https://www.youtube.com/watch?v=2QAhvBV5llQ
Videodaki abi içine su serper belki.DTH zaten fiziksel olarak çoktan biryere kredi olarak verilmiş durumda olduğu için el koyulacak bir döviz zaten mevcut değil diyerekten açıklamasını yapmış
Printable View
https://www.youtube.com/watch?v=2QAhvBV5llQ
Videodaki abi içine su serper belki.DTH zaten fiziksel olarak çoktan biryere kredi olarak verilmiş durumda olduğu için el koyulacak bir döviz zaten mevcut değil diyerekten açıklamasını yapmış
Aynen öyle bir ihtimali daha da yakın bir zamanda mevcut görüyorum.Bunun yanına ilaveten şapkadan tavşan çıkarmaya çalışacaklardır.Şapkadan tavşan çıkarmak misyonları,ama tabi seçim sonrasında çıkan tavşanın başına neler gelir,kötü yola mı düşer görürüz.Zaten söylemlerden bambaşka bir eylem yapılmasını da yadırgayan kimse kalmadı.
Yayılma etkisi iyice güçlenmeden yapmaya çalışabilirler.Henüz potansiyel oylar panik atağa girmiş değiller,çıkacak tavşana güvenenler vardır.Şayet medyanın da etkisiyle kıyamet senaryoları her yerde dillendirilmeye başladığı halde seçime kadar kuzu kuzu bekleyecek olsalar,seçime dahi girmelerinin bir anlamı kalmayacaktır.Bu nedenle A planının seçim öncesi, B planının seçimde, C planının seçim sonrasına dair olduğunu tahmin ediyorum.Buna göre hareket edenin de,tersine hareket edenin de kısa vade kayıp kazanç ihtimali +%5 veya -%5 o yüzden panik atağa lüzum yok
sn cumartesi.
bir buçuk cümleyle anlatmaya çalışınca “başlıkta” bazı kişilerin hergün tekrar eden söylemlerinden şikayetimi anlamamış olmanız benim ifade eksikliğimden mi bilemedim ama.. bence çok netti. sanırım boşluğunuza gelmiş, anlamamış su serpmeye çalışmışsınız. yine de teşekkürler.
not: ruhat mengi yi görünce videoyu izlemedim.
Sözcü Gazetesi Ege Cansen in köşe yazısı
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarl...a-bak-2418244/
Ege Cansen bu konuyu sık sık yazar tepeden tırnağa da haklı.....
Üniversiteleri MilliEğitimi DiniEğitim sanıp tarikatlara emanet ettiğimiz için için yüksek teknoloji ürünleri imal edemeyeceğimiz belli, dolayısıyla ücretlerin döviz cinsinden “yeterince” düşmesi ve düşük kalmasından başka çare de yok........
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ MAL ÜRETENLERİ KİM ENGELLİYOR?
Şimdi ben bunu yazdım diye “iktisattan anlamayan iktisatçılar” hemen taarruza geçecek ve “Evet, değerli TL, cari açığı azaltmaz, aksine artırır, dış borç ihtiyacını ortadan kaldırmaz ama devalüasyon da cari açığın çaresi değildir" diyeceklerdir. Peki, çaresi nedir? Basmakalıp cevap hazır: Efendim, yüksek katma değerli yüksek teknoloji ürünleri imal edip bunları ihraç etmektir, buyuracaklardır. Allah aşkına, yüksek katma değerli, yüksek teknoloji ürünleri imal edip bunları kilosu 1000 dolardan ihraç edecek sanayicilerimizin elini tutan mı var? Özel sektör yapmıyorsa devlet yapsın.
Devalüasyon (değer kaybetme), daha önce revalüe olmuş (değer kazanmış) ulusal para biriminin, diğer para birimlerine göre fiyatının düşmesidir. Buna “brüt devalüasyon" denir. Brüt devalüasyon, kısa vadede cari açığın kapanması sonucunu doğursa bile, tek başına cari açığın kalıcı olarak ortadan kalkmasını sağlayamaz. Cari açığı “kalıcı net devalüasyon” kapatır. Net devalüasyon, döviz fiyatlarının artmasından sonra artması kaçınılmaz olan enflasyonun “brüt devalüasyondan” düşülmesinden sonra kalan orandır. Burada çok önemli bir şeye vurgu yapmak istiyorum. Katma değerin en az %80'i ücretlerdir. Cari açığı kapatacak net devalüasyon, ücretlerin döviz cinsinden “yeterince” düşmesi ve düşük kalması demektir. Net devalüasyonun "yeterli” olup olmadığının tek göstergesi de “cari açık”tır. Cari açık azalmıyorsa net devalüasyon yetersiz kalmıştır demektir.
