Türk lirası yumuşak para. Senin paranda rezerv para olsun, istediğini yap...
Printable View
Sanıyorum ki ABD enflasyon ihraç etmeye hazırlanıyor.
Yani ben yanacağım ama benim rahat olmam için hepinizi enflasyonla tanıştıracağım.
Benim param rezerv para , ben sizin babanızım.
der mi der.
Ticaret savaşları , abidik gubidik işler hep onların işleri. Başka türlü bastığı parayı nasıl çekecek. Yıllar sürecek fakirlikle karşı karşıyayız bence.
Saygılar
Abi hesaplarima gore
Cin halk cumhuriyeti bundan on sene evveli abd yi burun farkiyla gecti
Su an farkli aciyo
Ama soylemiyo kofteler der mi?
Rezervlerini cesitlendireydin be haci moruk
Eccuk renminbi eccuk ruble eccuk guney afrika ranti
Hep dolar avro olmazki
Biftegin yanina bile
Pilav kizarma pattiz yesillik bezelye mayanoz katcap neyim komuyolarmi? Ya haci
Nuri, ben rıza nur için oç bile dedim dümbük neymiş.. İslamcılar bu herifi pek sever, aşağılık iftiralarına itibar ederler.
Ondan duydum bundan duydum bilemem, ben biraz literatür bilirim, Yalçın Hoca külliyatını bilirim, o dönemden çok kişinin hatıratını okudum. 20'ler 30'larda süreç hiç lineer ilerlememiş gayet farkındayım. Ne olursa olsun Mustafa Kemal günahıyla sevabıyla bizimdir. İnsanlık tarihinin kazanımlarının bize düşen önemli sembollerinden biridir. Ona sarhoş korkak dedirtmeyiz.
Sözün özü sen de şüpheli konuşmayacaksın hocam. Gönderme yaptığın ifadeler direkt rıza nur'a çıkar. Onu kastetmiyorsan açıkça yazar şüphe yaratacak ifadelerden kaçınırsın.. dediğim budur, çok da uzatmayacağım.
Çok fonksiyonlu değişkenler söz konusu..
Şunu geçen indirdim, okudum, yemedi ekonomi finans temel bilgisi gerektiriyor, bazı kısımlarına baktım, grafikler, ilişkiler v.s.
Mesela demiş ki, enflasyonla en alakalı parasal genişleme M3 tür, o da sadece enflasyonun %27.5 luk kısmını izah eder.
GSYİH, yatırım, ithalat/ihracat, cari açık, para arzları, enflasyon, faiz...İlişkiler o kadar basit değil, hatta hiç değil...
Gavurlar bu işi bir şekilde yönetmeyi beceriyorlar, çünkü kurumsallık var, alt yapısı olan eğitim/akademi var, objektif veri var, analiz sentez var, siyasi hedeflerle meseleyi örtüştürme var, hesap sorma/verme var, denetim var, senatoya arz var, tartışma sonuca bağlama var, var oğlu var..
Siz de bir bakın bizden geçmiş, güzel şeyler olabilir içinde mevzuya dair...
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/6732...aper_67323.pdf
Bir sekilde halkin parasini emerek borclarini azaltmak veya sabit tutmaya calisiyorlar.
Eninde sonunda Lagard'in dünya bankasi sefiyken (2014 yiliydi sanirim) insanlarin sermayesinin %30-%50 gibi kadarina el koyulmasi gerektigini söyledigi gibi yapacaklar (sanirim Rogoff denen eknomist de böyle seyler söylüyor du) . En büyük sorunlari insanlarin yastik alti sermaye tutabilmeleri (altin, sanat ürünleri vs.) ve henüz nakit paranin gecerli olmasi.
AB komisyonu yeni bir tasari verdi. Iceriginde ise kayit altinda olmayan sanat ürünleri, degerli tas, altin vs. gibi degerlerin de kayit altina alinabilmesi.
Parayi dijitallestirdikleri anda Cin'de dahil olursa, ki olur, aninda halklarin sermayesine el koyacaklar.
