Hele o markalı(!) 3 harflilerde evcil hayvanımı bile oturtmam.
Printable View
Hele o markalı(!) 3 harflilerde evcil hayvanımı bile oturtmam.
Milyon rakamlarını gözünüzde büyütmeyin gençler çok hatırlamaz eskiler de unuttu tabi. Şuan bir tuvalete girmek için 4 TL vermek zorundasınız ama 6 sıfır atılmadan önce yani eski parayla 4 milyon TL bir Tuvalet parası..
Hani milyonluk evlere kim para veriyor diye algı kasmaya çalışanlar var..
Bir diğer algı kasanlar Miamide ev alınır o parayla diyenler. Miami'nin suç mahallelerindeki rutubetli ahşap kaplama evi Nişantaşındaki evlerle karşılaştırıyorlar.
Ben de Size İngiltere'de 240 Milyon Sterline çatı katı dairesini gösterebilirim. Goggle yapın görürsünüz.
Konut fiyatları lokasyondan, arz talebe değişken bir kavramdır.
Ayrıca Bu Amerikadan ev alırım o fiyata diyenler(ki alamazlar anca junky mahallelerinden alabilirler) Altındaki arabayla neden karşılaştırmıyorlar? 4 bin dolara ABD de koskoca karavan alırsınız. Ama o fiyata Türkiyede arabanın kapısını anca alırsınız. Ama bu karşılaştırmayı yapana o zaman sen de Amerika'daki fiyatlardan bana arabanı sat desen küfreder gibi suratına bakar.
hamili kişi yakınımdır demeden açıklanan oranlarda konut kredisi olan olursa cidden şuraya - ben şu kadar krediyi şu orandan aldım - diye yazsın. Bizde art niyetli olduğumuzu kabul ederek özür dileyelim.
hayatları ALGI, işleri cambazlık. Zaten piyasa sıkıntılı. 5 Milyon krediyi hangi banka verecekmiş ? Normal karı koca memur ( aylık 50 bin tl. geliri olan aile ) bile bu krediyi alamaz. Alırsa da banka kesin başka teminat isteyecektir. 2008 yılında Ziraat bankası amcaoğluna yazlık ev kredisi verirken ; oturduğu daireyi ipotek etti + eşi, kızı ve damadını kefil yaptı. Zaten alınan yazlık otomatik olarak ipotek yapıldı.
şöyle bi yanılgı var
enflasyon olan ortamda krediyi ödemek kolay
hayır bu eskiden böyleydi
misal ben 2020 yılında 0.74 faiz oranıyla (EV SIFIR DEĞİLDİ YOKSA 0.64 DÜ KREDİ) evin deeğrinin yaklaşık %90 ı için 260.000 tl kredi çektim
tarih haziran 2020 AYLIK ÖDEMEM 3.264 TL 120 AY
ŞİMDİ BENİM EVİM YAKLAŞIK DEĞERİ 2.500.000 evin %80 kadar kredi çekmeye kalksam 2.000.000 kredi çekmem lazım
bu krediye piyasada en düşük konut kredisi oranı 1.34
bu durumda benim aylık 33.700 tl kredi ödemem gerekir
yani evimin değeride konut kredisinin kendiside 10 kat artmış son 3 yılda
ama ben dahil sabit gelirli yani maaşlı insanın gelirindeki artış 3 yada 4 katı geçmez
atıyorum 2020 de 7500 tl maaş alan biri maaşının 3 te 1 ini kredi olarak öderken
şu anda 7.500 tl lik maaşı 30.000 tl olsa (maaşlara %400 zam geldiğini varsaydım ama öyle bi zam gelmedi)
yemeyip içmese bile her ay 3.000 tl daha para bulup kredi ödemesi lazım.
