Rte saolsun dolarciyi eurocuyu ucurdu zengin etti.
Cevremde muhalif doviz yatirimcisi kim varsa yerel secimde oyumuz rte ye diyorlar artik :)
Rte olmasa dolarcinin hali perisan o dogru
Printable View
Bu nedir yaw "ele verme" bilmem ne?
Dolar 7,20 olduğu gece de burdaydım...
Yazılanlar hafızam da çok berrak
Dolarda parası olan bir tane arkadaşımız "Tl cilerin eline verdiler" "Viopcuların şurasına koydular" "Borsacıların burasını öptüler " gibi ifadeleri olmadı...
Ayıp yahu...
Biraz edep yahu...
saygılar/başarılar
niye kiziyon ki tengri han
piyasa da bu ele verme hisselerde de oluyor.
mesela adama 12 tl den mal vermişler zamaninda,şimdi bakıyoruz fiyati 6 tl olan mal
sence eline vermisler
deyimini dogrulamiyor mu
O zaman dolar almaya devam et.
%100 e yakın yükselen bir yatırım aracının yükselmeye devam edeceğini düşünmek bol ayranlı ve köpüklü
bir durumdur.
Dolar ikili tepe yaptı. Burada birkaç mesajım ve grafik var. İkili tepeden kork.
Ha dolarda kalırsan kısa orta vade 1-2 yıl zarar edersin sonra kar etmeye başlarsın.
Ayran işlerinden hiç anlamam. Bol ayranlı günler.:evil:
Dolarcıların ben hiç bir başlıkta hır-gür çıkardıklarına şahit olmadım diyebilirm...
Ama başka enstrümanlarda yatırımı olan arkadaşların kaybetmenin verdiği acıylamı ve/veya kazanana olan kıskançlık psikolojisiylemidir nedir bilinmez bu başlıkta kavga çıkardıklarına çok şahit oldum...
Yazık
Çok yazık...
saygılar/başarılar
Ne var yani birbirimizi kırmadan,dökmeden anlaşabilsek...
Birbirimize kötü söz etmeden kendimizi ifade etmek bu kadar mı zor?
saygılar/başarılar
Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Moto G (4) cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Altın ve altına dayalı para sistemleri yetersiz geldiği için günümüzdeki herhangi bir karşılığı olmayan, ancak kontrollü yaratılan kağıt, kaydi para sistemlerine geçilmiş ve bu sayede daha fazla istihdam ve çalışma, daha fazla üretim, daha fazla tüketim, daha fazla refah mümkün olabilmiş, dünya ticaret hacmi önemli ölçüde gelişmiştir. Tekrar altın para sistemine dönmek istihdamda, çalışmada, üretimde, tüketimde aşırı daralma, refah kaybı, dünya ticaret hacminin aşırı daralması gibi sonuçlar yaratacaktır.
Dolar ve Euro yatırım aracı değildir.
Birikimimizin uluslararası para birimleri doğrultusunda değerini koruması için önlem alma aracıdır.
Yani fazla yatırımdan anlamayanların başvurduğu basit tasarruf aracıdır.
Paranız dolar alarak para kazanmaz. Değerini korur.
Doların yükseliş trendinin bitmesi için üç ayak var. acı ama gerçekler:
1- Başta ABD olmak üzere para sahipleri ile barışmak, istediklerini yapmak. (yaparken milli çıkarlarımızın maksimum seviyede korunması tabiki dileğimiz)
2- Bağımsız MB ve onun uygulayacağı kamu maliyesinden bağımsız bir para politikası (mesela hemen faiz şoku niteliğinde 500+ baz faiz artırımı vb.)
3- Yapısal reformlar ve acı reçeteli tasarruflar (acı reçeteli tasarruflardan kaçma şansımız yok, olmayacak, er ya da geç hepimiz bunu çekeceğiz; yapısal reform konusu ise imkansız)
Bu üç maddenin hepsi birdenden kesin ve güçlü şekilde gerçekleşmediği sürece uzun vadeli yükseliş trendi kaçınılmaz. çünkü bize o dolarlar lazım ve bulabilmenin en efektif yolu bunlar. bu maddelerden biri olan mesela faiz konusunda beliren umut ancak kısa vadeli gerileme ile uzun vadeli yükseliş trendini takip edenlere alım fırsatı verebilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Doğru gibi gibi...
Ama tam doğru değil...
Mevduata yatırdıysanız dolar da bir yatırım/getiri aracıdır...
Sizin söylediğiniz yastık altında saklayanlar için tam doğru olabilir...
Ayrıca konumuz buda değil...
