arkadaşlar hazır beyanı actim.. 29663 işyeri kira geliri, 3.314tl Yıl İçinde Yapılan Vergi Kesinti Tutarı(*) diyor nedir bu devletten alacaklimiyim stopajdan?_
eurobond gelirimde 56.000Tl ?
Printable View
arkadaşlar hazır beyanı actim.. 29663 işyeri kira geliri, 3.314tl Yıl İçinde Yapılan Vergi Kesinti Tutarı(*) diyor nedir bu devletten alacaklimiyim stopajdan?_
eurobond gelirimde 56.000Tl ?
çıkar çıkmaz bilinmez ama bir erken seçim senaryosu dahilinde süper bono çıkartılabileceği söylentisi bolca dolaşır oldu ortalıkta bir süredir..
diyelim çıktı, 'göreceli' cazip bir oran ile. atıyorum, %40-50 ile. diğer tüm değişkenlerin sabit kaldığını varsayarsak bunun eurobond fiyatlarına etkisi ne yönde olur sizce?
Once stopajli kira gelirini yazacaksin, cikan vergiden stopaji kesinti yolu ile odenen vergiler kutucuguna yazarak mahsup edeceksin.
Isyeri kira gelirinde stopaji bizde kiraci yatirir..
Bunun yatirildigina dair kiracidan belge iste.
Yatirmadi ise sen sorumlusun.
Kiraladigimiz bir daire vardi.
Vakif tutmus ve vakif merkezi olarak yani isyeri statusunde gostermisti, stopaji da o odemisti.
Biz kirayi beyan edince de bize iade cikmisti.
Syg,
Ben de bu sene ilk defa işyeri kira geliri beyannamesi verdim.
Ekranda , banka hesabıma gelen kira bedellleri;
altında da , adıma yatırılmış kira stopajları kuruşu kuruşuna hazır bir şekilde duruyordu! (kimin yatırdığı, vergi nosu hepsi otomatik olarak çıkıyor)
Dövizin cazibesini etkileyecek ürünler, eurobond fiyatlarını normalleştirir.
Ama temel problem bu değil. Devlet düşük faiz politikası, kdv indirimleri, maaş zamları, kgf, konutu teşvik edecek adımlarla piyasaya para verip tüketimi teşvik ediyor.
Şu seçim olsada artık net politikalar uygulansa.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Benim bildiğim işyeri stopaj vergisini kiracı öder ve sorumlu odur.Evsahibi kiracı stopajı ödedi mi ödemedi mi diye takip etmek zorunda değildir.Stopaj ev aidatına benzemiyor,evin kirada kiracın aidatı ödemedi müteselsilen evsahibi aidatı ödemek zorunda,aidatı evsahibi öder ondan sonra dava açıp kiracıdan alabilir.İşyeri kira stopajında benim bildiğim evsahibinin sorumluluğu yok.Devlet kiracının peşine kendi düşüyor.
Merhaba
İstisna tutarı burada da geçerli midir? Yani 98 fiyattan aldığım eurobond 100 fiyatla itfa olursa burada ettiğim ana para karı için beyan sınırından indirebiliyor muyuz? Yoksa onlar sadece kupon gelirleri için mi kullanılıyor.
Burası çok önemli benim için çünkü daima beyan sınırı altında kalacak şekilde gelir oluşturarak beyanname vermekten kaçınmayı hayal ediyordum.
Eğer bu mümkün değilse her zaman primli kağıtları bulup almam gerekir.
Bu mantıklı bir süreç gibi gözükse de bildiğim kadarıyla devlet kiracıdan stopajı tahsil etmeden mal sahibinin beyanında indirmesine izin vermiyor. Yani stopajın ödenmiş olmasını şart koşuyor. Devlet çift taraflı bir güvenceye almış bu stopaj işini.
Devlet kiracının peşine düşse de eğer stopajı tahsil edememiş ise mal sahibinin beyannamesinde stopaj indirimini onaylamayabilir.O nedenle mal sahibinin stopajı ödeyip beyannamesinden düşürüp daha sonra kiracıya dava açması daha mantıklı bir seçenek gibi.
10 yıl falan önce işyerlerini kiraya veren bir arkadaş , stopajların yattığını varsayarak vergi dairesine stopaj iade dilekçesini vermiş.....
Vergi dairesi , arkadaşı(mülk sahibi) stopajlardan sorumlu tutmuş....(bazı kiracılar yatırmamış)
Yakasını zor kurtarmış VD'den...
O günden beri vergi iade dilekçesi vermez , hakkını yakar!!!
ama zaten soru da o biraz aslında.. süper bono gibi bir ürün kısa vadede bir iyimserlik getireceği için cds iner mi yoksa uzun vadede ekonomiye daha büyük yük getireceği için yükselir mi? böyle bir bono erken seçim göstergesi gibi de olacağından bunun etkisi ne olur vs vs..
Cds düşer o zaman ciddi anlamda .
Bu arada satacağımda değil ama TEB alım satım farkını 1000 nominalde 40 dolar yapmış bu çok Yüksek değil mi eskide 20 dolardı
Bizimkiler yıllarca beyan verdiler. Hatta damga vergisinin gelirin üstünde olduğu dönem oldu. Geçen sene beyan sınırının altında kalınca beyan vermedik. Bu sene vergi denetimi için vergi dairesinde buluşmak için randevu verdiler.
Bana göre denklem şu şekilde,
Yabancı yatırımcı ana faktör.
O hangi şartlarda gelir ?
Hükümet değişim sinyali verdiğinde mi ?
Seçim olduğunda mı ?