şu anda ki gelir rakamları ile evin en az %60 ı nakit olmayan kimsenin kredi almasıve o krediyi ödemesi mümkün değil 2015 ila 2021 arası ev alan herkes yatsın kalksın haline şükretsin bugüne kalsalardı ayazda kalmışlardı
ben o yüzden şimdikiş gençlere üzülüyorum
Devlet evleri dağlara yapıyor vatandaş ovalarda yaşamak istiyor. Mesele bu kadar basit.
Benzer örnek parklardaki yürüyüş yollarında yaşanıyor. Çamurlu alanlar vatandaşın tercihini, parke taşı döşeli alanlar devletin tercihini simgeliyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu yazılıp çizilen kiralar varya ev sahiplerinin başını fema ağrıtacak potansiyele sahip ...
sen diyelim 3.500 - 5.000 tl kira alıyorsun ,yandaki kiracı çıkmış ev diyelim 15.000 liraya verilmiş ..
Mart ayında maliye düşük kira geliri beyan edenleri özel olarak incelemeye alacağı yazılıyor çiziliyor...
arkadaş nasıl bir sistem içerisindeyiz ?
çok değil 3 yıl önce zengin konut vergisi çıkarılmıştı...
5 milyon liranın üstündeki değerdeki konutlar için eksta vergi saılnmıştı...
şimde nerdeyse 5 milyonluk konutlar kalamadı...
bakalım bu değer artışları maliyeye ve belediyelere eksta ne kadar ek kaynak sağlayacak...
nerden nereye Türkiyem...
Zaten bugün konut fiyatlarının bu kadar yükselmesinin sebebi artık gece kondu yapamıyor oluşumuz. Talep arzı geçince fiyat yukarı çıkıyor. Eğer gece kondu kültürü devam etseydi. Artan talep gece kondu yoluyla emilecekti.
Sonuçta gece konduların yerini 2+1 , 1+1 , yaşlılar ve emekliler için 1+0 mütevazi sosyal konutların alması gerekiyordu. Bunların ticarete konu olmaması belli bir süre ihtiyaç sahibine hizmet etmesi gerekiyordu. Ama olmadı.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
la hani konya güvenli idi
Konya'da 4.3 büyüklüğünde deprem oldu. (AFAD)
İSKİ'den su tasarrufu uyarısı
Olağanüstü bir kuraklık döneminden geçildiğini belirten İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İstanbullulara su tasarrufu çağrısında bulundu.
https://www.gazeteduvar.com.tr/iskid...galeri-1605423
nufus nerdeyse 20 milyona dayanmış...
yöneticler bu saate kadar nerdeydi...
melen fiyaskosu için milyarlar dökülmüştü...
dağa taşa binlerce projeler yazıldı çizildi...bol bol reklamlar yapıldı..
demek ki hepsi yalanış...
eninde sonunda marmara deniz idoğal su kaynağı olacak...
artık israilden mi alırız , tübitak mı yapar ,Reis'in damadı mı yapar...
tuzlu deniz suyu içme suyuna çevrilecek....
ama sorun kanalizasyon % 95 artımı yapılmadan dirakt denize gönderiliyor .
artma epeyice yüksek bir meblağ tutuğu bir gerçek ,
OSB'ler ve fabrikalar ,belediyeler bu neden artıma sistemini süs niyetine koyuyorla ve çalıştırmıyorlar...
1 milyon altı 2.el konutlarda azami %90'ı kadar kredi kullanılabiliyor.
Sıfır konutlarda 5 milyon altına enerji sınıfına göre %90'a varan oranda kredi mevcut.
Enerji sınıfına göre değişmekle birlikte 2-5 milyon arası 2. el konutların %50'si kadar kredi kullanılabiliyor. A ve B enerji sınıfına giren konutlarda kredi miktarı %60 ve %55 ancak bu enerji sınıflarına giren 2. el konut bulmak zor gibi.
Ayrıntılı tablo için:
https://www.bloomberght.com/bddk-kon...elledi-2325900
Sıfır konutlara destek daha çok artırılmalı diyeceğim ama büyükşehirlerde iyi bir semtte arsa payı hariç m2'si 5000TL'ye mal edilen konutlardaki kar marjını arsa payına göre hesaplayın artık.
