Seçim karakolda bitecek galiba...
Printable View
Seçim karakolda bitecek galiba...
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, AKP milletvekillerine, ekonomi konusunda brifing verdiği iddia edildi. Albayrak'ın vekillere "olağanüstü bir durum, gelişme olmadıkça dövize müdahale edilmeyeceği" mesajı verdiği belirtildi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...ifing-6110947/
usd/tl 8.507 (%+1.26)
GBC'nin portföyünü alkışlıyorum.
İyi şirketlerin hisselerini almış.(Microsoft, MasterCard, Amazon, Ansys, Adobe)
Saygılar.
yaklaşık 6 ay önce girip rus aşısı çıktığı zaman sattığım ve 2 haftadır tekrar aldığım gbc nin investinge 6 ay önce eklediğim portföyüne baktım şimdi. bir adet ağırlığı %8 civarı gold etf i çıkarmışlar, diğerlerin ağırlık arttırmışlar.
nasd** tan hisse eklemişler ama ağırlığı %1 civarı sadece.
tabi dediğim 6 ay önceki dağılım. ay ay değişiklikleri bilmiyorum.
ay ay bakınca değişiklik daha fazla görülebilir tabi.
ama aktif yönetilmesi önemli bence de..
En son bir TCMB başkanı açık açık "Doların belini kıracağız" diye demeç vermişti ve olanlar olmuştu. Hala da devam ediyoruz.
Kimse dalgalı rejimde kur hedeflemesi yaptığını açıkca söyleyemez. Söylerse ters teper. Aynı zamanda kuru sabitlemek için rezerv de eritmemeli(ydi).
facebook twitter gibi sosyal ağlara 10 ar milyon tl ceza kesilmiş.!
yabancı teknoloji hisse fonlarını etkilemesin ? :)
Yine de enseyi karartmayalım. Dolar hep böyle artacak değil, artsa da sonucta dolar bazında hisse fiyatlarına, bist100'ün içine de bugün yarın olmasa da illa ki girecek. Kur, enflasyonu artırınca, faiz bazlı fonlar bunun etkilerini getirilerine bir süre sonra yansıtacak mecburen.
Ancak buradan şöyle bir ders çıkardım ben kendi adıma. Genelde kura hassas ve kur bazlı fonları (yabancı hisse fonu, eurobond fonu vs. ) %30 lar civarında tutuyordum. O bile yeterli değil anlaşıldı ki. Belki de gece daha rahat uyumak için bu oranı %40'lara kadar hatta yarıya kadar çıkarmak gerek.
İyi tarafından bakmaya çalışıyorum sadece. Yoksa gerçekten işin içinden çıkamıyorum. Her gün oluk oluk eriyor portföyüm reelde.
Kısa, orta vade performansına bakıldığında mps > rbh değişimi doğru bir hamle gibi geliyor şahsen.
Bir tatile çıkalım, dağlarda dolaşalım dedik, neler neler olmuş. :) Bu dönemde internete girmemek iyi oldu benim açımdan, gereksiz tepkilerle satış girebilirdim. Sadece tatile gitmeden TCD'yi boşaltmıştım ki, iyi olmuş gördüğüm kadarıyla.
Bu arada benim defansif diye tuttuğum IBB baya baya getirmiş, dalgalı dönemlerde iyi bir tercih olduğunu belli etti. Yalnız dün %1,13 getirmiş, sebebini çözemedim. Yaz döneminde 1 aylık getirisiydi bu fonun.
Bu arada Trump'ın zaferi hayırlı olsun. Amerika'da bize benzemeye başladı iyice, anketlerde utanıp-sıkılıp partisini telaffuz edemeyenler, sandığa gittiklerinde acımadan basıyorlar.
Her şeyin hayırlısı..
Bugün yan kagıtlarla yürüyor daha çok . bisttüm>bist100>bist 30 şeklinde. Böyle oldu mu iyi hsyfler endeksi geçiyor genelde. bakalım.
usd bazlı bist100 = 138 $ civarında bu arada.
ishares-global-clean-energy-etf (ICLN)
Bunu bizim yerli broker ekranlarında bulamadım.
Temiz ve yenilenebilir enerji firmalarına yatırım yapıyor sadece.
Her yıl enerji üretiminde yenilebilir ve temiz enerji oranı 3-5-8-10 % diye pazar payı artan bir alan.
Projeksiyonlar 2030'da Kuzey ve Batı Avrupa'da ve ABD'de %60'ları , dünyanın geri kalanında %15'lere ulaşacağını gösteriyor. Zaten pazar payı trendi de gösteriyor bunu.
Hiç bir şey yapmasalar sırf pazar büyümesinden muazzam büyüyecekler.
Bulabilsem , 10 yıllık perspektifte yatırım yapardım. Hidrokarbon kaynaklı enerjinin çöküşü sürecek. Trend hep o yönde.
Aktif yonetilmesi bence de en onemli. Diger yabanci fonlar endeks fonu gibi geliyor bana.