DEVALÜASYON İHRAÇ MALLARIN MALİYETİNİ ARTIRMAZ
Ekonomimizin çarklarının, dış borç almadan dönmeyeceğine inanan geniş bir kitle var. Bunların akıl hocalarının utanmadan söylediği yalanlardan biri de "devalüasyonun ihracata faydası olmadığı”dır. Bu cahillere göre devalüasyon imalat maliyetini, satış fiyatından daha çok artırırmış. 100 dolara ihraç edilen bir malın maliyeti içinde 99 dolarlık ithal girdi olsa, yine de devalüasyon ihraç malının "brüt kârını” artırır. Bizim kastımız ihracatın değil, yurtiçi satışların kârıdır diyorlarsa onu da açıkça söylesinler.
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarl...a-bak-2418244/
O DTH'ların karşılığı döviz yurt içinde olsaydı zaten sorun olmazdı. Olmaması sorun. El konulabilecek döviz olmaması, döviz borçlularını ve bankacılık sistemini kurtarmak üzere kuru sabitleme, sadece TL karşılığını çekebilme, vb şekildeki kısıtlamalar muhtemel herhangi bir müdahalenin sonuç vermeyeceği anlamına gelmez.
sayın meteposta bende size bu görüşün yanlış olduğunu savunan yüzlerce makale köşe yazısı buraya koyabilirim ! mesela özgür demirtaş hoca refet hoca mahfi hoca !! dediğim gibi bizi yönetenler hangi görüşü kabul edeceklerse bizde vatandaş olarak onu yaşayarak test edeceğiz ! eğer dolardayız yada tl de yiz diye işimize gelen ekonomi yorumlarını buraya paylaşıp en doğrusu bu dersek işin içinden çıkamayız
Sabit kur sistemi ciddi anlamda rezerv yakmayı gerektirir. O nedenle fiili olarak mümkün görmüyorum. Ama kambiyo kontrolü ile birlikte uygulanırsa teknik olarak mümkün olabilir. O durumda da buna zaten sabit kur sistemi değil sermaye kontrolü diyoruz.
Ancak bahsettiğiniz şekilde bir kambiyo kontrolünün de Türkiye'nin şu anki altyapısı göz önüne alındığında sonuç vermeyeceğini düşünüyorum. Zira Türkiye ekonomisi aslında dövizin yansıması ile oynanan bir gölge oyunu. Işığı kapattığınızda perdedeki oyunu kimse seyredemez.
https://pbs.twimg.com/media/Ddn7QgwVAAAVlK8.jpg:large
Gülün bakalım dolarcılar, bugünler iyi günleriniz!!!:kahkah:
Hangi bankada dolar var ki.
Hepsi kagit ustunde
Hepsi kredi olarak dagitilmis halde ancak bir kismi mb rezervinde
Kisaca mb rezervide dth mevduatni odemeye yeter mi
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.facebook.com/yokboylebir...-GkS96asMJu_TA
2.92 DEN DOLAR ALAN BEN
:kahkah::kahkah::kahkah:
Bend eeski haberi koymuşsun sandıydım meğer bugünün haberi imiş:)
Yakın geçmişte benzer durumdaki ülkelerde zorunlu kalındığı için başvurulan klasik yöntemlerin Türkiye'de de uygulanmaması için yeterince güçlü ve yeterli neden göremiyorum. Adı üstünde zorunluluk, çaresizlikl
Bir kaç yıl önce de gündeme gelen, sanırım 1950'li yıllarda denenmeye çalışılan, ancak olumlu netice alınamayan katlı kur sistemi zorunluluklar nedeniyle tekrar gündeme gelebilir. İthalatçıya, ihracatçıya, sanayiciye, bireyler dahil diğerlerine farklı kurlardan döviz satışı ve bunlardan farklı kurlardan döviz alışı. Örneğin ihracatçıdan bir birim ihraç geliri dövizi 3 elma karşılığı almak, ancak ithalatçıya 5 elma, bireyler dahil diğerlerine 10 elma karşılığı satmak gibi. Öncelikli ve döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunanlara belirli kota dahilinde bir birim dövizi 3 elma karşılığı satmak, diğerlerine daha pahalı satmak gibi.
Hocam bu batacak dedigin4 betoncu icinde klgyo firmasi varmi
LG-H818 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
"Doların Krallığı Çöküyor" manşetini atan yandaş medyadakilerin ve okuyucularının tasarruflarını TL'de mi yoksa dövizde mi tuttuklarını benden başka merak eden var mı?