Bakanlığın açıkladığı 2023 yılı Lüks betonarme konut m2 birim fiyatı ise %25 müteahhit karı dahil 3791TL. Yani müteahhide maliyeti 3032TL.
Ben de konuyu şu açıdan ele alayım.
Fakirin fukaranın ihtiyacı sadece "benim" evim midir?
Mesela "ev alacak param olduğu halde kirada oturuyom, çok zekiyim" diyen kişilerin işgal ettiği kiralık evlerde, ev bulamayanların hakkı yok mudur?
Bu kişiler satılık olan daireleri alıp otursa, kiralık evler boşalacak, ve yeni insanların barınma sorunu çözülecek. Yanlış mı?
"Ev almaya ne gerek var yea, bir ton yatırım enstrümanı var yea" diyen kişiler var burada.
Onlar istese satılık konutlara geçerek, kiralık konutları boşaltabilirler.
Bu açıdan bakmayı hiç denediniz mi?
Ben ; ''olmayan sistemi'' eleştiriyorum.
Benim villa komşum evinin önüne bir pıtbul köpek bağlamıştı. Bu hayvanın karakterini herkes bilir. Haliyle bizim sokağa girip çıkmak bir mesele olmuştu. komşuya bu köpeğin yasak olduğunu söylediğimizde '' biliyorum ama , benim evde genç kızım var. Sokaktan geçen her delikanlıyı düşman görüyorum. Bu nedenle en iyisi hiç erkek geçmesin diye bu tedbiri aldım '' dedi.
Anladık ki, adam ruh hastası. Yapacak bir şey yok. Köpekle iyi geçineceğiz artık diyenler de oldu, zehirleyelim gitsin diyenlerde. En sonunda köpek havlamaktan yorulur ve susar diyenlerden oldum.
Özellikle kamu bankaları kredi musluklarını açmadığı sürece hiçbir anlamı olmayan düzenleme. 2. el konuta 300 bin liraya kadar kredi kullandırıyorlar. Sıfır ev için ev sahibinin kredi sınırı var. İstediğiniz kadar düzenlemeye devam edin.
Düşük gelirli ev alsın = kira ödemesin = kira düşsün :notr:
Yüksek gelirli ev alsın = kiraya versin = kira düşmesin :plc:
Saçma/sapan mı olmuşş, hiper enflasyon mu hedefte :party:
Bundan hedeflenen "evsiz, dar gelirli" kesim tabi ki yararlanamaz,
ancak geçici bir süre zaman kazanmak için sanki.
Sonuç olarak,
3/5 evi olanın bir kaç tane daha olur ...
Herkesin bildigi gibi gayrimenkul alim satiminda herkes belediye rayic bedeli uzerinden tapu harci oduyor. Benim merak ettigim 10 sene sonra maliye ceza kesmeye kalksa hani neden gercek fiyatindan gostermediniz diye, bu ceza aliciyami saticiyami kesiliyor?
Bu gerçek fiyattan ödememeyi kafaya koymuşsun. :kahkah: Şimdi nasıl kurtulurum diye yan yol arıyorsun. Mevcut durumda gayrimenkul alım- satımında alıcı ve satıcı eşit ödüyor. Büyükşehirlerde %3 alıcı %3 satıcı, diğer yerlerde %2 alıcı %2 satıcı .
Bu vergiyi rayiç değerden göstererek ödediniz, bir şekilde 5 yıl içinde ( zaman aşımı 5 yıl ) denetime takıldınız ve size vergi + vergi zayi cezaları faiziyle hem alıcıya hem satıcıya eşit gelecektir. Bu nedenle baştan kazancınız azalır gibi olsa da mutlaka gerçek değerden ödeme yapın ve huzurlu yaşayın.