Yoksa daha fazlasını mı ister ?
Bunun cevabı sizin sorunuzun cevabı olacak ?
Eurobond vergi beyannamesi hazirlarken merkez bankasi dolar alıs kuru'nu hangi kaynaktan aliyorsunuz.
Internete yazinca " gösterge niteligindeki döviz alis satis kurlari" diye bir sey cikiyor ama o rakamlar kullanilmiyoruş. Konvertibil döviz kur'u kullanıliyormuş.
Bilgisi olan var mı...
Delirmeden 31 Mart akşamını bulabilecek miyiz bakalım !!!!!
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben burayı kullanıyorum. Buranın dışında resmi bir liste yok. Şirketlerde muhasebelerinde bağlayıcı olarak bu listeyi kullanıyorlar.
Direk merkez bankasının web sitesinde yayınlanan fiyatlar:
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...nkasi+kurlarii
Bankacim bunun yanlis oldugunu soyledi.
Bankanin hazine bölümü ile göruşüp aldigi bilgi bu şekilde...
Evet, merkez bankasinin konvertible döviz kuru diye bir yayini yok. Belki de var ama internette gözükmüyor.
Sonuç olarak bankam elde ettigim eurobond gelirlerini bu konvertible doviz kuruna göre hesaplamis. Sizin verdiginiz link' e göre kurlar farklı....beyan matrahi da farkli çıkıyor tabii...
Geldik gidiyoruz, şu memlekette düzgün bir iş yapildığını göremedik....!!!!
Nalet olsun bonduna da , faizine de [emoji35][emoji35][emoji35]
Kendi yarattığım sorunu çözdüm [emoji3][emoji3]
Merkez bankasinin gösterge niteliğinde ilan ettiği fiyatlari, banka bir gün sonraki listesine koyuyormus.
Ben bond faizini aldigim günün merkez bankasi kurunu kullaniyordum. Bir gün öncesinin kurunu kullanmak lazımmış demekki.
Yani 23 aralik gunu kupon faizi aldiysak 22 aralik günü mb döviz aliş kurunu baz alacagiz.
Bilgi için tesekkür ederim Sn. rxpu
Söylüyorum arkadaşa...
Nasıl korkmuşsa , duymak bile istemiyor!
Bu sene beyannamemi verirken adıma yatan stopajları sistemde görünce , kendisine söyledim durumu .
Bakalım ne yapmış?
Beyanname verme sınırı altında kalırsanız ve önceki yıllarda beyanname verilmişse, beyanname sınırı altında kaldığınız yıl için istisna dilekçesi vermek gerekiyor.
Vermezseniz vergi dairesinden çoğunlukla çağırırlar. Eve bu yönde bir tebligat gelir.
Eurobond topiğini kirletmeyeyim daha fazla diye diğer gönderileri sildim, şuraya stopaj konusundaki linki bırakayım tekrar:
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ki...vermi%C5%9Ftir.
Bu kadar nokta atışı yapmaya gerek yok. Beyanı verenlerin 5% i inceleniyor zaten o sıra size gelmez. :) Beyanı inceleyenin de kafaya takacağını sanmıyorum. Raadolun.
ytd
Sunu tam anlayamadim..
Eurobondun aldığınız zamanla itfadaki kur farkı gelir sayılmaz.
95usd dan aldik kur 15,
itfa da 100usd oldu kur 25,
biz 5 x 25 = 125tl yi beyanda gosterecegiz diye anladim...
5 x (25-15)= 50tl degil kur farki gelir sayilmiyor ama tum kazanci son tl kur ile carpip beyan etmek daha buyuk deger oluyor......
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.4.193.pdf
https://pintidegiltutumluyum.com/201...alara-yatirim/
Yabancı parası ile ödenen faiz ve temettüler:
Madde 79 – Menkul sermaye iratları, yabancı parası ile tahsil edildiği veya yabancı parası olarak kayıtlara intikal ettirildiği veya bu iratlara yabancı parası olarak tasarruf edildiği takdirde, mezkür iratlar, tahsil edildikleri veya kayıtlara intikal ettirildikleri veya tasarruf olundukları günün borsa rayici üzerinden, borsada rayici yoksa, Maliye Bakanlığınca tayin olunacak kur üzerinden Türk Parasına
Kur farkından doğan kazançların hesabında, menkul kıymet veya iştirak hisselerinin iktisabına tahsis edilen yabancı sermayenin bu kıymet veya hisselerin iktisap tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılması tarihindeki aynı miktar yabancı sermayenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark esas alınır.
İki linkten çıkan bilgi bu gibi ama sizlerde bir değerlendirin.
Çok teorik olarak şöyle bir ihtimal de var.
Özellikle alım satım arasında ÜFE yüksek ise (son 2 yıl olduğu gibi önümüzdeki 10 yıl da devam ederse)
O zaman 1075TL'den üfe düzeltmesi düşüldüğünde ne kadar kar çıkıyor ona da bakmak gerekebilir.
Örneğin alım satım arasında ÜFE o kadar yüksektir ki kıymeti itfadan 1 gün önce satmak çok daha az vergi ödenmesine neden olabilir.
O nedenle eurobond ile ilgili vergilendirmeyi değişken dinamik bir süreç olarak hesaplamak gerekli.
Tıpkı bir temel analiz yapar gibi vergi,fiyat vade ve efektif faiz getirisinin bileşkesini nihai bir anlık veri ile eşleştirmek en doğrusu.
Bu bağlamda başlıkta sorulan çoğu sorunun tek ve kesin bir cevabı yok. Cevabı bulmak için tüm denklemden geçirmek gerekli.