Bugün bi arkadaşla konuştum. İstanbulda emlak konut projelerini araştırmış. Fikirtepede 2+1 75 metrekare için 0,69'dan 4 milyon kredi kullandırabiliriz, gerisi nakit olmak üzere 6.4 milyon demişler.
Printable View
Bugün bi arkadaşla konuştum. İstanbulda emlak konut projelerini araştırmış. Fikirtepede 2+1 75 metrekare için 0,69'dan 4 milyon kredi kullandırabiliriz, gerisi nakit olmak üzere 6.4 milyon demişler.
İstanbul'da kira depremi: Merkez üssü Ataşehir, şiddeti 50 Bin
https://www.patronlardunyasi.com/hab...-50-Bin/274514
Kimin maasi bu kadarki bunu verecek? Sacma sapan isler
Kiracim 25%'den fazla zam yaptirmadi. Atasehirde 3 odali dairede 3 bin liraya oturuyor.
Adaletse jerkese adalet.
Biktik sacmaliklardan. Biktik keyfi uygulamalardan.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
şua n Türkiyede 12-15 milyon civarında bir yabancı var...bunlarında sokakta kalmayacaklarına göre tabiiki konutta ekstra ekstra bir talep olduğunu unutmayalım...dediğiniz mesela işyerinde olmadığını bariz görüyoruz...
etrafımda diyelim 20 tane kiralık işyeri varken 2 bilemediniz 3 tane kiralık konut var..İşyeri sahibi gel enflasyon rakamına göre zam yapalım dediğinde al anahtarını diyen çok sayıda işyeri kiracısı var...
Arkadaşım eski kiracısını 1550 tl 2600 yaptı ilk oturduğunda asgari ücret 2800 tl idi fark inanılmaz açıldı .
Başka bir arkadaş bir yıllık Kiracı 4000 den 10000 istemiş mal sahibi 8000 teklif etmiş çık o zaman oğlum oturacak demiş
Başka bit arkadaş mal sahibi 1850 den 2350 yapmış %25 den bir gram fazla olmaz demiş 10 yıldan eski kiracı tahliye davası açtı .
Bir arkadaşın büyük işhanı düşük kira veriyordu herkes kurumsal yerlerde var karot aldı 3 ayda tahliye ettiler depreme zayıf ama yıkıma gerek yok kararı aldı
Bir tanıdığa kızım evlenerek diye tahliye talebi göndermiş evsahibi 2 Senelik kiracıya
vay vay malsahibi-kiracı her iki tarafın haklı olduğu bir zamanlardan geçiyoruz ..
nüyük bir ihtimalle şu anda Türkiyede o veya bu sebeple gelmiş ve yerleşmiş sayısı 12-13 milyonu bulan ve aşan/aşacak yabancıların başına patlayacak ( mesela maşallah suriyeliler rahtaça 5 çocuk yapabiliyorlar) ...
bu rakamın 1/4'ü gitse konut fazlalığını ortaya çıkartır ...Fiyatlar ve kiralar düşer...
yada konut hamlesi kentsel dönüşüm adına şu anki imar şartlarında bir rahatlamaya gidilebilir ...ekstrem bir fikir;
bağdat caddesinde denilebilir ki arkadaş yan komşular anlaşın 2.000 metekare ve üstü bir alan haline getirin taban oturumu % 35 ve azami 15 kat izini bir bodurum kamuya kalmak (otopark ve bazı kamu hizmetleri için) kaydıyla izin veriyorum denilirse...Yine yeşilköyde gibi ...bakırköy vs vs...Daha uygun işçilik-maliyet adına ( çünkü artık fiyatlamlar TL İle deniliyor ama gerçekte dolar talep ediliyor) adına yurtdışındaki mütahitlere ve işçilere izin veriyorum denilirse acaba bir çözüm olabilir mi...Arzın 3-5 yılda talebin önüne geçmesini sağlar mı ?
İstanbul Erenköy'de 2019 Ağustosunda 2.500 lira olan ev kirası bugün 28.000 lira !
