Bu tablodan anlamamız gereken bişey var mı?
Gerçekten anlamadığımdan soruyorum.
Printable View
Sn. Otokar,
Otokar hissesinde yeni yatırımcıyım biliyorsunuz. Haliyle şirketi araştırmaya devam ediyorum.
Altay tankı ihalesinin kaybedilmesi ve 2018 yılında ilk üç çeyreğinde üst üste zarar açıklaması şirketi resmen hisse fiyatı olarak dibe vurdurmuş. Siz bu süreci nasıl yönettiniz psikolojik olarak. Çok zor olmuş olmalı.
Bir de bugün hisse fiyatına usd olarak baktığımızda 2018 başlarındaki fiyatlarda. ( yani henüz Altay tankı projesi kaybedilmemiş, üst üste üç çeyrek zarar açıklanmamış. fk da 30-40 larda sanırım. belki daha yüksek de olabilir.) Şirket beklentiyle birlikte ederinin çok üstünde fiyatlanmış anladığım kadarıyla. Aynı süreç o dönem Aselsan için de yaşanmıştı.
Farklı bakış açısıyla bakarsak şirketin geleceğine güvenenler için büyük alım fırsatı olmuş aslında.
Otakar'ın bugünkü mevcut siparişlerini ve bilanço rasyolarını göz önüne aldığımızda bugünkü usd fiyat bana makul geliyor. Ama o çok ucuz fiyatlardan almak isterdim açıkcası.
Siz o süreci nasıl yönettiniz? Mesela alımlarınıza devam edebildiniz mi?
zor zamanlardı açıkçası. bu yüzden otokar veya farklı bi hisse enstrüman hiç farketmez düşeceğini öngörebildiğiniz dönemin içinde bulunmamanız daha sağlıklı olur.
maliyetim düşük olduğu için psikolojik olarak daha az hasarla atlatabildim diyebilirim fakat 3-4 yıllık borsa serüvenimdeki getirim sıfırdı. 2015 te almışız 75 liraya yıl 2018 60 lira.
benim zaten 2015 te ilk alırken de satmaya niyetim yoktu tank ihalesini alacağını düşünüyordum. alamayınca da satmadım, tabi satmadığıma pişman oldum o düşüşte.
o düştükçe ben aldım ben aldıkça o düştü, biraz inatla biraz kabullenememekle söve söve de olsa aldım. borsadaki paraya ihtiyacım olmadığı için 75 liraya 3 yıl önce aldığım hisseyi 3 yıl sonra zararına satacağıma bu spekülatörlere yedireceğime bi kuruma bağışlarım yok sayarım diye düşündüm en kötü ihtimalle. her ay maaş yattıkça almaya devam ettim.
ama zor bir süreçti gerçekten çünkü o günlerde olumlu konuşan bir tek kişi bile yoktu. 147 liradan 60 liraya inmiş 30 lira ederi var diyen çoktu
o günlerde 2,5-3 lira kar eden bi şirketti ve karlılığı da yataydı 3-4 yıldır. 10-15 fk gibi normal denebilecek rasyolarla fiyatlansa 30-45 lira arasında fiyatlanması gerekirken 100-150 lira arasında fiyatlanıyordu. haliyle de pahalı almıştık. 3 çeyrek üst üst zarar etmesi de cabası oldu. en büyük beklenti olumsuz sonuçlanmış üstüne 3 çeyrek zarar edilmiş, bi yatırımcının başına gelebilecek en kötü durumlardı fakat şirketin iş akışı aslında durumun çok ta kötü olmadığını gösteriyordu bana, o yıllarda bae ile 660 milyon dolarlık anlaşma imzalanmış ama teslimat başlamamıştı. bu anlaşmanın karlılığa ciddi katkı sağlayabileceğini düşünyordum. aynı şekilde otobüs kısmında da bükreş 100 milyon euro otobüs ihalesi alınmıştı. bunların dışında 28 milyon euro afrika zırhlı siparişi malta otobüs siparişleri vardı. ve o çöküşten sonra otokar bae teslimatlarının başlamasıyla son çeyrekte tüm zararı silip son çeyrekte 254 milyon toplam yıllıkta 164 milyon karla karlılığını katlamıştı. ve sonra da artan karlılıkla 60 liradan 460 lirayı 4 yıl içinde bana göre hakederek ve köpük olmadan gördük
bugünlerde olumlu bişey yazmak gelmiyor içimden. çünkü düşüş dönemlerinde canı yanan insanlar burada paylaşımlarıyla gelip benim canımı yakıyor. fakat şunu çok net diyebilirim otokarın son 5 yıllık karlılık artış performansını önümüzdeki 5 yılda sergileyebilecek herhangi bir şirketi 10 fk altında bulursanız sağlam yatırım yapmış olursunuz. otokar içinse geçtiğimiz 5 yıl 60-460 hareketiyle buna birde son 5 yıllık temettüleride eklersek 45 lira 60-500 hareketiyle hakkıyla fiyatlanmıştır. bu süreçte fk oranının çok yüksek denebilecek seviyelere çıkmamış olması da spekülatif olmadığını gösterir hareketin fakat altay süreci fiyatlamalar tamamen spekülatifti. inişler çıkışlar yükselişler düşüşler elbette olacak bu işin doğası bu. fakat yatırımcısına ciddi bir getiri sağlandı. bundan sonrası içinse elimizdeki ve önümüzdeki gelişmeleri takip etmek lazım. karlılık düşerse fiyatta düşer karlılıktaki artış devam ederse illaki fiyatlayacak uygun bi zaman bulur er veya geç
https://i.hizliresim.com/j1rpn3m.png
10 dakikalık grafik RSI / MOMENTUM / ARON indikatörlerle ve bolinger band ile takip ediyorum üst band yukarı alt band aşağı sat al yaparım % 80 yakalanıyor bazen unutuyorum bakmaya iş işten geçince olmuyor .
yatırım tavsiyesi değildir
onca bilanço inceleyen vatandaş var. genelde benzer yorumlar "bakiye siparişlerdeki azalma" söylemi. bir tanesi de iveco teslimatları bakiye siparişlerde görünmemektedir demiyor. bir tanesi de yüzde 10 çalışan artışından bahsetmiyor. üretim ve satışlarını artıramayacağını düşünen bir şirket niye işçi alımı yapsın ki. ki bu çalışan alımları devam ediyor https://www.kariyer.net/is-ilanlari/?fpi=3052&hc=T
sn Otokar, Biz firmanın ürün çeşitliğini çok olumlu değerlendiriyoruz, bu sebeple kimseye beğendirmek zorunda değiliz...
hedef 2024 ve sonrası... iki önemli kurumun 3 yıllık kar tahminleri ortada duruyor,
işyatırım: 2022 için 850 mil. 2023 için 2.2 milyar ve 2024 için 2.8 milyar öngörmüş... bener bir tesbit TEB den gelmiş dolayısı ile
bu rakamların anlamı hbk 100 ve 120 gibi rakamlara tekabul etmektedir. vizyonu kısadan uzuna çevirmekte fayda var... bu 2 yıllık süre zarfında askeri araçlarda ilave bir katkı hissede çok ciddi talep oluşturur... bu sebeple sabır diyorum. Allahtan sağlık afiyet diliyorum.
İveco teslimatları kapta açıklanan öngörü doğrultusunda gerçekleşirse şayet bae teslimatlarından daha fazla hasılat getirebilecek bir iş. Fakat kar marjı daha düşük olmması beklenir. Burdaki sıkıntı kaptaki teslimat adetinin kesinlik içermemesi. Şirket 5 yılda 5 bin otobüs göndereceğiz demiyor 5 yılda 5bin otobüs gönderilmesi öngörülüyor diyor. Anlaşmanın detaylarına hakim olmadığımız için osd verileri bu anlamda önemli ne zaman ne kadar gönderileceği.
Yıllık ortalama 1000 adet gönderebilirse eğer 150-250 milyon euro arasında hasılata katkı sağlar. İlk yıl için daha düşük sayıda sonraki yıllarda artan sayıda teslimatın öngörüldüğünü belirtmişti yatrmcı ilişkileri. Hayırlısı diyelim
Bu konuda zaten fiyat hedefleri konusunda bir eleştirim olmuyor. Kimi olmadık bir olay bir kriz bekler fiyat 250 olacak der kimi boğa piyasası bekler coşku bekler yüksek fiyat hedefi vardır. Fakat şirketin iş akışı konusunda 2 satır iveco açıklaması beklerdim ben. Çok sığ raporları. Bu yüzden de 2021 son çeyrek karına 1 tane aracı kurumun kar beklentisi yaklaşamadı.
çok haklısın sn Otokar, aracı kurumları okumak ama kendi bilgin ile sentezlemek bize yol gösterici olur. yoksa 2021 yılında işyatırım 720 mil öngörmüştü otokar 1,042 milyar açıkladı... dolayısı ile onlar piyasayı manipüle etmemek adına öngörülerini min. düzeyde sunarlar , endeks enflasyona karşı yükselmeye devam etmeli zira reelde kazançlar eriyor malasef...
Sn. foton,
Sn. Otokar,
Sn. temettüverimi,
Bildiğiniz üzere FAVÖK marjı yüksek savunma sanayi ürünlerimizin yurtiçine tek bir satışı yok son 4-5 senedir. Hükümetin değişmesiyle birlikte önce Altay tankı ihalesinin yenilenmesini sonra da yıllık en az 100-150 milyon USD bandında yurtiçi satış hacmimizin oluşmasını bekliyorum. Biliyorsunuz; Kobra II, Arma, Tulpar gibi ürünler hem dünyaının en kaliteli araçları hem de entegre lojistik destek faaliyetleri açısından verimli ürünler. Biz, uzun vadeciler zaten hisselerimize blokaj koydurduk ve temettülerimizle uygun zamanlarda pozisyon artırma yapıyoruz. Seçime birşey kalmadı. 14 ay sonra olacak seçimin beklentisi 5-6 ay sonra alınmaya başlanır diye tahmin ediyorum. Yabancı payımız tarihi düşük oranlarda. En son %13'ün de altına inmiştik. Dolayısıyla ben mevctu spot fiyat seviyelerinin yeni bir yükseliş için başlangıç noktaları olduğunu düşünüyorum. Ancak, yükseliş trendinin ne zaman başlayabileceği hakkında bir yorum yapamıyorum. Belki global bir savunma sanayi ihalesi fitili ateşleyebilir.
otokar tarafından 2020 şubat ayında yapılan kap açıklaması
https://www.otokar.com.tr/getmedia/f...isi-25-02-2020
1. dönem 5 yıl toplam 5 binden fazla otobüs üretilmesi öngörülmekte. 2 dönem 5 yıl daha opsiyonlu eğer 2 tarafta memnun kalırsa 5 yıl daha uzayabilir
iveco siparişleriin niye bakiye siparişlerde görünmediğini yatırımcı ilişkilerine sorduğumda iveconun da halka açık olduğu ve yapılan anlaşma gereği gizlilik içerdiği belirtildi
ivecoda streetway anlaşmalarını satacağı ülkelerle imzalamaya başladı. prag için 100 adet 12 metre, 143 adet 18 metre streetway anlaşması
sayı belirtilmemiş benzer şekilde bratislava
https://www.busportal.cz/clanek/ivec...atislave-18283
Sn. Otokar,
Detaylı paylaşımınız için teşekkürler.
Sizin otokardaki tecrübenize benzer şeyleri ben Aselsan'da yaşadım. 2017 yılı Aralık ayında borsa ile tanıştım. Ben aldıkça düştü, o düştükçe ben aldım. :)
Beni kurtaran nokta pandemi oldu. Pandemi döneminde iyi alım yapabilme imkanım oldu, hem de uzun süre almak isteyip alamadığım şirketleri de alma imkanım oldu. Pandemi dönemi sonrası yükselişlerde biraz portföy çeşitlendirmesi yaptım, aldım sattım, kar ettim zarar ettim derken portföyüm biraz dengelendi. Aselsanda olan zararım da minimumuma inmiş oldu. Genel toplamda da artıya geçtim.
Aselsan şu anda portföyümde yok ama her zaman aklımın bir köşesinde duruyor.
Bundan sonra temettü vermeyen şirkete de yatırım yapmak çok içimden gelmiyor. Temettü, özelllikle imtiyazlı olmayan hisse de temettü kişiye gerçekten ortaklık hissiyatı yaşatıyor. Kimisine göre temettü gereksiz bişey ama ben öyle düşünmüyorum.
Benim 4 senelik borsa hayatımda öğrendiğim en önemli şeylerden birisi iyi şirketi iyi fiyattan alacaksın. Yani iyi şirketi mümkünse ucuzken alacaksın. Ucuz alamıyorsan makul fiyattan alacaksın. Yoksa şirketi pahalı aldıysan geçmiş olsun. Uzun yıllar beklemek gerekebilir.
Ondan sonra ihtiyaç olacak parayı borsada değerlendirmeye kalkmayacaksın. Geçen sene yılsonunda Aselsan yükselmeye başlamıştı, yıl başında elime toplu para geçti bu paranın büyük kısmını mart ayı vergi ödemesinde kullanacaktım ama Aselsan yükseliyor zaten bu fk düşük mart ayı bilançosu ile fiyat daha da yükselir fk daha da düşer diye gittim 18-19 liradan yine aselsan aldım. Sonra mart ayına kadar hisse 14-15 liraya düştü. Ve o paraya Mart ayında ihtiyacım olduğu için çok stress oldum. Portföy büyüklüğünün yanında küçük bir meblağ idi ama yine de stress yaratıyor. Yani Aselsandan bir kazık daha yedim. Neyse uzatmayayım Aselsanı Eylül Ekim gibi yanlış hatırlamıyorsam biraz yükseldiğinde sattım. Belki bir zaman sonra yollarımız tekrar kesişir bilmiyorum.
Otokar'a gelince, Otokar benim uzun süredir almak isteyip de alamadığım bir şirketti. Aynı şekilde Ford otosan da öyleydi. Bu şirketlerin fiyatı bana hep yüksek geliyordu. Ama yukarı da bahsettiğim gibi ucuz alamıyorsam makul fiyattan alrım diye kendimi motive etmeyi başardım. Kaldi ki Aselsanda temettü vs. olmadan 4 sene bekledim. Bu şirketler bana temettü de veriyor. Fordun yatırımları var. Otokar'ın ise yüksek potansiyel barındırdığını düşünerekten paylarımı aldım çok şükür.
Ayrıca Otokar'ın Koç grubu şirketi olması ayrıca güven veriyor. Bir de bazen Koç grubu için mesnetsiz şeyleri söyleyenleri duyuyorum görüyorum. Ya keşke Koç Grubu gibi daha çok holdingler olsa ülkemizde. Allah Vehbi Koç'a gani gani rahmet eylesin.
Ben borsa ile çok geç tanıştım keşke 20'li yaşlarda bilseymiştim diye bazen hayıflanıyorum. Borsa, kapısından içeri giremeyeceğimiz şirketlere bize ortak imkanı veren çok güzel bir platform.
Bir de son olarak şunu yazayım. Her şirket her fiyattan alınmaz.
2017 de ben Aselsan almaya başladığımda bu şirket her fiyattan alınır vs. gibi sosyal medya da yazan çok oluyordu. Hatta şu anda bile bazı şirketler için böyle yazanlar var. Ben bunu tecrübe ettim, karşılığında hem zaman hem para kaybettim. Siz siz olun dünyanın en iyi şirketi bile olsa iyi fiyattan almaya bakın. Yatırım kararlarınızda kimsenin sizi etkilemesine izin vermeyin. Rasyonel kararlar almaya çalışın. Kimse de çelik gibi irade yok ama iradenizi güçlü tutmaya çalışın.
Bir şirket içinize sinmiyorsa o içinize sinmeyen şey nedir? onu tespit edip durumu ona göre değerlendirin.
Biraz doğaçlama oldu. Sürçi lisan ettiysek affola.
Saygılar.
sn temettüverimi ben de koç grubu şirketlerin dışına çok fazla çıkmıyorum. pandemi dönemi. koç şirketleri sağolsun iyi kazançta sağladık. pandemide indiği seviyeler benim maliyete yakındı fakat 2 yıllık kazancı sıfırlamıştık gene. korkarakta olsa pandemide alım yaptık. piyasa elinizdekini ucuz almak istemiyor bedava almak istiyor ve hep bir bahane bulunuyor bunun için
genelde hisseyle bağ kurma, duygusal davranma, hisseye aşık olma derler. haksızdırlar demiyorum haklılık tarafları var. fakat borsadaki fiyat hareketlerine, dalgalanmalarına şirketi sevmeden katlanmanız çok zor. ya zarar eder satarsınız ya da az karla çıkarsınız. ford aldık 50 liradan 2 defa 80 lira görüp 40 liraya indi. portfoyde 2 defa yüzde 60 kar görüp zarara geçtik. çok katlanılabilir şeyler değil bunlar. sonra 120 lira olunca şeytan dürtmeye başlıyor. diyorki bak 2 defa iyi kara geçtin satmadın gene düşecek diyor 2 kat kardasın sat diyor. sonra sen satıyorsun 120 liraya 320 liraya gidiyor. artık senin sattığın fiyata gelmesi çok da kolay görünmüyor. 120 lirada sattığın şirkete 300 lira ödemekte insana zor geliyor üstüne birde 2 defa temettü kaybı. aynı durumu pekçok iyi şirkete uyarlamak mümkün. bu yüzden bende ihtiyaç olmadıkça satılık lot yok. fakat şunu da unutmamak lazım hiç satış yapmadan hisse taşımakta çok kolay bişey değil. kısaca her aşkın bir ızdırabı vardır
Nisan ayı üretim ve satış adetleri
https://twitter.com/Ayvazoglu1881/st...CGpeYxpAw&s=19
Otokar Cobra II, BM barışı koruma görevinde Bangladeş ordusunun zırhlı araçları
Savunma Haberleri Mayıs 2022 Küresel Güvenlik ordu endüstrisi
YAYINLANAN PAZARTESİ, 09 MAYIS 2022 12:05
facebook paylaşım butonutwitter paylaşım düğmesipinterest paylaşım butonuLinkedin paylaşım butonubu paylaşım düğmesini paylaş
Savunma ve Teknoloji vartweetlendiOtokar'ın konvoyunu gösteren bir resimKobra IIBu resmin nerede ve ne zaman çekildiğine dair ayrıntı vermeden, Bangladeş ordusu tarafından BM barışı koruma görevinde kullanılan 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar.
Ordu Tanıma'yı bu bağlantıdan Google Haberler'de takip edin
Otokar Cobra II Bangladeş hizmetinde (Resim kaynağı: Savunma ve Teknoloji Twitter hesabı)
Bangladeş'in 2007-2008'de 22, 2013'te 22 ve 67 Cobra I aldığı kaydedildi.Kobra II2017-2018'de MRAP. Resmi olmayan bir açıklamaya göre, ordu 2030 içinde 600 birim LAV tedarik etmeyi planlıyor.
Otokar'ın Cobra II'si (geliştirilmiş versiyonukobra ben) yüksek düzeyde koruma, taşıma kapasitesi ve geniş iç hacim sunar. Balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı yüksek koruma sağladığı sürücü ve komutan dahil 10 personeli barındırabilir. Yüksek güç ağırlık oranı ile en zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek performans sunan araç, dünyanın farklı yerlerinde, en zorlu arazi ve iklim koşullarında titizlikle test ediliyor.
Cobra II, ambulans, komuta kontrol, keşif, sınır koruma ve sinyal aracı ile iç güvenlik ve barışı koruma misyonları olarak hizmet veriyor. Modüler yapı aynı zamanda aracı bir personel taşıyıcı, silah platformu, yer gözetleme radarı ve KBRN keşif aracı için esnek bir platform haline getiriyor.
Bangladeş Başbakanlık Ofisi Silahlı Kuvvetler Birimi'ne göre, Bangladeş Ordusu, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden 6.359 BM barış gücü askeri şu anda 8 ülkede devam eden 8 UNPKO'da (BM Barışı Koruma Operasyonları) konuşlandırılıyor. Bunun içinde, Bangladeş Ordusundan 5500'den fazla personel şimdi çeşitli birliklerde veya Kurmay Subay/Askeri Gözlemci olarak 9 barışı koruma görevinde konuşlandırılıyor. Bangladeş Donanması, UNIFIL (Lübnan) ve UNMISS'te (Güney Sudan) konuşlandırılmış gemi ve deniz taşıtlarına sahiptir. Hava Kuvvetleri'nin helikopterleri ve sabit kanatlı uçakları MONUSCO'da (DR Kongo) bulunuyor. Bangladeş Silahlı Kuvvetlerinden memurlar da UNDPKO'da çalışıyor.
https://www.armyrecognition.com/defe...g_mission.html
https://twitter.com/SSDergilik/statu...oeo9huyvg&s=19
Kazak yetkililer ve cbaşkanı tokoyev gelmiş Türkiye ye
Kazaklar tusaşla anka ihanın kazakistanda üretimi için anlaşma imzaladılar. Otokarda imza attırmayı başarır umarım. Böyle bi habere ihtiyacımız var. Yoruldu yatrmcı son dönemde
https://twitter.com/amelikturkes/sta...I9o0gNVcg&s=19
Hisse fiyat hareketlerinde imza kokusu alınmışa benzemiyor henüz
https://twitter.com/ogzhn_uyg/status...64483116236800
Bu Altay tank projesinin sıfırdan tekrar ele alınma durumu olabilir mi? İhale yenilenmesi vs. çünkü baya bi yordu ilgili tarafları.
https://twitter.com/zemlyakruglaya/s...WhmTYd-oA&s=19
Ali koç görgüç tokayev masada
Bu aralar düşüş beni de ürkütüyor. Elim arada sata gidip gidip geliyordu. Ama vermemeye karar verdim. Herkesin kararı kendinin
Yurtdışının bozuk olması kaç gündür coinlerdeki sert satış fed faiz artışı fed bilanço daraltması acaba küresel krizmi geliyor korkusu yarattı bende fakat çok krizde düşüşde gördüm. Düşerse buna da dayanabilirim. Yılların emeği birikimi sabrı bi kalemde satıp gitmek doğru bir karar olmayabilirdi benim için. Hayırlısı diyelim
İsterim ki bu tür haberleri şirket paylaşsın. Otokar da içime sinmeyen tek durum bu. Şirket olabildiğince haber paylaşmaz. Haberler genelde tepede gelir. Yatırımcı şirket in geleceğine güven duyacaksa gelecekte yapacağı işleri hasılatı öngörebilmelidir. Örneğin 2017 de açıklanan bae anlaşması zirve fiyatta açıklanmıştır. Bu yaz açıklanan Azerbaycan iett otobüs anlaşması öncesi hisse iyi performans sergileyip o gün sonrası düşüşe geçmiştir