Evet halilbuhur hocamızdan baslayalım sayfasını ılk gunden bu yana takıp ederım, internet sitesini değil, uzun vadeli yatırımcı 1 topıgınden ıtıbaren takıp edenlerdenım bir çok kişi beni o topıkten tanır.
En son uvy 6 ya kadar geldi topık sonra sıte işlerine vesaireye döndü halıl hoca.
Önce ondan baslayalım. Kendisini tanırım gayet mutavazı iyi niyetli yardımcı olmaya calısan ve tecrübelerini paylasan bir arkadaşımız abimiz. Kendısıyle telefonlada görüşürüz. Çok emekleri olmuştur hisse.nete
İlk sloganı AL UNUT!!! idi. Çoğu kez ve bir kaç kişi ile topıkte olay çıktı. AL UNUT stratejisine ben ve bir kaç kişi karşı geliyorduk. Bunun doğru birşey olmadığını şirket karları her an kötüleşip zarara geçebilir bunun bir garantisi olmadığını dile getiriyorduk. Tabiki yine çeşitli suçlamalar kumarcılar al satcılar burayı bastı gibi yaklaşımlar sergilendi.
En nihayetindede halil hocam bizim dediğimiz noktaya gelmeye basladı (3 sene sonra) yani AL İZLE demeye basladı. Daha sonra bu stratejiyi geliştirerek Aldığı hisseleri yaklasık 6 ay 1 sene sonra bazılarını değiştirme stratejisine geçti.
Bence isabetli ve en doğru karardı olması gerekeni yaptı. BU kez topık sakınlerınden şikayetler gelmeye basladı. Bu nasıl uzun vadecilik hisse değiştirilirmi ozman uvy olmuyor gibilerinden. Evet UVY olurmu olmazmı büyük bir soru işareti ama olması gereken en isabetli ve garantili yolu seçtiğini söyleyebilirim.
Web sitesindeki grafiklere bakınca görüyorum kı ideal veri terminaline geçiş saglamış. BUHUR25 endeksini ideal veri terminalinde ben yaratmıştım ilk başta. Paylaşmıştım topıklerınde Sanırım oradan hareketle kendileride böyle bir endeks yaratmışlar.
Fakat idealde bu endeksi yaratırken. Hisseleri zamanla değişiklik gösterdiyse bunu baz almıyor. Yani seçilen 25 tane hisse var diyelimki bu 25 hisseyi eşit agırlık verek seçtiğinizde bunun ortalamasını tıpkı bist30 gibi puansal olarak gösteriyor.
yani 1 sene once buhur 25 te olup şu an olmayan hisseleri değişiklikleri aktarmıyor.
BU sebeple çıkan BUHUR25 endeksi son seçilmiş hisselerin geçmişten bu yana olan getirisini göstermekte. Gerçek performansı yansıtmamaktadır. Fakat gerçek performansın ben kötü olduğunu sanmıyorum çünkü halil bey nisbeten isabetli hisse seçimleri olduğunu düşünüyorum.
Hisse değişiklikleri uygulayarak manuel hesaplamayı son 2 veya 3 yıldır yapıyor halıl hoca hatta sayfasında link atarak banada göstermişti. Kısaca performansı manuel olarak son 3 yıldır hesaplıyor diyebiliriz. Şuan performansı son 3 yılı ne durumda bilmiyorum ancak kötü olduğunuda sanmıyorum.
Halil bey hisse seçimlerini kendisi yapar önce aşırı TV durumuna ağırlık verek yapıyordu son 3 yıldır bilancolara daha çok agırlık vererek yine TV dağıtan hisseleri seçiyor. Tabiki TV muhabbetıyle alakalı sayfalarca tartısmalar yaşandı o sayfada benım tarafımdan. Şu anda YÜksek TV ye değil ancak TV dağıtıp dagıtmamasına muhakak bakıyor daha sonra bilancolara göre hisseyi belirliyor. Yani halil bey için çok yüksek temettü dağıtan ancak bilancosu beğenmediği hisseyi listeye almıyor mesela. Daha önceden bunu çok yapardı bilancolarda kendini geliştirdikten sonra bu durumu düzeltti.
Soorulara geçelim.
