir karı bankaya atalım, GSRSYda rüçhanlardan voleyi vuralım, bu arada 5 year da 100 dolardan Palantirleri satsın, işte bizi an itibariyle ilgilendirenler bunlar.
Doğru dedin hocam. ABD borsası fair value nün %20 gibi üzerinden işlem görüyor. Enteresan olan ise herkesin bunu biliyor olması. Buna rağmen borsa aşağıya salmıyor çünkü ABDye güçlü portföy girişleri devam ediyor ve bu sermayenin bir kısmı borsaya gidiyor. Hane halkının NET nakit pozisyonu 20 trilyon dolar artıda. Durum böyle olunca overvaluation durumu devam ediyor. 2008'de benzer durumu yaşamıştık. İşini bilen büyük yatırımcılar alarm zilini çaldığında sene 2006 idi yani 2 yıl erken. Piyasanın momentumu mevcut overvaluation durumunu bir süre daha destekler. Ne zaman endeks 200 günlük hareketli ortalamanın altına düşerse işte o zaman momentum gücünü kaybediyor demektir ve siperlere geri çekilmek icap eder.
Bu arada, PPK toplantısı 26 Aralık'ta olacak ve muhtemelen faizleri 250 baz puanı indirecekler.
Overvaluation yerine fırsata hücum da denebilir. Sonuçta aşırı satılan önemli şirketler de var ve belki gelecekte roller değişecek sadece?
Faiz artırımları bankaların ellerindeki tahvillerden değer kaybı yazmalarına neden olduğu halde hisseleri coşmuştu. Enflasyon muhasebesi olmadığından tüm sektörler gibi bilançolar büyümüş ve karlılk patlamıştı. Şimdi faiz indirimleri bakalım nasıl etkileyecek? Enflasyon muhasebesi hala yok ama sonuçta bilançolar karşılaştırmalı ve 2024'e göre 2023 performansının altında gözükmüş oluyor
Yerli bankalarıla ilgili bir örnek vereyim:
2006 yılında AKBNKın %20 hissesi 15.5 milyar dolarlık bir PD üzerinden 3.1 milyar dolara Citi'ye satılmıştı. 2006 nın 15.5 milyar doları bugünkü 25 milyar dolara tekabül ediyor. Aradan 18 yıl geçti, karlılık ve defter değeri katlandı, birikmiş karlar devasa rakamlara ulaştı ama AKBNKın şu anki piyasa değeri 9 milyar doların biraz üzerinde. Aradaki 16 milyar dolar nereye gitti?
Akbank'ın benzer durumu Garan'da da olmuştu. General Electric pay almış sonra satmıştı.
O fiyatlara tekrar ulaşılacak diye bir kaide yok ama sizin bu rakamları referans olarak kullandığınızı tahmin ediyorum. Bizim büyük bankalar konumları nedeniyle devletin bağımsız bir organı gibi de algılanmalı. Hükümet bunlara düşük faizli tahvilleri aldırabiliyor veya kar payı dağıtımlarını engelleyebiliyor. Daha ileri giderek kaynaklarını nasıl kullandırmaları gerektiğine müdahale ediyor. Bankaların piyasa değeri ülkenin genel riskleri, ülkenin gerçekleriyle erozyona uğrayan aktif kalitesi gibi faktörleri de yansıtıyor. 2006 öncesinde Deniz Bank veya Finans Bank iyi rakamlara el değiştirebilmişti, yabancı fon akışı açık ara pozitifti ve ülkenin cari dengesi negatif olsa da düşük riske işaret ediyordu. Kısacası makro ekonomik istikrar banka değerlerini destekliyordu, şimdi pek öyle değil. Ama bankacılık lisansı hala değerli. Yapmaya yetkili olmadıkları iş yok gibi.
bugün şöyle bir şey okudum. dünyanın en talihsiz yatırımcısı. zamanlaması o kadar kötü ki bütün alımlarını kriz öncesine denk getirmiş. Aralık 1972, Ağustos 1987, Aralık 1999, Ekim 2007. Sonra da hesap etmişler. :)
https://awealthofcommonsense.com/201...-market-timer/
hocam ben de inteli fırsat olarak gördüm başlarda ama (dipte param olsa muhtemelen alırdım da) ama düzlüğe çıkabilmesi için olması gereken şeyler diğer çip üreticileri için de olması gereken şeyler. nvidia da bir süredir pozisyonu olanın çok canı yanmaz belki ama intelin yeni girişimleri ve yapay zeka işi beklendiği gibi gitmezse ne olacak. diye düşününce çok para bağlamaya korkuyorum açıkçası. ama tabi büyük bir fırsat da kaçıyor olabilir.
Gilovich ve Medvec (1994), insanların kısa vadede yanlış eylemlerden daha fazla pişmanlık duyduğunu ancak uzun vadede kaçırılan fırsatlardan daha fazla pişmanlık duyduğunu göstermektedir. Finansal bağlamlarda, kötü yatırımlar nedeniyle duyulan pişmanlık, yatırımcıları gelecekteki karar alma konusunda daha temkinli hale getirirken, kaçırılan fırsatlar nedeniyle duyulan pişmanlık daha fazla risk almaya yol açabilir. Örneğin, varlık fiyatları yükselmeye devam ederse ve bireyler kaçırılan fırsatlardan büyük ölçüde pişmanlık duyarsa, hatalarını düzeltmek için zaten aşırı ısınmış piyasalara yoğun yatırım yapmaya çalışabilir ve böylece bir balonun daha da büyümesine neden olabilirler.
Ben de yaşıyorum bunu. Ara ara neden daha fazla risk almadım ki dediğim oluyor. Öyle durumlarda BIST portföyüme bakıyorum temkinlilik seviyem yükseliyor hemen :)
Bir araştırmaya göre risk priminden bağımsız olarak pişmanlık primi olduğu da söylenmiş. Bu durumda Ereğli'nin pişmanlık primi oldukça yükselmiş olmalı. Zaten biraz pişman oldum sattığıma 1/3'ünü birkaç gündür.
Bunu nasıl çözeceğim diye düşünüyorum birkaç gündür. Acaba alım yaparken sermayenin limitli bir kısmını sadece pişmanlık primini yakalayacağım varlıklara mı ayırsam bilemedim.