Bodrum Gündoğan'da 2020 Mayısında 100.000 dolar olan ev bugün 480.000 dolar !!
(Örnektekiler aynı konut, mahalledeki bir diğeri değil)
Bu arada
verdiğim fiyatlar istenilen değil işlem gören fiyatlar.
Enflasyon/maliyet falan geçin bunları, birinin artık ÇÜŞŞ demesi lazım!
İktidar ekonomi politikası değişirse uzun süre fiyatlar yataya sarar faizler artarsa fiyatlar dengeye gelir ytd
gerçekler ortada duruken , faiz artışıda bir etki yapmayabilir...
yatırm amaçlı/tapu koleksiyonu yapan kişilerin mallarının satması yönünde bir uygulamaya gidilirese belli bir yere kadar...
ama yurtdışı göçmenlerin etkisi arsa arzındaki sıkıntı ,inşaa maliyetindeki patlama , su -kanalizasyon,enerji,ulaşım,sağlık vs vs problemi...
Su an ulkede fiyatlamalarin tamami absurt.
Nasil borsa dustuyse konut ta otomobil de zamani gelince normale gelecektir.
bireylerin gelirleri artmadı ..
nufusta patlama olmadı
artış hızı nerdeyse durdu ,
ama dışarıdan sayısı 12-15 milyon insan geldi...
o gelenlerden özellikle suriyeliler 5 çocuk bile yaptığı söyleniyor...
buna bir çözüm ?
bulunmazsa Türkiyede vatandaşın barınma sorunu facialara dönüşmek üzere...
yöneticlerimiz uyuyor mu ?
interkom toplantılarda içerden bilgi sızdırma yoluyla araba ve gayrimenkul edinmeleri telkin edilenler zaten karun gibi zenginleşti. Artık bu malları tavan fiyattan devretme zamanı geldi. Şimdi bu malları kitleyenler paraları yeşillendirerek geleceklerini kuracakları ülkelere aktarma gayretinde gibi görünüyor. Borsa ve altın piyasasındaki hareketler çok belli.
hangi parti- partiler iktidar olursa olsun ülkeyi tekrar düzlüğe çıkarmaları onlarca yıl sürecektir. Cumhuriyetin 70 yılda biriktirdiği değerler 10 yılda bitirildi. Hepimize geçmiş olsun. Artık konut alma derdi yerine önümüzdeki 6 ayda nasıl aç kalmadan, hasta olmadan geçiniriz derdine düştük. Daha zor günlere hazırlanmak lazım , lakin hazıra dağ dayanmıyor.
Selam sn ressam. Benim de çocukluğumun geçtiği köyde yazlari geçirmek gibi plânlarım var. Kışın hem ısınma problemi hem de kimse kalmadığından köyde kalmak zor.
2+1 prefabrik ev düşünüyorum. Kalıcı betonarme inşaat için çok emin degilim.
Sizin köyde ev yapma ve yaşama tecrübenizi duymak isterim
moruk34
ressam
canlı
boyamatlı
noluyoz yahu
Serbest piyasa ekonomisinden, rasyonel ekonomi yönetimi ilkelerinden ve hukukun üstünlüğünden uzaklaşmanın sonucu emlak piyasasında da yaşanıyor, garipsemeyin, hele milletin malına çökmeyi politika diye sunanlara bakınca gelecek için iyimser olmak namümkün...
sn djoz
Kiracımı üsküdardaki evimden geçen kasımda güç bela tahliye ettirdim.1650tl oturuyordu
perdeleri çektik.o günden bu güne boş.
nereye kadar boş olacak sorusunun cevabı ise çok uzun süre olacaktır.
inşallah boş tutuyorsun al sana ceza demezler :)
(cebindeki tapunun hükmü olmayan bi yerde herşey olur )
Konu arada otomobile gelmiş ama inanılmaz talep var.çevremde olanları anlatsam roman olur.millet sıfır liste fiyatından pahalıya 2 yaşında araba alıyor inanılır gibi değil.