1-quenstocku geçelim herhangibir platformda ideal veri terminali dahil TV ye göre hisse formulu uygulandığında %99,9 repaint yapacaktır. Reapintin sebebi quenstock değil fiyata bağlı formulden kaynaklanmaktadır. TV formulunu repaintsiz yazılması çok güç repaintsiz yazıldıgındada saglıklı calısmayacağını düşünüyorum. Aynı f/k gibi fiyata baglı tum formuller için geçerlidir. Çünkü gelecek yaşandıkça geçmiş değişmek zorunda hisse grafik fiyatları geçmişe göre düzeltilmektedir bu sebeple hisselerin TV oranları geçmişe dönük değişmektedir. Ayrıca yine sürekli fiyat oynadığı için bugun seçilen hisse yarın fiyat yükselir veya düşerse hemen ertesi günü bile değişecektir. BU TARZ formuller günlük trade seklınde kullanılabilir BUgun TV si 2,01 diye alırsın yarın 1,99 olur satarsın seklınde uygulanırsa ancak TV oranının nelere yol actıgı gorulebılır. 2,01 ken al 3 ay bekle 1,00 bile düşse dediğin zaman saglıksız calıstıgını anlaşılıyor olması lazım. Ha yinede illa test edilmesi gerekiyorsa o günlere dönüp TV oranları tek tek cıkartılmalı Düzeltilmemiş fiyatlarla hesaplanmalı TVler. daha sonra testini yapabılırsınız fakat bu test sanırım 1 ayınızı alır sızden herseyı manuel hesaplamak zorunda kalacaksınız.
2-Hangi en iyi 5 hisseyi kastettiğin önem arz ediyor hocam sence son 5 6 yılın en iyi 5 hissesi BUHUR25 içinde mi ? hangi kriterin en iyi 5 lisinden bahsedeceğiz. Mesela BANVT son 5 yılda %400 gitti ASELSAN yine %600 AFYON %350 gitti. bu hisselerin hangisi BUHUR veya TEMETTÜ hisseleri içine girdi ? Had bunları bir kenara atalım ortada düzgün calısan bir formul yok dolayısıyla neyi kıyaslayacağız ? TV formulu veya TV >2 formulu şu getiriyi saglamıştır diyebilen birisi varmı bu topıkte veya baska bir yerde ???? YOK yani dün önceki gün diğer arkadaslar neyi ıspatladı TV formulunun düzgün hesaplama yapmadığını ıspata dayalı teste dayalı bir biçimde acıkladı. Ortada veri yok ama buhur 25 ile kıyaslama yapmak istiyorsunuz ?? Yani sankı hala ortaya cıkan getiriler doğru veya kısmen doğru kabul ederek bir kıyaslama içine girmek istiyorsunuz sanki ?.
Önce TV formulunun repaintsiz nasıl calısacağı hakkında fikirler ortaya atılmalı Daha sonra bu fıkır hayata geçirilip TV formulu şu getiriyi saglıyor alın test edin çürütün denmeli çürütemez isek elde edilen getiri doğru kabul edilir. Elde ettiğimiz bu veriyi istediğiniz heryerde kıyaslamaya tabi tutarız. Fakat daha biz veriyi elde edemedik ????
Eğer kastetiğiniz şey buhur25 TV hisselerinden seçme genel anlamda 25 hısse bu kadar getiri saglamışsa quenstock rasgele bile bu hisseleri seçse muhtemelen bu cıvarda veya bundan daha fazla getiri sağlar diye bir teork yaklasım sergılıyorsanız. BU teori üzerinden gidelim derseniz buhur25 i alır farklı 5 lı kombınansyonlarla teste tabi tutarsınız. Elde ettiğiniz istatistik size en düşük 5 lı portfoy ile en yüksek 5 lı portfoyu verir. daha sonra ağırlıgın yani medyan değerine bakılır. BU değerde bize quenstock rasgele dahi olsa bu hisselerde bir 5 li oluşturdugunda ne elde edeceğini verir. Fakat sorun şu ki bu teori baştan çürüyor cunku quenstock seçeceği 5 li hisseyi sadece buhur25 le sınırlandırsak bile geçmişe dönük değiştirecek.
Zaten sorun da bu derdimiz calısan bir formulun geçmişe dönük getirisini gördükten sonra diğer formullerle kıyaslamak. Haa dersenizki yaw ben TV ye göre hisse seçeyim yaslanayım arkama bunun için programa dahi ihtiyaç yok TV ye göre kendın 5 tane hısse seçer 3 ayda bır değiştirerek gidersin. Ama amacımız ne çeşitli formuller yaratıp en iyisi hangisi ise onu seçmek.
Haa amaç TV ye göre hisse seçip uygulamaksa hemen yeni bir topık acın manuel hesaplamalar ile her 3 ayda bir TV en yüksekleri bulup portfoy olusturun. Quenstock bize ne veriyor çeşitli formullerı geçmişe dönük test etmemizi ve hangisini seçmemiz gerektiğine karar vermemizi saglıyor. geçmişte ne üretildiği önemsiz amaç sadece TV yatırımıysa topık baslıgı değiştirilmeli.