TCMB verileri mevduatların yarısının döviz mevduatı olduğunu söylüyor. Manşetlerine güvenip güvenmediklerini, haberde samimi olup olmadıklarını gelecek haftalarda TCMB verilerinin göstereceğini düşünüyorum.
Nisan 2018:
Toplam rezerv: 108 milyar dolar (altın dahil)
Altın hariç brüt rezerv : 83 milyar dolar.
Net rezerv (ZK'ya ait olmayan kendi rezervi): 24 milyar dolar
Zorunlu Karşılıklara ait olan kendine ait olmayan rezervi: 49 milyar dolar.
Bu 49 milyar doların tahminime göre kabaca 22 milyar doları DTH'lara , 27 milyar doları TL mevduatlara ait.
TL mevduatlara neden döviz zorunlu karşılık tutuluyor diye şaşırmayın , bankalar ZK'lar için değer kaybetmediği için maksimum oranda kullanabildikleri kadar döviz kullanmak istiyorlar. Zira TL ZK'ya kayda değer bir faiz verilmiyor.
Türkiye'de uygulanması epey zor bir iş.
1- Geçmişteki hayali ihracat furyasını hatırlayın. Sadece KDV iadesi için bu dümenleri döndürenler , iç piyasaya göre ciddi oranda avantajlı bir kurdan döviz almak için neleri yapmazlar. Hele ki bahsettiğiniz gibi yurt içine 3TL ihracatçıya 5TL gibi bir fark oluşursa ki, önerilen sistemde böyle bir fark oluşmak zorunda.
2- Ben diyelim yıllık 100 birim ihracat yapıyorum, ihracatı çoğunlukla yurt dışı bayilerime veya yine kendime ait olan bayilere yapıyorum. Sizce 100 birimlik ihracatımı kağıt üzerinde 200 birime çıkarmam çok mu zor?
Para çok akışkandır. Koca bir tank sütün içine 1 adet kara sinek düştüğünde, hiç kimse o tanktaki sütü içmek istemeyebilir.
Parayı açık bir ekonomide izole edemezsiniz. Ekonomiyi İran, Kuzey Kore'de olduğu gibi kapatmanız gerekir. Bunu yaptığınızda da aslında diğer alternatif çözümlere göre en kötüsünü seçmiş olursunuz.
Okuduğum yeri bulamadım ama şurada da bilgi var, bir dahakine kayıt ederim:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/i...lendi-40800139
http://www.businessht.com.tr/guncel/...-sallaniyor-mu
Doların krallığı çöküyor mu haberinin aslını tamamen dikkatli okuduğunuzda bunu savunan kişinin bile kendisiyle çeliştiğini görüyorsunuz hem çöküyor diyor hemde doların en güçlü rezerv para olmasını tehdit edecek noktada değiliz diyor :)
Hayli ihracatın genelde özü ve nedeni KDV iadesidir...
Başka bir şey değil.
Sistem, İhracat KDV ye tabi, ithalat istisna olsa hayali ihracat çalışmaz.
Bence Bollinger'e de fazla güvenme zira Bollinger bildiğim kadarıyla sabit varyanslı bilgi serilerinde öngörü sağlayabiliyor.
Şu anki verilerde politikanın da etkisi ile veri setlerinin varyansı dahi değişkenlik gösteriyor. (Heteroskedastisite)
Şu an bence teknik analiz zamanı değil temel analiz ve iç sesimizi dinleme zamanı.
İç sesimiz de genelde içgüdülerimize bağlı olduğundan (hayvansal yön) aşırı vahşi olabilir. Bu nedenle bu vahşiliği yumuşatmak için teknik değil ama somut gerçeklere dayalı temel analizi göz ardı etmemekte fayda var.
Yoksa ortalık wall of death şekline dönüverir. Bu sefer de Türkiye'den bir wall of death etkinliğini paylaşıyorum.
Wall of death Zeytinli.
https://www.youtube.com/watch?v=AoQvLp01whc
Bir türlü vergi başlığı açamadık açabilseydik, ihracatçının yurt içinden aldığı *belirli sektörlere ait* faturaları ne şekilde hayali ihracat için kullanılabileceğini tartışırdık. (özellikle iç piyasada faturasız satışa müsait olan tevkifatsız bazı ürünlerin).
Şimdi dolarcılar yine kızabilir. Bence bir an önce bir vergi vergiyle azaltılır başlığı açmalıyız.
Dikkat! Beyin yakar!:kahkah:
https://youtu.be/-5du_w2zcaE