Benim beklentim bu yönde
Varlık vergisi gibi bir uygulama olabilir. Bununda hesaplaması zor. Varlığın yarattığı nakit üzerinden zaten vergi alınıyor, siz gidip fahiş fiyatlamar yapıp, aynı mülkten kira gelir vergisi+ servet vergisi alırsanız, ortalık karışır
Analiziniz benim okuduklarımla, gördüklerimle örtüşüyor.
Ne kadar çok insan sistem dışında para/altın tutuyorsa bunlar o kadar çok para basmak zorunda kalıyorlar ve sistem tehlikeye giriyor.
Fiziki nakitten nefret ediyorlar, aynı şekilde altından da. Altından o kadar çok nefret ediyorlar ki bana göre bitcoin gibi ne idüğü belirsiz şeyleri de altın alternatifi gibi yutturmaya çalışıyorlar.
Daha önce yazmıştım Amerika'da öyle cins şirketler türedi ki, tek varlık sebepleri alabildikleri ucuz borç. Yani faizler 0'ın az üzerinde olsa bu şirketler hiç kurulamayacaktılar bile.
Peter Schiff zombi ekonomi diyor buna. Aynı şekilde faizlerin hiç art(a)mayacağını da bekliyor.
Dümbük diye bana yazdın sandım, eyvallah yazmamışsın. Hala Rıza Nur'a çıkar diyorsun, yazdım bir daha oku.Rıza Nur, kaçıyordu demiş. Sarhoş başka, içkili başka. Atatürk içki içmiyordu, hiç kullanmadı diye yaz ve savun o zaman.
Yani kışkırttım ve kışkırtırım diyorsun. Senin yaptığın, bu kadar olmasa da şöyle bir şey:
https://www.youtube.com/watch?v=PLUXzwHeflM
Bunu 6 sene belirli bir düzeyde yazıştığın birine yapıyorsun. Bunu yapman için kin ve nefret biriktirmiş olman lazım. Ben sana karşı, şu an bile kin ve nefret duymuyorum. Abi ciddi soruyorum, bu derece nefret edilecek ne yaptım?
Hesplamasi zor da, eger emlak, hisse, nakit disi varliklarida kayit altina alirlarsa yapamayacaklari bir sey kalmiyor.
GER'de emlak degerleri vergilendirmede düsük oldugu icin, anayasa mahkemesi haksizlik oluyor diye, olan varlik vergisi yasasini cercevesinde vergi alinmasini 90'larda iptal etti.
Su ana kadar, yasa gecerli oldugu halde, anayasa mahkemesinin talep ettigi degisikler yapilmadigi icin islemde degil. Ancak partilerin cogu yüksek sermayeden böyle bir sey talep ediyorlar. Secim icin tabii, cünkü yillardir ayni seyi geveliyorlar. Diger taraftan uygulamasi gercekten o kadar cok masrafliydi ki, alinan verginin bayagi bir yüzdesi masraflara gidiyordu.
Eger sermayede dijitallesmeyi bayagi ileri seviyeye getirirlerse, ki pandemi sagolsun bayagi ilerlediler, zor, mor, hakaniyetli falan demeden isleme sokarlar.
Begenmedigimiz Hindistan bile dijital parada bayagi ileride. Afrika'da bir cok yerde Mapesa sistemi kullaniliyor ödemelerde. Eski nokia cep telefonu ile dag basindaki köyde bile Mapesa ödeme kulubesi var.
Milletin malina mulkune cokuyorlar kardesim.
Hatta adam oglunu gonderiyor, icra avukati gibi.
Neden ugrassin, kanunla, Anayasa Mahkemesi ile.
Dosya var, Feto davasinda adin geciyor de, cök..!
Bakan Elvan: Bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var
Allah allah, kredi alıyorlarsa bu iyi bir şey değil mi? Yırtınıyorlardı kredi satmak için bankalar hani?
