Aracı kurumlarda t+1 t+2 fonlar valorsuz mu işlem görüyor aracı kurumundan işlem yapmanın bankadan işlem yapmaya göre avantajı nedir?
Printable View
Saat 13.00 dan önce verilmiş alış ya da satış farketmez tüm işlemlerde fon değeri o günkü kapanış üzerinden hesaplanır ve işlemi yapılır. T valör süresi, para ya da fonun hesabınızda gözükmesiyle alakalı.
13.00 dan sonraki işlemler ise bir sonraki gün kapanışından sonra hesaplanır.
GPG iyice defansif duruma geçmiş, hisse oranı %3.9 a düşmüş. Agresif hareketler, çok yüksek getiriler beklememek gerekiyor.
Yarın 13:00'dan önce emir verilirse, yarın gün sonu oluşacak fiyattan satacak. Ki bu zaten t+1 fiyati olmuş oluyor. Ben pazartesiyi bekleyin derken ay kapanışındaki (viop vade son günü olduğundan) getiriyi görmek açısında son 1 şans verelim diye dedim. Valör için demedim.
Tabiki valörlü işlem görüyor. Fakat bankada fon alış emri vermeniz için nakit bulunması lazım hesabınızda fakat aracı kurumda kredi limitiniz varsa takası aynı günde gerçekleşecek bir fon veya hisse satmanız yeterli. OKT T+1 valörlü bir fon YFV'de T+1. YFV satıp OKT almak istiyorsanız aynı gün alım ve satım emri verdiğinizde ertesi gün 14:00 den sonra YFV satılıp OKT alınmış olarak hesabınıza geçer. En azından ben kendi kurumumda bu şekilde yapıyorum.
Okt ye burun kıvırmayıp hala tutanlara gelsin, 34,79 mk
Umutabi çook teşekkür ederiz 👍👍👍
Aynı işlemi bankanın KMH hesabıyla yapmak isterseniz nakit bloke istediği için emri verdiğiniz anda hesabınız eksiye düşecektir. Bunun içinde 1 günlük KMH faizi ödemek zorunda kalacaksınız. Bankasına göre %4, %8, %12 gibi oranlarla günlük repo ile nemalandırma kısmına girmiyorum bile.
Kira sertifikaları dolaylı olarak faiz ve borçlanma araçlarından etkilenirler. Faizsiz vs gibi deniyor ama o kısım öyle değil. Net olan budur.
Benim düşüncem olan kısım ise kiralanan varlık ve hakları tam bilemediğimiz için viop vade kapanışlarında kontratlarda ters yönde hareketler olabileceğinden bu fonun getirisine de dolay etkisi olabilir. Tamamen kendi düşüncem varsayımım herhangi bir somut veriye dayanmamaktadır.
"kiralanan varlık ve hakları tam bilemediğimiz için viop vade kapanışlarında kontratlarda ters yönde hareketler olabileceğinden bu fonun getirisine de dolay etkisi olabilir."
Öylesine cahilim ki aldığım cevabı yorumlayamadim😃 ama başlangıç noktam olucak bu, teşekkürler.
Faiz kısmına zaten katılıyorum. 👍
Ocak ayında hesap açtırdım Osmanlı'ya. Boşta kalan paraya repo yapmadıklarını, benim manuel olarak yatırım fonu almam gerektiğini söyleyince hoşlanmadım, aldıklarımın çoğunu sattım. İş bankasına 3 defa EFT yaptım ocak ayında ve her EFT'de 7,90 TL kestiler :(
Şimdi girdim siteye EFT bilgisi şu şekilde :
"1 TL - 105.800 TL arası 7,90 TL
105.801 TL – 1.058.000 TL arası yüz binde 7,446
1.058.001 TL üzeri 78,92 TL"
Hep laf cambazlıkları bunlar :) Ücretsiz dediği galiba sizin gönderdiğiniz para 5 büyük bankadan ise havale ücreti yok, eft göndermeyi denemedim. Mesela Garanti Bankası hesabımdan baska garanti bankası hesabına havale yaparken ücret isterken Osmanlı Menkul garanti hesabına havale yaparken para kesmedi. Bunu demek istiyor olabilir. Yoksa aracı kurumdan içerdeki paramı isteyince 7.90 kesiyor her seferinde.
Tacirler Menkul Kıymetler isimli aracı kurum, yanlış hatırlamıyorsam, 1000 TL üstü para transferleri ücretsiz olduğunu biliyorum.
Ayrıca ucuz, daha farklı avantajları olan bir aracı kurum biliyorsanız yazınız. Bu sayede daha iyi kurumlar ile çalışma fırsatı elde ederiz.
Tacirlerde öyle bir limit ben de hatırlıyorum. Ama Tacirler de yasadigim en buyuk sorun paranın otomatik hesaba gecmemesi. Manuel kontrol ediyorlar, ufak meblağları görmezden geliyorlar gibime gelmişti benim. Mesela Osmanlı Menkul de havale açıklama kısmına hesap numaranızı yazınca para otomatik aracı kurum hesabına geçiyor. Arayıp kimseyle muhatap olmanıza gerek yok. 1 TL de olsa 100000 tl de olsa muamele aynı.
Tacirler hesabıma para atarken hesaba geçmemesi sorunuyla ilk başlarda , sizin gibi, karşılaştım. Fakat para gönderirken açıklama kısmına Tacir hesap numaranız ile adınızı ve soyadınızı yazarsanız otomatikman Tacirler hesabınıza para geçer.
İlk başlarda MKK ücretini tahsil etmezdi ama sonradan tahsil etmeye başladı. MKK Komisyonunu tahsil etmeyen bildiğiniz aracı kurum var mı ?
İlginiz için teşekkür ederim.
Yazdığınız kurumlar hakkında araştırmalar yapacağım. Avantajı öne çıkan kurum olursa orda hesap bile açabilirim.
Para harcarken ek masraflar( ÖR: Poşet için ödediğimiz ücret zoruma gitmez ) yapmayı kabuk edebilirim ancak yatırım yaparken ek masraflardan hiç haz etmiyorum.
ist mk %21.10
okt mk %34.78
gpg mk %31.96
yfv mk %9.08