onda yanlış var diyorlardı :)
Printable View
Dolar güne sert yükselerek başladı. Şimdi tüm beklenti yine faiz artışı oldu.
Viop (% -1)
Yeni fiyat görünüyor ama yüzdeyi hesaplamadım endeks kadar ciddi bir getirisi malesf yok.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her gün iyi olacak diye bir şart yok elbette ama olmaz öyle dediğiniz gibi felsefe hocam. Dünyada tüm hisse fonların amacı bağlı oldukları endeksi yenmektir. O mantıkla, yani hem getiride az hem götürüde az olursa endekse eşitlersiniz, 5 yılda bist100'ün %50 getirisini kazanırsınız , mevduatın yarısı yani.
O zaman toplam naktinizin yarısı ile hisse alırsınız, sizin dediğiniz gibi getiride indexten az, götürüde indexten az olur.
Genel mantalite ve amaç, getiride endeksten bir tık fazla, götürü de bir tık azdır.
Burası da hisse forumları gibi fon taraftar kafasına dönmesin, bende de var bu fon. 3.32 endekste 1.37 getiri başarısızlıktır. ha düzelir, kısa vadelidir, bugünlüktür, haftalıkta düzelir, aylıkta düzelir ayrı. Ama başarısızlıktır günlük vadede sonuçta.
Yatırımcı sayısı Türk fon tarihinin görmediği kadar kötü yönetilen ve getirileri kötü olan fonlarda da yüksek, o ölçü değil. Yaıtırmcı kıstasa vs. bakmaz. artıyı gördü mü alır, eksiyi gördü mü satar, hepsinde aynı.
Bu IPB yöneticileri ne iş yapar anlamadım.Yükselen endekste devamlı eksi yazmayı nasıl başarıyorlar.Bugün de %1,5 ile zirve yapmışlar sağolsunlar.Bildiğim kadarıyla aktif olarak yönetilen bir fon.Dünkü endekste banka ya da havayolu şirketlerini almayıda mı akıl edemedin diye sorarlar adama.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yaklaşık 2 aydır portföyümde bulundurduğum NNF fonunu portföyümden Cuma günü satış vererek çıkarmıştım. Fonun bir türlü endeks üstü getiri elde edememesi çok can sıkıcı olmaya başladı.
marmara capitalin kendini tanıttığı yazıda tamamen bağımsız bir kurum olduğu, hiçbir borsa şirketi, aracı kurum, banka vb ile çıkar ilişkisi içerisinde olmadığı, yatırım tercihlerini kendi hür iradesiyle verdikleri yazıyor. Bu konu aslında çok önemli. Tacirlerde de benzer durum var.
Şimdi hedef portföyün arkasındaki yapıya bakıyorum, info yatırım, seykm, ideas, hdfgs bunların birbirleriyle ticari (yatırımsal) ilişkileri mevcut. Ve içeriğini öğrenemediğiz bir fon var ortada. Elbette tüm içeriğinde bu hisseler yoktur çünkü hsyf lerde fonların alım yapabilmesi için belli kısıtlamalar mevcut. Ancak fonun içeriği artık açıklanmalı. 300 milyon üzeri portföyü ve 9000 üzeri yatırımcısı olan bir fon sığ hisselere yatırım yapmıyorsa portföyü açıklamanın kimseye bir zararı olmaz. Açıklamalarından, aldığı temettüye bakarak portföyünde alarko olduğunu gördük zaten. Bu bilginin kime ne zararı olabilir ki?
Ben portföyü görene kadar nnf eklemeyi bıraktım hatta bir miktarda azalttım.
aft -%5,13 mu yalnışmı goruyorum ,o zaman direkt dolar alıp satalım en azında satısta valor yok
Bu söylediğiniz aslında o kadar önemli ki.
Ben burada yönetici olarak atfedilen kişilerin lisansları yok yönetici olmaları doğru değil dediğim de. Cevap olarak "lisansı olanları da görüyoruz" denildi.
Kurumsal olarak kendilerini kanıtlamak adına çok yol almaları gerekiyor.
TKF petkim, thy, sise de arttırıma gitmiş. Tupraşı portföye eklemiş. Konjunktürü iyi okumuş gibi görünüyor. Bugünde endeksten relatif getiri ile ayrışacak gibi görünüyor.
kesinlikle haklısınız hocam. nnf'de geçtiğimiz iki haftadır devam eden başarısızlık, bu hafta da devam ediyor. önceki zamanlarda endeksi üçe dörde katlarken 15 gündür endeksin epey gerisinde kalmaya başladı. sonuçta hiç bir fon, babamızın foru değil ve bunları para kazanmak için alıyoruz. hemen değilse de mps'deki gibi istikrarlı şekilde geride kalacak olursa da azaltma veya vedalaşmayı düşünmek lazım.
Finans merhaba dün MB kuru 8.17 açıkladı. Şu an dolar 8.22 eğer böyle giderse eurobond fonlarında bir düşüş olmaz sanırım. Yine dün altın kapanış fiyatı nedir? Bilmiyorum. Hangi fiyat baz alınıyor ve saat kaçta? Bugün altın ons fiyatı da iyi durumda. Yani beklentin olan arkası yarın düşüşler bugün olmayabiliir. Bol kazançlar
Altın fonlarında altın fiziki olarak mı alınıyor? Sadece Fiba altın fonu öyle gözüküyor.
Ben mac,nnf ,tkf gibi aktif yönetilen hisse yoğun fonlarda 3 aylık periyotlarla değerlendirme yapılması gerektiğine inanıyorum. 1,5 ay önce en az getiri mac ta iken şuan maşallahı var. Nnf de toparlayacaktır diye umut ediyorum.