Panik yaptıklarına göre alınan kredileri geri ödemeye niyeti yok alanların.
Son düzlüğe mi girdik yoksa? :9
ytd
Sn patrıck son entry niz çok akıllıca da o yoksa kelimesini size yakıştıramadım.Lütfen acilen o yoksayı silin:)))))))))
$ak...$ak...$ak uhhh uhhh uhhh
FED son toplantıda faiz arttırmaz ve taperinge gerçekten de gitmezse Dolar pozisyonlarımın büyük kısmını altın bitcoin ve commodity lere çevirmeyi düşünüyorum. 3 yıl önceki aynı dolarla şuan ne ev ne de araba alınabiliyor. Sadece Türkiye'de değil ABD de de benzer durum var %5 enflasyonun hakkını vermezse FED'in fişini çekmek lazım.
-----------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup yatırım tavsiyesi değildir.
Önceden de belirttiğim 8,30 desteği şimdilik sağlam duruyor. Ama nedense tepkiler beklediğim kadar güçlü değil. Hem FED hem de TCMB nin kararlarıyla esas yön belli olacak gibi. Sıkışan fiyatları bu iki aktör açacak. Bakalım yön neresi olacak...
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup yatırım tavsiyesi değildir.
bullard, kötü polisi oynamaya devam ediyor :)Alıntı:
Fed/Bullard: Varlık alımlarını gelecek senenin ilk çeyreğinin sonuna kadar bitirmek Fed'in işini kolaylaştırır..
fed enflasyona yönelik hamle yapmayı bir süre daha geciktirecek gibi.
bence bu seçilmiş adamlar, tam bir senfoni orkestrası gibi, hepsinin ayrı bir görevi var..kimi iyimserlik pompalarken kimisi de tam tersi tondan yürüyor..ancak gerçek şu ki, FED'in elindeki silahlar muazzam ve piyasaları diğer büyük mb ler ile koordineli bir şekilde gayet iyi yönetiyorlar..
mesela DOW grafiği adeta bir füze rampasına dönüşmüş durumda :) bu esasında bir kara komedi ama yapacak bir şey yok..FED oyunu değiştirene kadar bu iş böyle devam edecek gibi duruyor...
yani kısaca FED'den pek umudum yok, ancak reisten epey ümitliyim..bakalım kısmet :)
Doların yılbaşından beri artışı %13 civarı. Yine mevduat ile neredeyse başabaş ve reel enflasyonun altında gibi.
şahsi düşüncem; 8'lerde gereğinden fazla oyalandı..
Sen geçen gün de yazdığımı yanlış anladın. 60'lar 70'ler dedim, 1960-70 arasını kastettiğimi sandın. Dikkatin dağınık biraz dinlen..
Kıyısından dolanmayalım, ne konuşuluyorsa açık olsun, benim sorun ettiğim budur. Anlamı şairin karnında ifadelere gerek yok.
Neyse, başka birşey diyeceğim.
Senin "açın ülkücülerin önünü" (ya da açılacak ülkücülerin önü- gene yanlış anlama diye açıklamalı yazıyorum, 20 sene önceki slogana gönderme) tezin ve saptaman vardı. Dün sol portalda Fatih Yaşlı'nın yazısını oku da arşive koy. Benzer şeyler söylüyor.
1- Böyle birşey söz konusu olursa ekonomi ne olur?
2- Hali hazırdaki iktidar kadroları ile bu olur mu?
Niye okeye donuyolar? Insanlar tuketmiyomu? Savasmi var? Sebep?
Cumhurbaşkanına hakaret.
2014 - 2020 yılları arasında Erdoğan döneminde bu sayı adeta zirve yaparak 38 bin 581'e ulaştı.
Kenan Evren döneminde 340, Turgut Özal döneminde 207, Süleyman Demirel dönemin de 158, Ahmet Necdet Sezer döneminde 163 kişi hakkında Cumhurbaşkanına hakaret davası açılmisti.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...-oldu-6615709/
Bu isten para kazaniyor olmali.