Bence Trumpun kazanacagini dusunmusler. Stimulus gelirse hem altin hem nasd** da artis bekleniyordu. Trump olmadi sanki ama gene akfti yonetildiginden yeni yonlere adapte olacaktir fon diye umuyorum.
Reel efektif kur tarihi dibini bir kez daha kırarak yine rekor kırmış !
Resmi TÜFE rakamlarının da yardımıyla :)
Merkez kur 0.00
TDG yabancı borçlanma araçları fonu ile ilgili bilgisi olan var mı ? Türk eurobond ağırlıklı mi bu fon ....
Arkadaşlar fonlar yeni ayın listesini kapa en son hangi tarihte bildiriyor?
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hadi bir konuda daha fikir teatisi yapalım forumdaşlar. şu ara mps'den vazgeçme durumlarımız oluyor ya. portföyümüzde bir de katılım tarafından fon olsun diyorsak hangi fon daha mantıklı olabilir? üç ayda mps'yi ikiye katlayıveren çiçeği burnunda kpc mi? yoksa son ayda yüzde 15 getiren, ama son 17 günde aralıksız tavan yaparak yüzde 170 kazandıran bir karton faktörünün de olması sebebiyle da değerlendirdiğimizde kat50'ye yatırım yaptığından kpc gibi alanı daha geniş bir katılım fonu mu? son ayki uçuşu bir kenara bıraktığımızda kat30 ile sınırlı bir rbh'mi? yatırım tavsiyesi olmadan sadece şahsi fikirler bağlamında düşünürsek hangisi mps yerine düşünülebilir? benim görüşüm, bazı arkadaşlarımızın da dikkat çektikleri gibi kartondaki son ay yaşanan yüzde 200'e yakın pirimi bir kenara koyduğumuzda çıtası daha geniş olacağından kpc daha mantıklı gibi duruyor. bu gün karton da çözüldü ama sabah bi ara yüzde beş civarı düştükten sonra artı bir eksi bir gibi normal seyrediyor ama yarın bir dün taban serileri başlarsa rbh nasıl olur? aslında şu güne bakınca fon yöneticisinin karton ağırlığını yüzde ona çıkardmış olduğunu farz edersek en azından yüzde beş ve aşağısına yavaş yavaş indirmiş olması da lazım ama bilemiyoruz durumu. sizler ne dersiniz? kpc mi rbh mi? , yoksa eşit olarak her ikisi de mi? yatırım tavsiyesi olmadan fikirleri alalım
yatırım tavsiyesi olmadan mps derdim şu an. kpc de olabilir ama %10 u tek kağıta bağlamak sanki riskli gibi. ben fonlara en az 1 ay dokunamıyorlar diye düşünüyorum. yani aktif yönetilmiyor.
uzun vadede aralarında getiri farkı fazla olmayacağını düşündüğümden iskontolu fon daha mantıklı gibi.
Michigan da Biden öne geçti.
Durum değişmezse Biden 270 oya ulaşıyor.
https://www.theguardian.com/us-news/...lican-democrat
Trump ve Cumhuriyetciler'in cirkeflesme göstergelerine ragmen piyasanin umrunda değil.
VXN -%17
VIX -%19
Çirkefleşme olduğunu sanmıyorum. Oylarda bariz oynama var. Bu işin sonu muhtemelen iç savaşa gider. Evangelistlerin her evde 5-10 tüfek var. Oylarda oynama olduğu kesinleşirse seçimin tekrarlanması dahil darbe dahil iç savaş dahil her şey masada.
Lüsiferyenler ve Evangelistler arasındaki din savaşı şiddete dönüşebilir.
https://pbs.twimg.com/media/El_VAZIXIAc90oF.jpg
TRUMP bunu retweet etti. seçim yenilenmezse kaos ve iç savaş masada olur. ABD nin sonu böyle mi gelecek acaba?
https://twitter.com/MattMackowiak/st...380450309?s=20
Oy oranlarındaki oynama mail-in ballot ların en son sayılmaya başlanması ile ilgili. Genelde aklıbaşında kesim pandemi sebebiyle bu yolu tercih etti. Aklıbaşında kesimin çoğunluğunun da demokrat olduğunu varsayarsak oy oranlarındaki değişiklik gayet normal. Trump tabiki bu durumu kullanıp, kaşımaya devam edecektir.
Bu işler bizdeki gibi değil. Rakamlar anlık raporlanıyor. Rakamlarda tuhaflık var.
Beni ABD de kimin seçildiği ilgilendirmiyor. ABD de iç savaş çıkar mı? onun derdindeyim. Bence çıkar.
Tweeti okuyun.
https://twitter.com/MattMackowiak/st...380450309?s=20
Bu arada benim portföy %70 Altın gümüş platin (5 senedir hiç ellemedim) - %20 yeşil soğan günlük repo (6.85 den beri) - %6 AFS %2 GBC %2 TDG (son 3 aydır)
yeni duruma göre portföyde rötüş yapacağım.
Eib harika + 0,3245