Ekim sonu 1070 e aldığım cupra formentor olmuş 1500.ki araç yok.
Çevremde her gün birileri telefon açıp ne olur araba bul diyor.o kadar çok araba srayan var ki sıfır.
Sanırım eli yüzü düzgün bir ev 3-4 ten başlayınca herkes daha ulaşılabilir olan otomobile yöneldi.
Şu an ev araba satsam 8 milyon.mevduata koysam aylık 170-180 bin tl.deli para valla.
Istanbul un gelecegini goruyorum bu haberde
https://www.msn.com/en-us/money/real...aa7a7dddbf44b8
1.000.000 TL'lik ikinici el arabanın yurdışı muadili eğer 20.000 euro ise Türkiyede euro fiyatı ucuz demektir...
fiyatların yakınsaması prensibine göre 1 euronun 50 TL'ye yakınsaması gerekir...
İhracat sektörünün yakınmasında haklılık payı var...
Daha önce de yazdım.
Ocak 2022'de 1,4 milyon TL yani 95 bin $ olan aynı daire hâlâ satışta ve 2,8 milyon TL yani 148 bin $.
Ya ev fiyatlarında balon var ya da USD çok düşük.
Karar sizin. Ben cevabını bildiğim bir şeyi soruyorum millet yanlış anlamasın diye. Anladınız siz.
Ben öyle bir durumda her boş daireye bir aile ferdinin ikametini aldırmayı düşünüyorum.
Elektrik su aboneliği de açarız. O zaman da ceza yazsınlar bakalım.
Bu iş artık para meselesinden çok "haksızlığa karşı savaş"a dönüştü.
Zararsa zarar! İnatsa inat!
Popülist hükümeti arkasına alan fırsatçı kiracılara hakkımı yedirip kanser olacağıma, "varsın boş dursun, tut ki evim değil de gelir getirmeyen boş bir arsam var" diye düşünüp geceleri rahat uyurum.
Hem olur da bu saçma sürecin bitmesini beklerken aniden ev satasım gelirse, boş evi satmak çok daha kolay olur.
Boş ev dolu evden kat kat kolay satılır. Kimse aldığı yeni eve vantuz gibi yapışmış bir eski kiracıyla uğraşmak istemez.
Bugün kiraya vermeyerek kaybettiğiniz parayı, evi satarken kat kat çıkartırsınız.
Doviz kuru muhabbetinde referansim su;
Bizim sektorde maaslar asagi yukari 4-5 yildir hep 10 birim doviz seviyesinde iken bu sene 15 birim oldu. 2024teki zamlar ile kur sabit kalirsa 19-20 birim civarina gelecek.
Bu iste bi terslik var, ben o nedenle 2024 dolar kurunu mevcut x 1,7 olarak yani 32-33tl dusunuyorum.
carpi iki demememin sebebi abd enflasyonu.
bu sanal dolar değeri gerçekten başımızı fena ağrıtacak.
yazı Ankara için , İstanbul için dinamikler farklı ama yine de dolar cinsi balon maalesef devam ediyor.
sırf bu ay çakma enflasyon 6% gerçeği 10% doların belki 2 tl artması lazımdı son iki ayda ama neredeyse sabit.
ki tabii ki öncesi ve sonrası da var seçime 19 civarı kur ile gireceğiz gibi görünüyor, seçimden gelen RTE gelirse bir iki dış mihraka atarlanıp 25 civarına alır.
https://eksisozluk.com/entry/148630154
2020 yılının başında gölbaşındaki bir siteden villa almak üzereydim. o dönem villanın fiyatı yaklaşık olarak 160bin dolar civarına tekabül etmekteydi. emsallerine göre nispeten pahalı olsa da hoşuma gitmişti. ancak pandeminin başlangıcı olduğu için önümü göremeyip almaktan vazgeçtim.
şu an aynı sitede, aynı evin 3 yıl eskimesine rağmen satış fiyatı 500bin dolar. şimdi 3 senede ne değişti de bu site birden 3katı değere ulaştı, hiçbir şey.