- Açıktan para alırsan , parayı sisteme sokarken , taze yapılmış tapu işleminden dolayı maliye açıklama ister ....
(kesinlikle tavsiye edilmiyor)
- Düşük değerden göstermek istemiyor ama, arsayı rayiç değerden satmak mecburiyetindeysen; yapacağın şey:
satıştan sonra , maliyeye pişmanlık beyannamesi vererek aradaki harç farkını ödemek...( süresi var , ceza yok)
Bu durumda , karşı tarafı yakarsın!!!!
İkisine de keser.
İşin ilginci, 20 yıl önceki bir alışverişimizde para "elden" verildiği halde ceza gelmişti.
Yahu parayı elden vermişim. Rakamı bilmiyorsun. Rayiç bedelin üzerinde bir rakam olduğunu nereden çıkardın? Neye göre ceza kestin?
Kafasına göre kesmiş işte.
"O dönemde gayrimenkulün değerinin şu kadar olduğunu tespit ettik" diyor.
Ya arkadaş, rayiç bedel şu kadar diyen sen, şimdi kalkıp "şu kadar değil bu kadar" diyen sen.
Benim ne suçum var?
Rayiç bedel artışı olsa bile, geriye doğru işletmek nasıl bir zihniyet?
3 yıl hapis yatıp çıkmış birine "fikir değiştirdik, gelip 4 yıl daha yatacaksın" demek gibi.
Bir de , 2023'ten itibaren alım-satımlarda ekspertiz raporu yaptırtma mecburiyeti getirilmişti.
Uygulama başladı mı bilmiyorum....
Sırrı Süreyya Önder: ''İkinci konutlara ağır vergi gelmeli. Hatta ikinci konutlar miras bırakılamamalı. Toprak devletin olsun, vatandaşa üst kullanım hakkı verilsin.''
Bir maliyeci olarak tespit ettiğiniz bu durumu işlem yapılmak üzere bildirmenizi beklerim. Bu ispiyon değildir. ispiyon ; kendi şahsi çıkarı için yapılan bir eylemdir.
Bizim siteden geçen ay mahkeme kararıyla ( kendim geleceğim demiş ) çıkartılan kiracı , bugün noter ve polisle tespit tutanağı tutturmak için siteye geldi. bağırış, kavga falan. Meğerse ev sahibi hiç beklemeden daireyi 7500 tl. den ( çıkan 2000 tl. den oturuyormuş ) kiraya vermiş. Şimdi mahkemeyle kiracı bir yıllık kira tutarı kadar tazminat isteyecek.
Ev sahibi nasıl olmuşta tongaya gelmiş anlamadım. İnsan bunu bilmez mi ? Yöneticiye sorsa söylerdi. Tamam kiraya verecen ama kılıfına uyduracaksın. Yazık oldu.
Böyle şeylere umut bağlayacak bilgisiz ve tecrübesizler aramızda varsa (ki var) onları "özellikle ev konusunda" şu yaşanmış örnekle bilgilendirelim.
Tabi bizim sovyetlerdeki yer altı kaynaklarına sahip olmadığımızı ve çok daha sefil bir hayat süreceğimizi de belirtmek gerek.
Adile Naşit sesiyle > "Bedava ev isteyen çocuklar, hadi ekran başına." :)
https://youtu.be/UqQCUB2BM9A
Rusya da akrabama oranın vatandaş olduktan sonra bedava ev verdiler ama Moskova da değil tabi ev senin olmuyor tabi ölene kadar oturabilirsin ama
Doğrudur.
Fakat insanlar unutmamalı ki, doğanın bize sunduğu birkaç istisnai fayda dışında bedava diye bir şey yoktur.
Evine 10 lira girip, dağ başındaki dandik yere 5 lira kira verirsin,
ya da devlet dağ başındaki evi "bedava" verir ama o sistemde gelirin 5 lira olur.
Gelir 5 lira ama halkın iktidara güveni %95 civarı demek ki barınma en önemli ihtiyaç