Risk seviyelerine göre fonları nasıl görüntüleyebiliriz ?
Örnek
Risk seviyesi 1 olarak seçeceğiz ve hangileri olduğunu sıralayacağız
Risk seviyesi 7 seçeceğiz ve tüm risk seviyesi 7 olan fonları görüntüleyeceğiz
Printable View
Risk seviyelerine göre fonları nasıl görüntüleyebiliriz ?
Örnek
Risk seviyesi 1 olarak seçeceğiz ve hangileri olduğunu sıralayacağız
Risk seviyesi 7 seçeceğiz ve tüm risk seviyesi 7 olan fonları görüntüleyeceğiz
Borsa bu kadar yükselmişken hisse yoğun fonlara girmek bana biraz riskli geliyor ama belli olmaz endeks düzeltme yapmadan 6.500 seviyesine de gidebilir, ben bu kadar çıkacağını beklemiyordum açıkçası, gerçi çoğu hisse hala zirvesinden çok uzak orası da ayrı, şimdilik zararı kurtardığım hisselerden birer miktar satıp ppf de bekliyorum, bir düzeltme olursa kademeli olarak hisse yoğun fonlara girerim, artık hisse alımından uzak duracağım.
Aşağıdaki siteden filtreleyebilirsiniz,
https://www.yatirimdirekt.com/fon/fon_filtreleme
benzer durumdayım. bence treni kaçıranlar halihazıdaki diğer fonlarını bozmadan yeni elde ettiği tasarruflarla aylık kademeli hisse fon alım yapabilir. bu yükselişin sebebini çakma bloom uzmanları dahil hiçkimse bilmediği için 9 bin yolculuğu başlarmı emin olamıyorsun. kesin olan tek şey döviz veya faiz fonları bozarak ful biste dönüş için 5500'e düşüşü beklemek şart. 5500'e düşmeyecekse 9 bin yapıp ordan 6 bine düşmesi şart yani her halukarda tepeden alanları şok edecek dip rakamlar gelmeli.
ben de tereddütte kaldım hafta başında bir miktar fonlara girsem mi diye düşünüyordum, düşerse de kademe kademe eklerim diyordum ama bu kadar kısa sürede 6 bin üzerine çıkacağını beklemiyordum, şimdilik bekleyelim bakalım sağlam bir düzeltme gelirse oradan gireriz yoksa treni kaçırdık der sonrakini bekleriz artık.
2015 te 15 bin euroya alınan araba
2022 de 18 bin euro ediyordu
Şu anda 22,500 euro
Demekki neymiş en iyi kazandıran 2.el araç al satmış
gerisi hikaye kalıyor maalesef
Daha öncede yazdım artık hiçbir güç beni faizli enstrumanlara yatırım yaptıramaz
En çok 2-3 gün durur giderim
%110 getiren bir ppf falan olursa o ayrı tabi
Bu arada bist te dövizin son atağı ile arayı kapatamadı
bir atak daha gelirse iyice yaya kalacak
Bist 100 f/k, 02.01.2023'te 8.11'di
24.05.2023'te 4.46'ya inmişti.
Şuan 6.28.
Bu ay sonu bilançolar geldikçe muhtemelen düşmeye devam eder, son çeyrekte bilançolar da dolar fiyatlamasi nedeniyle iyi bilanço beklentileri mevcut hisseler var.
Bist'in gidecek yolu var gibi duruyor ama 24 mayıstan bugüne %40 getiri var endekste, o günkü kadar iskonto şuan yok.
Saygılar
En agresif değişken fonlar
Hisse yoğun fonlar ve
Döviz bazlı fonlar
Zaten bunlar var
Bundan sonra da böyle devam etmeyi düşünüyorum.
Bunlarla bile enflasyonla baş edilebileceği şüpheli
Ne zamanki gerçek enflasyon üstü faiz olur o zaman yeniden değerlendirilir durum.