500bin dolar verip ankara merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıkta 20 yaşında 3+1 bir villa satın alabiliyorsunuz anca.
amerika'nın görece en pahalı yerlerinden olan new york citye 1 saat içinde ulaşma imkanınızın olduğu greenwich ve stamford bölgelerinde aynı mahiyetteki evler de hemen hemen aynı fiyata satılıyor.
daha da ilginci manhattan adasının genişleme imkanı olmadığından yaptığınız emlak yatırımı oldukça sağlam ve değer kaybetme ihtimali yok.
diğer yandan ankara'da eskişehir yolundan veya çevre yolundan bir iskan geçse yatırımınızın çöp olmak ihtimali oldukça kuvvetli.
yatırım açısından bakacak olursanız, ankara'daki villanızı kiraya verecek olsanız, gölbaşı'nda yaşayıp ciddi manada yüksek kira verebilecek kiracı bulmanız ve bunu sürekli bulabilmeniz oldukça zor.
ancak amerika'daki evinizi istediğiniz az direkt kiralarsınız ederinden.
ankara'daki evinizi türk lirasıyla kiraya vermek zorunda olup bazen devlet ne kadar kira artışı yapabileceğinize bile müdahale ederken,
amerika'daki evinizi dolar karşılığı kiraya verip her yıl makul seviyede kira artışı yapabilir veya kiracıyı çıkartabilirsiniz. bu yönüyle yatırımınızın dolar karşısında değer kaybetmez.
bu aşamada hiçbir surette türkiye'den emlak almak mantıklı veya akıl karı değil. sorduğunuz zaman türkiye'de emlak balonu yok deniliyor. bence de yok çünkü bunun adı artık aptallık
Önüme bir fırsat çıktı ve alacam. Sanırım akıllı değilim.
Şaka bir yana ücretlerde dahil her şey dolar karşısında değer kazandı. Bu nedenle dolar bazında fiyatlar değişsede TL bazında düşer mi bilemiyorum.
Yinede emlak yatırımı tavsiye etmiyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Dövizin enflasyonu hafife alınmış geldi hesaplamada . Türkiye yıllardır polonyayla kafa kafaya bir tık önde asgari ücreti vardı. Peşinden çek slovakya geliyordu. Bu ülkelerde ücretler döviz bazında 20 yılda 4 5 kat arttı
2023 de şuanda brüt asgari ücret ve 2022ye göre eurobazlı artış oranı.
Polonyada 746€ +%12
Çek 717€ +%10
Slovakya 700€ %8.4
Yani 20-30 yıldır olduğu gibi standart bir şekilde gidiyor olsaydık bizde de bu yıl için 750-800€ arasıydı. Bu 3 ülkedeki EU üyelik etkisiyle bunların gerisinde 700 olsun diyelim.. kur sabit kalıp %40 artsa anca alt sınırdan 20 30 yıllık ortalamaya geliyoruz
YTD
https://i.hizliresim.com/95mgexm.
https://www.eurofound.europa.eu/data...mum-wages-2023
o ulkelerin kisi basi gshlerine bakmak lazim. trde 750-800euro asgari ucret ya hayaldir ya da sonu simdiki gibi agir krizlerle biter. o ulkelerin hepsinde bulundum ve yasadim, insan kaynaklari fersah fersah ileridedir,
insan hamuru olmazsa belli bir seviyeyi gecemezsin,
Abd ile Turkiye'yi emlakta karşılaştıranlar bu güne kadar hep yanıldı. Çünkü tüm dinamikler farklı. Bu forumda çoğunluk ne söylüyorsa tersini yapan kazanır. 2006 dan beri emlakta balon var. Çin balonu bile dün patlatıldı bu türlü patlamadı gitti.
Ocak endekslerine baktım Kredinin kuruduğu Türkiyede ev fiyatları ortalama %10 yürümüş. Diğer yatırım araçları ne olmuş peki.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk