o gün %5 den aşağı yükselmez
Printable View
Dış borsalara nar sopası ile dayak atmaya başladılar.
Global krizin ayak sesleri mi bunlar yoksa osuruktan teyare mi.:kahkah:
Amerkan borsası
bu saatten sonra daha nereye kadar gidecek
Adamlar parayı cebe atıp gelismekte olan ülkelere gelecekler
Faizlerin ne kadar artacagı fed elini belli etti
Bu saatten sonra yasanacaklar belli
Dolar 3.90 bile görmez
Bu kadar olay bu borsalar da satıs dolarda tık yok
Her yükseliş satıs firsati olacak
Dolar euro paritesi 1.30 gececek
Carry trad icin büyük firsat var
SM-J510FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dolar tl 3.65 altına geldiginde bende hatırlatırım
paritede kumarbazlar yine devrede, oyunları görüyorsunuz.kesinlikle güçlü dolara dayanamıyor yeni riskler alıyorlar.bu sene usdtry tepe noktası 5,15 ortalama 4,5. hayvan gibi deval geliyor.
Yok arkadaş ben bu doları öperim.
Bundan bi cacık olmayacak anlaşıldı.
Gideyim parayı %15 faize yatırayım bari.
yılbaşından bu yana 100 tl sini
borsaya yatıranın ki 103
mevduata yatıranınki 102,kusur
doalra yatıranınki 100,5 tl olmuş
Başlıkta ağlaşmalar arttı...
TL ye döneceğini söyleyenlere bakılırsa doların zamanı geliyor demektir.
Neyi beklediğini ben biliyorum...:)
Şöyle portföyün önemli bir kısmını TL ye çevireyim de bakın siz kurun nasıl fişeklediğinı.
Tecrübeyle sabit...
Nisanda halk bankasına ceza olayı var diye 50 bin dolarını verdim 100 bini duruyor kıyamadım namussuz abd parasına. Ortalık malı oldu sokağa düştü 2007 deki gibi bu yeşil gözlü sürtük.💰💵🤑
Ak yatırım yorumunda diyorki Trump`ın alüminyum ve çelik ithalatı için vergi getirmesi ABD enflasyonunu 0.1 yukarı yönlü etkilermiş. Öte yandan bu haber Doların güçsüz kalmasına neden olmuş. Abd nin çelik ithal etttiği ülkelerden biride Türkiye ve payı %7 bir kenarda tutalım. Benim anlamadığım ABD enflasyonu yukarı gidecekse FED bunu beklemiyor mu zaten ? O halde daha fazla faiz arttırımı beklentisi olmaz mı ve bu durumda USD niye değer kaybedecek ?
- Amerika'nın ekonomik performansı dünyadaki rakibi olan diğer lider ülkelere göre pek parlak değil.
Doların zayıflamasının gerçek nedeni bu.
- Hatta ticari performansı o kadar zayıf ki yüksek faizli bir para birimi dahi bu etkiyi sıfırlayamıyor.
- Amerika'nın üst ligde yer almasını sağlayan yüksek teknoloji firmaları birer dünya firması haline geldi ve bir bakıma eskisi gibi Amerika'ya bağlı ve bağımlı değiller.
- Ayrıca üst ligde bulunan bu firmaların yöneticilerinin ve sahiplerinin tamamına yakını demokrat.
- Orta ve düşük teknoloji firmaların sahipleri ise çoğunlukla cumhuriyetçi . (petrol,çelik v.b)
Trump Amerika'nın çok da avantajlı olmayan uluslararası ticari anlaşmalara imza attığını söylüyor. Evet bu kısmen doğru ama bu anlaşmalar nedeniyle doların rezerv para olmasına izin veriliyor. Yani aslında sistem bu anlaşmalar sayesinde denge konumunda.
Trump bu dengeyi bozacağının geç farkına varacak zira kendisi de yukarıda belirttiğim düşük-orta teknoloji grubundan geliyor.Ve bu grup dünyayı hala 1980-1990'lardaki gibi görüyor.