Şu anda en yüksek veren %44 civarı
Ama o bile çok komik kalıyor gerçek enflasyon karşısında
Yer olsa ikinci el araç alacağım da muhafazası dert😊
Aynen kardeşim araç piyasasi uçtu gitti de şimdi de yasaklar cezalar önünü alamıyorlar filan sitedeki ilanlara .yanıltıcı rakamlara cezalar filan geliyor muş en son .Bu değişken fonların önümüzdeki haftalarda aylarda örnek eib ve buna yakın bi kac fon .daha fazka getiri almak adına para piyasasi fonların bağlı kalmadan yönü için bi tahmin o görünüz varmidir .inceledim bazen aylarca süründürmus yeni toplamış çoğu. İllaki borsa bi yerlerden düzeltme yaparsa bunlar nasıl olur ilerisi için..
hocam iyi de yıllık faiz %44, sürekli yükseldiğini de göz önüne alırsak faizi yenen bir kazanç için bile bistin seneye temmuzda 10 bin üstüne atması gerekir. bunu başarsa bile faize yakın bir kazanç için riske neden gireyim, borsa yatırımcılığında kural olarak yatırım için faizin 3 katı potansiyel olması gerekiyor, o halde bistte yıllık %132 getiri bekliyor olmak gerekir, ki bu da seneye temmızda 15 bin demek. temel analiz anlamında bistte böyle bir potansiyel varmıki?
benim hesabıma göre böyle %130-150'li kazançlar için bistin uygun rakamı hala 4 binler..hadi en çok 5 bin olsun. faizi yere seremiyorsan borsa riski almanın ne anlamı var.
İçinde bulunduğumuz şartlarda ekonomideki durum malum. Enflasyon yüksek, Bu arada döviz yükselişi devam ediyor. Bu durumda bist kısa süreli düzeltmelerle yoluna devam edecek görüşündeyim. Şirketler normal kar bile yapsalar yeniden değerleme oranları yüksek olur. Bu bile hisse değerlerinin artış sebebidir. Bu arada dolar artışından dolayı bir yerden sonra yabancı girişleri de olabilir. Sizin söylediğiniz o seviyelere gelmesi mümkün. Bol kazançlar
geçen yıl ile aynı senaryoyu yaşarız diye düşünüyorum. dolar olarak bakarsanız bist geçen sene temmuz ocak arası 2500den 5000e gitmiş, dolar bazlı çarpı 2 yapmış ve 3usdye gelmiş ve şu anda dolar bazlı 2.35lerde ve enflasyon yeniden patlamak üzere yola çıktı üstüne üstelik dolar da koptu ve borsa %30 aşağıda şu anda. 4000ler hayal artık bu dolar ve enflasyonla hesabınızı her ürün için dolar ile yapmanızda fayda var çünkü dolarda enflasyon %2 uzun yıllardır bu aralar 4% ama yine 3-2ye düşecek seneye. Velhasıl kelam ben ev sattım eurobond aldım ve dolar bazlı %10 çok cazip getiri benim için ama oradan gelen parayı da elime geçen parayı da sürekli biste kaydırıyorum sene sonu yeniden 3usd endeks hayal değil yani şimdiki kurla 7800 muhtemelen aralık kuruyla 8000ler ve endeksi geçen bir sürü fon var. endeks de yanıltmasın sizi endeksi geçebilecek yan kağıtlar var hala %50 diplerde dolanan.
Bisti gececek fonlar bu işin çözümü
%200’ü geçen fonlar mevcut
Ama tabi bunları herkese tavsiye edemem, kalp sağlıkları yerinde olmalı alacakların.
% 25 eksilere gittiğim dönemler oldu bu fonlarda (parçalı aldığımdan o parça için)
ama elde tutunca faizi 5‘e katladı şu anda.
% 44 faize razı gelmek gerçek enflasyon karşısında parayı % 60 yok etmek demek
O yüzden iyi yönetilen fonlarda sabır,
işi bir ölçüde kurtarır.