Konumuz dilimizi/klavyemizi kötü sözden uzak tutmak
Birbirimize karşı olan ifadelerimiz de kırıcı olmamak....
saygılar/başarılar
al sat yapmazsan sadece paranin değerini korursun hatta bazan yanlış zamanda alirsan para bile kaybedersin.bu her enstrümanda geçerli.
hicbir şey sonsuza kadar gitmez .
düşecek ve cikacak
sistem böyle
Fx çiler 6,427 altı haftalık kapanışa izin vermeyecektir.. Bol kazançlar
Dolar ve Euro da indikatörlerin fazla ısınması.
Aşırı alım bölgesinden dönmekteler ve yapay yükseliş havası hakim oldu.
Yani her iki yatırım aracı fazla ısınmış durumda ve devreleri yakma seviyesinde. Son 12 ay %100 e yakın.:)
Benim yatırım araçlarımın %40 dolar bazlı devlet tahvili. Bunlar değerini koruyacak ama “kar†etmez.
Kalanı ise € ve $ bazlı hisse senetlerinde. Heybedeki turp bu.
https://pbs.twimg.com/media/Dmfs-SoXcAAos05?format=png
Without an IMF program to bridge the "sudden stop," we project Turkey's trade deficit by Q4 could fall to its narrowest since 2008/9. Much less narrowing for Argentina. The Lira is undervalued here, while slow adjustment points to the need for a bigger IMF program for Argentina.
TR gibi bir ülkede 6 ay sonrasını görebiliyorum diyene ben itimat etmem kimse kusura bakmasın...
Haaa elinde somut verileri vardır,paylaşır tamam derim...
Tr gibi bir ülkde de,Reis in yönettiği bir ülkede ben 2 yıl sonrasını görüyorum diyene benim lafım:Bana inandıramazsın,BEN KÜL YUTMAM olur
saygılar/başarılar
Bu akşam yazılan karamsar yazıları okudukça uykum iyice kaçtı. Apartman bakım- onarımı için topladığımız 20 bin doları yarın döviz büfesinde bozdurayım . izmir de en uygun döviz büfesi neresidir ve cumartesi açıkmıdır ? kat maliklerinden sopa yemeden parayı yerine koyalım :))
Garip bir ülkeyiz.
Üç günde tüm öngörülerimiz değiştiği gibi, buna bağlı olarak, bu başlıktaki tarafların libidoları da iniyor ve çıkıyor...
Başlık da garip.
Dolar kuruna göre yazıların rengi de dozu da değişmekte.
Oysa burası bir arena değil.
Belirlenmiş bir konuda bir paylaşım yeri.
Döviz bir yatırım aracıdır...
Döviz yastık altında saklayanlar için bir korunma aracıdır...
Belirli bir süre sonunda getirisi (gelir getiren) olan her şey bir yatırım aracıdır
Ancak ülkemizde korunma aracı olarak tercih edilmektedir...
saygılar/başarılar
MB aşağıdaki video da anlatılan tüm tedbirleri alıp doları dövecek ...........
https://www.youtube.com/watch?v=rRASiag5p4Q
https://pbs.twimg.com/media/Dmbp5_1U8AA5e2u?format=jpg
Preliminary data for Q3 point to a very large adjustment in Turkey. The "sudden stop" in the BoP caused credit flow to go negative in data through Aug. 31. This implies a negative credit impulse to GDP around -2.5%, just shy of the -3.0% in 2008/9. Likely to weigh on activity...
bu çokça ifade edilen bir fikir. ama benim bir karşı fikrim var: bugün insanların çoğu saçma ve gereksiz bürokratik işlerde çalışıyor ve aslında boşa kürek çekiyorlar. bu işlerde çalışanlar hiç evlerinden çıkmasalar çok daha iyi olur, en azından ulaşım için kullanılan yakıttan tasarruf edilir...
insanların birçok ihtiyacı sadeleştirilebilir ve sadeleştirildiğinde çok daha az emekle bu ihtiyaçlar karşılanabilir. insanlar bugün deliler gibi haftanın beş günü sabahtan akşama kadar mesai yapıyorlar ama aslında çok azı gerçekten ihtiyaç duyulan işleri yapıyor.
bence önce bu gerçeği görmek gerekli. bunun için de her şeye biraz uzaklaşıp uzaktan bakmak gerekli çünkü insan burnunun ucundaki şeyi net göremez. insanlar bugün ne görürse isteyen çocuklar gibiler, ve bu aşırı talep de diğer insanlar tarafından karşılanmaya çalışılıyor. böylece a kişisi b kişininin gereksiz taleplerini karşılamak için çalışırken, b kişisi de a kişisinin gereksiz taleplerini karşılamaya çalışıyor. bu talepler olmasa a kişisi de b kişisi de özgür olurdu. buna ekonomik daralma deniyor olabilir ama ben bu daralmaya özgürleşme derim...
bu ne yaman çelişkidir sn tengri..? allahtan sn rxpu donanımlı, paylaşımcı olduğu kadar sabırlı ve kontrollü bir forumdaş. usturuplu cevaplar vermiş.
sizin deyiminizle.. size saygı da yok başarı da..
Teşekkür ederim.
Başıma bir şey gelmeyecekse Türkiye gibi temel anlamda ciddi zayıf ekonomilerde teknik analizi çirkin bir kadını ısrarla çok profesyonel makyaj teknikleri uygulayarak güzelleştirmeye veya en azından yüzüne bakılabilir hale getirmeye çalışmaya benzetiyorum. Belki de temel anlamda çok moral bozucu bir veri seti olduğundan , teknik anlamdaki analizlerle polyannacılık oynamak ve insanın kendini daha huzurlu hissetmesi bir bakıma daha kolay oluyor. Ayrıca sağlığımız için de faydalı.
Teknik analize karşı değilim. Ama temel bazda gelişkin ekonomilere ait varlıklarda (hisse senetlerinde para birimlerinde v.b) teknik analizi anlamlı buluyorum.
Ama binanın temelleri çatlayıp kırılmışken , üst kat balkonuna pimapen yapılmasının yararını tartışmak çok anlamlı olmayabilir.
Varlık üzerinde temel anlamda her türlü bilgi gelişkin bir ekonomideki gibi şeffaf ve sağlam olduktan sonra fotofiniş için teknik analiz ile cebelleşmek te ayrı bir keyif olsa gerek.
Tastamam Budist öğretiyi tarif etmişsiniz. :)
İnsanın acı çekmesi nefsinin istekleri yüzünden olduğu düşünülür. Taleplerimizi ne kadar minimize edersek o kadar özgür oluruz. Nihayet hiç bir şeye ihtiyacımız olmdığında yaratıcı ile entegre olur ve Nirvana'ya ulaşırız.
Eski Anadolu erenleri de aynı kafada idi.
Taraflar arasında uzlaşmaya varılmış ve kapanmışken,sizin konuyu tekrardan deşmeye çalışmanız da çok manidar...
Amacınızın ,kapanmış bir konuyu tekrar kaşıyarak ,başlıkta fitne çıkarmaya çalışmak olduğunu çok net görebiliyorum...
Yazık
Çok yazık sizi çok yanlış tanımışım...
Bendeki krediniz sıfırlandı...
Ayrıca bazen hiçbirşey dışardan görüldüğü gibi değildir...
O yüzden bazen sazan gibi atlamamak yada olaya gereksiz maydonoz olmamakta fayda var değil mi efendim?
Kişisel Dip Bilgi:Beni seveni severim,beni sevmeyeni bende sevmem...
Gençler şimdi bu durum için "Atara atar,gidere gider" yapmak diyorlar sanırım...
tekrar saygımı hak edene kadar size saygıda yok
başarılar da
Sahiden var mı?. Evds üzerinde baktığım kadarıyla bu denli büyük bir likidite açığı varken tcmb'ye borç veren banka sanırım yok. Ya da ben 0 olarak görüyorum.
Tcmb borç alma faizi şu anda %16.25, Borç verme faizi ise %19.25. Ancak bu %19.25'lik faizin dahi piyasa faizinin ciddi anlamda gerisinde kaldığını biliyoruz. (ki bu nedenle 13 Eylülde bir sıkılaştırma bekleniyor).
Bu şartlarda banka hazinesi elindeki fazla likiditeyi piyasaya en kötü ihtimalle %22-23'ten (normal koşullarda %30 ve üstü ile kredi olarak) satabilmek varken neden gidip tcmb'ye %16,25 ile borç versin?
Banka hissedarları bunu yapan banka hazinesi yöneticisinin kellesini alırlar diye düşünüyorum.
Hatta bu aralar %22-23 ile parayı bağlayan banka yöneticisini dahi biraz hırpalayabilirler, zira hiç birşey yapmasa Londra piyasasında %30'lar civarı swap faizi var verir elindeki TL'yi bir de aldığı doları yatırır kısa süreli bir enstrumana oh miss.
aklın yolu birdir. hangi coğrafyada ve hangi zamanda yaşarlarsa yaşasınlar insanlar çok düşündüklerinde aynı şeyleri bulurlar. ama "ekonomik canlılık" için insanların bu ortak doğru yolu bulmamaları ve bunun için de düşünmelerine izin verilmemesi gerekir. bunun için de düşünmeye "zaman" bırakılmaması gerekir. düşünmek için yalnız kalmak gerekir ki sistem hemen hiçbir zaman diliminde insanların rahatça ve uzun uzun düşünebilecekleri şekilde yalnız kalmamalarına yönelik olarak tasarlanmıştır. işte insanlar bu şekilde yönetilir ve zincirlerini koparmalarına izin verilmez...