Pazar olmasının nedeni rezerv para olarak doların üzerinde anlaşılmış olması. rezerv parayı taşıyan ülke otomatik olarak dünya ekonomisinin de en büyük alıcısı oluyor. Böylelikle rezerv para o paraya sahip olmayanların ekonomilerini beslemek için kullanılıyor.
Hem rezerv paraya sahip olup hem de ciddi oranda cari açık vererek bu *besleme* fonksiyonunu yerine getirmemek dengeyi bozar ve rezerv paranın artık dünya ekonomilerince kabul görmemesi etkisini yaratır.
Zira dolar çinli ve alman işçiye ekonomik aktivite yarattığı sürece rezerv para.
yüksek teknoloji ile sadece elektronik, yazılım ve türevleri anlaşılıyorsa hatalı olur.
mesela muazzam radar ve elektronik algoritmaların var, bu algoritmayı yaktığın cihaz (mesela f-35 yeni nesil savaş uçağı) eğer motor gücü olarak rekabetçi bir üstünlüğü yoksa atari oynamaya benzer.. bu uçak motorlarında yanma odası ve yuksek basınç türbininde (HPT) malzemeler metalin erime sıcaklığından daha yuksek sıcaklıklarda 1000 lerce saat çalışıyor, 20-30 bin rpm altında dönerek..1500-2000 K mertebesinde sıcaklıklarda..
bu teknolojiler super alloy (nikel ve kobalt karışımlı alaşımlar) ve cmc (ceramic matrix composites) gibi ileri teknoloji malzemeleri.. klasik sektörler ama bunlar olmadan uçak, roket filan yapamazsın..tahmin edeceğiniz gibi abd bunlar da en önde..açık ara..
abd anlaşılması kolay olan bir ülke değil.. bir çok rakip gözüken ülkeye dahi tur bindirmiş durumdalar.. uzay ın keşfinden ortaya çıkacak madencilik ve bunu imkan dahiline sokacak uzun mesafelere daha hızlı gitmeyi sağlayacak yeni propulsion (roket tepki gücü diye anlayabilirz) teknikleri de dahil olmak üzere ciddi bir sıçrama yapmak üzereler yine..
eskiden star wars, star trek gibi filmler vardı.. yeni dönemde daha anlaşılır biçimde varoluşşsal sorunları da inceleyen "interstellar", "prometheus" gibi filmler var..evet sadece filmler ama bir yön tarif ediyorlar.. oldukça sürükleyici..sorgulatıcı.. "passengers" filmi (tanrıça jennifer lawrence ın oynadığı) gibi yeni dönemde de işlenen konular çok kuvvetle muhtemel abd önderliğinde gerçekleşecek önümüzdeki 100-200 yılda.. abd tamamıyla ayrı bir ligde.. almanya , japonya filan bunlar bile bir alt ligdeler..
Aslında madem ABD ticaret savaşı başlatıyorsa bizde ABD den en çok ithal ettiğimiz ürünlere vergi koyalım ne dersiniz olabilir mi !..
ABD'den İthal Ettiğimiz Ürünler
Hava taşıtları, uçak parçaları
Makine ve teçhizat
Kimyasal maddeler
Silah ve mühimmat
Telekomünikasyon cihazları
Hurda demir-çelik
Sigara ve tütün
Hububat buğday, mısır, soya
Pamuk, gübre, kömür vb. ürünler
Elektrikli cihazlar
Eczacılık ürünleri
Tıbbi malzemeler
Sn. Umutabi bu şekilde doların değer kaybedeceği söylentileri tam bir safsatadır..normalde dediğiniz gibi enflasyon artar, karşılığında FED faizini arttırır ve sonuçta dolar artar..ancak işin bu yönüyle tek bir boyutu yok:
Global ticaret azaldığında ve büyümeler düştüğünde, ülkeler şirketler bu kadar borçla nasıl başa çıkabilirler..çıkamazlar..dolayısıyla bu tür durumlarda bir/bir-kaç güvenli limana ihtiyaç var değil mi?
Dün akşam Trump bu ticaret kısıtlamalarını gündeme getirince ABD bonoları birden güvenli liman oluverdi ve carry trade paraları kendi ülke topraklarına geri dönmeye başladı:)..tabiki bu ilk aşama , olay gelişip daha üst basamaklara çıkarsa, doların güvenli liman olmaktan başka çaresi kalmaz..dolar şortcuları(borçluları) ayvayı yer ve panik başlar..:)
Bakalım bizim KARAMÜRSEL döviz sepeti bugün yeni rekorlar kırabilecek mi !.. En son rekor neydi bilen varsa paylaşabilir mi , ben not almamışım.
Rabobank tarafından 2 Mart tarihinde yazılan raporda, Türk hisselerine gelen satışların Dolar/TL 'de yukarı yönlü bir hareket başlatarak kuru tüm zamanların rekoruna taşıyabileceği kaydedildi.
Diğer riskli varlıklar ile birlikte Türkiye hisselerinin, gelişen piyasalar öncülüğünde gerçekleşen küresel ekonomideki eş zamanlı toparlanmadan yararlanmakta olduğu belirtilerek BIST 100 Endeksi'nin 2016 yılının sonundan bu yana yüzde 69.3'lük etkileyici bir ralli yaptığı bildirildi.
Bankanın 2017 başından bu yana savunduğu Dolar/TL 'de aşağı yönlü bir hareket eğilim olduğu yönündeki görüşünde, ülkeye gelen sermaye akışlarının önemli bir unsur olduğu yinelendi, ancak Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin Eylül ayında bozulmaya başlamasıyla bu senaryonun değiştiği kaydedildi.
Rabobank, Türkiye'den sermaye çıkışlarının hızlanması durumunun Dolar/TL 'yi yılın bu zamanına dek seyrettiği aralıktan çıkarmak için yeterli olacağı yönünde görüş bildirdi. Bu noktada ilk izlenecek hedefin 14 Aralık'ta gelinen 3.8970 olacağı, bunun sonrasında da tüm zamanların rekoru olan 3.9826 seviyesinin izleneceği belirtildi.
Aslında benim aklımda hep ÜLKER gibi dibine kadar yabancı para cinsinden borçlanmış şirketler ve bunlara o paraları bayılan başta beyaz banka olmak üzere bankaların döviz pozisyonları var. Normalde hem beyaz banka hem Ülker hisseleri alçak sürünmede olması gerekirdi ama ne hikmetse şu ana kadar pek öyle olmadı.
Diğer taraftan ABD'nin verdiği senelik 500 milyar dolardan fazla dış ticaret açığı ÇİN, AB vs. yani dünyanın geri kalanı için bir ekmek kapısı..doların değeri düşer diyenler, başta Çin diğer ülkelerin ne hale geleceğini düşünmüyor mı..yada spekülasyon yapıyorlardır bana göre..
Basit bir örnek vereyim..Çin'in ABD'ye ticaret misillemesinde karşılık verebileceği ürünlerden bir tanesi de soya fasulyesi..Çin soya fasulyesini çok büyük miktarlarda ucuz olarak ABD'den ithal ediyor ve domuz beslemekte kullanıyor..
ÇİN ABD'den gelen soya fasulyesini engellerse, ABD çiftçisi zarar görür, burası tamamda..ÇİN'in kendisinin bu işten zarar görmemesi mümkün değil..Çünki domuz 1.5 milyar Çinlinin temel et kaynağı..ÇİN soya fasulyesini başka ülkelerden almaya kalkınca domuz eti ülkede pahalanmayacak mı?
Yani kısaca korumacılık yaygınlaşırsa ABD'de enflasyon artacakta, ÇİN yada diğer ülkelerde artmayacak mı?
Bana göre artık bu aşamada ABD'nin bir kaç üründe korumacılık yapması o kadar korkunç olmaz ama ÇİN yada Avrupa'nın buna misilleme yapması esas sıkıntı olur.. global ticaret ve büyüme açısından..
Alıntı:
ABD Başkanı Trump, ticaret savaşlarının iyi ve kazanmasının kolay olduğunu söyledi
Trump, Twitter üzerinden paylaştığı bir iletide "Bir ülke (ABD) neredeyse her ülke ile ticaretinden milyarlarca dolar kaybettiği zaman, ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır." dedi.
ABD Başkanı, "Örneğin bir ülkeyle ticaretimizden 100 milyar dolar eksideysek ve kurnaz davranıyorlarsa, artık ticaret yapmayız - büyük kazancımız olur." şeklinde açıklamada bulundu.
ABD aynı zamanda Çin, Taiwan ve Kore demektir. Nasıl mı? ABD'de özellikle California'daki (ki ABD'nin Texas'la birlikte teknoloji ve üretim güç merkezidir) tüm büyük işletmelerin, ticaret örgütlerinin, ticari birliklerin, liman yönetimi sahiplerinin sahibi Asian American (1. derece göçenler veya onların çocukları ve torunları) dır. ABD ve Trump denen geri zekalı ne Çin'e ne de Güney Kore'ye tarife marife koyamaz, koymaya kalkarsada o tarifeyi Trump'ın bir tarafına, en kısa sürede, sokarlar.
Sadece oy alırken söz verdiği, Pitsburg'lu Iowa'lı fındık beyinli deplorable tiplere "bak ben tarife koydum, Çin'e giden fabrikaları buraya getiricem sen de iş güç sahibi olacaksın" diyebilmek için yapıyor. Örnek mi; hatırlayan hatırlar bu sığır NAFTA'yı ortadan kaldırıp Meksika'daki otomobil fabrikalarını abd'ye getircekti? Noldu NAFTA işi, ses yok seda yok.
Aralık başı 3,8575 te almıştım. Şimdi bu ay ortası 3,98 olacak inŞALLAH :vk:
Hayatta 4 'ten vermem. En az 10 15 kuruş kar etmem lazım.
Yazınızın ilk bölümünü son kullanıcı olarak kesinlikle doğru buluyorum;ABD menşeeli bir uçak motor sıcak bölge parçasının dayanımı ile İspanyol bir uçak firmasının ısı dayanımı,malzeme kalitesi,tamir-destek zinciri arasında abartısız 1 asır fark var,evet günümüzde ABD nin yaptığı bir çok üretim hantal ve eski gelebilir ama uçak teknolojisi vb şeylerde hala bir numara....
Merkez bankasının elindeki döviz leri satıyor rezervlerinin azalmasından anlıyoruz
Burayı yönetenler okumuş insanlar
Bu dolarları satarken bir plan dahilinde yapıyorlar
Kasa her zaman kazanır
Bu dolarları daha asagıdan alacaklarını bilmeden milyarlarca doları satmazlar
Bu dolarları yıllarca 1.30 1.40 1.50 1.60 fiyatlardan aldılar.
Şimdi de cok uzun surecek bir zamanda bu dolarları elden çıkaracaklar karşi tarafta bu kadar büyük alıcı yok
Burda dolar yükselecek yok şöyle olacak ucacak 5 olacak bu laflar matematikle alakası yok.
Ekonomik gercekler diyorki Türkiye cumhuriyeti bunca olaya ragmen atlatılan bunca badireye rağmen doları burda tutabilyorsa
Eski TÜRKİYE OLMADIGINI İSPATLAMISTIR
eski Turkiye den daha mı iyi ??
satılmadık şey kalmadı..
deprem paralarını bile deprem için kullanmadılar..
vatandaş olarak bunların önemli olmadığını mı düşünüyorsunuz ?
akıllarına estiğinde yeni vergi icat ediyorlar..
basın ve medya baskı altında ve gerçekleri yandaş medyadan takip edenler için hayat çok güzel..
gerçekler ise tam tersi..
Necmettin Batırel videosunu izlemişmiydiniz ?? "merkez bankasının üstten satıp alttan alması" tarzında sizinde söylediğinize benzer söylemine aldığı cevap yani ..dolara o konuşmalardan sonra ne oldu diyorsanız...3.40 lardan 3.90 lara gitti..