Biste gelince enflasyonla birlikte artmaya devam edecek bu gidişle
Agresif bir faiz artışı olursa o ayrı konu tabi
hocam tuvalet kâğıdının dahi güzel cumhuriyetimizin güzel tl'sinden daha çok değer kazandığı bir ortamda illa ki borsa da ederini bulacaktır diye düşünüyorum. bu kapsamda favori hisse fonlarınız hangileridir merak ettim. bu yıl itibarıyla benim en çok beğendiklerim, özellikle de önceki aylardaki elek piyasasına olan dayanıklılığından dolayı hvz ve hkh oldu ama şartlara göre yenilerini de ekleyebilirim. selamlar
Maalesef ne alsak kardır dönemindeyiz
Yeterki tl de kalmayalım
Ben biraz klasikçiyim
Şöyle 3-5 yıllık performansları düzgün ve tutarlı gördüklerimi alıyorum
hvs mac nnf eıd gmr bende olanların bazıları
Ama 2.el araca yatırım yapan fon olsaydı tüm portföyü ona kaydırırdım herhalde
Değerli forum üyeleri,
ABD doları cinsinden serbest fonların fiyatlarını yine döviz cinsinden takip edebileceğimiz bir platform var mıdır? Örneğin ZP6 fonun dolar cinsinden fiyatı Ziraat Portföy'ün sitesinde bile yok.
Çokça aradım ama ulaşamadım. Gözümden kaçtı ise bağışlayın.
Saygılar...
Tefas üzerinde karşılaştırmalı getiri analizi kısmında, getirisini dolarla kıyaslayınca arada kalan fark getirisi olabilir.
Bu hafta boşta duran bir miktar dolarla aldım ama değer mi bilmiyorum, daha önce de ZP9 almıştım az da olsa getiriyor boşta durmalarından iyidir dedim, bunların günlük getirileri nedir onu görebileceğimiz bir yeri ben de bulamadım, arada bir fon portföyümden ne getirmişler diye bakıyorum.
Temmuz 20’de ne olacak bakalım
Sonra 24 ağustos ve 21 eylül.
Faiz artışı olacaktırda büyüklüğü ne olur acaba
Dün bloomberg de bir yorumcu artık öyle böyle değil şok edici bir artış gerekiyor ve bunu yapacaklar dedi
Eğer böyle bir şey olursa bistten bir şey beklemem
Ama seçtiğiniz fonlar güzel fonlar, faizden birşey çıkmazsa getirileri iyi olur diye düşünürüm
Bilgi için teşekkür ederim üstadım.
Ekonominin başa baş noktasını bulmak zorundalar.
Bugünden bakınca faiz %27 ye kadar,
dolar ı da 30 kadar getirildiği bir noktayı bulup,
doları 27 lerde serbest bırakıp denge kurma niyetinde olduklarını düşünüyorum.
Tabiki ne olur, zaman içinde göreceğiz.
Ben de fonlarımı yazayım
Hisse...HKR bu fon hisse fon ama broşüründe %50-%150 hisse stratejisi var.Nasıl oluyor bilmiyorum.Belki de yanlış biliyorum.HSBC fonlarını beğenirim
Agresif...GZN,IPB
Orta üstü değişken...HSA,TGA,GZM
çoklu...EDU,CVK,HPD
EUROBOND...IPV
ALTIN...TTA
YABANCI HİSSE...OJT,OFI,USY
arkadaşlar ziraat portföyün ZPC kodlu fonu için fikri olan varsa yazarsa sevinirim...
Yonetim ucreti dusuktur gecen seneki getirisinde bist ve doviz bazli ( altin ) tarafinda aldigi pozisyonlar dogruydu, en son altin tarafinda hatri sayilir hala pozisyonu vardi, bunun yaninda icerik olarak IRF ve IJH inceleyebilirsiniz
SM-M526BR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Son bir kaç aydır güzel getirileri oldu fon sepeti fonlarının.
Ünvanında döviz olmayan fon sepeti fonlarının yıl sonuna kadar stopaj istisnası da devam ediyor.
Fonların değerleme esasları değişmiş hepsine aynı standart getirilmiş. Bu maddeyi nasıl anlamalıyız. Bu maddeye göre değerleme saatinde oldu ya fonun yatırım yaptığı yatırım araçları hisseleri %-5 düştü kapanışta ise %0 veya pozitif kapattı. Bende o günün sabahı satım emri vermiş olayım.
Alıntı:
Değerleme günü Türkiye saatiyle (TSI) 18.00 itibariyle ilgili kıymetin alım satıma
konu olduğu Borsada gün sonu işlemlerin tamamlanmaması halinde, ilgili kıymetin veri
dağıtım kuruluşları tarafından TSI 17.30-18.00 arasındaki herhangi bir anda alınan ağırlıklı
ortalama fiyatı TCMB tarafından 15:30’da gösterge niteliğinde açıklanan döviz alış kurundan
Türk lirasına çevrilmesiyle değerleme fiyatı belirlenir. Değerleme günü ilgili piyasada işlem
geçmemesi halinde son işlem tarihindeki değerleme fiyatı kullanılacaktır
Fonlar izahnamesinde yazan risk ölçüm ve değerleme vs bazı esaslarını, izahnameden çıkartıp artık kap sayfasında da bir sekmede açıklıyorlar, onunla ilgili bir düzenleme vardı.
Onun dışında dediğiniz değerleme esasları zaten uygulanıyor, yeni bir değişiklik ben duymadım.
Tam metin burada var hocam
https://tspb.org.tr/wp-content/uploa...i-15062023.pdf
Benim hatırladığım iş bankası fonları hariç ak, yapı kredi kapanış fiyatlardan değerleme yapıyordu.
AFT için daha önce 2021.01.04 tarihli izahnamede
Yazıyor. Yay için dosyalarımda eski tarihli izahname buladım ama hatırladığım o da böyleydi.Alıntı:
Yabancı Ortaklık Payları, Amerikan ve Global Depo Sertifikaları (ADR/GDR) ve Yabancı Borsa Yatırım Fonu
Yurtdışı borsalardan alınan kıymetler için değerlemede, Bloomberg ekranlarından alınan kapanış fiyatları kullanılacaktır. Değerleme günü borsada işlem geçmemesi halinde son işlem tarihindeki borsa kapanış fiyatı kullanılacaktır.
Evet sn. Lemon, şimdi okudum. Yönergenin 10. Maddesine göre 3.7.2023 tarihinde uygulanmaya başlamış. Yani bu hafta dediğiniz gibi fonların bu şekilde değerleme yapılmış olması lazım.
Bu haftaki döviz ve yabancı fonlardaki borsa endeksi getirileri ile saatlik kıyaslama yapılırsa, değişiklik hakkında belki bir fikir verebilir.
İyi pazarlar dostlar
Kendi aklımın erdiğince 7 fon seçtim nacizane
Her ne kadar kesin ve tutarlılığı olmasa da
Günümüz şartlarında Yıllık ortalama
% 40 - 50 getiri şimdilik benim için yeterli diyorum
çok aşırı risk almadan öğrenmeye çalışacağım
Bu 7 fon için şu şartlarda yorumunuz nedir ?
AZİMUT / PPZ - GMA - GBC
QINVEST / EIB
NUROL / NJF
RE PIE / RPD
ÜNLÜ / SUA
Teşekkürler
ZP6 usd serbest fon nasıl sizce? Ben OJB alarak hata etmis olabilirmiyim,
Ziraat Yatırım'a şube aracılığıyla nitelikli yatırımcı beyanı verdim, MKK çıktısını uygun görmeyip bilahare yatırım hesabı ekstelerinin onaylı suretlerini istediler. Elimde farklı aracı kurumlar ve banka ÖSBA'ları mevcut olduğundan herbirini teker teker dolaşıp imzalatma şansım yok. Esasen bir beyan olan bu işlem için, diğer yatırımcı arkadaşlarımdan herhangi bir varlık dökümünün talep edilmediğini, olası bir usulsüz beyan halinde kanunda cezai mueyyide tarif edildiğini ve sorumluluğun bana ait olduğunu bildirdim. Mevzuatta aracı kurumların müracaat sahibince gerekli şartların karşılanıp karşılanmadığının tespiti yönünde bir görev ya da yetkisi bulunmamakta. Şu an ekranda serbest fonlardan ZP6 alınabilir görünmekte ama o zannediyorum herkese açık. Acaba hangi serbest fonun satın alınabilirliğini kontrol etmek üzere deneme yapabilirim? Teşekkürler.