Hellistheothers hocam hisse yoğun fonlarda 4. fonunuza karar verince bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Katılım fonlarının getirileri dönemsel olarak iyi olsa bile bana cazip gelmiyor.4. fon için çok kararsızım.
Teşekkürler hocam.
Bizim excel dosyası için güncelleme gelecek mi ? Değerli iki hocamız vardı bu işle ilgilenen. Güncel MAC oranını görmek için sordum. Portföyü yenilemişler; tskb’yi tamamen çıkarmışlar gördüğüm kadarıyla. Mobilden girdiğim için düzenleyemedim.
Oyle bir krizde zaten canimizin derdine düşmüş oluruz.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cuma günü NNF'ye bir miktar ilave yaptım ve HSYF leri 1/3 MAC, 1/3 TKF, 1/3 NNF olacak şekilde nihai hedefime getirdim. İnşallah önümzdeki süreçte satış yapmadan sadece düşüşlerde ilavelerle yoluma devam edeceğim. Bugün kısa süreli aldığım ve bir türlü elimin gitmediği AFT lerim ile sonunda vedalaştım ve GBC için ilave alım girdim. Altında Mart/2021'e kadar vadem var ve 2 ileri 1 geri şekilinde biraz daha yol almasını bekliyorum. Gelişen ülke borsaları ile ilgili olumlu beklentim devam ediyor ama AFS konusunda kesin kararı bir türlü veremiyorum. AFT den dönecek tutarı dokunmadan AFS'ye aktarmak konusunda fikirlere açığım.
Aynen dediğiniz durumdayım sn. Kemtuz, Altında 1000 USD bekleyende var 3000 USD bekleyende. Teknoloji rallisi bitti sanayiye kayıyor deyip Nasd** da çöküş bekleyende, teknoloji devrimi yeni başlıyor buralar ancak taban olur diyende. Ama en azından kendi açımdan BİST tarafında stratejim oturdu. YP tarfınıda ayarlayabilirsem aydan aya performanslara bakmak dışında bir işim olmayacak ve trade işlerinden emekli olup köşeme çekileceğim inş..:)
Fonların performansını değerlendirirken, 6 ayda bir kapta yayınlanan performans sunum raporlarında geçmişe dönük, bilgi rasyolarını da dikkate almak gerekir sanırım.
Bu konuda aşağıdaki yazıyı buldum.
https://www.borsagundem.com/yazarlar...yazisi/1402864
Bu konuda bilgisi olan var mı?
Hocam bu bilgi oranı denen şey, fon aktivitesini ölçtüğü söyleniyor. Hesaplama yöntemi de o kadar tuhaf ki, fon yönetim aktivitesini, ve benchmark geçmek için ne kadar risk aldığını ölçtüğünü söylemek çok zor.
Ancak bazı sitelerdeki fon ratingleri gibi, gerçek durumla ilgisi olmayan ve ölçmeyen bir değişken katsayı.
Oysa ki portföy dönüşüm oranı, ortalama/medyan hisselerden sapma, betası yüksek hisselerin portföy içindeki oranı, ortalama hisse taşıma süresi gibi çok daha rahat ölçülebilir ve daha kesin bilgi veren veriler var.
Aslında sistem yani bu değişken hesabı amerikan etfler üstüne kurulduğu için mutual fonlar da son derece etkisiz ve tuhaf hale geliyor. Yani istersen neden lokal fonlarla da anlamsızlaştığını açıklayabilirim detaylı.
Yani bu sistemle fon piyasamızın açık ara en kötü ve her kategoride dipte olan ''yoncalı kurumun ''mutual fonlarının bilgi rasyosu yüksek çıkıyor. Oysa sıfır, azıcık falan değil, bütün fonlarında sıfır aktivitesi olan bir kurum. her hangi bir fonunda benchmarka yaklaşmış bile değil o derece kötü. Ancak o kurumun, yatırımcı bilgilendirme sıklığı vs. gibi veriler bile bilgi rasyosunu yüksek gösteriyor.
Yani bu rasyo, bizim anladığımız anlamda aktiviteyi, piyasa koşullarına göre yatırımcısına daha çok kazandırmak için portföy içi manevra aktivitesini kastetmiyor.
2 gündür Nasd** üzerinde bir baskı mevcut. Vadelilerde yüzde 1,8 ekside görünüyor şuan. Dünkü DJ rallisinden de payını almadı. Bu bizim teknoloji endeksini de etkiliyor haliyle. Bundan sonraki süreç AFT,TTE ve türevleri için kritik olacak. Acaba bu bir düzeltme olarak mı kalacak yoksa konjonktür değişikliği ile sanayi ön plana mı çıkacak, kısa zaman içinde netleşir güzergah...
Cevap için, Teşekkür ederim.
Raporları okurken gözüme sürekli çarpıyor, genelde;
şeklinde yazıyor. Çoğu fonun eksi. Artı olanlara da bakıyorum, aynı kıstası gözetip daha fazla getiri sağlayanların rasyosu eksi. Standart sapma, bu bilgi oranı(rasyosu) hesaplamasında önemli yer tutuyor demekki.Alıntı:
Bilgi rasyosu, fonun günlük getiri oranı ile karşılaştırma ölçütünün günlük getiri oranı/eşik değer farklarının performans dönemi boyunca ortalamasının, fonun günlük getiri oranı ile karşılaştırma ölçütünün günlük getiri oranı/eşik değer farklarının performans dönemi boyunca standart sapmasına oranı olarak hesaplanmaktadır. Pozitif ve istikrarlı bilgi rasyosu hedeflenir.
Yada Fondan fona hesaplamalarda farklılık var, değerlendirme için çok sağlıklı durmuyor gibi.